Slovenija

Tanko Virantu: Če niste sposobni zagotoviti dela v skladu s predpisi, je bolje, da dobimo novo vodstvo

Ljubljana, 18. 07. 2012 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor je ustavil postopek za spremembo ustave, s katero bi ukinili državni svet. Predlog so podprli v koalicijskih SDS, DL, DeSUS in NSi. Pozitivna Slovenija je razpravo obstruirala, a vseeno glasovala proti, kar je razburilo Jožeta Tanka. Prepričan je, da to ni v skladu s parlamentarnim poslovnikom.

Državni zbor je z 41 glasovi za in 37 proti ustavil postopek za spremembo ustave, s katero bi ukinili državni svet (DS). Predlog za ukinitev DS so podprli v koalicijskih SDS, Državljanski listi, DeSUS in NSi, ker pa niso zbrali glasov dveh tretjin vseh poslancev, podpora ni zadostovala za spremembo ustave.

Gregor Virant je predlagal ukinitev državnega sveta.
Gregor Virant je predlagal ukinitev državnega sveta. FOTO: Reuters

Največja parlamentarna stranka Pozitivna Slovenija ukinitvi državnega sveta nasprotuje. Čeprav je razpravo obstruirala, pa so poslanci PS sodelovali na glasovanju in glasovali proti. Proti predlaganim ustavnim spremembam so bili tudi v koalicijski SLS, večinsko pa tudi v SD. Poslanec SD Borut Pahor je glasoval za ustavno spremembo.

Predlog za ukinitev DS je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim predsednikom Državljanske liste (DL) in državnega zbora Gregorjem Virantom. Kot je ponovil ob predstavitvi predloga, je ta institucija nepotrebna, med argumenti za njeno ukinitev pa je navedel poenostavitev zakonodajnega postopka in političnega sistema pa tudi prihranek javnih sredstev.

Izpostavil je tudi vprašanje legitimnosti interesov in se vprašal, kako se lahko neka institucija, ki zagovarja parcialne interese delodajalcev, delojemalcev, lokalnih skupnosti ..., postavi nad odločanje poslancev državnega zbora. Ob tem je dodal, da se zaveda slabosti strankarskega sistema.

Ker so poslanci predlog za spremembo ustave, ki predvideva ukinitev DS, zavrnili, v tem mandatu o vsebinsko istem predlogu ne morejo več glasovati. Letos se sicer izteče mandat DS, zato bodo potrebne volitve v ta organ.

Kavčič: Upam, da se bo praksa zatiranja sedaj prekinila

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je zadovoljen, da bo DS lahko v prihodnjem mandatu nadaljeval z delom in upa, da se bo "praksa zatiranja DS prekinila". 

Državni svet je po njegovem mnenju težko opravljal svojo funkcijo vse od svoje ustanovitve naprej. To je škoda, pravi, saj je državni svet po njegovem prepričanju pokazal, pri čem je lahko koristen.

Kavčiča je v obravnavi predloga za ukinitev DS posebej presenetilo, kako "malo je bilo prisotnega znanja in pripravljenosti, da preučijo protiargumente državnega sveta". Spomnil je, da je državni svet pripravil obsežno gradivo z argumenti proti ukinitvi tega organa.

Ob poslušanju razprave večine poslancev na ustavni komisiji DZ in danes v razpravi pa je ugotovil, da "ne berejo, ne vedo, ne znajo in niso pripravljeni odprto prisluhniti protiargumentom". Na srečo pa je bilo po njegovih besedah število poslancev, "ki delajo in razmišljajo drugače, v tem primeru dovolj veliko". Zato tudi upa, da začenjajo novo obdobje boljšega sodelovanja med državnim zborom in državnim svetom.

Ta sklic državnega sveta se sicer izteka, ob koncu leta bodo nove volitve. Kavčič o svoji vnovični kandidaturi še ni odločen. "Kategorično ne morem zanikati, da bi bil pripravljen v tej smeri razmišljati, vendar se zaenkrat tej ideji nisem poglobljeno posvečal," je dejal in dodal, da so se tudi lokalne okoliščine bistveno spremenile.

