Slovenija

'Dvig DDV je zgolj obliž na rano'

Ljubljana, 04. 04. 2013 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
V.L./G.G./STA
Komentarji
441

Višji DDV, ki ga minister Čufer napoveduje kot vse verjetnejši ukrep, bo dvignil veliko prahu, a ne bo bistveno spremenil stanja, v katerem se je znašla Slovenija, meni analitik Grahek. Kritični so tudi v GZS. Dvig davka se v času recesije lahko vrne kot bumerang, opozarja Hribar Milič.

Novi minister Uroš Čufer je z včerajšnjo napovedjo, da je dvig davka na dodano vrednost (DDV) vse verjetnejši ukrep, dodobra razburil javnost. Za komentar, ali bi imel ukrep pozitivne učinke in kaj bi pomenil za stanje naših javnih financ, smo povprašali analitika Andraža Grahka.

Dvig DDV – le vprašanje časa, a zgolj obliž na rano, ocenjuje naš sogovornik.
Dvig DDV – le vprašanje časa, a zgolj obliž na rano, ocenjuje naš sogovornik. FOTO: Thinkstock

Grahek plusov tega ukrepa v okolju, kjer se gospodarska aktivnost krči, ne vidi. Meni, da minister razmišlja v smeri rebalansa proračuna in očitno je ocenil, da brez dviga DDV ne bo šlo. Grahek pravi, da gre bolj za ukrep iz nuje, tako kot je bilo recimo varčevanje v javnem sektorju. A po njegovem mnenju ne bo imel pozitivnega učinka, saj gre zgolj za obliž na rano. Ocenjuje sicer, da je ukrep realen in je le vprašanje časa, kdaj bo začel veljati.

"Če sam dvig ne bo prinesel nekih opaznih učinkov na proračun, pomeni, da smo enostavnega jokerja zelo lahko zapravili, to pa pomeni tveganje," pojasnjuje Grahek. Tveganje se bo izrazilo v krčenju gospodarske aktivnosti. Ljudje bodo namreč reagirali z manjšanjem porabe in večjim varčevanjem, to pa lahko pomeni nižje prihodke od načrtovanih. In učinek tega ukrepa lahko razvodeni, ocenjuje naš sogovornik. Možne pozitivne učinke tega ukrepa pa bodo izbrisale višje obresti, ki jih bomo plačevali letos in drugo leto, saj se dolg povečuje, meni Grahek.

"To so ukrepi, ki imajo kratkoročen učinek in se ne ukvarjajo s strukturnimi problemi, ki jih imamo in so veliko širši," dodaja. Ukrep bo po njegovem mnenju dvignil veliko prahu, ne bo pa bistveno spremenil stanja, v katerem se je znašla Slovenija. Predvsem podjetja se bodo burno odzvala, saj bodo bolj obremenjena in nekatera utegnejo zato spremeniti svoje načrte na trgu, pa tudi glede investicij in marketinga, ocenjuje Grahek.

Slovenija mora nujno odpreti poligon za vstop kapitala, ocenjuje Grahek.
Slovenija mora nujno odpreti poligon za vstop kapitala, ocenjuje Grahek. FOTO: Thinkstock

Ne dvig DDV, temveč privatizacija podjetij

Naš sogovornik je prepričan, da bi moral minister začeti s privatizacijo podjetij. "S tem bi poslali signal, da se je Slovenija pripravljena prilagajati in odreči nekaterim dolgoletnim privilegijem, to je obdržati vse firme v svoji lasti. Hkrati bi pa verjetno v proračun dobili več prihodkov," ocenjuje.

Minister Čufer je med prednostnimi nalogami omenil tudi prestrukturiranje podjetij. Grahek na to pravi, da imamo povsod samo bremena – dvig DDV, reševanje podjetij. To pomeni, da se vse obeša na državo in država bo klecnila, če bomo šli tako naprej, dodaja.

"Slovenija ima časa do naslednjega leta, da nekaj naredi. Če se v mandatu te vlade ne pokaže luč in razsvetljenstvo, potem bo Slovenija izgubila stik s trgom," na vprašanje, kakšno stanje lahko pričakujemo v prihodnjim mesecih, odgovarja Grahek. Pravi, da je treba spremeniti dogmo. To bi lahko storili tako, da bi, recimo, dejali: "Z naslednjim mesecem gremo na razpis za izbor svetovalca za prodajo Telekoma."

Grahek ocenjuje, da si mora Slovenija nujno odpreti poligon za vstop kapitala. Tudi za vsa podjetja, ki jih bo treba sanirati, bo potreben kapital. Kot ocenjuje, bi podjetja potrebovala deset milijard evrov za sanacijo. "Kje bo ta denar država dobila," se sprašuje Grahek.

V EU je DDV med krizo dvignilo 20 držav, sedem, med njimi Slovenija, pa (še) ne.

