Slovenija

Nič več zaposlenih duhovnikov v zaporu in bolnišnicah?

Ljubljana, 02. 06. 2010 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zakonske določbe o zaposlovanju duhovnikov v zaporih in bolnišnicah so neustavne. Država ima leto dni za ureditev položaja že zaposlenih.

Ustavno sodišče je na zahtevo državnega sveta razveljavilo določbe zakona o verski svobodi, ki določajo pogoje za registracijo verske skupnosti in duhovno oskrbo v zaporih in bolnišnicah, če se nanašajo na zaposlovanje duhovnikov.

Bolnišnični duhovnik
Bolnišnični duhovnik FOTO: POP TV
Ustavno sodišče je soglasno sprejelo odločbo v nekaj točkah izreka. Sodniki Marija Krisper Kramberge, Miroslav Mozetič in Mitja Deisinger so dali delno pritrdilni in delno odklonilni ločeni mnenji.

Razveljavitev začne učinkovati leto po objavi odločbe v uradnem listu, z njo pa je skladno z načelom zaupanja v pravo ustavno sodišče preprečilo možnost nenadne spremembe položaja duhovnikov, ki so morebiti že zaposleni. Hkrati pa ima zakonodajalec na voljo dovolj časa za morebitno ureditev njihovega položaja po začetku učinkovanja razveljavitve in za morebitno drugačno ureditev verske duhovne oskrbe v zavodih za prestajanje kazni zapora in javnih bolnišnicah.

Tako intenziven način podpornega delovanja države pri omogočanju verske duhovne oskrbe v zaporih in bolnišnicah presega meje, določene z ustavnim načelom o ločenosti države in verskih skupnosti, zato je z njim v neskladju, so ugotovili ustavni sodniki.

Ustavno sodišče je razveljavilo tudi del 13. člena zakona, ki določa, da se cerkev ali druga verska skupnost lahko registrira, če ima najmanj 100 polnoletnih članov, ki so slovenski državljani ali tujci, ki imajo na njenem ozemlju prijavljeno stalno prebivališče, in deluje v Sloveniji najmanj zadnjih deset let. Navedeni pogoji tako zožujejo človekovo pravico do svobodnega delovanja verskih skupnosti, da pomenijo poseg vanjo, meni sodišče. Učinkovanje razveljavitve je ustavno sodišče odložilo za eno leto.

Pač pa je sodišče odločilo, da del zakona o pravnem položaju verskih skupnosti in del 29. člena zakona o verski svobodi nista v neskladju z ustavo. Oba dela je treba po mnenju sodišča razumeti kot enovito celoto in ju razlagati tako, da je dopustna gmotna podpora vsake registrirane verske skupnosti, ki ustreza opisu splošno koristne organizacije.

Spomnimo ...

O zahtevi za presojo ustavnosti zakona o verski svobodi se je državni svet odločil 21. marca 2007, potem ko je državni zbor po odložilnem vetu zakon 2. februarja 2007 vnovič sprejel. Po mnenju državnih svetnikov so sporna zlasti določila glede financiranja verskih skupnosti s strani države, zakon pa povzroča neenakopraven položaj verskih skupnosti.

Državni svet je zahtevo za oceno ustavnosti zakona sicer vložil na pobudo državnega svetnika Zlatka Jenka, ki meni, da zakon krši enakopravnost vseh verskih skupnosti, društev in posameznikov ter načelo ločenosti države od cerkve.