Jože Tanko protestiral

Jože Tanko
Jože Tanko FOTO: Aljoša Kravanja

Po glasovanju o predlogu za začetek postopka za spremembe ustave pa je prišlo do zapletov. Ker so poslanci Pozitivne Slovenije sodelovali pri glasovanju kljub obstrukciji razprave, je protestiral vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki je prepričan, da to ni v skladu s parlamentarnim poslovnikom. "Če niste sposobni v DZ zagotoviti dela v skladu s predpisanimi normami, potem je boljše, da ta DZ razpustimo ali pa dobimo novo vodstvo, ki bo sposobno voditi postopke DZ skladno s poslovnikom," je dejal.

Virant pa je po drugi strani poudaril, da nikomur ne more odvzeti pravice do glasovanja.

Zaradi tega zapleta so se tudi poslanci SD odločili, da ne bodo sodelovali pri nadaljnjem glasovanju. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine Janko Veber, bodo prepustili koaliciji, "da se dogovori, kako bo delovala, glasovala in upoštevala predsednika državnega zbora".

Če poslanci Pozitivne Slovenije ne bi glasovali, bi bil sicer predlog za začetek postopka ustavnih sprememb sprejet, saj za to zadoščajo glasovi dveh tretjin navzočih poslancev. Kljub temu je malo možnosti, da bi v tem primeru do spremembe ustave tudi dejansko prišlo, saj je za sprejem akta o spremembi ustave potrebna dvotretjinska večina vseh poslancev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (403)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El Diablo 2013
19. 07. 2012 13.08
+3
Danko: Virant, kake se vi obnašate do naše stranke? Ali ne veste kdo je naš šef? Kalimero, Majer Kalimero. Z nami ni heca in če mi nekaj rečemo v parlamentu, potem se mora to takoj upoštevat. '' Virant: Se seri.
njofra47
19. 07. 2012 15.37
+2
Virant še ne ve da mora vse v parlamentu in v vladi funkcionirati tako kot funkcionira v SDS - v duhu demokratičnega centralizma.
motorka57
19. 07. 2012 13.08
+4
Če se že koalicija krega javno v parlamentu,potem je vrabčku jasno,da je vprašanje časa,kdaj se bo sistem sesul.Dela nič,plačila nič,vas pozdravlja negdanji esdesovič!!!!
Tonček Balonček
19. 07. 2012 11.16
+4
Ta Virantova lista je itak le paravan, d a izglea, kako gre za izmenjavo mnej in demokrcijo, nobeno Virantovo nasprotovanje še ni bilo uslišano, Pr Becv bv Lukovici so očitno podpisali Dolomitsko izvjavo prve republike!, Virant bi s ešel pa Kocbeka moderne dobe. Potem bo pa čez 2o let pisal spomine, kako je bilo nekoč težko! JAsno ej, d aje JAnša tudi njega ozvočil in snema prisluhe po njegovih telefonskih pogovorih!, kot nekoč Bajuku in drugim! Virant je navaden lolek!
santamaura
19. 07. 2012 11.05
+4
Tanko Virantu: Meni bo Ivan kupil skiro in čokolado, ti pa ne boš dobil nič, ker nisi bil priden.
Tonček Balonček
19. 07. 2012 11.13
+2
Virantu bo dal kakšne zobotrebce in ribežen!
santamaura
19. 07. 2012 11.33
+1
Zobotrebci bodo za izdelovalce suhe robe iz Ribnice težka naloga, saj bodo morali zobotrebec izklesati kar iz hloda
izdajalecivan
19. 07. 2012 10.33
+0
tanko je padel v zanko DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
bus303
19. 07. 2012 09.50
+4
Marioneta je spregovorila .. čudež!
andlen
19. 07. 2012 08.49
-2
Kardeljevi brki so povedali, da v RS ustava ne velja. lepo!
bukefal
19. 07. 2012 08.33
-11
TA RUDEČI, vidim da sem vas s PS-om dobro zdražil. Ali ste sploh kaj spali???
Dejan Zajebancije
19. 07. 2012 08.49
+6
