Slovenija

DZ: Bi odpravili sofinanciranje prispevkov duhovnikom?

Ljubljana, 13. 06. 2012 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predlagatelji novele, s katero bi odpravili sofinanciranje prispevkov duhovnikom, menijo, da bi s tem odpravili neskladja, vlada in koalicija pa se po večini z njimi ne strinjata. DeSUS po večini predlog podpira, DL pa še ne ve, kako bo glasovala.

duhovnik
duhovnik FOTO: Reuters
Poslanke in poslanci so razpravljali o noveli zakona o verski svobodi, ki sta jo predlagali stranki SD in Pozitivna Slovenija (PS). Novelo poleg SD in PS podpira večina poslancev vladnega DeSUS, eden med njimi pa se bo o podpori odločil na podlagi predstavitve in razprave. Bodo pa v DeSUS obenem zahtevali od vlade, da pripravi nov predlog novele zakona, ki bo celovito reševal to vprašanje, in se nato odločili za podporo enemu ali drugemu predlogu.

V poslanski skupini Državljanske liste stališča do predloga novele še niso zavzeli. Proti predlogu pa so v vladnih strankah SDS, SLS in NSi. Predloga prav tako ne podpira vlada, ki pripravlja svojo novelo zakona.

Med drugim ta predvideva odpravo državnega sofinanciranja prispevkov za socialno varnost duhovnikov.  Majda Potrata (SD) je v imenu predlagateljev povedala, da je predlog nastal v javni razpravi, njegov cilj pa je "zapolnitev praznine v slovenskem pravnem redu in zagotovitev višje ravni varovanja kolektivnega vidika svobode vesti".

Med osnovnimi cilji predlagane novele je izpostavila odpravo neskladij z ustavo v zvezi s kriteriji za registracijo verskih skupnosti ter zaposlovanjem duhovnikov v bolnišnicah in zaporih. Obenem po njenih besedah želi urediti vprašanja, ki "so se v praksi pokazala kot močno otežena oziroma bi lahko v prihodnosti prinesle težave". Novela predvideva nov način financiranja verskih skupnosti oziroma to financiranje "narediti bolj odzivno na dejanske razmere ter bolj odprto in enakopravno od veljavne ureditve". Hkrati predvideva tudi prenovljeno ureditev verske duhovne oskrbe v javnih institucijah, kjer "je pripadnikom oteženo uresničevanje pravice do verske svobode". Hkrati uvaja tako imenovane svetovno nazorske skupnosti.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Aleksander Zorn pa je v imenu vlade izrazil nasprotovanje predlagani noveli. "Vlada meni, da so predlagane rešitve že na načelni ravni neprimerne in posegajo v konceptualno ureditev zakona o verski svobodi," je dejal. Po njegovi oceni vodijo celo v protiustavno stanje. Poudaril je, da verska nevtralnost države ne pomeni potiskanja vere na stranski tir družbe, saj bi to lahko povzročilo "diskriminacijo na podlagi vere in zanikanju nevtralnosti". Prav tako načelo o ločenosti ne preprečuje državi, da vzpostavlja pozitivna razmerja z verskimi skupnostmi, ki opravljajo splošne koristne in karitativne dejavnosti, je povedal Zorn.

Vroča razprava med poslanci

Poslanka Pozitivne Slovenije Tamara Vonta je v današnji razpravi napovedala podporo noveli, saj "ni dokument o lovu na čarovnice, ampak je dokument, ki odpravlja ustavna neskladja". Med drugim je pojasnila, da je ustavno sodišče zakonodajalcu izrecno naložilo ureditev ustavno skladnih meril za registracijo verskih skupnosti.

Poslanka SDS Eva Irgl
Poslanka SDS Eva Irgl FOTO: Damjan Žibert

Po prepričanju Eve Irgl (SDS) opozicijske stranke z vložitvijo novele v neprimernem času odpirajo ideološke teme. Izpostavila je, da so predlagatelji pri pripravi novele "ignorirali" verske skupnosti, saj so te nedavno poudarile, da je obstoječi zakon primeren in da bi se s spremembami standardi varovanja človekovih pravic občutno znižali.