GZS: Dvig davka se lahko vrne kot bumerang

Da je dvig DDV slab, meni tudi Franci Pliberšek, direktor Mik Celje. "To kažejo tudi druge države, ki so dvignile DDV. Prve mesece pomeni večji priliv v državno blagajno, v naslednjih mesecih pa upad," je dejal za 24UR OB ENIH.

Do predloga je kritičen tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič. Kot je dejal za 24UR OB ENIH, se lahko kakršno koli dvigovanje davka ali prispevka v obdobju recesije vrne kot bumerang. S tem se manjša potrošnja in tako izniči višja stopnja DDV. Gospodarska zbornica zato poziva Ekonomsko-socialni svet, naj skliče izredno sejo na temo, kako preprečiti ciprski scenarij.

"Mi imamo številne infrastrukturne projekte in tehnološke razvojne centre, v izvozu lahko še marsikaj dosežemo. Ob tem bomo morali prodati tudi del domačega premoženja in deregulirati celotno državo," še pravi Hribar Milič. "Zaenkrat še nimamo ukrepov, ki bi dali upanje. Jaz želim, da bi vlada čim hitreje začela izvajati razvojno politiko hkrati z varčevalnim paketom," še dodaja.

Klasičen antisocialni ukrep

Predsednik SLS Franc Bogovič je dejal, da je dvig davka na dodano vrednost do sedaj edini ukrep, s katerim želita finančni minister in predsednica vlade očitno dvigniti prihodkovno stran v proračunu, žal pa so izkušnje iz Hrvaške in Madžarske takšne, da je ta navidezno enostaven ukrep na dolgi rok tudi problematičen. Po mnenju SLS je problematičen tudi zato, "ker gre za klasičen antisocialni ukrep".

Semolič opozarja na negativne učinke dviga DDV.
Semolič opozarja na negativne učinke dviga DDV. FOTO: Blaž Garbajs

Semolič: Zvišanje bi prizadelo najšibkejše

Pred posledicami dviga DDV so opozorili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Prepričani so, da bi bilo treba pred tem spremeniti politiko v zvezi z davkom od dohodkov pravnih oseb, saj naj bi bil ta v Sloveniji prenizek, ter se učinkoviteje spopasti z utajevanjem davkov in sivo ekonomijo. Predsednik ZSSS Dušan Semolič je opozoril, da bi zvišanje DDV prizadelo standard mnogih ljudi, zato bi veljalo pred tem zvišati davek od dohodkov pravnih oseb.

Tudi izvršna sekretarka pri ZSSS Andreja Poje je opozorila, da bi zvišanje DDV najbolj prizadelo najšibkejše. Po njenih besedah bi pomenilo dodaten pritisk na kupno moč. Dodatno bi zmanjšalo zasebno potrošnjo in gospodarske prihodke, kar pomeni, da bi bil vpliv na rast bruto domačega proizvoda in zaposlovanje negativen. Učinek v proračunu bi bil manjši, kot se pričakuje, izhoda iz krize pa torej ne bi bilo, je ocenila.

Ameriška gospodarska zbornica: Dvig stopnje DDV le hkrati z drugimi rezi

Dvigu DDV nasprotuje tudi Ameriška gospodarska zbornica, zlasti če se dvig ne bo zgodil hkrati z drugimi ukrepi, ki bi prinesli prihranke v državni proračun. Po njihovem mnenju "ni pravično, da samo končni potrošniki nosijo vse breme trenutne krize. Z dvigom DDV se bo namreč povečala inflacija (kar samo po sebi v času krize sicer ni preveč problematično), ki pa bo najbolj obremenila socialno šibke".

"Če pa bo dvig stopnje DDV pospremljen s hkratnimi rezi na drugih področjih, pa bodo vsi ukrepi skupaj vsaj kratkoročno (rezi tudi dolgoročno) lahko prinesli pozitivne učinke v državni proračun," pravijo pri Ameriški gospodarski zbornici.

Banka Slovenije: Ob dvigu DDV pričakovan omejen prenos v cene

Velikost prenosa dviga DDV v končne cene za potrošnika je težko oceniti, vendar izkušnje, denimo iz Madžarske, Grčije in Velike Britanije, kažejo, da je običajno prenos v inflacijo med 60 in 100 odstotki, ugotavljajo analitiki Banke Slovenije v najnovejših makroekonomskih gibanjih in projekcijah.

