Slovenija

FOTO in VIDEO: Nov svetovni plesni rekord

Ljubljana, 16. 05. 2008 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če se ne bi nadaljevala tradicija slovenskih zdrah, bi skupno četvorko zaplesalo več kot 50.000 maturantov.

Maturantje so v Ljubljani v okviru Maturantske parade poleg četvorke objeti zaplesali na ritme ''Kdor ne skače, ta ni Slovenc'', prav tako so pokazali, da so mladi zelo gibčni, ko so veselo dvigovali noge ob vročem kankanu, nato so se prepustili še strastnemu tangu, elegantnemu dunajskemu valčku, grškemu sirtakiju, živahni slovenski polki in veseli rački. Za konec so se še enkrat spomnili na skakanje in Slovence.

Ljubljansko Slovensko cesto so preplavili plesalci četvorke.
Ljubljansko Slovensko cesto so preplavili plesalci četvorke. FOTO: 24ur.com

Po podatkih organizatorjev Maturantske parade, je v šestih državah plesalo 26.924 ljudi. Pričakujejo, da bo to število še naraslo, saj gre šele za prve ocene, rekord pa je zagotovo padel. Prejšnji rekord je bil 23.628 plesalcev.

Plesna šola Urška: Zmajajmo Ljubljano

Maturanti so se z največjo poulično četvorko povezali Slovenijo, Hrvaško, Srbijo, Makedonijo, Črno goro, Bosno in Hercegovino. Iz njihovih prestolnic in ostalih mest teh držav so organizatorji četvork plesni šoli Urška, koordinatorju Maturantske parade, pred sinhronim plesom javili število registriranih četvork. Kot zahtevajo Guinnessova pravila je prijavitelj rekorda preko satelitske povezave istočasno na vseh prizoriščih Maturantske parade s 26.924 plešočih napovedal izzivanje rekorda iz leta 2006.

Natančen rezultat danes plešočih maturantov iz rekordnega števila evropskih mest bo znan po pregledu vse dokazne dokumentacije, ki jo zahteva Guinnessova pisarna v Londonu. Ljubljanska parada je z neposrednim radijskim prenosom povezala vsa slovenska prizorišča Maturantske parade – Kranj, Novo Gorico, Škofjo Loko, Postojno, Tolmin, Ilirsko Bistrico in Ajdovščino tudi v zaprisegi o izbiri nenasilja, ki so jo skupaj s predsednikom Slovenije in svojimi župani lahko izrekli.

V Ljubljani se je v nadaljevanju na Slovenski cesti odvijala plesna prireditev "Zmajajmo Ljubljano", s karnevalom, revijami, partyji, tekmovanji z mednarodno udeležbo plesalcev. Tekmovanje za štiri prestižne nagrade v "street dance" je popestril še Trkaj, na Gospodarskem razstavišču pa Kingstoni, Big Foot Mama, Viva Brazil in DJ-Time.

Plesna zveza Slovenije: Nov rekord

Oglasila pa se je tudi Plesna zveza Slovenije, ki je zaradi sporov z Urško pripravila svojo četvorko. "Četvorka za Guinnessov rekord" na zadnji šolski dan maturantov je prinesla novo rekordno znamko. V 22 slovenskih mestih in v skupno 50 mestih Slovaške, Češke, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Madžarske in Makedonije se je na lokacijah na prostem zbralo 6.632 četvork.

Točno opoldne je »Četvorka za Guinnessov rekord« povezala 26.528 srednješolcev v največjo četvorko na svetu, je za 24ur. com dejal Rudolf Kocbek.

Plesali so tudi zunaj Slovenije

Plesalke in plesalci Plesne zveze Slovenije niso zaplesali četvork skupaj z Urškinimi plesalci niti niso plesali v istih mestih. V bistvu gre za dva organizatorja in dve prireditvi na isto temo.

Vodja promocije in protokola pri Urški Sonja Savnik je dejala, da se je letos k največji poulični četvorki na svetu prijavilo rekordno število evropskih mest, saj so mladi istočasno zaplesali v 43 mestih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, v Makedoniji ter v Črni gori.

