Slovenija

Obdavčen naj bi bil luksuz, pa bo res tako?

Ljubljana, 27. 06. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
481

V Sloveniji je še vedno veliko nepremičnin, ki imajo nizko ocenjeno vrednost, pa čeprav gre dejansko za prestižne dvorce. Seveda bo ta ocenjena vrednost tista osnova, od katere bo obračunan davek na nepremičnino. To pa pomeni, da bodo premožni še vedno plačevali manj v državno blagajno.

Zakaj takšna odstopanja med ocenjeno tržno vrednostjo in dejansko vrednostjo nepremičnine, smo povprašali pristojne na Geodetski upravi Republike Slovenije (Gurs). Dušan Mitrović, direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin, je pojasnil, da celoten sistem določanja vrednosti nepremičnine temelji na realiziranih prodajah evidence trga nepremičnin (ETN), ki je v javnosti že od leta 2007. "Lastniki s kupo-prodajnimi pogodbami sporočajo, za koliko so se neke nepremičnine na določenem območju prodajale, to sporočijo davčni upravi, vsi ti podatki pa so zajeti v tej evidenci trga nepremičnin," pojasnjuje Mitrović. Na osnovi realiziranih prodaj nepremičnin na Gursu izračunavajo cene posameznih vrst nepremičnin na različnih območjih v državi. Ti podatki so osnova za analitično analizo, statistično obdelavo in modeliranje. Na osnovi teh modelov se določa tržna vrednost nepremičnine.

Dvorci za ceno enostanovanjske hiše

Sporna počitniška hišica Igorja Maherja s pogledom na Sečoveljske soline.
Sporna počitniška hišica Igorja Maherja s pogledom na Sečoveljske soline. FOTO: POP TV

Vzrok, da so nekatere nepremičnine ocenjene veliko pod dejansko tržno vrednostjo, naš sogovornik vidi predvsem v tem, da pri oddaji podatkov za register nepremičnin lastniki niso sporočili pravilnih podatkov. Tako kot primer navaja hišo Vitoslava Türka na Obali, ki je bila v registru nepremičnin evidentirana kot pomožen objekt za spravilo orodja, kar pa ni dejansko stanje. Tako lahko pride tudi do več 100.000 evrov razlike v vrednosti, opozarja Mitrović. Seveda lastniki nepremičnin, ki ne sporočijo dejanske rabe in stanja nepremičnine, kršijo zakon o evidentiranju nepremičnin.

Ta od lastnikov terja, da sporočajo pravilne podatke o nepremičnini. Tudi v popisu so bili dolžni prijaviti pravilne podatke, poudarja sogovornik. "Mi smo dolžni to seveda nadzorovati in odpravljati napake, če pri svojem delu naletimo nanje. Takrat pozovemo lastnika, naj popravi podatke, ker ne ustrezajo dejanskemu stanju," pojasnjuje Mitrović in dodaja, da tudi popisovalci, ki so hodili na teren in pobirali podatke lastnikov nepremičnin, niso imeli pravice, da bi sporočali dejansko stanje, pač pa so zgolj zabeležili, kar jim je prijavil lastnik. "Takšen je bil takrat zakon," poudarja Mitrović in dodaja: "Kljub vsemu so ljudje bili v večini primerov korektni in so sporočali dejansko stanje." Seveda pa so bili tudi takšni, ki so dejansko stanje želeli prekriti, a tega ni toliko, pravi naš sogovornik, ki je prepričan, da je register nepremičnin neprimerljivo boljši od občinskih evidenc za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ).

Več naj plačajo tisti, ki imajo več

Nepremičnina je strošek, opozarja Mitrović, zato je čas, da si privoščimo takšno, ki jo lahko vzdržujemo.
Nepremičnina je strošek, opozarja Mitrović, zato je čas, da si privoščimo takšno, ki jo lahko vzdržujemo. FOTO: Thinkstock
Ogorčen bralec je prepričan, da kljub uvedbi novega davka na nepremičnine, ravno zaradi takšnih primerov kot so zgoraj opisani, ne bo obdavčeno tisto, kar bi najbolj moralo biti obdavčeno – luksuz.

Naš sistem temelji na ekonomiki in cenah in je veliko naprednejši od sistema za izračun NUSZ. Cilj te zgodbe je, da se tržna vrednost nepremičnine vzame za osnovo za izračun davka in da tako v davčni sistem več prispevajo tisti, ki imajo več kapitala v nepremičnem premoženju, in manj tisti, ki ga imajo manj. Dosedanji sistem NUSZ pa je celo povzročal, da je nekdo za NUSZ v Prekmurju plačeval bistveno več kot v Ljubljani, še več pa je takšnih, ki ga sploh ne plačujejo, saj niso v občinski evidenci. Kar je zdaj, je kaos, ki se je vzdrževal, ker je ljudem ustrezal, saj eni niso plačevali nič, drugi pa zelo malo. Zdaj, ko gremo na boljši sistem, ki temelji na dejanskih vrednostih, je nastal problem. "To je kislo jabolko, v katero je pač treba ugrizniti," pravi Mitrović.