Odločba Ustavnega sodišča
Mnenje ustavne sodnice Marije Krisper Kramberger
Mnenje ustavnih sodnikov Miroslava Mozetiča in Mitje Deisingerja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
03. 06. 2010 15.25
Zakaj bi le katoliki imeli plačan "support"? Najbol smešno je, da ga plačujemo še vojakom in ne vem še komu, zapornikom! Zakaj pa fajmoštrov ne plačujeo še po podjetjih, klošarjem in še komu? Pa saj vsi ljudje niso katoliki, pa tudi lahko da rabijo ta "support"?
alu_pocen
02. 06. 2010 22.40
Kaj zdej cvilite fanatiki? Plačujte si jih sami, če mislite da vam bo potem lepše na drugem svetu , hehe.
homcan
02. 06. 2010 20.36
kaj vse nosi ta svet ,tudi bog nas ne bo mogel več rešiti. moram pa priznat da ste v glavnem kar strokovnjaki za vero,vedite nekaj vstrelskih jarkih ni ateistov pametnjakoviči
tovarišinajuriš
02. 06. 2010 20.23
...ja to so pa res nujno potrebni specialisti - umirajoči zapustijo premoženje vatikanu, zaporniki pa pri spovedi izdajo kam so skrili plen...
am_staff
02. 06. 2010 19.58
Je njihovo delo največji strošek in se bo največ privarčevalo. Mislim, da so odlična konkurenca slabim psihologom, ki ne opravljajo svojega dela kvalitetno in jih delo duhovnikov moti, saj uspešno delajo s tistimi, ki jih potrebujejo. Vse kar je dobro za pomoči potrebnim je utemeljeno v Ustavi. Sicer pa nestrpnost neučinkovitih nima meja.
rageinblack
02. 06. 2010 19.15
Aja v novem svet v katerega potiho in postopoma vsi vstopamo pa ni prostora za moralo...
rageinblack
02. 06. 2010 19.14
Mah, če ne drugega, duhovniki v bolnišnici nudijo bolnikom moralni suport.
jenihvetes
02. 06. 2010 18.51
beseda "maziljenje" se mi sliši kar precej perverzna....
Sandra Žibert
02. 06. 2010 18.49
Sem proti duhovnikov po bolnišnicah! Včasih so prav vsilji , ko te sprašujejo, če ti dajo maziljenje, pa spoved...
jenihvetes
02. 06. 2010 18.49
super kar stran z njimi... Janšaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
jani666
02. 06. 2010 18.46
Hvala bogu, zadnji čas, še prispevke si naj sami začno plačevati
LoretdeMar.
02. 06. 2010 18.20
Obveščam vas, da so zaradi trošarin moje cene višje!
hot125
02. 06. 2010 18.00
Komunisti počasi dosegajo svoje cilje pri tem jim zvesto asistira ustavno sodišče.
delboske
02. 06. 2010 17.32
Saj duhovniki ne rabijo bolnikov ampak obratno. Komu se bo s tem ukrepom prikrajšalo pravice je tudi jasno. Gonja proti katolištvu s strani polpismenih razpravljalcev na forumih je pa tako že dolgo hobi puhoglavcev.
jpavli19
02. 06. 2010 17.10
Slovenija je katoliška država v osnovi.Tisti,ki ne želite duhovnika ob bolniški postelji ga tudi ne boste srečali.Gre pa pri teh butastih ateističnih sovražnostih kar se tiče komentarjev za težek primitivizem.Vse samo so ,samo ljudje ne.....vsi imate vsaj koga blizu ali malo dlje v družini,ki mu molitev ni tuja,njih sramotite,na nek način se jih odpovedujete.Bedni ste.Sam strogo ločim VERO IN CERKEV kot institucijo,a če duhovnikov ne bi bilo kdo naj bi govoril VERI?!Za dalajlamo ima kup vzpodbudnih besed....a se tu ne gre za VERO?Sprijaznite se da smo TU in ZDAJ V SLOVENIJI.In če ima bolnik ali jetnik željo po duhovniku naj mu ta tumplasta država to omogoči!Ima PRAVICO.
amigp
02. 06. 2010 16.22
Ko bo katoliški duhovnik u iraški bolnišnici bo tut mufti u ljubljanski prej pa nism za. Ateisti pa pejte k psihoterapevtom pa psihijatrom pa bodo oni za vas poskrbel sej jih glih tako plačujemo kukr vi duhovnike, ki majo večkat skoraj večji delež pri uspešnem zdravljenju kot zdravstveno osebje..
vinadap
02. 06. 2010 16.18
Luyxw - država pa naj poskrbi za mladino. Kamorkoli pogledaš samo pijančevanje in droge. Odpri oči.
Ferdo Crni
02. 06. 2010 16.17
Samo moment. V sloveniji je spolnih napadov na otroke največ med prosvetnimi delavci - učitelji. Kljub odmevnosti in ideološkem rajanju ob kakšnem primeru iz duhovniških vrst je takih primerov tam izredno malo. torej če prepovemo duhovnikom stike z otroki jih dajmo tudi učiteljem telovadbe, ker ti so prvi na lestvici pedofilčkov. Drugo: duhovnike bodo pač ven vrgli in zaposlili kup sociologov - izdelkov FDV-ja, s katerimi nimajo kam in ti celo zahtevajo da jim "država" da službo. NE sicer da bi lajšali duševne bolečine bolnikov ali njihove verske želje. Oni bi pametovali zdravim in to za velike pare. Sicer se pa ideološka nestrpnost do cerkve latentno nadaljuje. Pač smernice revolucije in vsiljena delitev isto kot pred pol stoletja - zunanji sovražniki ; ZDA. imperializem... in notranji sovražniki ;"maloumni" ne-komunisti in seveda Cerkev... Nič se ni spremenilo. Ljudje, ki sicer sebe v trenutku razglašajo za strpneže in tolerantne osebe gladko brez sramu izjavijo, da jim je samo pogled na duhovniško haljo odvraten in da bi jih morali zaprti v Cerkev. Res lepo.
vinadap
02. 06. 2010 16.16
ateistek - je,je,in to velika bistvena razlika,samo ti,kot ateist tega ne veš.
Tonček Balonček
02. 06. 2010 16.10
Nobenega fajmoštra nočem videti!!!!