Slovenija

Protitajkunska zakonodaja bo stopila v veljavo

Ljubljana, 02. 11. 2011 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci so znova potrdili prenovljeno kazensko zakonodajo, ki bolj natančno formulira obstoječa kazniva dejanja ter opredeljuje nekatera nova. Potrdili so tudi novelo zakona o gospodarskih družbah in lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.

Poslanci so na izredni seji spet odločali o petih zakonskih besedilih.
Poslanci so na izredni seji spet odločali o petih zakonskih besedilih. FOTO: Dz-rs.si

Kljub temu da je državni zbor pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami razpuščen, so se poslanke in poslanci danes sestali na izrednem zasedanju. Po vetu državnega sveta so namreč spet odločali o petih zakonskih besedilih.

Državni svet je namreč vložil veto na pet zakonskih besedil, ki jih je na zadnji redni seji v tem mandatu sprejel državni zbor. Gre za novelo kazenskega zakonika, novelo zakona o kazenskem postopku, zakon o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja, novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije ter novelo zakona o gospodarskih družbah.

Poslanci so z 48 glasovi za in osmimi proti potrdili novelo zakona o gospodarskih družbah, s katero se bo solastnikom insolventnih podjetij onemogočilo ustanavljanje novih podjetij. DZ je novelo potrdil z absolutno večino, s čimer je presegel veto državnega sveta.

Temeljni cilj novele, ki jo je v postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Radovanom Žerjavom (SLS), je preprečiti ustanavljanje, vodenje in nadziranje družb osebam, ki so bili družbeniki, delničarji z več kot 25-odstotnim lastniškim deležem ali člani poslovodstva ali nadzornega organa družbe, nad katero je bil začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja oz. so imele takšen status v družbi največ dve leti pred tem.

Omejitev ustanavljanja, nadziranja in vodenja družb bo prenehala po 10 letih od zaključka tistega od začetih postopkov, na podlagi katerega je začela veljati.

Ob tem novela zakona uveljavlja t. i. obrnjeno dokazno breme, saj bo osebo sankcija doletela že po samem zakonu, lahko pa bo pred pristojnim sodiščem v nepravdnem postopku sama dokazala, da ni vplivala oz. ni mogla vplivati na poslovanje družbe, nad katero je začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja.

Potrdil prenovljeno kazensko zakonodajo

Poslanke in poslanci so danes po vetu državnega sveta spet potrdili prenovljeno kazensko zakonodajo. Novela kazenskega zakonika, novela zakona o kazenskem postopku ter zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora bodo tako lahko stopili v veljavo.

Novela zakona o kazenskem postopku natančno formulira obstoječa kazniva dejanja ter opredeljuje nekatera nova. Zagotavlja tudi ostrejše sankcije zoper kazniva dejanja s področja gospodarskega kriminala ter učinkovitejše varovanje otrok pred spolnimi zlorabami.

Novela tako med drugim na novo opredeljuje sankcije za lažni stečaj, preslepitev pri dodelitvi posojila, davčno utajo, uvaja pa tudi novo kaznivo dejanje oškodovanje javnih sredstev ter podaja novo definicijo gospodarske dejavnosti.