Točno opoldne so na Straussovo četvorko iz opere Netopir zaplesali na Maturantski paradi mladi (in tudi starejši) iz številnih mest, med drugim iz Ljubljane, Ljutomera, Škofje Loke, Kranja, Postojne, Nove Gorice, Tolmina, Zagreba, Bjelovarja, Daruvarja, Garešnice, Grubišnega Polja, Čazme, Metkovića, Sarajeva, Banja Luke, Širokega Brijega, Beograda, Novega Sada, Srbobrana, Pančeva, Niša, Pirota, Leskovca, Skopja in Ohrida.

Takole so se zavrteli v Mariboru.
Takole so se zavrteli v Mariboru. FOTO: Jani Dolinšek

Istočasno, točno opoldne, je prireditev "Četvorke za Guinnessov rekord" organizirala Plesna zveza Slovenije. Četvorko so tako v okviru European Quadrilla Dance Festivala zaplesali v Mariboru, Celju, Novem mestu, Murski Soboti, Ptuju, Velenju, Trbovljah, Slovenj Gradcu, Litiji, Piranu, Kopru, Metliki, Kočevju, Ravnah na Koroškem, Lendavi, Trebnjem, Sežani, Krškem, Šentjerneju, Slovenskih Konjicah, Ljutomeru in Slovenski Bistrici.

V tujini so četvorke zaplesali v Kraljevu, Jagodini, Zrenjaninu, Kruševcu, Zaječarju, Osijeku, Belem Manastirju, Našicah, Valpovu, Donjem Miholjcu, Đakovu, Varaždinu, Szombathelyju, Sarajevu, Mostarju, Tetovu, Bitoli, Kumanovu, Prilepu, na Slovaškem v Demir Hisarju, Resnu, Košicah, Presovu, Liptovskem Mikulašu in Ruzemberoku ter na Češkem v Karlovyh Varyh, Sokolovu, Pribramu in Chomutovu.

Maturantska parada
Maturantska parada FOTO: 24ur.com

Vse minilo brez incidentov

V Ljubljani bo zaradi zabave po paradi veljala popolna zapora vse do 19. ure na Slovenski cesti od križišča Ajdovščina do križišča Slovenska-Šubičeva.

Tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Martina Gramec je sporočila, da je dogodek minil brez incidentov, policisti pa so bili prisotni predvsem zaradi usmerjanja prometa.

