Slovenija

Fišerja bo KPK preverjala še zaradi honorarnega služenja s predavanji

Ljubljana, 15. 04. 2015 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

KPK je končne ugotovitve v zadevi Škrlec sprejel v nezakoniti sestavi dveh članov, tretji članici KPK Almi Sedlar pa je bilo onemogočeno sodelovanje pri odločanju, trdi Aleš Zalar. KPK očitke zavrača. So pa na komisiji potrdili, da bodo sprožili še en postopek proti Fišerju.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Fišer vztraja na položaju
    00:46
    Iz SVETA: Fišer vztraja na položaju
  • Iz SVETA: Ugled pravosodja spet pada
    02:09
    Iz SVETA: Ugled pravosodja spet pada
  • Iz SVETA: Oglasil se je tudi nekdanji minister Aleš Zalar
    00:47
    Iz SVETA: Oglasil se je tudi nekdanji minister Aleš Zalar
  • Iz 24UR: Cerar: Državnotožilski svet naj se izjasni
    02:26
    Iz 24UR: Cerar: Državnotožilski svet naj se izjasni
  • Iz 24UR: Bo Fišer lahko ostal na svojem položaju?
    01:35
    Iz 24UR: Bo Fišer lahko ostal na svojem položaju?
  • Iz 24UR ZVEČER: O Fišerjevi usodi bodo razpravljali šele maja
    03:07
    Iz 24UR ZVEČER: O Fišerjevi usodi bodo razpravljali šele maja
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj poslanca SDS in SMC menita o aferi Fišer?
    10:13
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj poslanca SDS in SMC menita o aferi Fišer?
Na KPK so potrdili, da proti Zvonku Fišerju odpirajo še en postopek, tokrat zato, ker naj bi kot javni funkcionar nezakonito honorarno služil s predavanji, pri tem si ni niti vzel dopusta.

Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) očita številne nezakonitosti v postopku nadzora nad zaposlitvijo Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. V tej zadevi je namreč KPK ugotovil koruptivno ravnanje nekdanjega ministra in aktualnega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Po pregledu spisa pri KPK nekdanji minister Aleš Zalar ugotavlja, da se v njem "nahaja več dokumentacije o političnih pritiskih Vinka Gorenaka na KPK kot listin, ki jih je KPK uporabila kot dokaz".
Po pregledu spisa pri KPK nekdanji minister Aleš Zalar ugotavlja, da se v njem "nahaja več dokumentacije o političnih pritiskih Vinka Gorenaka na KPK kot listin, ki jih je KPK uporabila kot dokaz". FOTO: Miro Majcen

Zalarja med drugim moti, da mu "v nasprotju z določbami zakona o upravnem postopku" kot obravnavani osebi KPK ni "niti poskusila vročiti ugotovitev", objavljenih na spletni strani. Po pregledu spisa pri KPK Zalar tudi ugotavlja, da se v njem "nahaja več dokumentacije o političnih pritiskih Vinka Gorenaka na KPK kot listin, ki jih je KPK uporabila kot dokaz". Komisija je po njegovi oceni brez zakonskega pooblastila in v nasprotju s postopkovnimi navodili vrhovnega sodišča izvajala tajni dokazni postopek. Pogovor s pričami, ki jih je predlagal Zalar, je namreč po njegovih informacijah opravljala na prostem v eni od ljubljanskih kavarn. Zmotilo pa ga je tudi, da ga KPK ni zaslišala kot osebo, ki je obravnavana zaradi korupcije, čeprav ji je podal takšen dokazni predlog.

Na KPK so Zalarjeve očitke o nezakonitostih zavrnili. Kot so pojasnili, Zalarju ugotovitev iz poročila niso posredovali in jih tudi ne bodo. Skladno z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije in odločitvijo senata so namreč objavljene na spletni strani komisije. Na očitek, da KPK Zalarja ni zaslišal, pa odgovarjajo, da po zakonu komisija "lahko opravi razgovor z obravnavanimi osebami". Navedb, da naj bi bila v spisu KPK dokumentacija o političnih pritiskih poslanca SDS Gorenaka na KPK, na komisiji niso komentirali. Kot so poudarili, pa je iz objavljenih zaključnih ugotovitev razvidno, na kateri dokumentaciji temelji odločitev senata. Podobno so odgovorili tudi na očitek o pogovorih s pričami po kavarnah.