Še vedno bodo takšni, ki imajo razkošno nepremičnino, pa so imeli to "srečo", da je bila ocenjena pod dejansko tržno vrednostjo. V teh primerih so na vrsti inšpektorji, da preverijo dejansko stanje na terenu in ukrepajo zoper lastnika nepremičnine, ker ni sporočil dejanskega stanj oziroma spremembe na nepremičnini.

Gurs bo nekatere vrednosti popravil

Mitrović je napovedal, da na Gursu pripravljajo indeksacijo vrednosti nepremičnin. Vrednost nepremičnine, ki je velja danes, odraža stanje trga leta 2009, 2010 in 2011, vrednost pa se nanaša na datum 1. julij 2010. To vrednost bo treba popraviti, ker so trendi v upadanju, opozarja Mitrović. Trenutno izračunavajo, kakšne so spremembe na osnovi podatkov prodaj na nepremičninskem trgu v obdobju od 1. julija 2010 do 1. januarja 2013. Ko bodo ti popravljeni indeksi vrednosti za različne vrste nepremičnin pripravljeni, jih bodo sredi julija poslali v medresorsko usklajevanje na vlado, ta pa bo nato spisala uredbo, ki bo določila, za katere vrste nepremičnin je kolikšen indeks upadanja in na kateri lokaciji. "Ko bo vlada to uredbo pripravila in sprejela, potem računamo, da bomo nekje v septembru pripravili prilagoditev vrednosti za indeksacijo na datum 1. januar 2013," pojasnjuje sogovornik. To pomeni, da se bodo za nekatere nepremičnine vrednosti prilagodile, zaradi slabše prodaje najverjetneje navzdol, na te spremenjene vrednosti pa ne bo možnosti pritožbe.

Zaradi novega davka bomo bolj racionalno kupovali nepremičnine

Okno
Okno FOTO: Reuters

V Sloveniji se bomo morali sprijazniti, da si je treba kupiti nepremičnino, ki si jo lahko privoščimo, in toliko nepremičnin, kolikor si jih lahko privoščimo, opozarja naš sogovornik, ki je prepričan, da bodo zdaj ljudje bolj racionalno razmišljali o tem, kaj si bodo kupili in česa ne, oziroma bodo tisti, ki imajo v lasti veliko nepremičnin, začeli razmišljati, da je čas, da te nepremičnine prodajo po neki normalni ceni, ali pa bodo za vse te nepremičnine plačevali davke.

"Čas je, da se zavemo, da je nepremičnina strošek. Opeka in izolacija pri nas staneta tako kot v tujini. Dogaja se, da na določenih območjih v državi cena nepremičnine na trgu ne pokrije stroškov izgradnje. Takšen je cel severni del Švedske, in to ni nič nenavadnega. Tisti, ki se odloči za zidanje, se že v osnovi zave, da svoje nepremičnine ne bo mogel prodati z dobičkom. In tega se je treba zavedati tudi pri nas," še pravi Mitrović.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (481)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

