Slovenija

Dvom v Erjavčeve sposobnosti s področja zunanje politike

Ljubljana, 03. 02. 2012 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Največ pomislekov se pojavlja glede zunanjepolitičnih izkušenj Karla Erjavca in poznavanja obrambnega ministrstva Aleša Hojsa. Za Branimirja Štruklja je kandidat za pravosodnega ministra Senko Pličanič popolna neznanka.

Se bo Erjavec sposoben spretno preleviti še v vlogo zunanjega ministra.
Se bo Erjavec sposoben spretno preleviti še v vlogo zunanjega ministra. FOTO: Miro Majcen

Na Janševo ministrsko ekipo so se že odzvali sindikati, civilna družba in strokovnjaki. Največ kritik leti na izbiro Karla Erjavca za zunanjega ministra. Nekdanji zunanji minister Boris Frlec je pričakoval, da bodo na ta resor izbrali človeka, ki ima vsaj nekaj izkušenj s področja zunanje politike. "Ali se je vrednost dela v zunanji politiki znižala, ali ne čutimo nobene potrebe, da bi tam imeli kakšnega kvalificiranega človeka," se sprašuje Frlec, ki pravi, da bo med prednostnimi nalogami novega zunanjega ministra arbitražni sporazum in urejanje odnosov s sosedi.

Na pomanjkanje izkušenj Erjavca je opozoril tudi predsednik kluba nekdanjih veleposlanikov Peter Toš. Po njegovem mnenju se je prvič zgodilo, da bo Slovenija dobila zunanjega ministra, ki nima nobenih izkušenj na zunanjepolitičnem področju. Vsi pretekli zunanji ministri, s katerimi je Slovenija dosegla pomembne zunanjepolitične uspehe, so imeli izredno široko obzorje znanja in usposobljenosti, pa tudi izkušenost na področju zunanje politike, medtem ko kandidat za zunanjega ministra po Toševem mnenju tega nima. Erjavec, ki je sicer vodil že ministrstvo za okolje in resor za obrambo, meni, da mu kompetenc za vodenje zunanjega ministrstva ne manjka.

Hojs ne pozna obrambnega ministrstva

Gorenak ne bo imel lahkega dela.
Gorenak ne bo imel lahkega dela. FOTO: Aljoša Kravanja

Svoj pogled na izbiro novih šefov so podali tudi v sindikatu vojske, obrambe in zaščite (SVOZ) in Sindikatu policistov Slovenije. Prioriteta novega notranjega ministrstva bi po ocenah Sindikata policistov Slovenije morala biti sprejetje policijske zakonodaje. Kdor koli bo novi minister za notranje zadeve, pa glede na trenutne razmere ne bo imel lahkega dela v policiji, meni predsednik sindikata Zoran Petrovič, ki dodaja, da so z Vinkom Gorenakom v času njegovega vodenja odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje že korektno sodelovali. Tajnik SVOZ Božo Novak pa je povedal, da Hojsa ne poznajo, a opozarja, da po njihovem mnenju niti Hojs ne pozna obrambnega ministrstva. "Predvsem bi bilo koristno, da  bi se znal pogovarjati in poslušati," meni Novak.

Pličanič bo moral dokazati, da pravosodje ni podrejeno

Kandidat za prevzem pravosodja in javne uprave iz Liste Virant Senko Pličanič pa ni neznanka samo za javnost, ampak tudi za predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja. Najpomembnejša naloga bodočega ministra je po Štrukljevih besedah že opredeljena. Interventni zakon namreč velja do 30. junija, do takrat pa se mora dogovoriti o tem, kaj bo v drugi polovici letošnjega leta, sicer bomo prišli v situacijo, ki bo težko obvladljiva. V konfederaciji po Štrukljevih besedah upajo in verjamejo, da bodo ta pogajanja potekala v medsebojnem spoštovanju.

Branimir Štrukelj pravi, da ne bodo pristajali na to, da bodo plače javnih uslužbencev "edini bazen" za racionalizacijo in iskanje rešitev za stabilizacijo razmer.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek pa pravi, da od bodočega ministra pričakujejo delovanje v okviru z ustavo in zakonom določenih pristojnosti, spoštovanje odločb ustavnega sodišča in drugih sodišč. Pričakujejo pa tudi, da si bo prizadeval za zagotavljanje neodvisnosti sodstva in tudi za zagotavljanje pogojev, ki jih sodišča potrebujejo za svoje normalno delo, kar bo seveda v teh časih težko. Roblekova je sicer mnenja, da poskuša prihodnja vlada z združevanjem ministrstva za pravosodje z ministrstvom za javno upravo na simbolni ravni dokazati, da je pravosodje podrejeno.

Rektorji univerz so zadovoljni z izbiro Žige Turka (levo).
Rektorji univerz so zadovoljni z izbiro Žige Turka (levo). FOTO: Damjan Žibert

Veliko bremena bo tudi na plečih bodočega ministra za zdravje. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan izpostavlja ureditev področja zdravstvenega zavarovanja. Od novega ministra Kalanova pričakuje, da bo v zdravništvu videl partnerja. Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) Samo Fakin pa pravi, da novega ministra najprej čaka vzpostavitev stabilnega financiranja zdravstvenega varstva. Ob tem bo največjo pozornost treba nameniti kakovosti zdravstvenih storitev in temu, da se dostopnost do zdravstvenih storitev ne bo zmanjšala, čakalne dobe pa da se ne bodo podaljševale.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) predlaga, da znotraj ministrstev izberejo najbolj kompetentne strokovnjake.