Se strinjam, da je treba tega revanšista in sleparja Janšo čim prej zamenjat, še preden pokrade še to, kar je ostalo, saj je res nesposoben!
El Diablo 2013
19. 07. 2012 09.21
+4
zelo sladko, ker vemo da vam bije zadnja ure...tik, tak...tik,tak
MICLA
19. 07. 2012 08.08
-9
oba naj greta nekam pahor in lukšić ta drugi je še večji trot kot pahor in oba nista vredna enega slabega politika saj delata same zdrahe in škodo sloveniji.zto pa smo tam kjer smo ko imamo take nesposobne bedake v politiki in v gospodarstvu,
subisubiw
19. 07. 2012 08.03
+16
tale VOY je očitn zadolžen za kpiranje bedarij iz reporterja ?
bukefal
19. 07. 2012 08.09
-12
batom@pinkponk.com
19. 07. 2012 09.06
+5
ne ne, ga mamo za nekaj drugega... 3x lahk ugibaš za kaj...
Aleander_
19. 07. 2012 08.02
+6
hiperactiv
19. 07. 2012 07.59
+18
Najolj me je zmotilo ko je rekel Virant da sedaj morajo iti na počitnice da se glave ohladijo potem Septembra pa na delo. HALOOOOOOO, za vas ni počitnic ravno sedaj bi morali delati 24/7 , in vi skrbite za nas, ja skrbite za svoje u.s.ra.ne riti. Državljani delajo 24/7 pa ni plač, ni dopustov, kaj šele morje....bogi otroci... Žalosten sem da se nam to dogaja, sej je najlažje po hlapcu užgat.... To je vse en cirkus, sram me je da sem Slovenec, SRAM me je!!!!!!
guncelj
19. 07. 2012 07.36
+15
Pa a lahko že SD ukine tegale Pahorja... Naj gre v SDS, še bolje pa nekam, kamor ne bom pisal, ker me bo admin brisal...
.VOY.
19. 07. 2012 07.35
-19
Slovenija je družba paradoksov. Stranke, ki so nas privedle s prekomernim trošenjem v brezupno finančno situacijo imajo priliko in moč, da solijo pamet vladi, ki sprejema ukrepe v pravo smer. Kar naenkrat tisti, ki so še pred kratkim udarjali po pokojninah z reformo, po socialnih dodatkih z zakonom, čutijo, da bi morala družba imeti socialni čut. Gre pa predvsem za socialni čut s priviligiranimi sloji in priviligiranimi upokojenci. Namesto dokaj socialno usmerjene zakonodaje, socialni demokrati (sic!!!) zahtevajo sprejem sprememb, ki bi breme porazdelilo ENAKOMERNO. To pa pomeni, da bi najrevnejši relativno enako nosili bremena reform, ki so posledica prekomernega trošenja priviligiranih! Kje je tu pamet! Narod pa pada na zvijačo o prihodkovnem reševanju proračunskega deficita. Prihodkovno se rešuje zgolj z večanjem davkov in gospodarsko rastjo. Ker gospodarske rasti brez ustreznih ukrepov ki jih "levica" minira ni pričakovati, je moč pričakovati le večanje davkov. To pa pomeni večje obremenjevanje tistih, ki porabijo ves zaslužek za preživetje! Paradoks je, da se desnica bori za socialno ogrožene, levica pa proti temu. Paradoks je, da mediji ne reagirajo, da pamet vsem solijo tisti, ki so državo zavozili. Paradoks je, da se tisti, ki niso izpolnili objube Evropi, opominjajo koalicijske stranke, da ne izpolnjujejo medsebojnih obljub! Pa so nam pred kratkim uprizorili veseloigre koalicijskega preigravanja! O tem bi znal DESUS marsikaj povedati! DESUS vleče na levo predvsem nerešeno vprašanje koga zastopajo. Če zastopajo večino upokojencev, jim leva politika nikakor ne more biti blizu. Če pa zastopajo najbolj premožne upokojence, je pa leva politika tisto, kar morajo podpreti! Dejstvo je, da DESUS in društva upokojencev obvladujejo ljudje z največjimi pokojninami! Zato tudi stanovsko usmerjena stranka ne zastopa vedno interesa večine članov! Evropa čaka! Če bomo padli tudi na izpitu verodostojnosti desne stranke, bo to znak, da je neverodostojna politika in država kot celota. Sledila bo podražitev kreditov brez katerih še nekaj časa ne bo šlo, vsaj zaradi podaljševanja obstoječih ne! Kmalu se zna zgoditi, da bomo zaradi levičarjev delali le še za evropski kapitalski trg! Paradoks, ki je itak za Slovenijo temeljno načelo bivanja!
