Slovenija

Krek umaknil svoj odstop, za falcona pa le slabi možnosti

Ljubljana, 04. 02. 2010 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je razpravljala o letalu falcon, ki je v lasti ministrstva za obrambo, a končne odločitve o prihodnosti letala ni sprejela. Krek, sicer sekretar na obrambnem ministrstvu pa je umaknil svoj odstop.

Vlada se odloča, ali naj letalo proda ali ga uporablja. Izračuni so pokazali, da bi bila uporaba manj gospodarna.
Vlada se odloča, ali naj letalo proda ali ga uporablja. Izračuni so pokazali, da bi bila uporaba manj gospodarna. FOTO: POP TV
Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Krek je po današnji seji vlade povedal, da se ministrski zbor trenutno odloča o dveh možnostih glede letala falcon, ki je v lasti obrambnega ministrstva. "Vse te rešitve ekonomsko niso ustrezne, tako da je vlada danes obravnavala dve slabi možnosti," je pojasnil. Prva možnost je prodaja letala, k čemur se nagiba tudi vlada, ki pa končne odločitve še ni sprejela. Druga, tudi realna, a manj verjetna možnost pa je uporaba letala. Končno odločitev naj bi sprejeli do ene od prihodnjih sej vlade, v tem času pa bodo skušali dobiti še dodatne informacije, ki bi pokazale, koliko bi lahko vlada iztržila za letalo.

O letalu je govoril tudi premier Borut Pahor, ki je prav tako potrdil, da se na vladi odločajo o dveh slabih možnostih. "Vzeli smo si še zadnji teden za to odločitev in izbrali bomo tisto, ki je manj slaba," je povedal.

"Če bi bilo to gospodarno, bi na naslednjo pot odletel s tem letalom"

"Če bi mi danes Krekova komisija rekla, da je gospodarneje leteti, bi na naslednjo pot odletel s tem letalom," je še poudaril premier. A žal komisija po njegovih besedah ni bila tako eksplicitna, saj bi se po njenih ugotovitvah uporaba letala izplačala le, če bi z njim leteli več kot 300 ur, sam pa ne bi dovolil, da bi z državnim letalom leteli uradniki.

Največjo utež pri odločanju ima sama gospodarnost letala. Analiza je pokazala, da bi moralo biti letalo, če bi ga država obdržala, v zraku najmanj 300 ur na leto, trenutno pa je potreba po največ 250 urah, pravi Krek. Če bi se vlada odločila, da letalo obdrži, bi sami zagonski stroški znašali še med 300.000 in 400.000 dolarjev.

Po besedah državnega sekretarja je vrednost letala ocenjena na 18,5 milijona dolarjev, zanj pa bi lahko na trgu dobili med 16 in 20 milijoni dolarjev, odvisno od tržnih razmer v času prodaje.

Sicer so na vladi razpravljali tudi o drugih možnostih glede letala, da bi letalo poskušali zamenjati za drugo taktično transportno letalo, da bi z letalom dokapitalizirali eno od slovenskih podjetij, da bi ga oddali v najem ali pa v operativno upravljanje. A te rešitve ekonomsko niso ustrezne, zato se vlada nagiba k prodaji letala, je povedal državni sekretar.

Uroš Krek
Uroš Krek FOTO: Blaž Garbajs

Umaknil svoj odstop

Krek je govoril tudi o svojem odstopu, ki ga je v torek ponudil obrambni ministrici Ljubici Jelušič. Povedal je, da je svoj odstop po pogovoru s premierjem umaknil in bo še naprej delal na nekaterih projektih, ki so pomembni za ministrstvo za obrambo. Razlogov, zakaj se je najprej odločil za odstop, ni želel navesti, je pa povedal, da si je pred letom dni zastavil višje cilje, ki jih v tem času ni bilo mogoče uresničiti. "Daleč od tega, da bi bile na ministrstvu kakšne izredne razmere," je dodal Krek.

Izrednih razmer na ministrstvu ni

Zanikal je tudi zadnje navedbe medijev o slabem nadzoru nad vojsko in razmerah v njej. Povedal je, da vojska dela v skladu s predpisi, je pod stalnim nadzorom parlamenta in deluje tudi v skladu z navodili ministrice.

Igor Kotnik je bil po besedah Kreka na mesto namestnika generalnega direktorja za obrambno politiko, ki je po uradniški hierarhiji višje kot svetovalec ministrice, postavljen potem, ko je končal delo na strateškem pregledu obrambnega resorja, za katerega je bil kot svetovalec zadolžen. Prošnje za razrešitev, ki jo je podal generalni sekretar Boštjan Hožič, pa Krek danes ni komentiral.