Ulični četvorki v Piranu (Quadrilla dance festival) na Tartinijevem trgu se je pridružil tudi minister za šolstvo in šport Milan Zver, ki je nagovoril dijakinje in dijake.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Teka_jezek_teka
18. 05. 2008 10.09
PS: Na živce mi ge pa ravno to tvoje črnogledo pljuvanje. In ne sploh nisem bil maturant ker sem svoje že odplesal nekaj let nazaj.
Teka_jezek_teka
18. 05. 2008 10.04
Če ga pri 18ih serjejo še ne pomeni, da se ne bodo zresnili. ;) Preprosto si preveč črnogled. Videl si nekaj pijanih med 10.000 dijaki ampak to še ne pomeni, da so bili vsi pijani ker kar nekaj jih je odplesalo pa šlo po svoje brez alkohola. Ni vse tako črno kot ti vidiš, če se ti pa to ne da dopovedati potem pa nič.... In ne boj se nisem bil pijan in nisem bruhal. ;)
veljo@email.si
17. 05. 2008 19.58
mah jeboti se bunite za vsako stvar...enkrat na leto je ta parada ki traja koliko minut??...ples je pa trajal 4 minute...in vsi skacete okoli tega kot bi blo konec sveta...joooj...najvecja tumarija pa je seveda da sta plesni soli skregani in vsak plese zase...za denar se pa maturantjem itaq fucka kdo ga pobere in kdo ne...sam da uzivajo tistih nekaj minut + ponocevanje...kar se vsak vikend itaq dogaja...get a life people
Thekida
17. 05. 2008 19.41
Maturantska parada je neki najlepsga kar se lahko zgodi maturantu v zivljenju. Gre za druzenje vseh maturantov in za zakljucek enega obdobja v njihovem zivljenju. sej nima veze a gre za rekord al ne, vazno je da se uziva, uziva in uziva. Vsi tisti ki ste fous(znacilnost slovencou zou) bodite raj tiho s svojimi primitivnimi komentarji. Pravice niso ble krsene nobenemu, pac vem ker studram tako podrocje da poznam clovekove pravice kr v podrobnosti. Za vse tiste, ki mate pa tolk proti popivanju, pa mi povejte kaksni ste bli vi v nasih letih, pa kolkrat se dons pogledate preglobok v kozarce pa kokrat se potem usedete za volan, ker vecina teh ljudi uceri na paradi sploh se nima izpita za avto in dejansko povzroci mn skode kot pa stari kozli k se ga usujejo pa grejo pol se vozt. OK sej ne pravm da je prou da se ga zura s tako kolicino alkohola, ampak sej ste bli tt vi taki k ste bli nasih let. Drgac pa BRAVO MATURANTJE SUPER STE BLI, LEPA PARADA ZDEJ VM PA ZELIM CIM BOLJS OPRAVLJENO MATURO IN PA VELIK, VELIK, VELIK SRECE V TEM NA ZALOST TOTALKA POKVARJENEM IN HINAVSKEM SVETU.
Teka_jezek_teka
17. 05. 2008 15.19
A dej LJ-can get a life! Očitno znaš le pljuvati. Da se zna pa mladina zabavati le z alkoholom je pa prvič posledica kulture (ki se jo naučijo tudi od staršev!) kot tudi del folklore. In ne se pametovat finesa. Poznam marsikaterega 50+ letnika, ki brez dlake na jeziku pove, da so ga v njhovih časih tudi srali, se ga napili itd... Je pa res, da se to zdaj dela bolj masovno. In mularija ni neumna ampak zakaj ne bi izkoristila šanse. ;) res ni najlepše od organizatorjev, ki služijo na njihov račun ampak jim pa v zameno ponudijo nek dogodek ki jim ostane v spominu.
preprostež
17. 05. 2008 11.06
Kako zdaj pametujete... To je enkratni dogodek, maturiraš samo enkrat v življenju!
Marjan h.1966
17. 05. 2008 07.47
es je da so postavili rekord res je da jih je bilo več kod lani a tega rekorda ne bo v guinnesovi knjigi rekordov v roke vzemite ginnesovo knjigo rekordov 2007 in vedeli boste o čem govorim
evridika
16. 05. 2008 23.37
še neki, pozablam malo, mladina se zabava na svoj normalen nacin, ker je za njih normalno popivanje, itd., kar je zate normalno to je tvoja stvar, vsak ima svoja merila zato, tako da se zabavaj na svoj normaln nacin.mislm da njihovo rajanje ni kršlo tvojih pravic, tko pac je v tem svetu.
evridika
16. 05. 2008 23.28
še neki zame je kaj je normalno zelo subjektiivna zadeva, glede to kar je pa etično to je pa druga stvar
evridika
16. 05. 2008 23.26
že zdavnaj nas je pokopala naša inteligenca, kar jo večina izkoristi za uresničitev svoje osebne sreče, to je samo še ciljna črta, sicer pa je bilo za homo sapiens mislečega človeka čisto za pričakovati kaj se bo zgodil in z vsemi novimi izumi in vse blablabla, ki s(m)o jih zakuhali z našo pametjo in rodovednostjo, odgovoren za to pa ni noben.
evridika
16. 05. 2008 22.05