Polonca Komar iz DL pa je med drugim opozorila, da veljavna zakonodaja ob neposrednem in posrednem financiranju verskih skupnosti v praksi dopušča tudi možnosti sive ekonomije. Obenem pa meni, da bi predlagatelji novelo morali uskladiti z verskimi skupnostmi. Odločitev poslancev DL o podpori noveli bo po njeni napovedi odvisna od presoje slišanih argumentov.

V DeSUS pa se bo besedah poslanke Marjane Kotnik Poropat nagibajo v smeri podpore novele zakona, saj je ustrezna "podlaga za uzakonitev stališč, ki jih je zavzelo ustavno sodišče". V DeSUS zagovarjajo načelo laičnosti in načelo enakopravnosti vseh cerkva in verskih skupnosti, je dejala.

Vodja poslanske skupine SLS
Vodja poslanske skupine SLS FOTO: Miro Majcen

Po prepričanju Mihaela Prevca (SLS) se s stalnimi poskusi spreminjanja tega zakona "izkorišča vprašanja vere za politiziranje in odpiranje ideoloških razprav za dnevne potrebe politike". Novele, ki po njegovem mnenju znižuje standarde človekovih pravic, poslanci SLS ne bodo podprli.

Tudi po mnenju NSi želi opozicija s predlogom novele v zapletenih razmerah preusmerjati pozornost na ideološke teme. Poslanka Iva Dimic je poudarila, da je predlagan zakon "izrazito nedemokratičen, zastarel in v nasprotju z modernimi rešitvami urejanja odnosov države z verskimi skupnostmi".

Tudi o varstvu potrošnikov in inteligentnih prometnih sistemih

Poslanci so se lotili tudi resolucije o nacionalnem programu varstva potrošnikov. Ta je temeljni strateški dokument na področju varstva potrošnikov. Osnovni cilj resolucije je krepitev varstva in usposobljenosti potrošnikov, ta osnovni cilj pa se nanaša na področja finančnih storitev, javnih infrastrukturnih storitev, stanovanjsko in okoljevarstveno področje ter področje varnosti in kakovosti živilskih ter neživilskih proizvodov in storitev na trgu.

Poslanci so na dnevnem redu imeli tudi novelo zakona o cestah, ki se nanaša na prenos evropskih direktiv o inteligentnih prometnih sistemih v slovenski pravni red.

V DZ so danes razpravljali tudi o znižanju proračunskih sredstev, ki so namenjena sofinanciranju političnih strank. Po predlogu se sredstva strankam znižujejo za dobrih 24.000 evrov na mesec.

