Slovenija

Dva scenarija za univerzijado

Maribor, 06. 02. 2009 19.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izvedba univerzijade po Lukšičevih besedah ni ogrožena. Sta pa v igri za izvedbo študentskega tekmovanja, ki naj bi stala slabih 300 milijonov, dva scenarija.

V Ljubljani se je na uvodni seji sestal organizacijski odbor za organizacijo univerzijade leta 2013 v Mariboru. Kot je povedal podpredsednik odbora in minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, sta bila narejena dva scenarija za izvedbo tega študentskega tekmovanja, sama izvedba prireditve pa ni ogrožena.

Prva prioriteta, ki zajema samo izvedbo dogodka ter ureditev turistične, javne in nastanitvene infrastrukture za izvedbo univerzijade, je bila ocenjena na 160 milijonov evrov in naj bi bila izpeljana v vsakem primeru. Druga prioriteta, ki vključuje dodatne in razvojne projekte na širšem območju Pohorja, niso pa nujni za samo izvedbo, pa je ocenjena na okoli 130 milijonov.

Po Lukšičevih besedah univerzijada ni ogrožena.
Po Lukšičevih besedah univerzijada ni ogrožena. FOTO: POP TV

Z uvodnim sestankom je bil zelo zadovoljen tudi minister Lukšič, ki je bil vesel, da so se sestanka udeležili prav vsi vabljeni: "To kaže, da univerzijada uživa popolno podporo študentskih organizacij, univerz, vlade in študentske športne zveze. Po sestanku lahko povem, da univerzijada ni ogrožena, širše mariborsko območje z Rušami in Zrečami pa bo pomenilo nove razvojne možnosti za celotno regijo."

Zelo zadovoljen je bil po sestanku tudi predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) Otmar Kugovnik, ki opozarja na pozen začetek organizacije, za kar so bile krive tudi lanske volitve in menjava slovenske vlade. "Zelo bi bil zadovoljen, če bi se dobili pol leta prej. Zapira se časovno okno do Mednarodnega študentskega športnega združenja (FISU), saj moramo do prihodnjega tedna (15. 2.) oddati poročilo in garancije za organizacijo, obenem pa je na vrsti plačilo pravic za izvedbo tekmovanja."

SUSA mora FISU čim prej plačati tri milijone evrov za pravice, da priredi tekmovanje, ki jih seveda pričakuje od slovenske vlade, ki je v prejšnjem mandatu podprla izvedbo tega študentskega športnega tekmovanja. "Vlada je v tem tednu predlog že obravnavala in mora najti posebno postavko, da bo ta sredstva lahko sprostila. Seveda pa vlada pred tem pričakuje točno informacijo o zneskih, da se lahko odloči," je Lukšič pojasnil, zakaj ta denar še ni nakazan, in izrazil prepričanje, da bo vlada tak sklep sprejela že na naslednjem zasedanju.

Prav strošek organizacije univerzijade v zadnjih tednih polni časopisne stolpce. V javnosti so krožile informacije o potrebnih 230 milijonih evrov, ob pridobitvi univerzijade je bila predvidena investicija nekaj več kot 250 milijonov, zadnja številka se je ustavila pri 300 milijonih evrov. Organizatorji univerzijade so poudarjali, da gre pri zneskih za javna sredstva, evropska sredstva in zasebni kapital. Minister Lukšič, ki je že pred časom napovedal racionalizacijo sredstev, pa je poudaril, da bo za samo izvedbo univerzijade potrebnih v resnici le nekaj milijonov evrov, vse ostale investicije pa naj bi se uporabljale tudi po samih tekmovanjih in predstavljale razvojno možnost za celotno območje.

Gre za vseslovenski projekt, pravi Kangler.
Gre za vseslovenski projekt, pravi Kangler. FOTO: Jani Dolinšek

Čim prej bo treba zagotoviti vsaj 8,5 milijona evrov. Vlada naj bi prispevala šest milijonov, tri milijone za plačilo pravic, tri milijone, da se zagotovi sama izvedba tekmovanj, lokalne skupnosti pa naj bi prispevale dodatna 2,5 milijona evrov. Ostale naložbe bodo naložbe v športno, turistično, javno in nastanitveno infrastrukturo.

Župan Maribora Franc Kangler, ki je bil z uvodnim sestankom prav tako zelo zadovoljen, ob tem poudarja, da gre za vseslovenski projekt, ki že nosi prve pozitivne učinke: "Tudi zaradi sodelovanja s FISU in organizacija univerzijade je pripomogla, da bomo leta 2012 evropska kulturna prestolnica. Tudi ta dogodek naj bi dodatno pomagal pri razvoju mesta in regije, sama univerzijada pa naj bi dala mestu dodaten zagon, obenem pa predstavlja tudi lepo priložnost za promocijo države, regije, univerz in univerzitetnega športa v Sloveniji."

