Slovenija

Državni pravobranilci bodo postali državni odvetniki

Ljubljana, 20. 11. 2017 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začenja se uporabljati zakon o državnem odvetništvu, s katerim zdajšnje Državno pravobranilstvo RS postaja Državno odvetništvo, državni pravobranilci pa bodo postopoma postali državni odvetniki. Zakon je začel veljati 20. maja, po šestih mesecih pa se je iztekel prehodni rok za začetek uporabe.

Novi zakon, ki se začenja uporabljati danes, širi nabor javnih subjektov, ki bodo lahko koristili usluge državnih odvetnikov na sodišču. Državni odvetniki bodo med drugim lahko zastopali tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, lokalne skupnosti in javna podjetja. Ker bodo njihove storitve za vse te subjekte brezplačne, prvi mož državnega pravobranilstva Jurij Groznik pričakuje, da se bodo marsikje odločili svoje odvetnike zamenjati za državne.

Državno pravobranilstvo postaja Državno odvetništvo.
Državno pravobranilstvo postaja Državno odvetništvo. FOTO: iStock

Državno odvetništvo samostojen in avtonomen državni organ

V državnem odvetništvu bodo delovali generalni državni odvetnik in njegov namestnik kot funkcionarja ter višji državni odvetniki, državni odvetniki in kandidati za državne odvetnike, ki bodo imeli status javnih uslužbencev. Zakon določa, da generalnega državnega odvetnika imenuje vlada na predlog ministra za šestletno obdobje z možnostjo ponovnega imenovanja.

Če so bili pravobranilci državni funkcionarji z osemletnim mandatom, bodo državni odvetniki javni uslužbenci, zaposleni za nedoločen čas.

Groznik je povedal, da bodo državni pravobranilci na nov status državnih odvetnikov prehajali postopoma, vsak posameznik takrat, ko mu bo potekel trenutni osemletni mandat pravobranilca. Še vsaj nekaj let bo tako v hiši nekaj pravobranilcev s statusom funkcionarja ter državnih odvetnikov, ki bodo javni uslužbenci, zaposleni za nedoločen čas.

Državni pravobranilci bodo na status državnih odvetnikov prehajali postopoma.
Državni pravobranilci bodo na status državnih odvetnikov prehajali postopoma. FOTO: iStock

V četrtek pa so poslanci sprejeli spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerimi so zagotovili pravno podlago podlage za uvrščanje delovnih mest.

Groznik sicer vztraja na stališču, ki ga je zagovarjal že v času sprejemanja zakona, da državni odvetnik zaradi narave njegovega dela ne more biti javni uslužbenec, ampak funkcionar.

Zakon določa, da je Državno odvetništvo samostojen in avtonomen državni organ, ki opravlja strokovne naloge na področju varstva premoženjskih ter drugih pravic in interesov države prek pravnega zastopanja v sodnih in drugih postopkih pred domačimi, tujimi in mednarodnimi sodišči ter arbitražami.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
20. 11. 2017 16.28
Lenuhom namesto pravobranilci lahko rečemo tudi državni odvetniki....Takoj po preimenovanju bodo zahtevali vsaj 77. plačilni razred na račun novih opisov delovnih mest in neverjetni "preobremenjenosti"....
santamaura
20. 11. 2017 12.17
+1
Isto sranje - drugo pakovanje - Le cena se zviša
simple_mind
20. 11. 2017 12.05
Uhuuuhu, ja zdaj pa bo, zdaj bo pa vse v redu in pravilno in sploh pravno ... Kako je to vse enostavno, samo malo se preimenuješ, pa malo reorganiziraš, pa je že super, a ne ??
staridida
20. 11. 2017 09.38
+1
Prej so branili pravo-zdej bojo državo-Cerarja....
Ramzess
20. 11. 2017 10.46
V vsakem primeru so bili državni, torej so branili iste, iste interese, drugi naziv ne spremeni nič.