Rektorja univerz ocenjujejta, da je Žiga Turk kompetenten in ustrezen kandidat za vodenje novega združenega ministrstva oz. ministrstva za izobraževanje, kulturo, znanost in šport. Programski direktor zavoda Maribor 2012 in prvopodpisani pod peticijo proti ukinitvi samostojnega resorja za kulturo Mitja Čander pa upa, da bo Turk kos vsem področjem, ki jih bo pokrival in da bo tudi kulturo ob vsem ostalem delu kompetentno pokrival.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (416)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SRALS
05. 02. 2012 15.35
-1
Mnogi mislijo, da je nesposoben, ker še pač ni bil udeležen v nobeni pravi aferi in ima torej premalo masla na glavi. Pa zanemarimo tiste iz prsta posesane "afere".
Alojz Železnik 1
05. 02. 2012 13.50
-1
Dvom v Erjavčeve sposobnosti??? So še vedno? Tudi potem, ko je naš vrli predsednik države gospod doltor Türk ostal pred zaprtimi vrati Bele hiše? Malo še berite konkurenco na Reporterju, pa vam bo marsikaj bolj razumljivo! Gre kdo stavit, da bo Predsednik ZDA našega Karla sprejel brez nekih pogojev?
Tom Jones 1
05. 02. 2012 16.08
+4
Reporter????? Hahahahahahahaha......buaaaaahahahahah Predsednik ZDA bo sprejel Kahla...oh mein gott..... Dhagi Bahak, phišel sem na obisk samo zato keh si po mene poslal Aih fohce one...naj ti bo, če že siliš.....na ,tu imaš henovke in khuh iz Slovenije.......
Marko Kotnik 1
05. 02. 2012 13.19
+2
če bi b bi bil Karli kej sposoben,bi imeli upokojenci pokojnine,kot so si jih zaslužili ne pa miloščine dane od nesposobne države
Maancy
05. 02. 2012 12.56
-1
Razneslo bo Balkanski korpus v " Pozitivni Srbiji "..ko gledajio kako Erjavec blesti..Kociprova bo tako doživela živčni zlom kajti ni dobila delovnega mesta za 5 tisočakov, če smo pošteni si ga ne zasluži saj ni sposobna. in rahlo omejena.
jnovak76
05. 02. 2012 12.04
+2
Po eni strani pa Karla čisto razumem zakaj je vzel ta resor. Vedno trdi, da je edino kar ga skrbi so njegovi ubogi upokojenci. Če bo slučajno doma zmanjkal denarja za penzije bo šel pa ven iskat. In kdo drug je bolj kompetenten kot zunanji minister. Karel ti si pa res prava bučka. Sem pa mislu da maš to na ramenih samo za okras. Hmmm, okras? Neeeeeee.
ivo55
05. 02. 2012 11.34
+1
Ime Karel Erjavec v bistvu oznanja ljudstvu, da država kot je Slovenija ne rabi glomaznih inštituci z drago birokracijo, dragih ministerstev s samovšečnimi in v lastno nezamenljivost prepričanimi kadri , temveč učinkovite, nelene zagnance za pravo stvar.
wizeman
05. 02. 2012 12.14
+0
Tipičen primer nezrelega razmišljanja. Ni važno kdo je, samo da je mesto zapolnjeno.....
jnovak76
05. 02. 2012 11.22
+5
A si lahko zamislite Kharla v resni debati z diplomati ali pa da bi šel reševat kakšen diplomatski spor. Smeha kokr češ. Pa ne vem kaj ma sposobnost skupnega z našimi novimi ministri. Čisto in popolnoma nič. To je pač politika in njihova doslednost ( Virant : Mi v naši stranki imamo strokovne in sposobne ljudi, ki bodo to našo deželo potegnili ven iz krize. Potem pa niti ministra ne najde. Najbrž je temu Pličaninu obljubil še dodatno nagrado če zavzame to mesto. Virant a ti misliš, da smo mi take ovce k si ti ). Ni nič drugačen kot Ivan Janez. Govori eno dela drugo. Se mu bo obrestovalo pri naslednjih volitvah.
Marko Kotnik 1
05. 02. 2012 11.05
+2
