Slovenija

Dve leti vstopa v EU

Ljubljana/Bruselj, 01. 05. 2006 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred dvema letoma je Slovenija v družbi še devetih držav vstopila v Evropsko unijo, ki je z našimi dosežki zadovoljna.

Pred dvema letoma smo postali člani geografsko-politične družine - Evropske unije
Pred dvema letoma smo postali člani geografsko-politične družine - Evropske unije FOTO: Reuters

Danes minevata dve leti od vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Prvega maja 2004 je poleg Slovenije v unijo vstopilo še devet držav - Slovaška, Češka, Poljska, Madžarska, Latvija, Litva, Estonija, Malta in Ciper - in to je bila največja širitev EU v njeni zgodovini. Tako v Ljubljani kot v Bruslju in v prestolnicah preostalih novih članic ob drugi obletnici prevladujejo ocene, da je bila širitev uspeh.

Zastave držav članic EU
Zastave držav članic EU FOTO: Reuters

Po oceni slovenskega premiera Janeza Janše se je Slovenija "dobro zasidrala" v uniji. Javna podpora članstvu v EU ostaja visoka, za državljane bistvenih sprememb ni bilo, prav tako ne za gospodarstvo, ugotavlja predsednik vlade.

Evri
Evri FOTO: Reuters

Čakajo nas novi izzivi

Vendar so pred Slovenijo pomembni izzivi: 1. januarja prihodnje leto naj bi prevzela skupno evropsko valuto, konec leta pa postala še članica schengenskega območja. V prvi polovici leta 2008 bo Slovenija kot prva med novinkami v uniji prevzela polletno predsedovanje povezavi.

Neto prejemnica do 2013

Slovenci živimo enako dobro kot pred dvema letoma, podpora Evropski uniji pa se je zadnjih treh letih nekoliko zmanjšala, sta temeljni ugotovitvi javnomnenjske raziskave, ki jo je po naročilu vlade ob drugi obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo pripravila družba za raziskovanje in načrtovanje Aragon. Najpomembnejša posledica, ki jo Slovenci čutimo zaradi vstopa v EU, pa je po podatkih Aragona "to, da lahko rečemo, da smo iz EU".

Slovenija je bila v prvih dveh letih članstva neto prejemnica sredstev iz evropskega proračuna, tako pa naj bi ostalo še do izteka prihodnje finančne perspektive leta 2013. Bo pa Slovenija v prihodnjem sedemletnem obdobju iz bruseljske blagajne prejela občutno več sredstev kot v prvih dveh letih članstva, po napovedih okoli 4,5 milijarde evrov, medtem ko bo vanjo vplačala 2,5 milijarde evrov.

V obdobju po vstopu v EU se je Slovenija soočala s težavami pri črpanju evropskega denarja in razmere so se izboljšale šele v drugi polovici leta 2005. Priprave na učinkovito črpanje sredstev bodo zato pomembna naloga vlade v prihodnjih mesecih in letih.

V Bruslju zadovoljni s širitvijo

Slovenski državljani so na referendumu z več kot 90 odstotki podprli vstop v EU
Slovenski državljani so na referendumu z več kot 90 odstotki podprli vstop v EU FOTO: Reuters
Druga obletnica širitve EU Sloveniji po besedah predsednika LDS Jelka Kacina prinaša tudi "novo, bolj evropsko naravnano vlado Romana Prodija v Italiji, ki odnosom s to največjo sosedo in zlasti še slovenski manjšini v Italiji prinaša upanje za uresničitev globalnega zaščitnega zakona v praksi". Vse nove članice so dokazale, da v EU prinašajo nov zagon, gospodarsko rast in opazno kadrovsko osvežitev vseh evropskih institucij, je zapisal Kacin.

Tudi v Bruslju širitev EU na deset držav označujejo za velik uspeh in poudarjajo, da se niso uresničili strahovi iz predširitvenega obdobja, kot so naval tujih delavcev, kolaps skupnega proračuna in nesposobnost sprejemanja odločitev. A vendarle povezavo "dve leti kasneje" preveva utrujenost, na račun katere politična volja za nadaljnje širitve plahni, pesti jo tudi pomanjkanje vizije za prihodnost.