Prenos tega učinka je odvisen tudi od trenutka uvedbe, saj na primer januarja več podjetij menja cene, s čimer se dvig DDV lažje prenese v končne cene. Vendar v razmerah padanja porabe gospodinjstev 100-odstotni prenos dviga DDV v končne cene za potrošnika po navedbah centralnih bančnikov ni verjeten. Več o tem si preberite tukaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (441)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
05. 04. 2013 10.25
+3
Kaj ko bi raje znižali plače v javnem sektorju (še posebej v javni upravi , tistim v pisarnah) na nekakšen takšen način : tistim nad 5000€ mesečno za 20% , tistim od 3000-5000 za 15% , tistom od 1200€ do 3000€ za 10% , od 800 do 1200 za 5% . Ali pa bi vsaj pregledali javni sektor, da nebi še naprej ravno tisti, ki res nekaj delajo (NE sedijo v pisarnah in gledajo v zrak,npr čistilke , kuharice, hišniki, bolničarji,,itd.) še naprej prejemali od 300 do 1000€ (za težka fizična dela), tisti v pisarnah pa po več tisoč in celo več deset tisoč mesečno...
MICLA
05. 04. 2013 09.01
+3
prav vam je,ko ste bili tako navdušeni ko ste podprli to plagiatorko ko še brati ne zna dobro in kompletno ponarejeno vlado ki nima pojma o vladanju ,ko bo prišla trojka ko bodo ta nesposobna vlada vse zafurali bo pa spet vsega kriva janševa vlada.tisti trije izdajaci ki so jo zrušili sedaj škodo naprj delajo sloveniji. še boste piskali in cvilili in pogrešali janšo.
prašek
05. 04. 2013 10.01
+1
+2
Pa mamo drugo Švico...
24tweet
05. 04. 2013 08.17
+3
MI imamo tako nesposobne ministre in ekonomiste, da glava boli, kam bodo dvigovali ddv, ljudje že tako nimajo. Če pa želijo zagnati gospodarstvo, bodo morali pa malo znižati ddv in davke.
Thor-1st
05. 04. 2013 05.58
+6
DDV dvigujejejo samo nesposobne in nestrokovne vlade! Povsem se strinjam s kritiki tega ukrepa (Pliberškom, Hribarjem in ostalimi). V SLO bo ta ukrep spet prizadel najšibkejše sloje, namreč oni ravno tako kupujejo stvari obdavčene z 20% DDV. Itak gre samo samo zvišanje integralnega proračuna in realno bo dvig za slov. gospodarsvo pomenil srednjeročno padec, ne pa rast ekonomskih kazalcev.
HooplaToopla
05. 04. 2013 01.00
+2
A se kdo tule spozna na politično ekonomijo, da mi (na kratko!!!) pojasni zadeve? --- V čem je point, da je dvig DDV za 1% tak problem? --- Večina dobrin se je v zadnjih petih letih podražila za 50%, pa se ni nihče nikoli prav dosti obremenjeval.
Thor-1st
05. 04. 2013 06.00
-1
Kakšno politično ekonomijo??? Zakaj tu njo rabiš? Tu je zastonj razlagati ekonomskemu analfabetu, kot si ti. Saj ne boš razumel, če še do sedaj nisi.
Jimi1
05. 04. 2013 00.33
+6
Ta država je obkradena in zavožena. Že itak imamo najvišje davke, pa bi jih še zviševali.... Potapljamo se gospodje in elita počasi ne bo imela več od nikoder za krasti, po tem oa se lahko še kakšna revolucija zgodi, da se en malo povrne nakradeno nazaj v korito....
M_teorija
05. 04. 2013 00.24
+3
Keynes je rekel, da ekonomija niso številke ampak ljudje. Problem golobradih ekonomistov je, da se držijo števil, ekonomskih kazalcev pri tempa pozabljajo, da so sistemi, ki jih proučujejo namenjeni ljudem, oziroma so ljudje v teh umetnih sistemih osrednji člen. Zato je politika, ki pri svojih ukrepih ne upošteva psihologije množic slaba politika. Če pa pri tem straši ljudi, da so v krču je najslabša možna varianta za izhod iz krize. Keynes in na primer Rosveltov New deal sta največ uspela, KER STA LJUDEM DALA UPANJE. Tega pa pri mnogih ekonomistih, ki kar tekmujejo kdo bo bolj kritiziral novo vlado (pa čeprav niti še ne vedo točno kako bo ukrepala) ni ravno opaziti, da bi kaj upoštevali. Dvig DDV niti malo ni tako problematičen kot pa vsa dramatiziranja in slaba klima, ki jo ustvarjajo razni krtizerji. Mnogo drugih zadev je bolj odločilnih in problematičnih za konkurenčnost kot pa dvig DDV ja. Siva ekonomija, komplicirana birokratizacija, ki je sama sebi namen, znanje,...predvsem pa kot rečeno upanje ljudi, da vidijo luč na koncu tunela!?