veste kaj : Najprej je lahko sram vse "politike",da se gredo takšne politične spletke in nategovanja naroda po dolgem in po čez.Sam nisem za nobeno stranko,ker so vsi samo glumači in prevaranti.Iz tega naslova tudi nisem šel na " volitve",kar se je na koncu tudi izkazalo,de te takozvane "volitve" pri nas niso volja ljudstva ampak le formalnost prihodnje vlade,da oceni katere ljudi naj postavi za ministre,da bo večina volilcev zadovoljnih. Kot drugo,pa bi rad oštel vse vas,ki pridno tipkate komentarje na vse te politične spletke in se smehljate ,krivi ste pa sami za to sranje.Šli ste na volitve in izbrali svojega kandidata.Večina je izbrala enega,mandat pa dobi nekdo drug.(to je bolano,neetično,poniževalno do poštenih državljanov in v prvi vrsti kriminalno ,ki pa se kao vsi tako borijo proti temu).......BBBBrrrrrUhhhh.... Glede Karlita bi pa dodel samo tole: je zelo zabaven,( ker lačnega ne moreš nasititi z nasmehi in naša država je lačna) ni pa nikakor sposoben za to funkcijo,ker tam so pa pro. lopovi.Za tak položaj bi bil najbolj primeren g.Janša ali g.Rupelj
SRALS
05. 02. 2012 15.41
+1
A zato, ker sta dovolj domobranska in dovolj vatikanska?
prezvstpm
05. 02. 2012 10.44
+3
Boljše garniture, glede na izvoljene stranke, Slovenija trenutno nima. Potrebna bo naša večja odzivnost, budno spremljanje njihovega dela, iskanje novih, poštenih in v narod usmerjenih strokovnjakov na vseh področjih. Treba bo pridobivati prava znanja, s tem iti med ljudi, tudi od vrat do vrat, se pogovarjati, predstavljati strokovne rešitve, zbirati podpise. Kdo se bo zavzel za nas, če ne mi sami?
wizeman
05. 02. 2012 12.17
+1
Hm, to je pa za razmisliti... Boljše ekipe od trenutne nimamo, slabše tudi ne: ergo, obsojeni smo na Janšo & Co. in zagotovi propad.
prezvstpm
05. 02. 2012 13.01
Paradoksno razmišljanje, začinjeno s pesimizmom, provokativno izpostavljanje konkretnih oseb ... Se zavedaš, da si negativec?
mamica55***
05. 02. 2012 10.38
-1
Tom Jones korintos koulacijskiO dokaze o Karlovi nesposobnosti prosim!
wizeman
05. 02. 2012 12.19
-1
Hjoj, ti pa maš zamislice. A ko iščeš službo ti mora potencialni delodajalec dokazat, da si nesposoben, drugače te mora vzet v službo?
mamica55***
05. 02. 2012 15.16
+0
tle ne gre za to, da bi dobil službo, tle gre za užaljenost vas rdečkotov, ker ni šel v koalicijo z jankovičem in vaše nemarno degradiranje vsakogar, ki misli s svojo glavo !
Jimi1
05. 02. 2012 10.03
-2
Presidente Turk je verjetno edini v tej državi, ki se je upiral postavitvi svojega sorodnika na vpliven položaj..... Splošna praksa je drugačna !
Jimi1
05. 02. 2012 09.50
+1
Angleščina ne pozna slovenske izgovorjave črke "R".... Upam da Ka"R"l pozna "angleščino"......
wizeman
05. 02. 2012 12.21
+0
Kdo pa te je to nalagal. Angleščina z trdim R je še vedno angleščina. Štos je v tem, da ga Angleži pač ne znajo izgovoriti.
V3PI7D3
05. 02. 2012 09.30
+1
pri nas ni važno kaj si lahko si pa minister za vse resorje ki so moži, samo strokovnjak iz področja ne smeš biti
BlaBlaGluposti
05. 02. 2012 09.07
+2
Priporočam ogled Bob-a leta. Mogoče se vam vklopi kakšen receptor v možganih, ki še ni opran od te stare garniture politikov ;) Mislim, da naše pokvarjene politike še vedno podpira toliko ljudi je sramota za nas VSE.
Maancy
05. 02. 2012 08.27
+2
Ravno tako predlagam da ukine vsaj dvesto Občin saj jih je več kot uspešnih podjetij tistega Norca pa postavi na zdravljenje, ki je ppredlagal to Notorično Oslarijo Občina pri vsakem pasjem dreku in naj ga najde tudi v svoji stranki, če je tam ali tja odide sam če je on to predlagal..
kvaternik
05. 02. 2012 09.02
-2
Tak kot je Karel še vedno je bolši kot nepokretni bogar.
Frane Šajn
05. 02. 2012 08.18
-2
KONEC KONCEV MOGOČE JIM PA KOREL TAM V BRUSLJU LE POŠLJE KAKŠNO KREPKO V OBRAZ! RECIMO NO POTEM KO GA SPRAVIJO NA OBRATE!
Frane Šajn
05. 02. 2012 08.16
-2
REKTORJI SO PREDVSEM V RESNIH DVOMIH VSAJ VEČINA !
Frane Šajn
05. 02. 2012 08.15
-2
DVOM JE POPOLNOMA UPRAVIČEN!
Iniesta
05. 02. 2012 08.11
+2
Pa dejte no, sej ne more bit res! Korl pa zunanji minister ....
Alojz Železnik 1
05. 02. 2012 07.13
+1
Slabši od Žbogarja, ki niti končati ne zna pravilno pa ga mora Pahor javno opominjati, ne bo. Ker enostavno ne more biti.
wizeman
05. 02. 2012 12.23
+1