EU se je po zavrniti evropske ustave na referendumih v dveh ustanovnih članicah, V Franciji in na Nizozemskem, lani spomladi znašla v krizi, iz katere izhoda še vedno ni našla. Prepričanje, da je širitveno zgodbo o uspehu - in širitvena politika skozi zgodovino EU velja za enega najuspešnejših projektov - treba nadaljevati, je zavrnitev ustave tako precej omajala. S pristopno pogodbo že dogovorjen vstop Romunije in Bolgarije v EU leta 2007 ali 2008 je skorajda gotov, bistveno manj oprijemljiva pa je evropska perspektiva balkanskih držav, morda z izjemo Hrvaške, ter Turčije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

caroll
03. 05. 2006 20.13
dejte malo manj jamrat,kok nam je hudo!kdor če delat,je dela dovolj,sam nekateri pravijo,da večdobijo če ne delajo(razni otroški dodatki,...)nč nam ni hudga,dokler bo kruh po smeteh,pa še kaj bi se našlo!Glede pediatrične klinike,didaktik,pa vprašaj predhodno vlado,kam je šel denar!meni pa je prov fajn v tej naši lepi deželici,na sončni strani alp!!!
DIDAKTIK@SIOL.NET
03. 05. 2006 19.34
Res je da je v tujini- no na zahodu v tujini - vse privatiziran.Problema tako ni glede vodenja, nastane pa ko je treba investirat! Kdo garentira da bo z novimi zakoni lastnik podjetja investiral v podjetje plus, ki ga je preko leta pridelal?NE raje reče in prikaže minus oz pozitivno nulo---to je žalost ker se to pri nas pač da, v tujini pa ne! Pa v tujini tudi inšpektor dela ni podkupljiv tako kot pri nas , pa več jih je in so intenzivno na delu! Pri nas pa nobenega od nikoder, če pa jih obvestiš o napakah, se pa kaj hitro izve s katerih ust je prišlo, ker so naši lastniki tako vplivni---vplivni so,ker so povezani z vso bando zgoraj in je pač začaran krog! Ustvarjajo neprijetno okolje za delavca in ga s tem silijo v kot.Manj ko je delavcev, bolj so tisti ki so prestrašeni in bolj delajo, s tem večajo dobiček saj so pridelali več z manj ljudi! Zaščite pred temi tirani enostavno ni več in v določenem smislu smo pretirana socialna država, ko je treba ciganom podporo dat, jo dobijo po 300.000 ( je bilo pri tedniku) ko nekdo zajoka da trenutno biva v stanovanju in je začel streho pri hiši, ki jo gradi na novo, Mario zbere denar, pa še streho naredimo-hehehe---Govorim o tem,da so luknje v sistemu prevelike in da enostavno nobena vlada tega ne zna zakrpat, če pa krpa je nazadnje še slabše.Nisem negativen vendar navajamo dejstva. Enostavno na vladno mesto ne pride človek, ki ne bi že sodeloval z obstoječo vlado in vsak ki pride ga držijo za jajca in nič ne upa- drug drugemu roke umivajo, nas pa utaplajo v lažnih upih.
tadej.mrak@s5.net
03. 05. 2006 17.10
za pediatrično maš prov. res je ena mučka. ne vem kam je šou dnar, oziroma si lohka sam mislm. isto je z inštitutom za rakava obolenja. zakaj ma pa pri nas telekom monopol je pa jasno. ker je državna firma. že od nekdej je znano da država ni dober lastnik. zato se pa vse privatizira. po evropi je vse privat. pri nas je elektrika se zmer drzavna, telekomunikacije državne, banke so državne, pošta... lohka se zdej odločmo. al bomo plačeval za bolnišnično oskrbo pa imel vrhunsko al pa ne bomo plačeval, oziroma preko davkov in nas bojo na ležalnikih operiral. tko pač je. ne mormo se več jet enga socjalizma ker enostavno ni dnarja za socjalizem. Največji problem je pa u naših glavah. Poglej kaj se zgodi ko vlada hoče reformirat visoko šolstvo. mularija na ulce. da bojo 8 let na faksih užival pol pa 40 let životarl. to je butalska mentaliteta. u tem je prvi problem.