Državnotožilski svet se bo izrekel maja

Predsednica Državnotožilskega sveta Alenka Mežnar bo na zahtevo ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča pripravila poročilo glede očitkov o koruptivnem ravnanju generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer FOTO: Miro Majcen

Minister za pravosodje je od predsednice Državnotožilskega sveta zahteval pripravo poročila "o zatrjevanih kršitvah" predpisov s strani generalnega državnega tožilca Fišerja. Pričakuje tudi, da se bosta najprej predsednica sveta, nato pa še sam svet v najkrajšem možnem času izrekla o kršitvah. Obe zahtevi podpira tudi premier Miro Cerar.

Kot so v torek zapisali na ministrstvu, namreč dosedanje ugotovitve treh organov o imenovanju Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva kažejo, da je prišlo do kršitve predpisov. Po oceni ministrstva pri tem ugotovitve predstavljajo "dovolj resno in zadostno podlago, da se o zadevi v najkrajšem možnem času izreče najprej predsednica Državnotožilskega sveta, nato pa še Državnotožilski svet".

Kot so sporočili iz Državnotožilskega sveta, zaradi zahtevnosti in resnosti obravnavane zadeve poročila ne bo mogoče pripraviti do seje, ki je sklicana za 22. aprila, zanesljivo pa bo to mogoče do naslednje seje, ki bo maja.

Tožilci pravijo, da Fišerju zaupajo

Danes pa so se oglasili tudi v izvršilnem odboru Društva državnih tožilcev Slovenije, kjer pravijo, da Fišer na podlagi njegovega dosedanjega dela uživa njihovo polno zaupanje. Ob tem opozarjajo, da komisija za preprečevanje korupcije obravnava sum korupcije v postopku, ki ni primerljiv z zahtevami in standardi kazenskega postopka.

