Slovenija

Hrvati zadovoljni s slovenskim da

Ljubjana, 09. 02. 2009 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
P.J./STA/L.H.
Komentarji
599

Državni zbor je s potrebno dvotretjinsko večino podprl ratifikacijo protokola o vstopu Hrvaške v zvezo Nato. Proti je glasovalo 11 poslancev SLS, SNS in Franc Pukšič. Hrvaška uradna politika pozdravlja slovensko odločitev. Podpora tudi vstopu Albanije v Nato.

Poslanci so ratificirali vstop Hrvaške in Albanije v zvezo Nato.
Poslanci so ratificirali vstop Hrvaške in Albanije v zvezo Nato. FOTO: Reuters
Če bi se danes zgodilo, da bi DZ iz teh ali onih razlogov zavrnil ratifikacijo o vstopu Hrvaške v zvezo Nato, bi imela Hrvaška zelo močan adut v svojih rokah, ko bi mednarodno skupnost prepričevala, da ne samo pri EU, ampak tudi pri Natu Slovenija iz neke kaprice blokira njeno približevanje tem dvema institucijama. Zdaj Hrvaška tega izgovora nima, Slovenija je zelo jasno ločila zrno od plevela. Tam, kjer imamo zadržke, imamo tudi argumente za to, tukaj pa zadržkov nismo imeli. Premier Borut Pahor

Vstopa Hrvaške niso podprli le v poslanskih skupinah SLS in SNS. Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je znova opozoril, da bi Hrvaška morala v procesu vključevanja v Nato podati tudi določene zemljevide, ki bi lahko prejudicirali slovensko-hrvaško mejo. Radovan Žerjav pa je v imenu poslanske skupine SLS pojasnil, da podpirajo vstop Hrvaške v Nato, a le ob določenih pogojih. Tudi on je spomnil, da bi morali biti v dokumentaciji, v katero so imeli vpogled poslanci, zemljevidi, a jih ni bilo.

Na drugi strani pa je premier Borut Pahor poslancem zagotovil, da v dokumentaciji ni spornih stvari, zaradi katerih ne bi podprli ratifikacije vstopa Hrvaške v Nato. Poudaril je, da gre v primeru približevanja Hrvaške v EU za usklajevanje pravnih redov, medtem ko gre pri vključevanju v Nato za drugačen proces in usklajevanje pravnih redov ni potrebno. Pahor je poudaril še, da pri današnjem odločanju o vstopu Hrvaške v Nato nacionalni interesi niso ogroženi in zato ni ovir za ratifikacijo pristopnega protokola.

Pahor je po glasovanju izrazil zadovoljstvo z razpletom v državnem zboru, ki je s prepričljivo večino ratificiral protokola o vstopu Albanije in Hrvaške v Nato. "Danes je slovenska politika dobro opravila svoje delo in to je eden tistih dni, ko smo lahko ponosni," je po zaključku seje v DZ dejal Pahor.

"Slovenska politika se je znašla prejšnji teden v nekem krču in bilo je zelo pomembno, kako se bodo stvari razvile," je dejal Pahor in ocenil, da je politika iz tega izšla "kot zmagovalka". "Ravnala je premišljeno, odločno, razumela je, kakšna je hierarhija ciljev, postavila verodostojnost na prvo mesto in tako tudi potrdila svojo odločenost. Lahko smo upravičeno zadovoljni," je ocenil slovenski premier.

Glede napovedi o naknadnem zakonodajnem referendumu, s čimer je danes posredno zagrozila SLS, je Pahor dejal, da je to sedaj vprašanje, ki čaka predsednika državnega zbora. "Sedaj imajo po ustavi možnost tisti, ki to želijo, vložiti zahtevo za referendum in če bo taka zahteva ustrezala pogojem, bo verjetno do tega prišlo," je dejal Pahor in ocenil, da je odvisno, "kako in na kakšen način se bo morebiten vlagatelj referenduma odločil predložiti predsedniku DZ gradivo".

Podobnik napoveduje referendum

Nekdo nas fino nateguje. Najbolj pa Hrvati. Zmago Jelinčič

Poslanska skupina SLS je sicer še pred glasovanjem o ratifikaciji hrvaškega vstopa v Nato v parlamentarni postopek vložila predlog sklepa, po katerem Slovenija ne bi priznavala predpisov Hrvaške, ki bi prejudicirali mejo. S proceduralnim predlogom je skušala prekiniti sejo, da bi DZ najprej odločal glede njihovega predloga, šele nato pa o ratifikaciji oziroma da bi o ratifikaciji odločali na kateri od kasnejših sej. Predlog so poslanci zavrnili.