DIDAKTIK@SIOL.NET
03. 05. 2006 15.15
beri kaj se piše---!--zadovoljstvo z evropo je veliko,saj naši ne morjo več tko goljufat,kot so prej!Malo več reda je vseeno,pa čeprav se protikorupcijske komisije ukinjajo. Ne da nisem zadovoljen z evropo in res je glede plač,da jih še dolgo ne bo! Nezadovoljen sem,ker se vsako leto uvajajo nove smernice v šolstvu,zdravstvu in ostalih ustanovah.V evropi niso le plače,temveč gre nekdo,ki ogoljufa državo za par milijonov sedet,pri nas tega ni,monopol nad trgom kot ga drži telekom in podobne firme tud ni,predvsem pa ni takih zaostankov v sodnih sistemih in tolko birokracije kot je pri nas---pa še to---nisem volil za tretji svet, temveč za Evropo,tko da--če bi mi tolko denarja opral,kot so ga v nerazvitem svetu točno tistega,ki prihaja iz Evrope,bi tega ne pisali danes tu! Nerazvitega sveta že ne bi bilo več,če bi ne bilo prikoritnikov na višjih položajih,ki si jih gospodarstveniki z vplivom nastavljajo,da kasneje odpirajo poti za njihov finančni boljši položaj--!Samo poglej koliko denarja je že šlo za pediatrično kliniko v LJ.!!!!!!!!!!! ja-to je naša vlada!15 let nazaj se je moja prijateljica ob odhodu v pokoj odpovedala denarju in ga dala za pediatrično---15 LET---ne se hecat--zadovoljen naj bom---za mamice, ki spijo na ležalnikih poleg otroka ki mora preležat po 14 dni v bolnici--no lepo vas prosim!!!WELCOME TO EVROPA BALKAN!
tadej.mrak@s5.net
03. 05. 2006 14.28
Tukej se zdej kaze neumnost Slovencev. Vecina je bla za evropo. in taksna kot je evropska politika je zdej slovenska. zakaj si pol volu za evropo ce sploh nisi vedu kuko bo. to je neumnost. k vidmo samo evropske place. to bo zadnje kar bomo mi poevropili. place. mislm pa da gremo po dobri poti. ta vlada dela za prihodnost. pa sam se to. ko pravte kok slabo zivimo u sloveniji. pejte mal okol pa boste vidl da nam ni tko slabo. povsod je brezposelnost pa povsod je tud revscina. in to se vecja
targetmm@email.si
03. 05. 2006 12.45
Sami smo se odločili da vstopimo v EU. Kljub vsem neprijetnim težavam ostalih držav, ki so se priključile, je bila po mojem vseeno ta odločitev primerna, ne pa najboljša. Da bo pa težko se je vedeloi že pred pridružitvijo. Nekateri so prikazovali to kot nežne sanje, pa bo vse skupaj veliko bolj trdo. Če gledaš malo dnevno informativne oddaje ti je jasno, da tudi Evropa ni sanjska.
jsmazarot@email.si
03. 05. 2006 11.49
Morda meni? Tebi? Vsem? Jaz vlado podpiram, če jo vi ne, jo pač ne! Ne razumem pa zakaj vsi tak jamrate. Počakite da bo mandat potekel, pol pa nove izvolte! Al pa se pejte revolucijo, pa vas bo jutri vseh konec! LP
DIDAKTIK@SIOL.NET
03. 05. 2006 10.35
Zanima me, komu lažejo glede zadovoljstva naroda v EU? Večina anket v zvezi s politiko je zlaganih.Ljudje smo vendar nezadovoljni z našo vlado, ki še vedno ni v EU!.Najbolj posrečeno pa so ankete o priljubljenosti vlade med državljani, ki pravijo da je še vedno visoka, ne glede na padec, pa vsi vemo da sedanje vlade ne podpiramo več, še manj pa Kacinovo. Itak se eni in isti valjajo gor, ker je pri nas politika le delovno mesto in je samoumevno ne glede na dosežke. Spomnil pa bi - da smo narod država in da smo vas izvolili le za začasno vodenje- JANEZU STANOVNIKU pa kapo dol---bravo---dobr ste jim povedou!!!!