Glasovanje je predvideno za jutri.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (387)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
14. 06. 2012 10.12
+8
duhovniki si naj sami plačujejo prispevke, tako, kot vsi pošteni državljani...pravijo, če starši imajo avto imajo tudi za vrtec…tako tudi jaz pravim, če duhovniki imajo denar za drage konjičke imajo tudi za prispevke!!!je že dovolj, da jim vzdržujemo njihove lastne otroke!!!!
cirus
14. 06. 2012 10.09
+5
Predlažem, naj se združijo vsi brezposleni in brezdomci, ustanovijo Cerkev Svete Revščine (CSR), proglasijo se vsi za duhovnike te cerkve in zahtevajo od države denar.
saintjozef
14. 06. 2012 10.08
+5
Zelo pomembna, zanimiva tema, velik denar, državniški pomen. Tudi za SUVERENOST SLOVENIJE. In jo umaknete z dosega že prvi dan. Lovke segajo tudi do vas in je tud vaše pokončnosti konec??? 384 komentarjev ni kar tako.
marjanka9
14. 06. 2012 09.02
+7
Mi,ki plačamo, bi odpravili financiranje prispevkov duhovnikov, tisti, ki pijejo pa se normalno s tem ne strinjajo. Predlog je dober. Verniki bodo itak prispevali od dohodnine. Tole je vprašanje za uspešen referendum.
Tonček Balonček
14. 06. 2012 09.33
+9
Nekako imam občutek, da poštenjaki nikakor niso navdušeni and referendumom, etmu najplemenitejšemu izražanju demokratične volje ljudi, celo več, trdijo, da gre za odpiranje ideološke teme, čeprav je vsakemu bedaku jasno, da je to finančna tema! Kajti nobenemu razumnemu človeku ne more biti jasno, zakaj bi davkoplačevalec financiral razglašanje boga in prepričevanja v zvezi s pogledom na svet, s tems e država pač ne ukvarja. Ostale dejavnosti teh ljudi se pa plačuje po programih, na podlagi javnih razpisov. To že vs edeluje, avtomatitzem sociale za svečenike in osstale parazite proračuna iz naslova "verske dejavnosti" so pa seveda popolni anahronizem. Zakaj ne plačujejo še trenerjev, in drugih! Zakaj naj bi bil nek človek, ki širi kakšne "resnice" o zveličanju pčlačan od države, kak psihoterapevt ali ne vem kdo mora imeti pa s.p. in plačevati ve dajazve, Ajpec, vcelo vplačevati za pokojninsko zavarovanje, čeprav ima le "popoldanski" s.p.? Sam moram nrecimo iz tega naslobva nakazovati takorekoč denar za prispevke še za enega fajmoštra, to je totalni absurd!
comment123
14. 06. 2012 08.33
+11
Razporejanje državnega denarja ni ideološka tema. Je pa osje gnezdo in ko drezaš vanj brenčijo tisti, ki so bili do sedaj nedotakljivi in prepričani, da je to nekaj povsem normalnega, da so to njihove samoumevne pravice! PA NI TAKO- DRŽAVA JE OD CERKVE PO USTAVI LOČENA in naj že enkrat nekdo, ki tega noče razumet odgovarja za povzročeno škodo in namerno oškodovanje državnega proračuna !!!!!!
hubertfast
14. 06. 2012 05.41
+4
No, da vidimo, kako se bo končala ta zgodba. Upam, da z pozitivnim koncem za normalne ljudi.
M_teorija
13. 06. 2012 23.48
+6
Tale klerikalni rezgetavček je pa danes zelo dejaven!?
Alojz Železnik 1
14. 06. 2012 06.03
-2
Neokomunistična mukala pa sploh ne utihnejo!?
Roman Hren
13. 06. 2012 23.41
+16
Cerkev je ločena od države in je vsako prelivanje državnih sredstev na njen račun nedopustno (neustavno?). Vsak državljan mora sam prispevati za svojo socialno varnost, poleg njega pa še delodajalec. Zakaj bi morala biti najbogatejša institucija na svetu izvzeta iz tega?! Tudi stranke bi morale živeti le od članarine svojih članov in ne od državne podpore: Denar, namenjen socialni varnosti državljanov, ki ga le-ti odvajajo od svojih bednih plač, če imajo srečo, da jih dobijo, porabljajo stranke, cerkev in ostali paraziti, ki živijo na račundelavcev in kmetov!
