Črna kronika

Duhovnik rešen tudi moralne obsodbe

Maribor, 14. 11. 2011 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrhovno sodišče je zahtevo za varstvo zakonitosti v primeru oprostitve duhovnika Slavka Štefka zavrnilo kot neutemeljeno. Zahtevo je vložilo ptujsko tožilstvo, potem ko je bil duhovnik oproščen obtožb zaradi spolnega napada.

Slavko Štefko
Slavko Štefko FOTO: Jani Dolinšek

Vrhovno sodišče je zahtevo za varstvo zakonitosti v primeru oprostitve duhovnika Slavka Štefka zavrnilo kot neutemeljeno. Mariborsko višje sodišče je župnika s Polenšaka, ki je bil obtožen spolnega napada na osebe, mlajše od 15 let, oprostilo, kljub temu da ga je ptujsko okrožno sodišče lani obsodilo na pogojno kazen leto dni in pet mesecev zapora. Štefko se je zagovarjal, da so bili dotiki le prijateljski in naključni, sodišče pa duhovniku ni verjelo, saj naj bi se deklic dotikal po intimnih predelih.

Odločitev mariborskega višjega sodišča je presenetila, saj so sodniki ocenili, da otipavanje deklic ni predstavljalo spolnega nadlegovanja. Po navedbah Dnevnika naj bi se senat sodišča oprl zgolj na izjave obtoženega duhovnika. Kot še poroča časopis, naj bi sodniki izpustili tudi mnenje psihiatričnega izvedenca, ki v sodbi ni bilo nikjer omenjeno.

Če bi sodniki vrhovnega sodišča ugotovili, da je višje sodišče kršilo zakon, bi s tem dosegli moralno obsodbo župnikovega ravnanja, saj pravnomočne odločbe o oprostitvi ni mogoče spremeniti.

A argumenti, na katerih je slonela oprostilna sodba, niso prepričali ptujskih tožilcev, ki so dosegli obsodbo na prvi stopnji. Tožilstvo je tako na vrhovno sodišče naslovilo zahtevo za varstvo zakonitosti. Kot že zapisano, je vrhovno sodišče zahtevo zavrnilo kot neutemeljeno. Zavrnitev naj bi izhajala iz povsem formalnih razlogov, vsebinsko pa zadeve sodišče ni presojalo. Vrhovno sodišče je namreč pristojno za ugotavljanje, ali je bila kršena zakonodaja, in ne, ali je bilo v primeru pravilno ugotovljeno dejansko stanje. Ptujsko tožilstvo je po sprejetju odločitve sporočilo le, da očitno njihovi argumenti niso bili dovolj prepričljivi in tehtni, da bi s svojim stališčem uspeli, še pišejo v Dnevniku.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staves
14. 11. 2011 13.18
-3
KAJ PA PIŠETE O ŠTEFKU TAKE OSLARIJE, ON NIJE KRIV!
drago štubljar
16. 12. 2011 17.49
+1