Tudi strokovna javnost je že večkrat opozorila na pomanjkljivosti naše protikorupcijske zakonodaje, pravijo v društvu. Da so posamezne določbe, po katerih komisija deluje, lahko ustavnopravno sporne, kažejo tudi nekatere odločitve najvišjih sodišč in številne pobude za presojo ustavnosti, poudarjajo. Izvršilni odbor društva zato pričakuje, da bodo pristojni organi čim prej odpravili zakonske pomanjkljivosti zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
16. 04. 2015 16.07
+4
Kordežov Bine je predaval,kako se podjetje ukrade,Fišer pa,kako se nedolžne zapira,nje...
wolfterier
16. 04. 2015 16.05
+5
Kordežov Bine je predaval,kako se podjetje ukrade,Fišer pa,kako se nedolžne zapira,nje...
Timy15
16. 04. 2015 12.35
+5
Kdaj je pri nas na visokem položaju za kaj odgovarjal.V pravnih državah pri tem ni vprašanja ali gre,če gre za tega ali onega.Pri nas pa samo slišimo,kako zakoni ščitijo te na visokih položajih,da se jim nič ne sme zgoditi.Potem pa ni čudno,da je Slovenija padla tako nizko,če pred zakonom nismo enako obravnavani,kakor drugih pravnih državah,
BULDOH
16. 04. 2015 11.21
+5
Zdaj sem pa 100% prepričana, da bo sodba padla-žvižgači so že javili Friškotu....
zvit kot presta
16. 04. 2015 10.49
+11
Me zanima. če bi za mene (če bi v službi ukradel dva svinčnika) tudi rabili toliko časa in komisij, pa sestankov, pa mnenj,.... ali me bodo vrgli iz službe ali ne.
Verbena
16. 04. 2015 10.27
+6
Eni so pa res geniji....delajo lohk kar več poslov naenkrat....oz. plačano imajo eno, istočasno pa še dodatno zaslužjo....kje se kej pozna vsa njihova ustvarjalnost??......
SLObunkeljn
16. 04. 2015 09.28
+3
A se bodo za božjo voljo že nehali "igrat v peskovniku" in izgubljat čas z raznoraznimi obsojenci, koruptivci, plagiatorji ...itd, gospodarstvo se od tega ne bo zagnalo in državljani ne bomo siti!
Apostol1
16. 04. 2015 09.13
+1
Vlada je do sedaj porabila večino časa kar vlada za afere kot so ,komunistični arestant Janez Janša ,Vebercom, plagiatorstvo ,Fišer in še kaj, za ostalo ki je potrebno za državo je pa storila bore malo in vsaka vlada ima iste probleme ,če so pa na oblasti SDS se pa ti naknadno maščujejo in zapravljajo denar za svoje želje po neomejenem vladanju kar jim kljub skoraj polovici zavedene Slovenije hvala bogu ne uspe,zraven se pa veselo krade in razprodaja kar je še ostalo .Mnoge uspešne firme bi lahko bile še vedno uspešne tudi če bi bile naše, prodane pa so bile za napolnitev žepov nekaterih.Verjamem da država težko funkcionira če se število upokojencev povečuje prebivalstvo stara in še veliko je resničnih problemov. Ne bom pa nikoli razumel da se je povečalo število občin iz 60 na čez 200, kljub moderni računalniški dobi ,ne bom razumel da je poleg direktorjev potrebnih še ena brigada nadzornikov ,svetovalcev in podobnih ki izčrpujejo državo.Ko bo katerakoli vlada začela delati tu red potem bo morda sčasoma šlo na bolje prej pa sigurno ne.Pa še to zapufani smo pa bolj kot bivša YU
wolfterier
16. 04. 2015 09.27
+5
Bojan-F
16. 04. 2015 08.34
+1
Joj, joj, joj, ... pred dvema letoma ni obstajala ena pravna norma ... in odlocba o nepojasnjenem izvoru premozenja g. Jansa Janeza je na visokih sodnih instancah padla ...
Bojan-F
16. 04. 2015 08.36
-2
... in sedaj, ko je pravna norma jasna, jo je KPK pozabila vpostevati ... in spet se bodo domnevni lopovi zmazali.
Bojan-F
16. 04. 2015 08.38
-1
... je pa res, da prijavitelj g. Gorenak Vinko s prijavo za zlodelo iz februarja 2012 niti ni mislil resno ...
Bojan-F
16. 04. 2015 08.40
+0
... zadevi Vebergate in Skrlec sluzita samo resevanju padlega Vodje.
VSEZNALECno1
16. 04. 2015 08.47
+0
Sam si pozabu da je tud upravno sodišče in sodniški svet isto......pa ste ga kr imenoval...... A zdej je sodišče skorumpirano v primeru Fišerjeve korupcije
švas
16. 04. 2015 08.31
+1
2020 komentarjev. bravo, so se oglasili pošteni slovenci, bomo ves lopovluk iztrebili za vedno
VSEZNALECno1
16. 04. 2015 08.21
+3
Če hoče obogatet nej gre za odvetnika....pa da ga vidmo....
ko.sreb.prašek
16. 04. 2015 08.13
+4
Haha, Fišer klical na 24com. Vse proti njemu zbrisat :)
Infraping
16. 04. 2015 08.04
Tista država, ki mi bo poslala RC helikopter s pošto/po pošti glede na splošno in specialno sprejeto retoriko, mi bo dala tudi državljanstvo pa denar, js pa njim status voditeljev vu.kojebine Zemlja. Upam de bo vsaj Rasputin pokazu pamet. Fajn bodte vsi skupi, g.noji.
Infraping
16. 04. 2015 08.05
-1
vojkopernar
16. 04. 2015 06.31
+10
Spet nekdo, ki se trdno oklepa svojega položaja. Fišer - na koncu boš moral oditi. Ne zavlačuj - priporočam ti izselitev v kakšno afriško državo. Pa še Maslešo vzemi s seboj, da ti ne bo dolgčas.
ooResnicA
16. 04. 2015 07.19
+3
...za banane krivit bi bila tprava....buhahaha
windmaster
16. 04. 2015 06.16
+7
Sodstvo je glavna rak rana zadnjih 25 let, ker zaradi svoje koruptivnosti in neučinkovitosti dopušča ropanje države!
Infraping
16. 04. 2015 05.53
-6
Šala dneva: Reče triletnik novem prišleku v Barbarin rov: "As ti tut not padu?" ŠALA DNEVA
Infraping
16. 04. 2015 07.38
-1
pol mu pa prišlek odgovori: boš vidu zaka sn js not poslan bil, ne pal, predn te čopnemo.
Diškor
16. 04. 2015 00.21
+6
KDO JE PA J MURGEL UČIL GOVORT, PRAVA SRAMOTA.
helvecijaner
15. 04. 2015 23.45
+10
Kadia tuži kadija sudi. Če verjamete, da bo sam sebe obsodil pol ste naivni glasovalci leve uničevalne sfere.
Danny Veliki
15. 04. 2015 21.55
+11
Slovenci so do danes prežveli zahvaljujoč tujim gospodarjem v preteklosti sedaj,ko imamo svojo državo nas bodo lastni izvoljenci uničili. Edina rešitev je,da nas ponovno okupira tujec,samo tako bomo preživeli in živeli dokaj dostojno.
RFER
15. 04. 2015 21.38
+14
To pa je beda ... dlje kot bo vztrajal, vec njegovih svinjarij bo zgleda prislo na dan ... ze zdavnaj bi moral odstopit!