M_teorija
13. 06. 2012 23.27
+2
M_teorija
13. 06. 2012 23.25
+12
To je odpiranje ideoloških tem, je rekla. Da padeš dol!? Razprava, kam se naj distribuira naš denar je ideokoška tema! Ta Irglca ga pa pihne!?
hubertfast
14. 06. 2012 05.40
+7
Irglca je pokazala svoj intelektualni domet. Po mojem so jo drugi poslali na oder ne verjamem, da je to njeno maslo.
Alojz Železnik 1
14. 06. 2012 05.42
-2
Da, dokler je usmerjena samo proti enemu komarju. Ko boš, gospa Hibernacija usmerjena proti vsem komarjem, ki te pikajo, pa to ne bo več ideološka tema, temveč boj za tvoj denar v tvoji denarnici. Pri tem boju pa boš imela vso mojo pomoč!!! Ker gre tudi za mojo denarnico!
comment123
14. 06. 2012 08.32
+4
Razporejanje državnega denarja ni ideološka tema. Je pa osje gnezdo in ko drezaš vanj brenčijo tisti, ki so bili do sedaj nedotakljivi in prepričani, da je to nekaj povsem normalnega, da so to njihove samoumevne pravice! PA NI TAKO- DRŽAVA JE OD CERKVE PO USTAVI LOČENA in naj že enkrat nekdo, ki tega noče razumet odgovarja za povzročeno škodo in namerno oškodovanje državnega proračuna !!!!!!
HooplaToopla
13. 06. 2012 23.22
+10
Verniki bi morali imeti možnost, da bi z nekaj promili svojega dohodka prostovoljno podprli svojega lokalnega duhovnika v okviru davčnih obveznosti. Duhovnik, ki si to zasluži, potem verjetno ne bi bil lačen in bos. Sicer pa bi bilo razen samih cerkva, potrebno spet nacionalizirati VSO premoženje cerkve. Vzdrževanje stavb, ki so zgodovinsko kulturna dediščina naj še naprej sofinancira država, za vse ostalo pa naj papež odpre svojo malho. Ne bomo menda mi komunisti plačevali luksuza tej tolpi.
Alojz Železnik 1
14. 06. 2012 06.02
-2
Ne, pa ga ni sram. Sram je Milana pa je skril svojo partijsko knjižico!
irhaela
13. 06. 2012 21.51
+19
Rada bi vam povedala, da osebno nimam nič proti RKC, le da naj začne delovati, kakor nas je učil Jezus. RKC naj se umakne s slovenskega političnega odra in začne tiho in nežno delovati in poučevati svoje vernike, tako kot je učil Jezus. Kar se pa tiče vzdrževanja cerkve, je pa to izključno stvar njihovih vernikov. Pa predlagam, da naj Janša s svojimi SDS bogataši, Novakova s svojim NSi bogataši in ostali verniki, da cerkvi prispevajo polovični dohodek, če bi jim res bilo toliko do tega, da bi duhovniki imeli brezplačne zdravstvene storitve, brezplačna zdravila in penzije,... Problem rešen! Dajte tu jutri to predlagati na DZ! Pa bomo videli, koliko imamo res gorečnih vernikov! Nas državljane pa pustite na miru!
MERDE-AVE-MERDE
13. 06. 2012 22.00
+7
hanoveranec
13. 06. 2012 22.22
-7
in zakaj moramo Stožice vzdrževati z našim davkoplačevalskim denarjem? Naj ga tisti, ki ga uporabljajo......... športniki, kulturniki naj dajo od svojih nezasluženih zaslužkov..........
hanoveranec
13. 06. 2012 22.30
-2
M_teorija
13. 06. 2012 23.32
+2
Škoda mojih oči, da berejo takšne abote!?
hanoveranec
13. 06. 2012 23.42
+0
PA KAKŠEN EURO BASKET V LJUBLJANI...... KAR NAJ FINANCIRA KOŠARKARSKA ZVEZA, NE PA DRŽAVA.... NI DENARJA.. PA ŠE DVORANE BI GRADIL PO SLOVENIJI.... NA KOZLANJE MI GRE !!!!!!!!
irhaela
13. 06. 2012 23.50
+5
