Slovenija

Duševne motnje obremenitev tudi za družbo

Ljubljana, 08. 10. 2010 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Duševne motnje po nekaterih ocenah stanejo članice EU tudi do štiri odstotke BDP. Gre predvsem za dolgotrajne odsotnosti z dela, nezmožnosti opravljanja dela in prezgodnje upokojitve, pravijo na ministrstvu za delo.

tesnoba
tesnoba FOTO:

Duševne motnje države članice EU skoraj štiriodstotni delež bruto družbenega proizvoda stanejo zlasti zaradi izgubljene produktivnosti, dolgotrajne odsotnosti z dela, nezmožnosti za delo in prezgodnjih upokojitev, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

10. oktobra obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. Približno polovica duševnih motenj nastane že v najstniških letih; po podatkih Evropske komisije iz leta 2008 se pri 15 odstotkih osem- ali devetletnikov že kažejo različne duševne motnje. Posebej ogrožena skupina so tudi starejši.

V Sloveniji smo prvi sistemski zakon o duševnem zdravju, ki je vpeljal številne novosti, dobili leta 2008. Na področju socialnega varstva smo vpeljali koordinatorje obravnave v skupnosti, zastopnike pravic oseb na področju duševnega zdravja ter multidisciplinarne ekipe, ki jih imenujejo centri za socialno delo za vsak posamezni primer posebej.

Uporabniki so z uvedbo novih institutov pridobili nove strokovnjake, ki jim pomagajo pri ponovni integraciji v lokalno okolje ter varujejo njihove pravice ob prisilni hospitalizaciji. Z uvedbo multidisciplinarne ekipe pa je uporabniku omogočena celovita individualna obravnava.

Imenovali 19 zastopnikov pravic

V tem tednu je minister Ivan Svetlik imenoval prvih 19 zastopnikov pravic oseb s težavami v duševnem zdravju, ki bodo delali v sklopu obstoječih psihiatričnih bolnišnic. Njihova glavna naloga je, da varujejo pravice, interese in koristi osebe s težavami v duševnem zdravju, v času obravnave pod posebnim nadzorom, v varovanem oddelku in v nadzorovani obravnavi, je pojasnila Kopač Mrakova.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je od začetka izvajanja zakona do sedaj na centrih za socialno delo zaposlilo 19 koordinatorjev obravnave v skupnosti, do konca leta 2012 naj bi jih zaposlili predvidoma 30.

Poleg aktivnosti, povezanih z zakonom o duševnem zdravju, pa ministrstvo po besedah sekretarke že vrsto let v sklopu javnih razpisov za programe socialnega varstva podpira razvoj programov na področju duševnega zdravja. Ena izmed prednostnih nalog širitve mreže različnih programov je poudarek na skupnostni obravnavi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Noxie
10. 10. 2010 11.55
Pa saj ni čudno da toliko ljudi ne poišče pomoči - če pa so videni kot "breme", pa še zaradi stigme duševnih motenj - ker ko komu omeniš da si mel kak problem potem misli da si popoln norec.
mjolnir
08. 10. 2010 23.05
Točno tako servo in Queer! namesto da nam pošteno povejo zakaj je toliko "motenj" se raje ubadajo z frojdovskimi neumnostmi, češ nima duševnih težav ker je reven čeprav je delal kot suženj, ampak zato ker ima komplekse, potlačeni libido in podbne coprnije.
vetrolov
08. 10. 2010 21.44
A DEBATA TEČE O NAŠEM PARLAMENTU ?
12345s
08. 10. 2010 19.15
Kaj jih bodo prepričevali da so zdravi, pa da lahko brez kompleksov gredo v neizprosni boj, boj za paket pomoči.
blue-art
08. 10. 2010 17.59
Kaj a letijo po tleh? kar pzabite, Slovenija je pravi kraj z stigmatizacijo takih. Vaši dodatki na CSD-jih bodo pa še dodatek za popolno razčlovečenje. Veste kaj si najmanj želim v življenju srečati CSD-jevko ali katerokoli uslužbenko pod MDDSZ dokler se kaj ne spremeni. Ko bi bil na tem, da mi nekdo vrne moje vplačano za socialno varnost, bi se mi zdelo bolj pošteno kako drugače kompenzirati. Teroristi in barabe, ki oskrbovancem kradejo metje so le teroristi, takim menda ne zaupaš, ali pa.
Urshy
08. 10. 2010 17.52
servo.marcus BRAVO, točno to!! Zdej bodo pa še pri žrtvah sistema iskali krivce!!!
servo.marcus
08. 10. 2010 17.36
Mnogo duševnih motenj je posledica sistema v katerem živimo. Pomembno je spremeniti sistem, pa bo duševnih motenj precej manj. Kako je lahko človek, ki nima denarja za preživetje, ne prihodnosti in primerne družbe lahko preživi v tej nepravni državi? Le pod pogojem, da je popolnoma nor, da se ne zaveda dreka v katerem je. Torej duševno bolan.
selector
08. 10. 2010 15.12
Le zakaj o tem poročajo? :) Če je pa to postal nepotreben strošek pol pa mašine pržgat pa folk nagnat na cesto.
gulmor
08. 10. 2010 14.49
Duševne motnje so del sistema v katerem živimo. Spremenimo sistem, pa bo tudi teh motenj manj.
DarthRevan
08. 10. 2010 14.44
QueerAsYou, večina Slovencev je še malo preveč staromodna, da bi se ozirala na duševne bolezni.
QueerAsYou
08. 10. 2010 14.38
Če bi bii ljudje, predvsem delodajalci bolj sočutni in prijazni bi bilo veloko manj duševnih bolezni.