Slovenija

Kovšca: Moja prednost je sposobnost dialoga z različnimi stranmi

Ljubljana, 12. 12. 2017 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novoizvoljeni predsednik državnega sveta Alojz Kovšca zagotavlja, da DS ostaja odprt za civilno družbo in tiste, ki nimajo svojih predstavnikov v DZ. Ugled DS pa bo po njegovi oceni zrasel v trenutku, ko bo partner v zakonodajnem postopku. Svojo vlogo vidi v iskanju kompromisa, kot svojo prednost pa je Kovšca izpostavil sposobnost dialoga z različnimi stranmi.

Novoizvoljeni državni svet je na današnji ustanovni seji za svojega predsednika izvolil predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana – Bežigrad Alojza Kovšco, za katerega je glasovalo 21 svetnikov. Protikandidata sta bila podžupan Črnomlja Samer Khalil in koprski župan Boris Popovič, prvi je zbral devet glasov, drugi pa štiri.

Vsi trije kandidati so bili državni svetniki že v prejšnjem mandatu. Kovšca je v nagovoru opozoril na "veliko dodano vrednost" državnemu svetu (DS), ki se kaže v neposrednem zastopanju interesov lokalnih skupnosti in strokovnih interesov. Po njegovem mnenju bo imel DS toliko vloge v družbi, kolikor si jo bo sam vzel. Dodal je, da veliko priložnost vidi v krepitvi komunikacije med svetniki in poslanci na ravni delovnih teles.

Alojz Kovšca je postal nov predsednik državnega sveta.
Alojz Kovšca je postal nov predsednik državnega sveta. FOTO: POP TV

Do izvolitve predsednika je sejo vodil najstarejši svetnik – v tem mandatu je to direktor Zavoda invalidskih podjetij Boris Šuštaršič. Sicer sta novoizvoljenim svetnikom pozdravne besede namenila predsednik DZ Milan Brglez in dosedanji predsednik DS Mitja Bervar. Pri tem se je Brglez zavzel za krepitev sodelovanja med DZ in DS.

Svetniki bi se morali po Brglezovih besedah čim bolj dejavno in konstruktivno vključiti v zakonodajno razpravo in nasploh v delo DZ: "Državni zbor, če si želi sodelovanja, ne sme udejanjiti stvari na način, ki bi sodelovanje onemogočale. Sočasno pa državni svet, če si želi sodelovanja, ne sme - če se tako izrazim - nagajati državnemu zboru."   

'Naš ugled je odvisen predvsem od rezultatov dela'

Kovšca je v izjavi novinarjem spomnil, da pripada desnemu političnemu polu. Verjame pa, da je na način, na kakršen zastopa interese, možno prisluhniti tako levici kot desnici ter najti kompromis.

DS je po njegovih ocenah že doslej pokazal, da so lahko zelo različni interesi na kulturen način in v strpnem dialogu izkazani v skupnem mnenju. Tako svojo vlogo vidi v iskanju kompromisa predvsem pred prihajajočimi državnozborskimi volitvami.

"V Sloveniji smo se podali na pot vulgarne in izključujoče politike, ki je politika etiketiranja in nespoštovanja drugače mislečih. Tega doslej v DS še nismo doživeli in moja temeljna naloga je, da to ohranim ter tak način delovanja poskušam promovirati tudi kje drugje," je povedal.

Kovšca je sicer ocenil, da je DS že drugi dom parlamenta, ne le po svoji ustavni funkciji, ampak tudi po delu državnih svetnikov. "V DS govorimo o legalnih in legitimnih interesih. Če bi ga jemali zgolj kot lobistično telo, ki zagovarja parcialne interese, bi imeli napačno stališče," je posvaril. Nenazadnje gre po njegovih besedah za to, da se ti interesi v DS postavljajo na isti imenovalec.

"DS ni treba razumeti kot tekmovalca nasproti DZ. Naš ugled je odvisen predvsem od tega, kako kakovostno bomo zastopali naše interese, torej od rezultatov dela," je prepričan Kovšca. Spomnil je na možnost veta, ki pa po njegovem mnenju ni bil državnemu svetu pisan na kožo, saj so si želeli vsebinske razprave in spreminjanja zakonov.

"Naš ugled bo zrasel tisti trenutek, ko bomo partnerji v zakonodajnem postopku. Ne taki, ki izsiljujejo s svojimi zakoni, pač pa partner, ki pomaga pri vzpostavljanju boljše zakonodaje," je ocenil Kovšca. Tako je napovedal, da si bo prizadeval za vzpostavitev stika med predstavniki DS v okviru komisij in predstavniki DZ v matičnih odborih.

