Slovenija

Durs pripravil še drugi sveženj izračunov dohodnine

Ljubljana, 31. 05. 2012 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Durs je poslal še zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za lansko leto. Zavezanci jih bodo na dom prejeli v naslednjih dneh. Izračune natančno preverite, nepravilnosti pa prijavite. Preveč plačano dohodnino vam bo država vrnila 27. julija.

Zavezanci, ki bodo prejeli informativne izračune z današnjim datumom, bodo lahko izkoristili pravico do ugovora do 2. julija. Sicer pa je datum vračila preveč plačane dohodnine 27. julij, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 2. avgusta letos.

Davčna uprava je v drugem in hkrati zadnjem svežnju danes poslala še zadnjih 477.982 informativnih izračunov dohodnine za lansko leto. Od 31. marca, ko je bilo zavezancem izdanih prvih 527.366 informativnih izračunov, jih je tako skupaj izdanih 1.005.348.

Zavezanci, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino, opozarjajo na Dursu. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. Če zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo v 30 dneh od datuma odpreme podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 400 do 1.200 evrov.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

V drugem svežnju bo informativne izračune prejelo 477.982 zavezancev, od tega 141.945 (29,7 odstotka) z doplačili, 298.272 (62,4 odstotka) z vračili, 37.765 (7,9 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 53.740.745,44 evra doplačil in 145.919.965,78 evra vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 379 evrov, povprečni znesek vračila pa 489 evrov.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock
Na Dursu še opozarjajo, da je treba posebno pozornost nameniti dohodkom iz naslova oddajanja skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniška stanovanja) v najem preko upravnikov. Upravnik večstanovanjske stavbe je bil za prejemnika dohodka dolžan izračunati, odtegniti in plačati akontacijo dohodnine v breme prejemnika dohodka. Če takšni dohodki niso zajeti v informativnem izračunu, morajo zavezanci podati ugovor.

Prvi paket izračunov je nekaj več kot pol milijona zavezancev prejelo v prvih dneh aprila in tisti, ki so lani med letom državi plačali preveč dohodnine, so jo medtem tudi že prejeli vrnjeno. Informativne izračune so izdali rezidentom Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi. To so tisti, katerih obdavčljivi dohodki so lani presegli 3143,57 evra.

Izračuna pa ne bodo prejeli tisti zavezanci, za katere davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in sicer v času od 15. junija do 31. julija. Obrazec napovedi je dostopen na vseh davčnih uradih oz. izpostavah in na spletni strani Dursa.

Zavezanci, ki so informativni izračun dohodnine že prejeli, morajo morebitno premalo plačano dohodnino doplačati najpozneje danes, preveč plačano dohodnino pa je davčna uprava v ponedeljek zavezancem že vrnila na bančne račune.

Ob tem na Dursu pojasnjujejo, da so vračilo izvedli na zadnji odprti in veljavni transakcijski račun, ki pa ni nujno isti, kot je naveden v informativnem izračunu dohodnine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.