Slovenija

DZ bo verjetno podprl novelo, kljub omogačanju korupcijskega ravnanja

Ljubljana, 25. 09. 2012 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novelo zakona, ki bo omogočila brezplačen prenos nepremičnin med državo in lokalnimi skupnostmi bodo podprle vse stranke, oziroma ji ne bodo nasprotovale. Protikorupcijska komisija opozarja, da novela omogoča korupcijsko ravnanje, PS pa je pripravila dopolnila, ki naj bi to onemogočila.

zemljišče
zemljišče FOTO: Thinkstock

Večina parlamentarnih strank podpira novelo zakona o stvarnem premoženju države in lokalnih skupnosti, ki predvideva brezplačen prenos nepremičnin med državo in občinami. A v opoziciji opozarjajo na stališče protikorupcijske komisije, da nekatere rešitve predstavljajo korupcijska tveganja. Noveli zakona na seji državnega zbora ni nasprotovala nobena stranka.

V Pozitivni Sloveniji so sicer opozorili na omenjeno mnenje komisije in predlagali dopolnila, ki bi ohranila varovalke pri neodplačanem prenosu nepremičnin na občine. Poslanec PS Matjaž Zanoškar je povedal, da s temi dopolnili tudi pogojujejo podporo noveli, ki ima po njegovi oceni sicer dober namen.

Socialni demokrati noveli ne bodo nasprotovali, je pa njihov poslanec Mirko Brulc opozoril, da vladni valj z nujnimi postopki melje naprej in ustvarja izredne razmere. Na neustreznost nujnega postopka je opozorila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, je spomnil Brulc.

Matjaž Zanoškar iz PS je povedal, da so v stranki pripravili dopolnila, ki bi korupcijsko delovanje preprečila.
Matjaž Zanoškar iz PS je povedal, da so v stranki pripravili dopolnila, ki bi korupcijsko delovanje preprečila. FOTO: Blaž Garbajs

V koaliciji novelo zakona podpirajo

Poslanec Slovenske demokratske stranke Ivan Pišek je izpostavil rešitev, ki bo po njegovem spodbudila lokalno gospodarstvo in po kateri bo možna prodaja zemljišč samoupravnih lokalnih skupnosti v industrijskih obrtnih conah oziroma njihova oddaja v najem pod ocenjeno vrednostjo.

Poslanka Državljanske liste Kristina Valenčič je opozorila, da so z mnogimi nepremičninami ne ravna dobro in so državi v strošek. Novela po njenih besedah prinaša nekatere rešitve, ki bodo upravljavcem in lokalnim skupnostim omogočile gospodarnejše ravnanje s temi nepremičninami.

Tudi v Slovenski ljudski stranki nimajo zadržkov glede podpore zakonu. Kot je pojasnila poslanka SLS Jasmina Opec, je novela posledica več dejavnikov, s katerimi se država prilagaja trenutnim zaostrenim gospodarskim razmeram tudi na področju nepremičnin.

Marjana Kotnik Poropat
Marjana Kotnik Poropat FOTO: POP TV

Poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat je napovedala podporo zakonu. Kot je opozorila, pa obenem pričakuje pojasnila v zvezi z opozorili protikorupcijske komisije glede korupcijskih tveganj v postopkih prenosa nepremičnega premoženja med državo in lokalnimi skupnostmi.

Tudi v Novi Sloveniji novelo pozdravljajo. Sedanja ureditev centralnega upravljanja preko javnega nepremičninskega sklada ni bil pravi koncept, saj je za učinkovito upravljanje nepremičnin treba poznati lokalno okolje. Razpršenost upravljanja je torej ustreznejši in bolj gospodaren princip, ki bo tudi priložnost za gospodarski zagon lokalnih skupnosti, je povedala poslanka NSi Iva Dimic.

Protikorupcijska komisija opozarja: Varovalke so nujne

Zakon po oceni protikorupcijske komisije ne ureja prenosa premoženja na transparenten način. Ker kot takšen prinaša vrsto korupcijskih tveganj, komisija predlaga, da se v zakon vnesejo ustrezne varovalke, ki bodo tveganja zmanjševale. Tako predlagajo prekrškovne in civilne sankcije tako za odgovorne osebe kot za nedovoljene posle, ki bi bili lahko nični. Prav tako je komisijo zmotil nujni postopek obravnave zakona.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje in javno upravo Helmut Hartman je na to odvrnil, da je vsebina zakona v obravnavi že od maja in da je strokovna javnost imela dovolj časa, da bi se z njim seznanila. Poudaril je tudi, da skupnost občin na vsebino zakona ni imela nobenih pripomb. Glede opozoril protikorupcijske komisije pa je med drugim izpostavil, da bo kupnina, ki jo bo občina pridobila iz naslova prodaje ali oddaje nepremičnin, šla v občinski proračun, torej v javno sfero, in ne zasebnikom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buenavita
25. 09. 2012 20.13
HUH,POTEM IZGUBI JANKOVIČ POLOVICO ANKARANA,
Dongjang1
25. 09. 2012 19.35
+1
Zanoškar že ve kako se boriti proti korupciji - je bil na treningu pr udbaših
wsharky
25. 09. 2012 13.47
+3
... vazno, da se bo v zasebne zepe lokalnih serifov natekel kak eurcek ...
Ramzess
25. 09. 2012 13.09
+2
Se pravi, da bo vsaka zaplenjena nepremičnina lahko hitro državna, ...ista reč drugo pakiranje.
Ramzess
25. 09. 2012 13.11
+2
'lokalna skupnost' je preširok in nerazumljiv pojem. Kaj dejansko pomeni v tem kontekstu, kdo ali kaj tukaj 'lokalna skupnost'?
Ramzess
25. 09. 2012 13.12
+2
Varovalke ne bodo nič koristile, ker spet varujejo napačne. Stara pesem.
prpa24
25. 09. 2012 13.08
+4
Kaj drugega od te vlade in koalicijskih satelitov niti ni za pričakovati. Privatizacija se nadaljuje. Opozorila in varovalke,.. ha, ha, ha. Kriminalisti, sodniki, strokovna javnost nimajo pripomb (so na naši strani), je dejal sekretar in zavrnil opozorila protikorupcijske komisije, češ kupnina se bo vrnila v javno sfero (pomembno je le, da ne bo več družbeno, ne državno, ne občinsko, bo pa v sferi javnega, ker skriti se nepremičnin ne da). Nova zlata jama za organizirano ropanje, prenos lastnine na sorodnike (opomba: brezplačni najem za 99 let, če si SDS). Vse je v kratkem stiku, vse varovalke je vrglo ven, tema je idealni čas za lopove, satelite nove vlade.
odpisan2x
25. 09. 2012 12.44
+1
ko bo lokalna skupnost za te nepremičnine začela plačevati davke jih bo hitro minilo,seveda če kakšen lokalni veljak tega ne bo hitro prodal.
odpisan2x
25. 09. 2012 12.45
+1
Brazi
25. 09. 2012 12.26
+2
bojo še mal pokradl, kaj pa čjo =")
VOŠINEK R.
25. 09. 2012 12.24
+3
da še pokradejo kar je še na voljo! in bogati bodo še bogatejši!