Slovenija

Dvigovati drugje bo potratno

Ljubljana, 08. 03. 2007 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

NLB bo aprila za 42 odstotkov zvišala nadomestila za dvige na bankomatih drugih bank.

Komitenti NLB bodo namesto 0,33 evrov morali na 'tujih' bankomatih odšteti 0,47 evrov
Komitenti NLB bodo namesto 0,33 evrov morali na 'tujih' bankomatih odšteti 0,47 evrov FOTO: POP TV

NLB bo zaradi velikih stroškov vzdrževanja mreže bankomatov z aprilom dvignila nadomestila na bankomatih drugih bank. Komitenti NLB bodo tako v prihodnje namesto 0,33 evrov morali odšteti 0,47 evrov, kar je dobrih 42 odstotkov več.

Če bo komitent NLB dvakrat na mesec dvignil denar na bankomatu druge banke, bo v enem letu namesto 7,92 evra banki plačal 11,28 evra. NLB pa bi v enem letu, če bi vsak njen komitent na mesec dvakrat odšel na 'tuj' bankomat, zaslužila 2,7 milijona evrov, piše Dnevnik.

Kot razlagajo na NLB, so provizijo zvišali zaradi visokih stroškov vzdrževanja mreže bankomatov. "Stroški nabave, vzdrževanja, potrebnih prilagoditev zakonskim zahtevam, varnosti poslovanja, hkrati pa tudi stroški oskrbe z gotovino, zalaganja z denarjem niso majhni," je za časnik Dnevnik razložila NLB. "V bistvu smo izenačili provizijo, ki so jo morali komitenti plačevati za dvig denarja v tujini, s provizijo v Sloveniji. Stranke smo o dvigu obvestili z mesečnimi izpiski," pa so za 24ur.com sporočili iz NLB in dodali, da bodo imeli njihovi imetniki še vedno možnost brezplačnega dviga na bankomatih bank, ki spadajo v skupino NLB (Banka Celje, NLB Banka Domžale, NLB Koroška banka, NLB Banka Zasavje). "Tudi druge banke imajo podobne stroške in nekateri so nadomestila že zvišali," so za nas še razložili v NLB.

Namigovanja, da je dvig provizije povezan z odločitvijo Urada za varstvo konkurence, ki je ugotovil, da so banke (NLB, Banka Celje, Nova KBM in Abanka Vipa) z uvedbo provizije v višini 80 tolarjev na isti dan, kršile zakon, je tiskovna predstavnica NLB zanikala. "Sklep varuha konkurence še proučujemo," je na vprašanje, ali namerava NLB svojim komitentov povrniti nadomestila, za 24ur.com še odgovorila predstavnica banke.


Banke kršile zakon

NLB sklep varuha za konkurenco še proučujejo
NLB sklep varuha za konkurenco še proučujejo FOTO: Dare Čekeliš

Nova Ljubljanska banka, Banka Celje, Nova KBM in Abanka Vipa so z uvedbo provizije za svoje komitente pri dvigu gotovine na bankomatu drugih bank v višini 80 tolarjev na isti dan, 20. februarja 2006, kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, je ugotovil varuh konkurence.

NLB, Banka Celje, Nova KBM in Abanka Vipa so kršile 5. člen v povezavi s 3. členom zakona o omejevanju preprečevanja konkurence, ker so usklajeno ravnale ter so na točno isti dan, to je 20. februarja 2006, in v točno enakem znesku, 80 tolarjev, uvedle provizijo za svoje komitente pri dvigu gotovine z domačo debetno kartico na bankomatih drugih bank, je zapisano v odločbi, so zapisali v odločbi.

Sklepi organov bank, s katerimi so določile uvedbo provizije na dan 20. februarja v višini 80 tolarjev, so prepovedani in nični, je odločil urad in bankam prepovedal vsakršno nadaljnje dogovarjanje in medsebojno sodelovanje pri sprejemanju odločitev glede provizije za svoje komitente pri dvigu gotovine z domačo debetno kartico na bankomatih drugih bank.

