Slovenija

Državni svet ustavil obdavčitev srečk

Ljubljana, 17. 07. 2013 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker naj bi bil zakon o davku od srečk škodljiv za nekatere organizacije, je državni svet na izredni seji s 26 glasovi za in nobenim proti izglasoval odložilni veto. Zakon se tako vrača v DZ, tokrat pa potrebuje kar 46 poslanskih glasov.

Državni svet je na današnji izredni seji s 26 glasovi za in nobenim proti izglasoval odložilni veto na zakon o davku od srečk. Ta zagotavlja del dodatnih proračunskih prihodkov v okviru rebalansa letošnjega proračuna, svetniki pa menijo, da je škodljiv za nekatere organizacije.

Loterijska srečka
Loterijska srečka FOTO: Thinkstock

Zakon o davku od srečk je DZ potrdil minuli teden, glede njegove uvedbe pa ni bila povsem enotna niti koalicija, saj so mu podporo odrekli nekateri poslanci Državljanske liste.

Predlagatelji odložilnega veta so ocenili, da je zakon škodljiv za slovenske invalidske, humanitarne in športne organizacije, ki se financirajo od prihodkov od klasičnih iger na srečo. Kot so menili, bi se lahko uvedba davka zaradi predvidljivega padca prodaje srečk in zaradi odpiranja možnosti tako nelegalne kot tudi legalne ponudbe tujih, predvsem internetnih prirediteljev iger, ki bodo zaradi manjše davčne obremenjenosti bolj konkurenčni od domačih prirediteljev, dolgoročno izkazala kot fiskalno kontraproduktivna.

Čufer: To je davek na srečo!

Minister za finance Uroš Čufer je poudaril, da pri obravnavanem zakonu ne gre za davek od srečk, temveč davek na srečo. "In kaj drugega je bolj primerno obdavčiti kot to? Kdor ima srečo, si lahko privošči plačati davek," je menil.

Finančni minister Uroš Čufer je opozoril, da se prihodki z naslova prirejevalcev klasičnih iger na srečo, torej teh, ki jih davek zadeva, v zadnjih letih zvišujejo, in sicer ne v majhnem, temveč "kar" v velikem obsegu. Ljudje po njegovih besedah v času krize in negotovosti iščejo srečo in se zatekajo tudi v ta del. Uvedba davka od srečk v tej luči ne bi predstavljala le novega vira prihodkov za državni proračun, temveč tudi poskus omejevanja zasvojenosti, je dejal minister.

Svetnik Alojz Kovšca se je strinjal, da se igranje v krizi krepi, pri tem pa poudaril, da se povečuje tudi revščina, ki jo pomagajo reševati prav humanitarne organizacije, ki se financirajo od prihodkov od klasičnih iger na srečo. Proračun bi se z zakonom kratkoročno napolnil, te organizacije pa bi ostale brez dela sredstev, saj bi se ta prekanalizirala k bolj konkurenčnim prirejevalcem iger na srečo, je bil kritičen. V tej luči svetnik pri zakonu pogreša analize in natančne izračune posledic ter mednarodne primerjave o učinkih. Po njegovih besedah se zastavlja tudi vprašanje, kdo in kako bo saniral posledice podrtega sistema in s tem financiranje organizacij.

O davku od srečk bodo spet odločali v četrtek na nujni seji Odbora za finance in monetarno politiko.

Za veto se je zavzel tudi svetnik Stojan Binder. Kot je povedal, se vse vlade polnjenja proračuna lotevajo po liniji najmanjšega odpora z zviševanjem davkov, namesto da bi se končno spopadle s sivo ekonomijo, ki predstavlja okoli 25 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Državni zbor bo moral o zakonu o davku od srečk, ki ga je sprejel v petek, zdaj odločati znova, tokrat pa bo morala za potrditev glasovati absolutna večina vseh poslancev. Kot poroča Delo, bi se poslanci na izredni seji za razveljavitev odločitev državnega sveta lahko sestali že jutri. A zanesljivo to ni, saj bo datum seje odvisen tudi od preračuna, kdaj bo na sejo prišlo dovolj koalicijskih poslancev, da bi veto tudi res razveljavili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

adminisrat0r
17. 07. 2013 17.06
+0
Če ukinemo državni SKRET bomo prihranili več kot so dobili z dvigom DDV!
bjonda13 1
17. 07. 2013 15.56
+1
" Minister za finance Uroš Čufer je poudaril, da pri obravnavanem zakonu ne gre za davek od srečk, temveč davek na srečo. "In kaj drugega je bolj primerno obdavčiti kot to? Kdor ima srečo, si lahko privošči plačati davek," je menil" še dobro, da ne ve, kdaj sem srečna ... takoj bi morala plačati davek ... jaz kot mali človek v tem kolesju. kaj pa on in vsi ti ... da ne rečam kaj ...
JApajaDAja
17. 07. 2013 15.32
+2
DS proti davku na "srečolov" (populisti, stolčki jim se lomijo), narod pa tudi proti DS!To je eno gnezdo-nebodigatreba!
Eastman
17. 07. 2013 15.18
+3
HA HA HA ČUFERja skrbi da s eljudje ne bni zasvojili z igrami na srečo. Tudi s podražitvijo sladkih pijač jih je skrbelo za nas. Pa z obdavčitvijo cigaret in alkohola jih vodil le neizmerna skrb za naše zdravje. Tudi podražitev goriv je le skrb za naše zdravje, raje hodimo peš ali pa se vozimo s kolesom....
expl0it
17. 07. 2013 14.53
+5
Franca odloca, on ki ima 15 ovadb, vukojebina.
Uporabnik811241
17. 07. 2013 13.35
+11
Državni svet je kup šalabajzerjev zakaj pa niso dali veto na višji DDV saj ta prizadane vse !! Klobasajo vsi skupaj v tri dni razpustit celotno bando nihče noče pravih rešitev saj ta prizadene prav tiste ,ki trošijo in uničujejo celotno državo !!
uporabnik123x
17. 07. 2013 12.06
+0
Končno nekdo pameten v tej naši banana republiki. Zakaj nebi svetniki DS kar zamenjali nevedneže v DZ?
JApajaDAja
17. 07. 2013 15.36
+4
pa nehaj s tem "optimizmom"!To je gnilo gnezdo odpisanih politikov.
adminisrat0r
17. 07. 2013 17.18
+1
V državni SKRET gredo sedeti vsi ki so preslabi da bi sedeli v parlamentu, vseeno pa hočejo KRASTI DAVKOPLAČEVALSKI DENAR.
sazas
17. 07. 2013 12.04
+8
Zakaj pa ne obdavčijo prostitutk?
JApajaDAja
17. 07. 2013 15.37
+1
Pjeva? Tuge
17. 07. 2013 15.43
+2
adminisrat0r
17. 07. 2013 17.18
Ker se že sedaj ljudje pritožujejo za previsoko "reprezentanco", kaj bo šele potem?