hanoveranec, pa ne samo Stožice, tudi Plečnikov bežigrajski stadion, muzeje, gledališča, kinoteke, opere, drame itd..... To bi bilo dobro za vas! AAA? Jaz pa pravim, vse cerkve spremeniti v bolnišnice, domove za brezdomce, sirotišnice in dobrodelne stavbe! To bi bilo našemu Očetu v nebesih povšeči, ne pa cerkve z malikovalskimi prispodobami, ki je za našega Boga gnusoba vseh gnusob! Krst, obhajilo, birma, kdo se je spomnil takih obredov? Je tako naročil naš Jezus? Ne, za otroke, ko so pritekli k njemu in ga ljubkovali, so starši hoteli otroke odgnati od njega. In kaj je rekel Jezus? Rekel je, pustite jih k meni. Tudi vi bodite takšni kot so otroci! Takrat niso bili še krščeni.
Alojz Železnik 1
14. 06. 2012 05.45
+1
Gospa dična Irhaela! Jaz sem pa alergičen na vse, ki mi pravijo naredi to in to, ker je to Bogu povšeči! Tudi pri vas, lepa dična Irhaela so mi šle kocine pokonci!
marjanka9
14. 06. 2012 09.09
Cerkev je kao javna ustanova financirana z javnim denarjem, potem so pa vse cerkve zaklenjene. Kakor hitro kako obnovijo (seveda z javnim denarjem), jo zaklenejo.
hubertfast
13. 06. 2012 21.36
+9
mogoče bomo imeli srečo in doživeli, da se bo ta predlog opozicije uzakonil.
irhaela
13. 06. 2012 23.56
+3
haaaa, na referendumu bo več kot tričetrt slovenskih prebivalcev glasovalo, da naj država ne da cerkvi niti ficka denarja, ker če kdo hoče imeti cerkev, naj jo tudi sam vzdržuje, se pravi, da naj bodli financerji samo registrirani verniki!
MERDE-AVE-MERDE
13. 06. 2012 20.56
+10
Po skoraj 70ih letih je, končno, tudi uradno znano, katera stran je v vojnih in povojnih pobojih 2. svetovne vojne pobila največ Slovencev na naših tleh. Neslavni rekord je in bo za večne čase zapisan domačim izdajalcem – domobrancem. Domobranci, ki so v tistih letih delovali pod okriljem slovenske RKC, so, tudi v sodelovanju z okupatorjem, pobili 42.500 Slovencev. Končno je vse kristalno jasno….. - na vrhu pobojev so tako pristale sile nemškega okupatorja in domači izdajalci, predvsem domobranci, ki so zakrivili poboje 42.500 Slovencev - sledijo zavezniške sile in partizani, ki so zakrivili poboje 30.000 Slovencev - 20.000 jih ostaja nerazvrščenih - 5000 pa sodi med žrtve mobilizacije oz. drugo Glede na status, ki so ga žrtve imele v času smrti tistega obdobja, je največje število umrlih bilo med partizani. Partizanov je okupator z domobranci ubil več kot 28.000, poleg dodatnih 5.000 aktivistov OF in partizanskih sodelavcev, medtem ko so domobranci med vojno in po njej imeli 14.000 žrtev. INZ je seštel tudi delež žrtev po pokrajinah, kjer je bila v ospredju Ljubljanska pokrajina z 9,5 % žrtev, sledijo Gorenjska s 7,3 %, Koroška s 6,7 %, Primorska 5,6 %, Spodnja Štajerska 4,9 % in Prekmurje z 1,6 % žrtev. Razlika med partizani in domobranci je bila seveda malenkostna – partizani so nas osvobajali in osvobodili, domobranci izdajali in prodajali….A mislim, da je ob vsem tem, v spoštovanju do vseh takratnih žrtev, zelo pomembno zavedanje, da danes živimo v 2012 in vse tiste žrtve pustimo v spokojnosti miru. In zato, gospe in gospodje domobranci, tudi današnji – zdaj lahko, tudi uradno, nehate delati zdrahe, kregarije in kozlarije po naši mali lepi podalpski in v tišini in miru uživate domobranske pokojnine in rente, katere vam je J. podaril v prejšnjem mandatu.
maq1966
13. 06. 2012 21.03
+0
Navedi vir, da bodo številke bolj verodostojne. Jaz sem namreč prebral drugačne podatke...
MERDE-AVE-MERDE
13. 06. 2012 21.06
+1
Inštitut za novejšo zgodovino (INZ) je objavil podatke števila žrtev Slovencev med vojno in takoj po njej na naših tleh, katere so zbirali, tudi preverjali in nenazadnje zapisovali vse od 1997 leta.