Pahor pa je izrazil hvaležnost Kreku, da je ta umaknil svoj odstop. "To štejem tudi kot znak osebnega zaupanja v moje delo in v mojo željo, da se stvari postavijo na svoje mesto," je povedal premier. Kreka je označil za uglednega profesionalca, njegovo potezo pa kot vredno občudovanja.

Ko gre za institucije, ki zadevajo zunanjo in varnostno politiko, si država po besedah Pahorja ne sme privoščiti, da bi se v medijih začele pojavljati teze o tem, da te institucije ne delajo s polno paro in v skladu z ambicijami vlad in pod nadzorom civilne sfere. Kot je dejal, bi odstop državnega sekretarja morda pripomogel k takemu vtisu, vendar pa "takšnega stanja tudi dejansko ni". "Ne morem pa reči, da ni problemov," je poudaril Pahor in napovedal, da se bo prihodnji teden sestal z vodstvom ministrstva. Pričakuje tudi, da se bo dokončno uredilo vprašanje oborožitve Slovenske vojske, da bi bili slovenski vojaki na tujih misijah varni, kar pa njegovem mnenju pomeni tudi dokončanje vprašanja pogodbe s Patrio oz. implementacijo te pogodbe.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
04. 02. 2010 19.59
a pol pa Krek le ni boljše službe našel?
skydrol7
04. 02. 2010 19.15
od tega Falcona smo ze toliko komentirali tako da je kar tezko priti do kakih novih idej.... cimprej prodat ali pa adaptirati za uporabo SV.
theta
04. 02. 2010 19.12
Ja no letalo je že bilo plačano. A zdaj je pa pametna ideja prodat ga pod ceno in drago plačevati komercialne lete v poslovnih razredih. Celih 300 000 stroškov.. pa hudiča en sam let turka in prijatlov stane 10 000... torej drobiž.
kortezan
04. 02. 2010 19.10
falkona zakurit.... bo najbolj pametno. Vsako odlašanje je čista izguba. Pa naj kdo reče da ni to dober predlog....je še en boljši....prodati ga pod ceno.
zakajze
04. 02. 2010 18.56
Prodajte ga, s pridobljenim denarjem pa še kakšno patrijo kupite :)
bron
04. 02. 2010 18.48
VSE NESPOSOBNE SO ZAPOSLILI V EU ZA NJIMI JE PA DREK PRI NAS OSTAL GA NAJ PA MI ZA NJIMI POSPRAVLJAMO.ENOSTAVNO ZAPLENIT JIM PREMOŽENJE.
toro123
04. 02. 2010 18.39
ROPU GA PRODAJTE IN VRNITE DENAR NAM DAVKO PLAČEVALCEM ZDEJ SE ŠE ENGA KROGA NE SMEMO NAREDITI
Uporabnik113189
04. 02. 2010 18.28
Mislim, da nekaterim manjka domišljije. Pahor pravi da je prag, kjer letalo postane rentabilno najmanj 300 ur letno. Vlada vidi potrebo po 250 urah..Kar pomeni da gre za vprašanje 50 ur letno. Naj me kar nekaj pocitra, če ne bi sposoben človek našel med slovenskimi podjetniki in direktorji potrebe za najmanj 50 ur letno in bi bila stvar zaključena..Letalo ne bi prodjali z izgubo, uporabljali pa bi ga ljudje, ki ne bi na njem delali škode. kaže da je zelo težko dati razpis za odkup 50 ur letenja letno..
manco-capac
04. 02. 2010 17.51
Pa zakaj ga vlada ne uporablja, dokler ne najde kupca ali najemnika?
gantarm
04. 02. 2010 17.31
To letalo je res stran vržen denar ! Po vsem svetu je trenutno v ospredju recesija... Še najbolje je, da se letalo proda, čeprav pod ceno.
theta
04. 02. 2010 17.22
Saj pa je letalo kupljeno za potrebe slovenske vojske, za prevoz ranjencev. Moralo bi leteti na Haiti z ducatom najboljših reševalcev, toliko jih menda spravijo gor. Ker je malo, lahko pristaja tudi na manjših letališčih, ne samo mednarodnih. Ista levica, ki je kupila letalo in zapravljala denar ga bo zdaj prodala (pod ceno, ker drugače še v dobrih letih ni bilo kupcev) da bo še enkrat nam naredla minus. Letalo naj uporablja vlada, to je zagotovo najcenejša možnost. In naj prepolovi uporabo komercialnih letov, da se to pokrije. Težko?
marschal
04. 02. 2010 16.55
loannes - točno tako!!!!!!
odbogaposlan
04. 02. 2010 16.52
ukint že enkrat to vojsko, samo denar kradejo!
bonite
04. 02. 2010 16.36
ja sej, slovenska vojska bo pa s kugarjem letela v avganistan, za posrat