ljubljanatv
05. 04. 2013 00.19
+2
Dvig ddv je v znaku kruha in iger. Nič drugega kot kost ki jo bomo vsi plačali novibarji naj se ukvarjajo s pravim programo ne pa s tem . No pa ga je vlada że predstavila ?
iGURT
05. 04. 2013 00.09
+8
spet so pozabili na legalizacijo prostitucije in konoplje !
zmago56
05. 04. 2013 00.03
+1
In po zobozdravstvenem turizmu bo ponovno zacvetel še nakupovalni turizem, sosedje si že manejo roke.
M_teorija
04. 04. 2013 23.56
-1
Če bi DDV dvignili že takrat, ko je to omenil Jankovič, bi ne imeli danes tako katastofalnih kazalcev rasti BDP-ja in brezposelnosti. Dvig DDV-ja je enostaven ukrep, ki v nasprotju z varčevalnimi ukrepi vlade ne potrebuje toliko energije in časa kot pa politika prejšne vlade. Namesto, da bi se vlada ukvarjala z ukrepi za zagon gospodarstva je vse razpoložljive kadre in njihov dragocen čas ter energijo usmerjala za pripravo in uvedbo kompliciranih ukrepov. K vsemu temu je za njegovo izpeljavo vodila politiko zastraševanja z odpuščanji iskanja grešnega kozla v JS, ...skratka veliko dela z negativnimi učinki. Dvig DDV je v EU državah različen in NIKJER NI kakšne koreklacijske povezave med višino tega davka in konkurenčnostjo gospodarstva. Je pa močna proporcialnost in odvisnost med konkurenčnostjo in deležem sive ekonomije. Povsod, kjer je delež sive ekonomije visok gre državam kar se tiče gospodarskih kazalcev slabo. Dvig DDV-ja bo še najbolj prizadel tiste, ki imajo velike marže, mnoge drago plačane posrednike v verigah.
Thor-1st
05. 04. 2013 06.04
+1
Praksa v tujini je drugačna, pametnjakovič
zmago56
04. 04. 2013 23.42
+4
Nisem ekonomije študiral niti diplome prepisoval ali kupil a mi je vseen čist jasno: Višji davki - manjša potrošnja, manjša potrošnja - manjša potreba po proizvodnji, manjša proizvodnja - manj delovnih mest, manj delovnih mest - manj denarja, manj denarja - manjša potrošnja, ....... in vse se vrti, toda ne v krogu ampak na noter v špiralo in enkrat bo vsega konec B U M, revolucija bo tu.
iGURT
04. 04. 2013 23.50
+0
zaradi podobnega tudi janshevo zategovanje ne bi vodilo NIKAMOR
black.
04. 04. 2013 23.22
+7
prejšnja vlada je bila odstranjena na silo z namenom, da se ne razkrije marsikaj !
BULDOH
04. 04. 2013 23.28
+3
Saj to so že vrabci na strehi čivkali...
black.
04. 04. 2013 23.30
+4
in ta zdaj je z namenom, da se pred prihodom trojke prikrije čim več oz. VSE
iGURT
04. 04. 2013 23.39
+1
a jansha je hotel povedal kdo je xxxxx xxxxxx xxxxx xxxxx ? Kar na dan z besedo !
black.
04. 04. 2013 23.44
+6
npr. ljudje s 40 let delovne dobe v SLO dobivajo 400 evr penzije in tisti, ki niso nikoli delali v SLO imajo 1000-2000 iz iste blagajne.
iGURT
04. 04. 2013 23.49
+1
+ ..na silo? Samo demokratični procesi in procedure, nič na silo nezaupnica, odhod, to je to.
ONniON
04. 04. 2013 23.12
+2
super , vzemite ljudem vse da bodo stradali, ker revnih je že itak ogromno ,sploh mi ne gre v glavo kako lahko nasplošno politiki v času krize najbolj režejo pri socialni varnosti in plačah, pol se pa hvalijo kako napredujemo in gremo v pravo smer, z varčevanjem pri ljudeh z minimalcem ne bomo na pravi poti...narobe svet res .... kako lahko delavcu z 600 in 500€ plače vzamejo , kaj bo pa imel za življenje ? Problem te recesije iz zahodnega sveta je pohlep in apetiti po zaslužku in nič drugega !
pravica00
04. 04. 2013 22.57
+2
Hrvati dvignili ddv in kaj imajo od tega,vsi so naumni sam nasa vlada je najbolj pametna
pravica00
04. 04. 2013 22.56
+4
A se murgelski zet navelical ali ga tast ne pusti na cest.!
pravica00
04. 04. 2013 22.55
+3
A je kaj novega?Navodila iz ozadja Zoki car nee nee ....
BULDOH
04. 04. 2013 22.25
+10
Kje so sindikati, kje je zdaj štrukelj, kje so vstajniki?????????
zmago56
04. 04. 2013 23.34
+2
Ciperske probleme rešujejo, al pa svoje na Cipru
telstar
04. 04. 2013 21.51
a bo ene 100% zadost, al bo boljš kar 200%?