Kangler je sočasno poudaril, da številk, ki jih potrebuje mesto za organizacijo dogodka, država ne bo financirala v enem letu. V prvi vrsti prav tako ne računa le na državna sredstva, ampak želi, da država lastna sredstva prestrukturira tako, da bodo prireditelji univerzijade lahko kandidirali za evropska sredstva. Prireditelji so mnenja, da lahko "iz Bruslja" dobijo nekje med 80 in 120 milijonov evrov, to pa naj bi dodatno spodbudilo tudi zasebni sektor, da vloži od 120 do 180 milijonov. "Želimo si, da država ustrezno prestrukturira sredstva in nam posredno omogoči, da kandidiramo za evropska sredstva. Teh lahko dobimo med 80 in 120 milijoni, to pa bo tudi spodbuda, da zasebni sektor v načrtovane projekte vloži od 120 do 180 milijonov."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 02. 2009 16.45
Tam so pač očitno ostali v socializmu!
VolilecSI
09. 02. 2009 14.44
Samo mi ni jasno, zakaj se kljub načrtovani Univerziadi in vsemu tem denarju namenjenemu za izvedbo le te, območje pod MB Pohorjem še naprej pospešeno urabanizira? Banke polne tranzicijskega denarja zidajo na zadevnih zemljiščih stanovanjske bloke z nadstandardom za katerega spoh ni kupne moči, obvoznica stoji oz. se izvaja po polževo, ceste so luknjaste, pločnikov skoraj sploh nimamo, dovozna cesta je samo ena in še ta preobremenjena, del naselja sploh nima vodovoda oz. kanalizacije, prenočitvenih kapacitet že sedaj ni zadosti, čez poletje pa zaradi pomanjkljive infrastrukture (ni tenisa, golfa, pravzaprav ničesar razen zemljišč) hoteli samevajo.
Tonček Balonček
09. 02. 2009 12.07
mariboru tekme in objekte, v Ljublajni bomo pa živeli brez tega, ker ne rabimo teh neumnosti! Res so zadaj, mentalno! A se ej Zahović že vpisal v tečaj smučanja? Mogoče biatlon, curling?
mitjasen
07. 02. 2009 20.34
Jah,če bi to bilo v lj, bi pa ljubljančani hotli da se jim kr celotna vrednost poravna pa ni važno kako.Sej vemo kako je deloval sistem tu pri nas.No da se ve,je zdaj temu konec.
mitjasen
07. 02. 2009 20.30
Jojoj bogi slovenčki.Sama faušija.Ja kaj hočeš,maribor se razvija,konec je daj daj ljubljani...
Mene?er
07. 02. 2009 19.14
žabari roke gor.....
Tonček Balonček
07. 02. 2009 19.01
Jasno je samo to, da če palknirajo porabiti 200 mio EUR, jih bodo zapravili 600. A zraven bodo gradili pa še Planico in Pokljuko: Matr mamo pri nas denarja za neumnosti, na Kaninu pa že en mesec rihtajo 1 kos stebra za kabinsko žičnico!! A smo ers spet v komunizmu?
nogard
07. 02. 2009 18.20
Lukšič samo svoj piskrček želi pristavit! Ga pač ni bilo na začetku zraven, ni ostalo več veliko v črnem fondu, se pa spodobi, da komunjara dobi svoj delež pod mizo! Zdaj so ta levi na oblasti, kaj si pa mislijo v Mariboru? Da bodo kar tako, mimo mafijskih pravil organizirali neko tekmovanje? Malo morgen ...
Tonček Balonček
07. 02. 2009 18.10
Je popolnoma vseeno, če si rojen Ljubljanačn ali ne, važno je, d atu stalno živiš. V Radovljici je tudi več kot polovico ljudi Ljubljančanov, pa kaj! V Mariboru ej tudsi veliko Prekmurcev, Prlekov in Štajercev, ki niso Mariborčani. Pa kaj?! Zdaj so tam , plačujejo davke in prispevke, komunalo itd., an temelju tega imaš pravice in dolžnosti, ne zato, ker se je tam rodil tvoj pradedek ali prababica.
modraj
07. 02. 2009 17.38
