Slovenija

Državni svetniki niso podprli veta na zakon o športu

Ljubljana, 06. 06. 2017 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Državni svet ni potrdil predlaganega veta na zakon o športu, od 34 navzočih je bila zanj le peterica, 27 jih je bilo proti. Zakon o športu, ki so ga poslanci sprejeli konec maja, nadomešča prejšnjega iz leta 1998.

Pobudnik za veto je bil sindikat športnikov Slovenije, predlog pa je nato v proceduro vložila interesna skupina delojemalcev, in sicer zaradi vprašanj, povezanih z zaposlovanjem športnikov.

Predlagatelji namreč nasprotujejo kakršnemukoli oženju ali celo izključevanju delovnopravne zaščite delavcev v podrejenem položaju. Po njihovem mnenju pa zakon športnikom in strokovnim sodelavcem ne prizna enake delovnopravne zaščite, kot to velja za ostale delavce v podrejenem položaju.

V sindikatu športnikov sicer priznavajo, da so izjeme celo pomagali sooblikovati, a le pod pogojem, da bi se te opirale na kolektivno pogodbo. Ker se te ne predvideva, v boju proti uveljavitvi novega zakona napovedujejo tudi morebitno ustavno presojo ali referendum, saj po njihovem mnenju zdajšnja oblika postavlja športnike in športne delavce v vlogo tretjerazrednih državljanov.

Tik pred odločanjem državnega sveta so se v ponedeljek oglasili še skupina nekdanjih vrhunskih športnikov, varuh športnikovih pravic in Olimpijski komite Slovenije, ki so podprli zakon v obliki, kot ga je 30. maja izglasoval državni zbor. Takrat je za zakon izmed 75 navzočih glasovalo 40 poslank in poslancev, proti pa jih je bilo 14.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
07. 06. 2017 13.23
Vidite, nobenega komentarja. Večina jih sploh ne ve, da obstajajo državni svetniki , to je Državni svet - je ustanovljen samo za odlagališče tistih, ki si ne najdejo poštene službe in vlečejo davkoplačevalski denar.