"Konkurenčno pravo ne izključuje pravice gospodarskih subjektov, da se razumljivo prilagodijo ugotovljenemu ali pričakovanemu ravnanju svojih konkurentov, vendar močno nasprotuje vsakršnemu povezovanju med temi subjekti, katerega namen ali učinek je bodisi vplivati na ravnanje dejanskega ali potencialnega konkurenta na trgu bodisi takemu konkurentu razkriti vedenje oziroma ravnanje, za katerega se je odločilo oziroma se ga namerava upoštevati. Usklajeno ravnanje bank pri določitvi enotne cene in enakega datuma uvedbe zaračunavanja provizije za dvige na bankomatih drugih bank za komitente, ob že tako nizki mobilnosti končnih uporabnikov, še dodatno omejuje njihovo možnost izbire alternativne poslovne banke, ki bi obravnavano storitev ponujala v enakem ali podobnem obsegu po nižji ceni ali celo brezplačno,"
so še zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
08. 03. 2007 18.32
Še ne veš, kdo pošteno dela nima denarja!!!
igor.slo@gmail.com
08. 03. 2007 16.03
Ko pa greš k njim (NLB) kot komitent in jih prosiš za kredit, ti pa tako ceno dajo ven, da se ti zmeša. To ti pa iz prve roke povem. Cenejši kredit dobiš na ABANKI, čeprav nisi njihov komitent. Pri meni tudi odločitev ni bila težka.
dantelom@yahoo.com
08. 03. 2007 15.59
Vse storitve tudi usluge ima NLB najdražje!!!!!!! Pri meni odločitev ni bila težka in grem jutri urejat stvari ter se prestavit k DBS-u (Deželni banki Slovenije)!!
igor.slo@gmail.com
08. 03. 2007 15.58
Ja vse lepo in prav tistim ki ste komentirali moje mnenje. Denar, ki ga imam na mojem računu celi mesec in ga banka posoja naprej pa nič ne šteje? Od tega jaz ne dobim nič, banka pa pobere lepo obresti za posojila, ki jih izdaja. Potem hočem jaz poštene obresti za denar, ki leži na mojem računu - v tem primeru pa bom tudi plačal provizijo za dvig na bankomatih. Če pa, JANKO, NLB ne more več vzdrževati svoje mreže bankomatov, jih verjotno mirne duše proda. Marsikatera banka bi jih verjetno z veseljem kupila. ali pa naj jih ukine in si tako zmanjša stroške, če ne morejo preživeti. Najbolj pa boli to, da se potem konec leta NLB najbolj hvali koliko milijonov dobička je imela in kako lepo raste. In to na MOJ račun. F*** off NLB!!
zupancicevajama@email.si
08. 03. 2007 15.44
Ce bi bil jz lastnik banke, bi bili stroski se vecji. Zmenil bi se ( kakor so se tudi oni) z drugimi bankami. Tako bi lepo uzivali (kakor uzivajo oni), po potrebi bi zvisali se kaksne druge "stroske". Zakaj pa ne? Kaj nam pa morete uboga raja, saj nekje pa morate imeti denar in nekje morate placevati vase poloznice..hehehehehe
mbbirdy@gmail.com
08. 03. 2007 15.15
Slovenske banke (NLB) bi se najraje znebile vseh komitentov - tako ne bi imeli več prevelikih stroškov in teženja strank. Je treba tudi nekaj dati, da lahko žanješ, kar pa tile osebki na NLB ne znajo. Namesto, da bi služili pošteno s ponudbami posojanja denarja, služijo na umazan način. Viva avstrijske banke. Hypo rules!
knes
08. 03. 2007 15.14
kaksnimi delavci? a ce nisi 'delavec' pa ne placas dviga na bankomatu?
buckakarmen@email.si
08. 03. 2007 14.49
BANKE - ZA BRUHAT. VSI LAHKO DELAJO Z NAMI DELAVCI KAR HOČEJO IN ŠE IMAJO PREMALO, MI UPORABNIKI IN DRŽAVLJANI PA PLAČUJEMO!!!!!!!!!!!!!!! ŠE ENKRAT - ZA BRUHAT
knes
08. 03. 2007 13.38
julius.kugy, nic ni zastonj! V nekaterih SLO bankah ti zaracunajo tudi dvig prek okenca, vsaj ce je pred banko bankomat. Ces da jim delas nepotrebno delo. Torej placas tako ali drugace, heh.
knes
08. 03. 2007 13.34
Jah, menjajte banko, a ne. Moja banka nima nobene provizije za dvigovanje na bankomatih. Tudi tistih, ki niso v njeni lasti (saj takih je bore malo). Je pa banka seveda tuja :). Ljubitelji "domacega" lastnistva - kvazipatriotizem pac nekaj stane ;). Mimogrede - usluge so zastonj, ce se nekaj placa, je to storitev ;). Toncek.baloncek - saj nase vrle banke v resnici so hranilnice. Odiralske hranilnice.
julius.kugy@gmail.com