Alojz Železnik 1
14. 06. 2012 04.06
-1
Vol ostane vol pa četudi ga v svilo oblečeš!! Podatki, ki jih je dala natančna raziskava doktorice Vida Deželak Barič so: Največ žrtev je povzročil nemški okupator, več kot 31.700. Za okoli 20.000 ljudi nismo mogli ugotoviti, kdo je povzročil njihovo smrt – na vzhodni fronti na primer za veliko vojakov ne vemo, kaj je povzročilo njihovo smrt. Za Rdečo armado imamo ugotovljeno, da je povzročila nekaj več kot 5.000 slovenskih žrtev, vemo pa, da so na tej fronti umirali vojaki tudi v drugačnih okoliščinah – v nesrečah z orožjem, zaradi hudih zim, obolelosti. Partizansko-revolucionarni tabor je povzročil več kot 24.000 žrtev – med vojno in po njej. Če ne bi bilo povojnih pobojev, bi Slovenci imeli za 15 odstotkov manj žrtev. Italijanski okupator je povzročil nekaj čez 6.400 žrtev. Protirevolucionarni tabor, v katerem so zajete vaške straže, četniki in vse tri veje domobranstva, so zakrivili smrt 4.400 ljudi – to so žrtve, ki so padle v njihovih samostojnih akcijah, ne pa žrtve, ki so jih povzročili v sodelovanju z okupatorjem (te žrtve so prištete k številu žrtev okupatorja). Zavezniške vojaške enote so predvsem v bombardiranjih pustile skoraj 1.900 žrtev. Več kot 900 žrtev je bilo zaradi nesreč - pri čiščenju orožja in podobno. Ustaši so povzročili blizu 800 žrtev – večji del so to Slovenci, ki so bili izgnani na območje NDH, kar nekaj žrtev pa je iz časa umika hrvaških enot v Avstrijo ob koncu vojne.
marjanka9
14. 06. 2012 09.11
+1
A domobranske pokojnine in rente tudi obstajajo? Uh, kam smo prišli... Ni čudno, da se mladina navdušuje nad domobranstvom...
Alojz Železnik 1
13. 06. 2012 20.36
+5
Ljudje! Še enkrat predlagam, da ukinemo vse vrste sesalcev davkoplačevalskega denarja: ne samo duhovnike ampak tudi naslednike partizanov, kulturnike, športnike in podobno!
MERDE-AVE-MERDE
13. 06. 2012 20.30
+16
prispevke duhovnikom in ostalo kar je do sedaj Cerkev pocuzala od države vsako leto, ves čas - vse to naj dajo tisti ki hočejo, verniki ali kdo pač, prostovoljni prispevki nakazila, meni ni OK da organizacija ki ima toliko zemlje v lasti, podjetja, zlate križe in palice, ni da ni, cuza denar tudi od mene ki s trdim delom komaj preživim. Sem odločno PROTI da država kakorkoli financira Cerkev. Naj se sama oz. naj jo njeni 'oboževalci', ponosni člani te vesoljne Cerkve,naj ji nakazujejo kolikor hočejo, jaz ne dam niti enega evra, in tudi ne vem zakaj bi ?! Nujno in potrebno je da se loči Cerkev od države in da država preneha s financiranjem Cerkve.
komarec
13. 06. 2012 21.15
+12
Vse uredu in prev kar si napisal. Cerkev, bi morala država ne glede na to kdo je plačnik, obdavčiti za vse tiste zaračunane storitve kor so: poroke, krsti, pogrebi, birme, obhajila, maše..... Lažejo od vekomaj, da živijo od darov. Čim ti pove tarifo je to račun.
irhaela
13. 06. 2012 20.27
+13
