Slovenija

Dvojezične table: 'Pomembna tudi politika, ne le pravo'

Dunaj, 21. 06. 2010 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./M.M./STA
Komentarji
4

Novi vodja koroških Slovencev je postal Valentin Inzko. Ta meni, da slovenska manjšina potrebuje harmonijo in da bi morala govoriti z enotnim glasom. Seveda pa pomembno vlogo nosijo tudi politiki.

Valentin Inzko
Valentin Inzko FOTO: Reuters
Kot je znano, je Koroška že dalj časa boleča točka v odnosih med Slovenijo in Avstrijo, saj oblasti v tej avstrijski pokrajini, kljub odločitvi ustavnega sodišča, na območjih, kjer živijo Slovenci, ne želijo postaviti dvojezičnih tabel. Inzko je dejal, da se ni dovolj boriti le na pravni način, pač pa tudi na politični. Dodal je še, da poleg dvojezičnih tabel obstajajo tudi druga pomembna vprašanja, na primer dvojezičnost v šolah in vrtcih.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Valentin Inzko je bil edini kandidat za novega predsednika Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS). Zanj je glasovalo 48 delegatov, en se je glasovanja vzdržal, proti pa ni glasoval nihče.

Inzko je izpostavil, da je zanj pri zastopanju koroških Slovencev pomembna sloga in da slovenska manjšina potrebuje harmonijo. Po njegovo bi morala manjšina govoriti z enim glasom, doseči pa bi morali, da dvojezičnost postane priznana kot bogastvo.

Predsednik čestital Inzku

Predsednik republike Danilo Türk je danes čestital Inzku. V čestitki je Türk poudaril, da so sodelovanje z ostalimi krovnimi organizacijami in skupni nastopi v dialogu z avstrijskimi in slovenskimi sogovorniki lahko uspešna pot za hitrejše reševanje nekaterih problemov.

Kot je v čestitki še zapisal Türk, je NSKS v 60 letih delovanja opravil veliko dejanj, ki so izboljšala položaj slovenske manjšine in prispevale k ohranitvi slovenske kulture na avstrijskem Koroškem. "Prepričan sem, da boste kot izkušen poznavalec razmer na avstrijskem Koroškem lahko pomembno pripomogli k nadaljevanju tega dela in k uresničitvi ciljev, ki jih ima slovenska skupnost na Koroškem," je zapisal predsednik.

Inzku je čestital tudi predsednik parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Miro Petek (SDS). Med drugim je izrazil prepričanje, da bo Inzko kot ugledni diplomat prispeval k izboljšanju odnosov znotraj same narodne skupnosti in položaja slovenske manjšine v Avstriji, so sporočili iz SDS.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš pa je že predtem ob čestitki izrazil prepričanje, da bo Inzko s svojimi izkušnjami in umirjenim značajem prispeval k poenotenju pogledov koroških Slovencev na probleme, ki jih imajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
22. 06. 2010 00.05
A je turkov naslednik (saj se je učil v BiH)?
MERDE-AVE-MERDE
21. 06. 2010 20.16
RikavandenHass
21. 06. 2010 14.45
Vsak na tujerm, sranje dela tudi Slovenci v Avstriji.
krivulja
21. 06. 2010 13.09
Inzko je politik !????