08. 03. 2007 13.29
Netman: saj dostop do tvojega je brezplačen. Greš v poslovalnico (in čakaš 1h) in dvigneš . Pravtako je dostop do tvojega denarja brezplačen na bankomatu, ki je last banke, katere komitent si. NLBjevi bankomati so večinoma povsod po SLO. Medtem ko kakšnega BACA ipd. iščeš z lupo. Se buniš tudi ko točiš bencin, plačuješ položnice, greš v trgovino...
pomi@auspuh.com
08. 03. 2007 13.23
Zakaj mi firma ne more izplačati plače v gotovini na svoji blagajni? Jaz banke ne rabim!!!!!!!!!
Netman
08. 03. 2007 13.23
lucasa: ampak v tujini imajo s čim plačat...
lucasa
08. 03. 2007 13.14
Igor, malce čudna logika... 1. če Abanka ne bi nič kasiral, komitenti ostalih bank pa bi dvigali na njenih BA, bi imeli izgubo zaradi cene gotovine, stroškov vzdrževanja.......... 2. po tej logiki bi Abanka moral imeti BA v vskai slovenski vasi. jih ima? V tujini se je vedno vse plačalo in se še danes plača. Pri nas pa je pač problem. Pa ne samo pri bankah....
Tonček Balonček
08. 03. 2007 13.12
"Stroški nabave, vzdrževanja, potrebnih prilagoditev zakonskim zahtevam, varnosti poslovanja, hkrati pa tudi stroški oskrbe z gotovino, zalaganja z denarjem niso majhn!" so povedali pri NLB.. Te vrste stroškov imajo na svojih avtomatih, ne na tujih, za katere hočejo večjo provizijo. Je zda, ko je deflacija, je dražje imeti denar v banki kakor kje drugje, saj vsi stroški na mesec nasesejo bistveno več kot obresti na pozitivno stanje. Ko bo deflacija še večja, saj plujemo v blagostanje in srečo, kot je slišati, bodo tisti, ki odplačujejo kredite, vsak mesec prejemali plilive, tisti z denarjem na računih pa bodo imeli vsak mesec manj. Ta bančna znanost je čedalje bolj zanimiva, praktično bi banke lahko živele le še od stroškov posameznih transakcij, za kar pa ne potrebujemo bank!! To lahko mirne duše prevzame npr. kak koncesionar, npr. Bankart ali kak drug, gre za zlato jamo, kartel bank, enak monopolu! Za tistih 1000 EUR mesečno, kolikor jih prejme povprečni državljan pač ne potrebujemo nobenih modernih bank in njihovih "produktov", mirne duše bi shajali s sistemom iz ranjke Avstrije s posojilnicami, hranilnicami in podobnim. Rezultate tega mega razvoja čutijo le lastniki in direktorji v teh "bankah".
Netman
08. 03. 2007 13.09
iriska: ja v LJ verjetno res... V kaki drugi regiji pa ni tako.
The cat
08. 03. 2007 13.08
Splača se imeti račun na NLB, ker je tako največ bankomatov njenih in skupine NLb,pa Banke Celje.
Netman
08. 03. 2007 13.08
janko: od kdaj pa banke delajo zastonj?! Vsaka odobritev, usluga itd. v banki nas že tako in tako stane. Obrestne mere za kredite, limite itd... Vse to je zaslužek bank. Tudi to, da imaš odprt osebni račun pri banki PLAČAŠ vsak mesec... In zame je logično, da (če že plačam stroške, ki jih imajo z mojim osebnim računom) je dostop do mojega denarja vključen v te stroške. Je pa od vsakega posameznika odvisno, katere banke komitent bo. In to, ali bo denar dvigal sproti na bankomatih in POS terminalih - in seveda glede na zadnje novice - tvegal, ali bo upravljal s svojim denarjem kako drugače.
igor.slo@gmail.com
08. 03. 2007 12.47
Torej, jaz bom rekel samo to. Če bi sedaj ekonomisti iz npr. ABANKE imeli IQ vsaj 90 bi se odločili poplnoma drugače in ne bi uvedli provizije za svoje komitente. Kaj bi s tem pridobili?Predvsem nove komitente, ki bi prišli iz NLB. S tem bi si povečali svojo bilančno vsoto denarja, ki bi jo lahko nalagali. S tem bi vsi ti ekonomisti tudi pokazali, da so resno študirali ekonomijo na Ekonomski fakulteti. Vsi, ki so vsaj enkrat bili na predavanjih vedo, da je bančni trg OLIGOPOLEN. In vsi naj bi vedeli, kaj se zgodi, če samo eden ponudnik storitev zviša cene svojih storitev, ostali pa mu ne sledijo. Torej ekonomisti pri konkurenčnih bankah (ABANKA, ....) a se strinjate z mano?
limonca4
08. 03. 2007 12.38
Madonca, so pa res ornk požrešni!!!!!! Bom pa pač dvigavala le na avtomatih matične banke.