El Diablo 2013
19. 07. 2012 09.22
+2
in za tole skropucalo ste moral pri sds-u vso noč bedet v kleti in tuhtat....pejt drugič raj na pir, loser
Bojan-F
19. 07. 2012 10.01
+1
Zasilno usposobljeni guruji komuniciranja (t.i. robotki) so na velikih mukah.
.VOY.
19. 07. 2012 07.32
-22
Pa ravno zdaj, ko je murgeljskemu škratštabu ob asistenci privilegiranih bubregov v loju in medijskih ter kvazizgodovinskih oprod že skoraj uspelo spremeniti zgodovino in prepričati neuko šentflorjansko rajo, da so mali bivši, Danulo drugorazredni von Hohštaplerski, Zora.ngutan Pavijankovič alias Kim Džong Zokun in Jovan Stanovnić naši največji in najbolj srčni osamosvojitelji, se aktualna vlada ne da in hoče nekaj narediti iz samostojne Slovenije. Po stari boljševiški navadi je treba takšna prizadevanja nemudoma diskreditirati in likvidirati. Drugače se bo tem novopečenim veleosamosvojiteljem vrnitev pod strahovlado ječe narodov, neouksno imenovane Jugoslavija, izmuznila za vedno. Za to njegovo najbolj intimno opcijo, si murgeljski škratštab prizadeva na vse kriplje, pa če Slovenija cr.ne. Aktualna vlada mora že samo zato, pa še zaradi vsega drugega, obstati!
.VOY.
19. 07. 2012 07.30
-21
Vezava zaupnice vladi na izid glasovanja o zlatem pravilu bi nas dolgoročno rešila vseh levakov in vpliva "stricev in tetk iz ozadja". Po novih volitvah bomo v šestih mesecih tako globoko v blatu, da bodo celo neuki Slovenci spregledali popolno nesposobnost levih demagogov. Takrat nam bodo javne demostracije vrnile sedanjo vlado.
Pelagija960
19. 07. 2012 07.32
+15
MHM!!!! Tile, ki so zdaj na oblasti so pa blazno sposobni. Se že vidi, kako plavamo iz dreka.
Mirsad Miro Muharemovi?
19. 07. 2012 07.25
+20
To kar se dogaja trenutno ,fantje tega še ni doživela Slovenija,ko gledam odločanje o sprejemu členov ali amandmajov,človek božji,pa ta VLADA misli da je opozicija totalno g+lupa,ni sprejet,ni sprejet in ni sprejet,in je zavrnjen..
dule100
19. 07. 2012 07.31
-6
Skrivač A ti med počitnicami ne greš nič doma ? Al se morda bojiš ?
El Diablo 2013
19. 07. 2012 13.10
+2
Nč doma ne grem v grosuplje, sem rajši na ABLASTI.
.VOY.
19. 07. 2012 07.24
-16
Še vedno velik delež državne lastnine v slovenskem gospodarstvu in tranzicijska zgodovina političnih cunamijev v državnih podjetjih prinašajo jasno sporočilo, da rešitev za podjetja z državno lastnino ni ustanovitev SDH ali kakšne druge oblike upravljanja državnih kapitalskih naložb (denimo predlog Jankovićeve PS), ampak čim hitrejša privatizacija državnih podjetij.
linj
19. 07. 2012 09.18
samo transparentna ne pa tako pod mizo jaz tebi ti meni itdja
Mirsad Miro Muharemovi?
19. 07. 2012 07.22
+12
Tanko je vse njega mandate bil navaden poslančić ki je z tujim,mlatil po koprivah..to je parazit numero tre,ker sta še dva ,lako bi bili vsi na prvem mestu,vendar tudi če si tretji
mamica55***
19. 07. 2012 07.09
-23
rdečkkoti, kar jokajte , ampak pipice se zapirajo, pokradli in uničili ste tovarne , delovna mesta, ni pritoka v sode iz katerih se napajate . . . !
brancc
19. 07. 2012 07.17
+13
Mirsad Miro Muharemovi?
19. 07. 2012 07.20
+10
Pelagija960
19. 07. 2012 07.34
+8
BlaBlaGluposti
19. 07. 2012 08.32
+4