Podobno je zagrozil tudi Zavod 25. junij, ki je napovedal, da bo v DZ vložil 2500 podpisov za začetek procedure zbiranja 40.000 podpisov za razpis referenduma, če DZ ne bo sprejel omenjenega predloga sklepa SLS. V tem primeru bi se najmanj odložil začetek veljavnosti ratifikacije, saj je za zbiranje 40.000 podpisov predviden rok najmanj 35 dni. To pa bi lahko ogrozilo ciljni datum, 23. marec, do katerega so se članice Nata dogovorile, da bodo Washingtonu deponirale ratifikacijske listine in da bosta lahko Albanija in Hrvaška na vrhu zavezništva 3. in 4. aprila v Strasbourgu in Kehlu sodelovali kot polnopravni članici.

Ivo Sanader in Stipe Mesić
Ivo Sanader in Stipe Mesić FOTO: Reuters

Glede morebitnega zbiranja podpisov za referendum – za začetek postopka jih je v sedmih dneh treba DZ predložiti 2500 – je predsednik Zavoda 25. junij Marjan Podobnik pojasnil, da imajo te podpise "bolj ali manj zbrane; gre le za to, da jih je treba še enkrat dati na drug formular". Glede roka enega tedna, v katerem je treba vložiti zahtevo za razpis referenduma, je spomnil, da se lahko ta rok podaljša, če bo državni svet na zakon o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato vložil veto.

Hrvati zadovoljni z ratifikacijo

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije je pozdravilo odločitev državnega zbora, ki je podprl ratifikacijo protokola o vstopu Hrvaške v zvezo Nato, so sporočili s sedeža hrvaške diplomacije v Zagrebu. Dodali so, da je Slovenija kot 21. izmed 26 članic severnoatlantskega zavezništva sprejela omenjeni protokol.

Hrvaška pričakuje, da bodo protokol kmalu potrdili tudi v preostalih državah članicah Nata, v Grčiji, Luksemburgu, Islandiji ter na Nizozemskem in Portugalskem. Zagreb pričakuje, da bo Hrvaška kot polnopravna članica Nata sodelovala na vrhu zavezništva, ki bo aprila letos v Strasbourgu in Kehlu, so na hrvaškem zunanjem ministrstvu še zapisali v sporočilu za javnost.


Spomnimo

Predsednik SDS Janez Janša
Predsednik SDS Janez Janša FOTO: Dare Čekeliš

Kot je znano, so poslanci 29. januarja na redni januarski seji zavrnili zaključni račun propračuna za leto 2007, kar je poslance SDS vodilo v odločitev, da ne sodelujejo več pri glasovanjih, zato je moral predsednik DZ Pavel Gantar sejo tik pred glasovanjem o vstopu Albanije v zvezo Nato prekiniti.

Proti sprejemu zaključnega računa so glasovali poslanci vladnih strank SD, Zares in LDS. Kot so opozarjali v razpravi, je računsko sodišče zaključnemu računu izreklo mnenje s pridržkom, poleg tega naj proračun ne bi imel presežka, temveč primanjkljaj.

Sledil je politični zaplet, saj je za potrditev protokolov o vstopu Albanije in Hrvaške v Nato potrebna dvotretjinska večina v DZ, brez poslancev SDS pa to praktično ni možno doseči, še posebej ob napovedih poslanskih skupin SNS in SLS, da vstopa Hrvaške v Nato ne bodo podprli. Vlada Boruta Pahorja se je zato odločila, da zaključni račun ponovno pošlje v parlament.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (599)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