DZ je tudi z 64 glasovi za in tremi proti podprl novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. Ta prinaša zmanjšanje števila članov sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, opredeljuje, kdo je lahko član sveta, in po oceni predlagateljev zagotavlja namensko porabo sredstev.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mcdex
03. 11. 2011 19.55
Lepo bi bilo, če bi pisanje takšnih člankov prepustili novinarjem, ki ločijo med materialnim in procesnim pravom.. Navajate, da novela zakona o kazenskem postopku natančno formulira obstoječa kazniva dejanja in opredeljuje nekatera nova. To lahko naredi samo kazenski zakonik, nikoli pa zakon o kazenskem postopku, ki je procesni zakonik in se ukvarja samo s tem kako teče kazenski postopek in nikoli z samo vsebino kaznivih dejanj!
godhead
03. 11. 2011 10.25
KAJ BO ZDAJ TA ZAKON, ČE SO PA TAKO ŽE VSE POKRADLI?????
Musti
03. 11. 2011 09.54
proti so bili in so se samo na desni strani....potem jih pa se volite. Kdaj se vam bo posvetilo sa Janez ni prihodnost.
prašek
03. 11. 2011 08.44
robek35 03.11.2011, 07:07 »Mandatna doba prejšnjega državnega zbora se konča s prvo sejo novega državnega zbora, ki jo skliče predsednik republike najkasneje 20 dni po njegovi izvolitvi.« Vir ; Ustava Republike Slovenije !!! Čeprav je predsednik države razpustil parlament, do izglasovanja in začetka dela novega, ima stari parlament še vedno vse pristojnosti !!! Samo rednih sej ni do izvolitve novega !!!
kolcamož
03. 11. 2011 08.28
dobri zakoni bi se morali sprejemati soglasno,za tiste ,ki so pa proti,bi morali javno dvigniti roke ,da so proti,da vidmo,kdo nasprotuje in podpira *......in komu ne ustreza red v državi.....
robek35
03. 11. 2011 07.07
Ja tole pa ni prav če je vse razpuščemo kot vlada in parlament a ni tole mal proti ustavi
robertoj
02. 11. 2011 21.56
pa glih sedaj, ko sem ratal tajkun...
mirko53
02. 11. 2011 21.49
Po obupno dolgem casu ena dobra novica!Predvsem odpor advokatskega klana, ki je v sluzbi tajkunov, je bil mocan.20 let prepozno!
kumunalc
02. 11. 2011 21.38
Če bo veljalo za 20 let nazaj ima smisel,drugače pa je to kot pravijo mladi kr neki.
Sne?er
02. 11. 2011 21.38
Oziroma da bo lažje razumeti. Vse te zakone bi morali sprejeti, ampak so jih PREPOZNO, na neustavni seji DZja, ki je ne bi smelo biti. Tako da moramo debatirati o tem, kako so si sploh upali razpisati sejo, ne pa o zakonih, ki so v tem primeru nepomembni.
Sne?er
02. 11. 2011 21.36
przelmuding@ očitno ne kapiraš. Postopek v DZju je danes bil neustaven, ker se bili razpuščeni. Sploh ni važno kaj so tam delali, ker tam sploh ne bi smeli biti. Klasični državni udar. Zloraba oblasti in pooblastil, ideja, ki je zrasla na kolegiju DZ, ki je zgolj neko posvetovalno telo. Je pa res, da neuke ovčice tega ne bodo razumele.
M_teorija
02. 11. 2011 21.15
Na sedaj, ko se je začel parlament končno državotvorno delovati, ga bodo pa razpustili. A ne bilo bolje, da bi se tako obnašali tudi v primeru reform, katere v primeru sprejetja ne bi imeli probleme z bonitetnimi hišami in posledično z dražjimi pufi v tujini?! Ta državotvornost je pa očitno posledica, da so rušitelji institucije vlade in parlamenta dosegli svoje. Sedaj se pa za nabiranje glasov morajo pokazati, da jim je do države, da malo prikrijejo sredstva za dosego cilja priti na oblast za vsako ceno.
saintjozef
02. 11. 2011 21.04
Je že vse pospravljeno!
francfejstbukov
02. 11. 2011 20.54
NIČESAR ZA NAZAJ NE SANKCIONIRA TA TZV. NOVELA...
francfejstbukov
02. 11. 2011 20.36
BOLJ MALO JE PRI NAS "VELIKH GOSPODOV" (KANJI-TAJKUN) !!! VELIKO PA JE "BOGATUNOV", KI SO POD, TO ISTO POLITIČNO GARNITURO NA FEKALNI NAČIN BOGATELI....BI MORALI SPREJETI ZAKON, KI NE DOPUŠČA BOGATUNOV TIPA "KLOAKA"....
przelmuding
02. 11. 2011 20.13
Dokler imamo tako podkupljive in nesposobne sodnike nam noben zakon ne bo pomagal.
przelmuding
02. 11. 2011 20.03
Snečer Ti si mogoče tajkun pa se bojiš za pokradeno???
Libra77
02. 11. 2011 20.03
5 let prepozno, a za njih pravi trenutek, ker drugače ne bi mogli krasti. Vtkano!
revolucijazdaj
02. 11. 2011 20.02
To bodo obtozili kaksnega nepomebneza spijuniranja, ponarejajnja itd... Itak, da sebe ne bodo *s tem. Poleg tega, ce bi se slucajno kje zalomilo proizvajalci tega zakona vedo kje so luknje.
jani331
02. 11. 2011 20.02
A bo veljala sam za naprej ali tud malo za nazaj dobr bi blo nekje od osamosvojitve naprej.