No, ali je nam vsem skupaj šele sedaj jasno, kaj se dogaja pri nas v Sloveniji. Gospa Ljudmila Novakova, goreča zagovornica domobrancev, da so bili oni edini zavedni in čisti Slovenci, ki so branili svojo državo! Sami pa vemo, da so bili domobranci goreči privrženci slovenske RKC in pod njenim okriljem s škofom Rožmanom so se s svojo prisego prodali nacistom - Nemčiji! Slovenska RKC je imela poleg jugoslovanskega kralja absolutno oblast v Sloveniji. Pred vojno je bilo bogatašev okrog 25% prebivalstva, reveži pa ostalih 75%. Kako je bila RKC naklonjena bogatašem in bogatim kmetovalcem, pa vemo vsi. Vemo tudi, da je reveže, delavce, samohranilke zaničevala. Celo otroci so pred vojno služili kruh, da niso bili lačni. Zato pa Janša nastavlja svoje ljudi in svoje podpornike, da bi si že sedaj pograbili še več denarja in si legalno ali nelegalno kopičili bogastvo. Ostali pa bi bili zopet reveži. Se pravi, da je Janševa vizija sedaj takšna, da bi bili 25% desničarji gospoda, ostali pa zopet raja! Ampak, med drugo svetovno vojno v Sloveniji je bilo slovenskih partizanov veliko več kot domobrancem, če že ni bilo med vojno med domobranci in partizani v razmerju 1:10! Še enkrat in zadnjič vam povem, da je za povojne poboje odgovoren škof Rožman, ker je svojim pridigal s prižnice, da je smrtni greh, če gredo k partizanom v gozdove. A, ko je Nemčija kapitulirala, jo je jadrno ucvrl v tujino in svoje ovčice prepustil razjarjenim komunističnim rabljem, ki so jih na krut in nesprejemljiv način likvidirali. Škof pomeni, da je ovčji pastir! Sram naj bo Rožmana, ker je to počel v imenu vere v Kristusa! Še Titu prej uspe pridi do Očeta, kot pa tale Rožman, ker je Tito to počel v svojem imenu!
MsPikapiki
13. 06. 2012 20.34
+10
Glavo imamo zato, da jo rabimo. Ko berem tu po forumu komentarje Janševih privržencev vidim, da je njihova glava prazna, saj ne znajo misliti z njo. Slepo verjamejo vse, kar Janša reče in dela in tulijo ave Janša kot ovce.
Syrena
13. 06. 2012 20.45
+8
Žal, po tem scenariju ne bo 25% bogatih, ampak morda samo 5%. Pa saj tudi pred in po vojni, je bilo stanje enako. Večina premoženja je bila v lasti Cerkve in tujcev, slovenci so bili v bistvu več ali manj revni kmetje, zato mi gre pa na jetra, k desničarji govorijo kje bi lahko bili, če bi zmagali oni. Točno na tej točki, kot smo danes. Delali bi za Cerkev in tuje lastnike, Saj smo že vse naše blagovne znamke prodali tujcem, ker nam niso bile pomembne, on pa veselo tržijo...
tali?ni tom
13. 06. 2012 21.08
+2
komarec
13. 06. 2012 21.23
+9
Veliko sem med ljudmi in ko takole poslušam medsebojne pogovore, ugotavljam, da so najbolj ne solidarni, najbolj ne humani in najslabši dobrotniki prav tisti, ki hodijo v cerkev
irhaela
13. 06. 2012 21.42
+2
Syrena! Končno, povedali ste na kratko resnico. Res je, da so tukaj vladali tujci, slovenska gospoda pa so bili na politični sceni tako na šolstvu, zdravstvu, vojski, kulturi in orožarstvu pod RKC blagoslovom. Tako je bilo to.
hanoveranec
13. 06. 2012 22.12
-3
titovka
13. 06. 2012 20.17
+16
rada bi vprašal madam irgl…kaj njena sds ni znižala standarda, ko je podprla referendum O DRUŽINESKEM ZAKONIKU IN TAKO SO GLASOVALI PROTI ČLOVEKOVIM PRAVICAM????seveda, delomrzneži si po njeni logiki in logiki sds zaslužijo kruh brez motike….a raja pa naj zateguje pasove…upokojenci so paraziti a župniki so brezmadežni, ker se kopajo v balastu in razkošju….sramota!!!!!
Tone 12345
13. 06. 2012 18.08
+23
Ja res zakaj se tu ne razpiše referendum??Se ve zakaj ker bi uspel 70%!
irhaela
13. 06. 2012 20.06
+15
Točno tako in nič drugače! Saj se že zbirajo podpisi za ta predlog, da bi ukinili plačevanje cerkovnikom ....menda so že prišli do 20.000 podpisov.....zbrati morajo vsaj 40.000 podpisov..
hubertfast
13. 06. 2012 20.09
+16
etul
13. 06. 2012 17.18
-12
Bog odpusti jim saj ne vedo kaj delajo
vertex
13. 06. 2012 17.40
+20
srebrnibreg
13. 06. 2012 19.07
+6