putinj
28. 06. 2013 01.12
+4
bo obdavcen samo luksuz! s tem da bo v luksuz steto ze dvosobno stanovanje v bloku. prizadeta slovenija odselit se bo treba! ker nemislim te lopovscine vec podpirat in se sekirat kajti nekje drugje lahko zivim brezskrbno
Kolbrin
27. 06. 2013 19.07
+4
Davek pri nas višji za 1000% .. PRFUK? Nevem če sem prav slišal, da je na nekaterih območjih v sloveniji za skoraj 10.000% višji. Nevem, a šivilja misli da bomo samo gledali?
dostojevski II
27. 06. 2013 20.29
-5
Kolbrin
27. 06. 2013 19.01
+6
Še par mesecev, pa bo gnezdo na šubičevi gorelo
wolfterier
27. 06. 2013 23.01
+3
simple_mind
27. 06. 2013 19.00
+1
Vsaka cenitev je med drugim itak huda špekulacija in gangsterske zadeve.
Buena Vita
27. 06. 2013 18.59
+2
ni važno,samo da bomo mi tamali plačali trikrat več za gulazen
Buena Vita
27. 06. 2013 18.59
+1
HE,HE,HE,LASTNIK TE VILETINE ŠE ŽENI NE PLAČUJE PREŽIVNINE to pa so sodniki v sloveniji,ki žegnajo vso lopovščino
Gaja Bobek
27. 06. 2013 17.58
+2
ampak je škoda, ko od teh vil ne bodo dobili davka, ker so črne gradnje in jih bodo PORUŠILI, tako kot so drvarnico mojemu sosedu, k jo je naredu na črno. Najprej bojo pa Jakliču., čakamo že 10 let (zoki ni več glavni)
Corto Maltese
27. 06. 2013 16.47
+10
V Sloveniji je luksuz da reveži imajo kakršnokoli streho nad glavo in seveda bo to hudo obdavčeno. Ali jim bo ostalo za kruh pa ni stvar države. Po drugi strani pa tajkunske \"sušilnice sadja\" in \"lope za orodje\" pa niso luksuz in seveda ne bodo obdavčene. Tako je ko v državnem zboru sedi čreda šimpanzov. No ja, zato nam se reče \"banana reoublika\", raj za različne maymune na javnih položajih.
novaroza
27. 06. 2013 20.39
+3
in zakaj smo še vedno pohlevno tiho in mirujemo?????? Bo treba sedala dvignit od ekrana pa odit na punt.
wolfterier
27. 06. 2013 23.02
+1
ONniON
27. 06. 2013 15.47
-1
Slovenija je itak 2. Švica
Transformerji
27. 06. 2013 15.27
+13
Ne računajmo na poštenost:pred 42 leti mi je za eno mesto ušlo socialno stanovanje, potem pa smo skoraj 10 let z vsemi uradno dobljenimi dokumenti delali hišo v hribovitem terenu. Pa se mi bo po gursovi oceni davek povečal več kot štirikratno. Bodi lenuh in Rom, da nimaš nič, ali pa moraš biti iz vrst pokvarjenih politikov in njihovih podrepnikov!
schranz91
27. 06. 2013 15.18
+1
sej po eni strani gledano so zaradi obdavčevanja nepremičnin res najbol na udaru bogati, saj če imajo več nepremičnin (3, 4...) bodo res mogl plačat velik več davka kot mi ki imamo eno, ampak to še zmer ne pomen da ne bomo tudi mi nastradal
kameltrajbar
27. 06. 2013 15.55
+1
mufic
27. 06. 2013 15.16
+1
Se pravi da morem se malo pocakat da pride ta davek,bom potem stanovanje kupil-se bodo pocen pradajal:-)
mufic
27. 06. 2013 14.46
+5
Ce im ocenijo hiso ki je vredna pol miljona na par tisoc evrov,nebom imel nic proti>/)Takoj placam davek za 10 let vnaprej
janezkug
27. 06. 2013 15.00
-2
tipično slovensko. naj tud tebi krava crkne če je meni. sosedi pa se režijo.
mufic
27. 06. 2013 15.13
-1
hrabrimisek40
27. 06. 2013 14.42
+37
Ta država je katastrofa. 20 let se zajebavaš, da spraviš skupaj hišo, si malce urediš nekaj za dostojno bivanje in ta država ne mrdne, da bi ti kaj pomagala. Največji davki na kredite, največji davki na osebne dohodke, vse davke smo plačal pri gradnji tako za mojstre kot za material, potem spet davek na stavbno zemljišče, pa zdaj še višji DDV, pa nepremičninski davek, pa krizni davek. Ma pejte vi mal vsi skupaj u P.M. In zdaj mi bo ta pajac razlagal naj kupujem racionalno nepremičnino. V današnjih časih si lahk za svoj denar zbijem pajsjo uto al pa kupm šotor v Hervisu.
janezkug
27. 06. 2013 14.40
+9
A lohk kaj kupim drez davka ? Jaz ne. Pol bom pa davk plačuvu, ker sem si kupu. Pa kje je tu logika. Revež moraš bit, pol so pa veseli.
Kaj_je_res
27. 06. 2013 14.34
+17
Hec je v tem, da ni alternative za tiste, ki bivajo v prevelikih nepremičninah sami - že zdaj je navječje povpraševanje po najmanjših stanovanjih, ki pa so hkrati zelo draga iz istega razloga - kako bodo torej starejši menjali svoje domačije za majhna stanovanja? Kam bodo šli? Še enkrat - DOM MORA BITI NEOBDAVČEN, saj so bili že pri ustvarjanju doma plačani davki tako iz plače, na plačo., kot ddv od materiala in dela!!!!
Estella55
27. 06. 2013 14.23
+8
Še večji luksuz za tajkune in požrešne politike, kateri bojo na račun nas navadnih še bolj polnili vreče denarja... Ne razumem kako to narod lahko dopušča... Kako bi prišla država do manjkajoča denarja? Čisto lahko: razlastninit tajkunske vile, automobile, jahte... NLB pa naj dobi primanjkljaj tam, kjer je so se sposojali nezavarovane kredite ali pa naj osebje NLB odgovorja za neplačane kredite in propadle firme, saj je vse evidentirano, ko je kakšen znesek kredita odobril. Imam soseda tajkuna, ki se samo smeji nam narodu, ki nas bodo oželi do konca....
Arinna
27. 06. 2013 14.16
+18
Nepremicnine bomo kupovali bolj racionalno? Naj mi kdo pove, kaksno nepremicnino lahko kupi nekdo, ki ima 560 EUR place in trenutno zivi v 12m2 sobici pri mami ali pa npr. v najemniskem stanovanju z brezposelno zeno in dvema otrokoma.
kurcvasgleda01
27. 06. 2013 14.18
-5
ochi
27. 06. 2013 14.09
+16
kaj je za vas luksuz? da diham svež zrak?
indal@
27. 06. 2013 14.03
+11
Ja nepremičnino, ki jo lahko uzdržujemo....to je dvorezni meč! Čedalje bolj privijate in kmalu boš lahko uzdževal samo še polivinilast šotor!
indal@
27. 06. 2013 14.08
+24
Problem je vzdrževati tako požrešno politiko in njihov personal!