vsi tisti, ki imate težave z zaprtjem cest med četvorko a ste pomisnli da obstaja kolo, ki je, ne boste verjeli, bolj zdravo za vas kot avto, pa še kamorkol se lahko pripeljete. za vse ostale, ki pluvate četvorko to je dogodek, ki ga organizirajo vsako leto, ampak ker smo Slovenci neprivoščljivi je v ozadju kuhinja. pa se nekaj take priredtive za mlade ne bi bilo brez sponzorjev, ki so na majicah. hvala bogu da mladina uziva, dokler trdo ne prleti na realna tla današnjega sveta, saj kej imajo od mladosti!
dodoman.20@gmail.com
16. 05. 2008 21.43
LJ-can....ne vidim razzlike med omenjenimi maturanti in vsemi ostalimi ljudmi med 10 in 100 let... nihče nima niti piščančjih možganov..kar dokazuje način življenja, ki ga imamo ljudje.
Buena Vita
16. 05. 2008 21.41
TEPCI MLADINA NI PREFUKNJENA,JE ZELO PAMETNA,TAKI KI SE DELATE PAMETNI,SE POGLEJTE V OGLEDALO,V KOPRU NI BILO NOBENIH NEUMNOSTI Z MULCI,KAJ PA BI SE DALO REČI ZA TAKE VELIKE DOMA MED ŠTIRIMI STENAMI UČITE OTROKE,NE PO FORUMIH aja,aja nisem vedela---sej za vraga,to so ja maturanti,kaj je kakšen kaveljc zbral pogum in otrokom čestital,neeeeeeee,niso si zaslužili,mi smo doma imeli fešto za vsak izpit-tako za teške in lahke,manjše in večje mogoče se pa zato ne zapivajo,pa posodo pomivajo in čistijo,pa v službe hodijo
Tonček Balonček
16. 05. 2008 21.04
"Beda-Itak", to je bil najpametnejši transparent, ki sem ga videl nositi od nekih fantov! Še je pamet v naših krajih, ta narod bo živel, ne glede na evroatlantske povezave!
Tonček Balonček
16. 05. 2008 20.53
Sploh n štos v tem, primitivce imaš povsod, tudi med maturanti ali še ke drugje, ampka kam so s eposktrili naši bodoči intelektualci, jih sploh ni več, so vsi samo še na "itak"?! Je vsa naša bodočnost le še v iskanju sponzorjev in dobrodelnikov? Le da je žur, kot kakšni bodoči sužnbj, vdani v svojo usodo? Zakaj jih ni blagoslovil naš obogateni Uran? Kje je bil zvezinski nagovor? Je vse zreducirano na neke slaboumne rekorde, ni duha, le to je važno, ali bo rekord (kakšen neki?) in katera firma a bo dosegla! Zakaj se dijaki temu ne uprejo in to družbo vsaj na ta dan ne pošljejo v ku*** ter se veselijo, kot mladim pritiče! Imajo res totalka oprane možgane? Jih veseli le poceni telefoniranje in zastonj majica? Smo res čisto podebilili? Krivi smo starejši, oni so le rezultat te bolezni in totalne dekadence in brezbrižnosti dnanašnje družbe!
JezusKrishna
16. 05. 2008 19.58
haahaahaha drhal mala :D
Tonček Balonček
16. 05. 2008 19.53
Usavko, s tako mentaliteto ne boš drugega kot orodje, mogoče celo kanonfuter! Tisti, ki s eprodaja za eno majico, seveda nima nobene cene! Kakšni eseji neki, če se jim zdi fino sodelovati pri nekem rekordu, ki ga lahko mimogrede doseže vsako malo večje kitajsko mesto!! Skratka, gre za IZI BAD prireditev, manipulacijo z mladimi, katerih večina (nekater pa vendarle!), nima pojma, zakja gre pri vsem skupaj. Važno je, da je žur! Žur e lahko še boljši, če ni le primitvni marketing projektk! Kja madih do devetnajstega leta nismo sposobni vzgojiti v samostojno misleče ljudi, gre za novodobno prane možganov, z učinkovitejšimi praški, ki odstranijo vse madeže, hitro in učinkovito?! Res odličn detergenti! Sam sem imel pred leti va maturanta, pa nsta bla edina, k sta to parado primitivnosti bojkotirala! Kaj se mora madina družiti le še pod marelami blagovnih znamk? Bomo čez neka let spet govorili l e, da so bili "takrat" pač takšni časi? EPP na takšnih srečanjih b morali prepovedat, zakaa to obvlada Cerkev?
Teka_jezek_teka
16. 05. 2008 19.39
LJ-can 16.05.2008, 17:45 Maturanti so dobili veselje, ki se bo nadaljevalo v čezmerno popivanje, organizatorji pa MILIJONE!!! in ko bo nekdo od maturantov rabil pomoč pri izpiranju želodca, niti približno blizu ne bo niti "Urške" niti "PZS" No no, saj so bili blizu ampak za to so bili pristojni in, da so imeli kar nekaj dela. :D
eastpa123@gmail.com
16. 05. 2008 19.21
Naredili so napako, ker niso šli sinhrono plesat na mostove. Tam bi lahko naredili še nekaj rekordov poleg.
antares512
16. 05. 2008 19.18
ni bla fora u rekordu, ampak o druženju. dans smo končal s poukom v srednji šoli... to je neka prireditev, ki si jo bomo vsi zapomnili za vedno, rekord gor al dol. Pijani smo bili,smo, bomo. vi ste verjetno čisto drugače živeli v 18.stoletju ane?