Slovenija

Dva vojaka v Kongo

Ljubljana, 06. 04. 2006 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za red in mir med junijskimi volitvami v Kongu bosta skrbela tudi dva slovenska častnika, je odločila vlada.

Po Afganistanu in Iraku bo Slovenija vojake poslala tudi v Kongo
Po Afganistanu in Iraku bo Slovenija vojake poslala tudi v Kongo FOTO: POP TV
Predvideni stroški za napotitev dveh pripadnikov Slovenske vojske v poveljstvo sil operacije EU v Kinšasi bodo v letu 2006 znašali približno 20 milijonov tolarjev, ocenjujejo na vladi.

Vlada je sprejela sklep o napotitvi dveh pripadnikov Slovenske vojske na mirovno misijo v Demokratično republiko Kongo. Vojaka - šlo naj bi za dva častnika – bosta delovala v okviru operacije Evropske unije v podporo misiji Združenih narodov (MONUC) v času med volitvami v tej državi, ki naj bi potekale junija, so sporočili iz urada vlade za informiranje.

Stroške naj bi iz proračuna krilo ministrstvo za obrambo
Stroške naj bi iz proračuna krilo ministrstvo za obrambo FOTO:

Mednarodna misija Evropske unije bo v DR Kongu trajala štiri mesece. Glavna naloga 1200 do 1500 vojakov, med njimi dveh Slovencev, bo hitro posredovanje ob morebitnih nevarnostih ali motnjah pri izvedbi volitev, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil obrambni minister Karl Erjavec.

Operativno poveljstvo operacije EU bo v Potsdamu v Nemčiji, ki bo tudi vodila celotno operacijo, poveljstvo sil operacije pa bo v Kinšasi v DR Kongo, kjer bo s svojima vojakoma sodelovala tudi Slovenija. Poveljstvo v Kinšasi bo vodila Francija.

Minister Erjavec pa za zdaj še ni vedel povedati, kakšne naloge naj bi opravljala slovenska vojaka, ker bo to treba prej uskladiti s Francijo. Prejšnji teden je sicer izrazil pričakovanje, da bosta imela izvidniške naloge.

Misija za stabilnost

Doslej je interes za sodelovanje v misiji EU v DR Kongo izrazilo enajst držav, poleg Nemčije in Francije še Poljska, Španija, Avstrija, Portugalska, Irska, Velika Britanija, Belgija, Luksemburg in Švedska. Zdaj se jim je pridružila še Slovenija, po napovedih pa naj bi v prihodnjih dneh k pobudi pristopile še druge članice povezave.

Operacija EU bo potekala po zaprosilu Varnostnega sveta Združenih narodov, ki je oktobra lani z resolucijo 1635 podprl prizadevanja DR Konga za stabilnost in razvoj demokratičnih procesov, kar bo še posebej na preizkušnji med letošnjimi volitvami. Te naj bi sicer potekale 18. junija, a so bile nedavno preložene.

EU se je za misijo v DR Kongu dogovorila marca na neformalnem srečanju obrambnih ministrov povezave v Innsbrucku. "Splošno mnenje ministrov, tudi moje, je, da je prav, da EU odgovori na pobudo ZN in da sodeluje v teh procesih," je dejal Erjavec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
07. 04. 2006 09.24
da novte pozabl zravn poslat tudi KURATA, nikoli se ne ve...