placebo0
13. 02. 2009 18.25
bedno je že to da je vlada opredeljena na različne stranke in tako prihaja do vsakodnevnih konfliktov,celotem sistem in režim sta bedna,pa nrdimo prvi korak in jih bomo naredili še nešteto,respect much love predvsem pa Vam želim notranji mir,ki ga ne bomo dosegli s predalčkanjem tako političnih strank;diskriminacija znotraj politike in predalčkanjem posameznikov in Vašga tako pomembnega teritorija,razumem gre za nacionalni ponos in tudi jaz ga spoštujem,teritorij je zemlja,ki pripada vsakemu posamezniku ne glede na rasa,nacionalnost in verizpoved,moje mnenje za Vaše kritike kot vidite mi dol visi.
Django1
13. 02. 2009 13.10
dinzgrb Tvoj IQ je pod 80
dinzgrb@yahoo.com
11. 02. 2009 16.30
dej mojca dej, kva je s tabo ženska. tito je bil zločinc
Nikoo
11. 02. 2009 11.18
Tako so nategnili kardelja po drugi sv. in tako bodo sedaj Pahorja saj nas nategujejo vse skoz.Jelinčič ima še edini prav je že očitno da imajo nekateri profit od tega da so izglasovali tako mogoče jih je pač Sanader povabo na počitnice stem da si bodo mogli kavo plačat sami
streif
10. 02. 2009 20.55
gobcek321
10. 02. 2009 20.28
Če hrvatom pustimo vstopiti v Nato, bojo imeli veliko korist od NAŠEGA ozemlja. Uničili nam bojo celostno obalo za katero smo si slovenci tako prizadevali. Ozemlje je naše! Saj si vendar ne želimo oviranega dostopa do svojega lastnega morja. Referendum je pametna odločitev!
Buena Vita
10. 02. 2009 20.06
pa vseeno referendum bo kr kisajte se
mileni
10. 02. 2009 19.26
grčija dost cnejša ne ga srat... povsod na morju je isti drek olupijo te ko krompir
mileni
10. 02. 2009 19.01
ker smo naselil toliko bosancov v istro da ste tam vi in talijani zdaj manjscina
Lupus77
10. 02. 2009 18.45
Čudno je da je Istrski zbor glasoval za priključitev k Hrvaški...
streif
10. 02. 2009 18.20
veste d je grčija dost cnejša kot pa hrvaška tk d sam tih mi bot! Istra pa je bla pod slovenskim ozemljem ker je tam največ slovencev! že 1000 let niste imeli Istro pol pa po razpadu jugoslavije ste pa zauzeli in se bahate na svoj račun d mate tolk morja! dj probte zauzet piranski zaliv pa TRST pa BENETKE pa bomo mi EU prou ponosni č mate tolk morja!
.vedno
10. 02. 2009 17.58
mileni
10. 02. 2009 15.21
pravite da smo leni... pa zakaj bi delali ce nam vsako leto pridejo slovenci na morje nase lipo (istra podario na tito) i trose svoje tesko zasluzene eure... zakaj?
MojcaCoh
10. 02. 2009 15.09
Hrvati bi morali vsako leto najmanj vsak mesec na grob Josipa Broza Tita...tam prižgati dve tone sveč in tri dni lizati kamen spomenika, ....,...ker jim je po drugi svetovni vojni opral Umazani Cerkveni Rimokatoliški Fašistični obraz ....in jim pokazal kaj je civilizacija in kako morajo hoditi po asvaltu brez Bata škornjev....? Mimogrede tudi Cerkveno vzgojena teleta morajo včasih malo polizati kakšen partizanski spomenik saj jih redi proračun v katerega ne prispevajo ničesar in so tako versko svobodni, da kar pri belem dnevu kradejo po dolgem in počez.pa še užaljeni so povrhu. Lp Mojca Coh
vinadap
10. 02. 2009 14.41
stafford - NATO se ne vmešava v notranje probleme dveh članic. Dolgoletni primer imaš Turčija via Grčija.
porka.malorka
10. 02. 2009 14.00
Spet seukvarjamo in na veliko pišemo o teh balkancih dajte že enkrat mir in pozabimo da sploh obstajajo
PPN
10. 02. 2009 11.55
Saj imamo probleme zaradi tega. Če verjameš ali ne je težko včasih kaj prodat na vaš trg ker smo prepoceni. žalostno a resnično. Tudi pri nas stvari niso rožnate, zato pa se toliko bolj ukvarjamo z drugimi zadevami, ki nas sicer ne bi smele žuliti. Saj veš kako je "Če ti umre svinja si želiš da bi sosedu dve".
stafford
10. 02. 2009 11.51
Klasik 10.02.2009, 11:22 in kaj se zgodi če se pri obeh državah politika odloči za uporabo sile. Komu potem komu potem pripada pomoč NATA, na osnovi česa se NATO odloči kateri državi nudit vojaško pomoč? (obe državi sta zaveznici NATA).
purgerica
10. 02. 2009 11.35
Kada kažem...tu smo negdje,to nije dobro ni za vas.Činjenice su činjenice
PPN
10. 02. 2009 11.27
Purgerica, kakorkoli rečeš in vmes kakšno pikro dodaš, imaš kar prav. Gledaš objektivno. Več vas bo takih prej se boste na noge postavili! Je pa res pri vas problem "mito"! Sicer je pristoen tudi pri nas a verjami, da niti približno v taki meri kot pri vas. Na žalost imate posameznike, ki ne študorajo o tem, da škodijo sami sebi in drugim na dolgi rok.