Kovšca je pojasnil, da je pred izvolitvijo za predsednika DS nagovarjal tako tiste z leve kot z desne politične strani. Po njegovih ocenah pa so bili pri nabiranju glasov po eni in po drugi strani ključni kolegi iz skupine kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev ter gospodarstva, ki so ga podprli. "Zaznali so moje temeljne usmeritve in ovrednotili moje dosedanje delo," je prepričan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
13. 12. 2017 09.49
+1
Imamo preveč svetov, svetnikov, svetovalcev, svetovanj in usmeritev. Sama v tem vidim zgolj nepotreben strošek, ki bi, če bi bil denar koristno preusmernjen rešil mnogo konkretnejših delovnih mest. Jaz tudi lahko svetujem - brez haska. Zgolj zdrave kmečke pameti manjka tej Sloveniji. Pa nič drugega. Spremljam parlamentarne "seanse". Česa vsega ni moč slišati, skreganega z logiko in daleč od državljanove stvarnosti. No , se pa najde kakšen poslanec ki ima dovolj " nakladanja" in to tudi jasno pove. Pravzaprav reče bobu bob. Sicer pa vedno manjka pol poslancev , me pravzaprav niti ne briga zakaj. Abotno do amena.
Manu Cocker
13. 12. 2017 09.02
-1
tudi ta zna trosit bedarije? zakaj ni sel za duhovnika?
wolfterier
13. 12. 2017 10.50
+1
Khalil Samer bi lahko šel za imama,a ne...Popović pa za popa,nje...
kolbek460
12. 12. 2017 21.15
+1
Slovenska dodana vrednost trosenje besed v veter ,,užaloščenih ,,,
wolfterier
13. 12. 2017 09.36
+1
Slovenci bi morali izvoliti Khalila shamerja,če že Popovića niso,nje...
toti mišek
12. 12. 2017 19.47
+0
Lojze je, kot prvo končal srednjo vojaško šolo in mislim , da bo veljal vojaški postroj!
LLLEPI
12. 12. 2017 21.23
+2
seveda se je tezko odpovedat zakonitemu plenjenju drzave in Slovencev.Ti plenilci zato kandidirajo za vse funkcije in zelijo obdrzat stari sistem unicevanja drzave prilascanja njenega premozenja in izkorisscat deloven narod dokler bo ta imel se kaj za v lonec; Vsi ti kandidati bi morali biti ze davno zaklenjeni in to za zelo dolgo.Vendar so ustvarili sistem v katerem jim nobeden nic ne more obvladajo sodstvo policijo vojsko.Zato se tako krcevito drzijo svojih stolckov in si pomagajo da jih obdrzijo se drugi.Kajti ce bi se zacela rusit ta hisa iz domim bi padle vse po vrsti.Zato so vsi mladi in tudi tisti ki so posteni takoj odrinjeni da ne povzrocijo skode stari gardi plenilcev ki lahko pocnejo kar hocejo
LLLEPI
12. 12. 2017 21.23
+4
To pa lahko prekine samo revolucija za katero pa ta narod se dolgo ne bo zrel
LLLEPI
12. 12. 2017 21.38
+3
Drugace pa imajo ti tipi cisto prav.Saj so Slovenci z njihovim delom zadovolni in so srecni da cedalje manj zasluzijo da so brez sluzb brez stanovanj stipendij in da prejemajo mizerne pokojnine..Kaj pa bi poceli ce bi lahko lagodno ziveli?? Se je treba trudit za obstojec sistem ki jih pelje v cedalje vecjo revscino in volit vse te stare postenjake ki so drzavo popeljali v razcvet in omogocili drzavlajnom brezkrbno zivljenje
fafajonka
12. 12. 2017 18.35
+2
Rezultati dela v DS???.....kaj potem, če jih ni......je pa lapanje v prazno.... in važno je, da je veliko sejnin, dobro plačanih.
vstajnik1941
12. 12. 2017 17.36
+4
Pa kje se ta tip ni vse valjal?
LLLEPI
12. 12. 2017 21.48
+0
Vsepovsod kjer se je denar limal na nejega
Manu Cocker
13. 12. 2017 09.03
+0
wolfterier
13. 12. 2017 09.37
+1
Khalil Shamer ima verjetno kakšno bombo,kali...
CIGU MIGU
12. 12. 2017 16.32
+8
a so se vsi vrnili
wolfterier
13. 12. 2017 15.48
+1
Ne vsi,Sejmolić se je upokojil,dovolj je nabral...
mackon08
12. 12. 2017 15.53
+14
Državni svet ,skupek lopovov in obsojencev.
LLLEPI
12. 12. 2017 21.24
+1
Lahko bi imeli seje kar v zaporu brez moznosti izhoda