Slovenija

Državni dolg v juniju nekoliko padel

Ljubljana, 10. 07. 2014 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Davčna uprava beleži še za skoraj 955 milijonov evrov dolga iz naslova nepobranih davkov, nekoliko je padel tudi dolg do carinske uprave, ki pa znaša dobrih 18 milijonov evrov. Sprememb med največjimi dolžniki ni.

Avtomobil Dursa
Avtomobil Dursa FOTO: Mia Media

Davčni dolg pravnih in fizičnih oseb, ki so davčni upravi dolgovale več kot 5000 evrov in s plačilom zamujale več kot 90 dni, je 25. junija znašal 954,5 milijona evrov, kar je skoraj 4,8 milijona evrov manj kot v predhodnem mesecu. V času od prejšnje objave je dolg poravnalo 955 zavezancev v skupni višini 3,5 milijona evrov.

Junija je za 64 oseb upadlo tudi število davčnih dolžnikov. Teh je bilo tako 25. junija 17.415. Od tega je 4728 pravnih oseb s skupaj 587,8 milijona evrov davčnega dolga ter 12.687 fizičnih oseb, katerih skupni dolg znaša 366,6 milijona evrov. Davčni dolg pravnih oseb je upadel za skoraj šest milijonov evrov, dolg fizičnih oseb pa narasel za nekaj več kot milijon evrov.

Delež dolžnikov, ki so v insolvenčnih postopkih, je bil junija 14-odstoten, njihov dolg v skupnem dolgu pa predstavlja 48 odstotkov vsega dolga.

Na vrhu seznama med pravnimi osebami že vse od prve javne objave davčnih dolžnikov aprila lani ostaja ljubljansko podjetje Maxicom v stečaju, katerega dolg presega 20 milijonov evrov. Z dolgom v višini med 10 in 20 milijonov evrov sledita podjetji HTC Dva in Vegrad, obe prav tako v stečaju.

Od prve objave seznama, torej od aprila lani, se je skupni dolg na mesečni ravni tokrat zmanjšal šele četrtič. Prvič se je zmanjšal takoj naslednji mesec po prvi objavi, to je maja lani, drugič ob novembrski objavi, tretjič pa maja oz. ob junijski objavi.

Skupni dolg pravnih in fizičnih oseb se je sicer v času od prve do tokratne objave povečal za malo manj kot 26,5 milijona evrov oz. za 2,8 odstotka.

Davčni nadzor
Davčni nadzor FOTO: J.B.

Število dolžnikov se je medtem povečalo za 1497 oz. za 9,4 odstotka. Pri tem se je povečalo število dolžnih tako pravnih kot fizičnih oseb - pravnih za 252, fizičnih pa za 1245.

Pri Cursu je dolžnikov več, dolga pa manj

V času od junijske objave se je zmanjšal tudi skupni dolg do carinske uprave (Curs), in sicer za dobrih 300.000 evrov na dobrih 18,2 milijona evrov, kar na Cursu pripisujejo zmanjšanju dolga dolžnikov, ki jih ni več na seznamu. Na seznamu je zdaj 67 pravnih oseb in 43 fizičnih oseb, skupaj torej 110 dolžnikov, kar so trije več kot pred mesecem dni.

Med največjimi dolžniki carinske uprave sta med pravnimi osebami še vedno v vrhu seznama logistična in finančna družba Adriacommerce iz Kopra ter trgovska družba na debelo VLM iz Šempetra pri Gorici, ki dolgujeta med enim in desetimi milijoni evrov. Med fizičnimi osebami v istem razredu ostajata Jani Potokar in Robert Miheu.

Ažurirana seznama obeh uprav sta objavljena enkrat mesečno, najpozneje do 10. v mesecu. V seznamu neplačnikov so podatki objavljeni razporejeni v razrede v odvisnosti od višine zapadlih neplačanih davčnih obveznosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
10. 07. 2014 19.43
+6
Ali je zaseženo premoženje tistim , ki so podjetja spravili v stečaj zaradi tega , ker so imeli vzporedna slamnata pojetja osnovna pa izčrpavali , kradli državi in delavcem , ko bo to storjeno bo dolga bistveno manj in več bo delovnih mest !
Komandant Stane
10. 07. 2014 17.34
+4
Seveda beležijo upad. Saj se usedajo na plače, pobirajo povsod brez kompromisov. Recimo, tako kot meni -- - - Iz carinske uprave, preko davčne - - - 1000€. Plačaj, ali pa se ti plača zamrzne. Nič več preko sodišč, direkt na davčno, da slučajno ne bi kdo izkoristil pravico do pritožbe in ugovora in tej pokvarjeni državi celo dokazal da se moti in nima pravice krasti denarja od poštenih državljanov.