PSDJ: MORO: Poglejmo najprej koliko je v Lj še Ljubljančanov (jaz nimam pojma) pa mislim da jih ni več kot nekaj tisoč vsaj 40 let v LJ. Razen če pod LJ smatraš VLADO RS, oziroma parlament, pa tudi tam ne vem če ja kaki rojeni Ljubljančan? Pa to konec koncev nima veze. Ergo kdo se potem pritožuje v imenu Ljubljančanov, verjetno ve samo MORO. Razsvetli nas. pkorosec: zelo dobro razmišljanje, dodam samo, da tisti ki furajo ta projekt imajo več let kot jaz pa nisem včeraj rojen bil....:-). Ampak če pa od nekaj 100 mio € pade 0,1 promil v njegov žep pa veš da bo veliko prisklednikov, na žalost po mojih izkušnjah od vsega denarja za šport, za športnike ne konča več ko 40%...mogoče sem idealist, mislim pa da še pride čas polaganja računov....sploh po finančnih. Sonce je na obzorju
Tonček Balonček
07. 02. 2009 16.41
Gre za razvoj podeželja, ljubi moji! Naj imajo 4 drsališča in tri skakalnice, če so tako primitivni! Očitno ne rabijo drugega, veselje na tisetm šradionu jim je premalo. V anslednji fazi je predvideno pristanišče, sledi podzemna (metro), kasneje pa še kak spomenik neznanemu junaku in kaj podobnega! Mogoeč bob proga!
odkimasin
07. 02. 2009 15.31
Študentje naj študirajo, ne pa da se gredo neko univerzijado. Nazadnje bo tko, kot v rajnki jugi, ko so športnike s končanimi 7 razredi OŠ vpisovali na faks.
pkorosec
07. 02. 2009 14.20
Toncek, ne vseh mariborcanov metat v isti koš. Že res, da jih je veliko, ki niti pomislijo nena o smiselnosti tega razsipniškega projekta, ki ne sluzi nicemer drugemu kot pa principu "daj folku igre", vendar smo pa tudi nekateri, ki v ta isti rog ne tulimo. Tukaj moramo upostevati da gre za primer hudega crednega nagona ... mnogi mariborcani niti na glas ne upajo izraziti dvomov o smiselnosti tega, ker se bojijo da bodo izobceni kot zabarji, ljubitelji ljubljanje ali izdajalci maribora in tako se slisi le zagovornike tega projekta. Temu projektu so vecinoma naklonjeni neizobrazeni in mladi, ki razmisljajo v tej smeri "samo da se nekaj dogaja" in da bo Maribor postal v tujini prepoznaven in tisti, ki imajo komplekse maribor vs ljubljana. A hkrati ravno najvecji navdusenci in zagovorniki tega projekta, nimajo pojma kje je bila zadnja univerzijada? Torej argument prepoznavnosti Maribora zaradi te univerze totalno propade. Stajerska postaja kot črnski geto v ZDA, kjer je edino vazno to, da si dober športnik, kot pa dobra izobrazba in gospodarstvo. Saj stare civilizacije so na višku svoje dekadence tudi imele polne amfiteatre in arene. Če pa že hocejo to skos spravit, pa naj si sponzorje najdejo, ne pa da drzavni denar cuzajo, zaradi cesar spet drzava denar vzame od tistih, ki garajo in nimajo casa se ukvarjat s lokalpatriotskimi bedarijami in zdravljenjem lastnih kompleksov na racun davkoplacevalcev.
Tonček Balonček
07. 02. 2009 11.53
Poleg nogometa bodo Mariborčani zdaj še intenzivno drsali in skakali. Res so kreteni, a nimajo za kaj drugega porabiti denarja? To je še huje od komunizma? Delali bodo skakalnice in strelišča, neke ledene piste, noro!!!!! A gre spet za kakšno zaroto iz Murgel, vsakomur je jasno, d aje ta Univerziada totalni kretenizem, hujši od predsedovanja, ki je stal le 70 mio EUR!
porka.malorka
07. 02. 2009 11.30
Štajerci sami si plačujte te vaše brezveznjade. Dobte si sponzorje ne pa težit države da vam financera kasnejše privat ..... Lopovi,tatovi
M-teorija
07. 02. 2009 10.04
A zato se je na hitro ustanavljala univerza. Da bodo tud borovničarji in beladone sodelovali na univerzijadi.
weber1
07. 02. 2009 09.45
Sanja prase o kukuruzo...Sanjajte Štajerci o vseh teh naložbah.......
Tonček Balonček
07. 02. 2009 07.10
Kdaj bo Ljubljani vrnjenih 60 mio EUR na leto? A Maribor bo črpal sredstva za razvoj podeželja, ha, ha?
unja1m
07. 02. 2009 07.06
1.scenarij:na otvoritvi skačejo kurenti 2.scenarij:na otvoritvi skačejo koranti
Tonček Balonček
07. 02. 2009 06.40
A bodo imeli v Mariboru štiri drsališča? Bravo!!!