Slovenija

Državna proslava ob kulturnem prazniku minila v senci izjave o cenzuri

Ljubljana, 08. 02. 2016 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državno proslavo ob kulturnem prazniku je zasenčila izjava režiserja Mareta Bulca, da sta njeno vsebino narekovala upravni odbor Prešernovega sklada in ministrstvo za kulturo. Predsednik sklada Janez Bogataj je proslavo označil za eno boljših doslej, vendar, kot je poudaril, so morali biti pozorni na državne simbole. Podobno je povedala ministrica.

Državno proslavo ob kulturnem prazniku je zasenčila izjava režiserja Mareta Bulca, da sta njeno vsebino narekovala upravni odbor Prešernovega sklada in ministrstvo za kulturo.

Kot je povedal predsednik sklada Janez Bogataj, so zbrani v Cankarjevem domu, s katerimi se je pogovarjal, vsi poudarili, da je bila nedeljska proslava ena boljših doslej. Minila je v duhu odpiranja novih umetniških interpretacij. Sedma kitica Zdravljice je bila predstavljena v več jezikih oziroma načinih izvedb. "Mislim, da je Slovenija s tem konceptom pokazala, da zna malo drugače gledati nase in na svet. Če pa režiser ni zadovoljen s tem, kar je naredil, pa je to njegovo vprašanje. Dejstvo je, da je upravni odbor pripravljal državno proslavo, da smo morali biti pozorni, ker je to državna proslava, tudi na državne simbole," je poudaril predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada.

Vse ostale "umetniško-izpovedne zadeve, ki si jih je lahko zamislil Bulc", pa po njegovem mnenju sodijo v eksperimentalno gledališče ali v izražanje čustev na ulici. Bogataj bi "težko rekel", da je sklad kakorkoli posegel v vsebino proslave. Zdi pa se mu, da "graditi na simbolih, ki nam že tako grenijo vsakdan tako ali drugače, kot so žica, protestniki in podobe stvari", ne sodijo na državno proslavo ob kulturnem prazniku. "Kajti to je proslava kulturnega praznika, proslava pesnika, ni pa to politični shod," je še poudaril Bogataj.

Prešernove nagrade 2016 - 5
Prešernove nagrade 2016 - 5 FOTO: Miro Majcen

Kot je povedala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, za državno proslavo skrbi upravni odbor, ki potrdi scenarij in odloča o tem, koga bodo izbrali za režiserja. "Kolikor mi je znano, so morali gospodu Bulcu zagotoviti, da se državni simboli uporabljajo v skladu z zakonom," je še dodala.

Bulc: Nisem se več počutil kot režiser

Bulc je za Televizijo Slovenija takoj po proslavi v živo prebral izjavo. Kot je povedal, ni vedel, ali naj pristane na cenzuro ali naj se umakne iz projekta, kajti ni se več počutil kot režiser, temveč kot izvršitelj idej in popravkov upravnega odbora Prešernovega sklada in ministrstva za kulturo. Vztrajal je zaradi umetnikov, ki jih je pritegnil k projektu in s katerimi je delal tedne brez podpisanih pogodb. Kot je povedal, je vztrajal tudi zaradi jedra koncepta, ki ga niso prepovedali, temveč samo problematizirali.

Izključili so nekaj ključnih zadev, zahtevali so drugačno scenografijo, scenografka je zato prekinila sodelovanje, izključili so enega ključnih nastopajočih in dodali novo obvezno umetniško točko, je povedal režiser. Še pred tem so ga, kot je nadaljeval, ustrahovali z odpovedjo, čeprav so ga novembra sami povabili in sprejeli njegov avtorski koncept. Po šestih tednih dela je brez kakršnihkoli pojasnil dobil odpoved, ki pa je bila čez 24 ur preklicana, češ, da je prišlo do napake.

Po Bulčevem mnenju je šlo za strah pred preveč provokativno in kritično proslavo ter za popolno nezaupanje v avtonomen umetniški izraz in kritičen razmislek o času. Prepričan je, da je strah gonilna silna odločevalcev v državi. Strah jih je kritike, subverzivnega, satiričnosti, pred tistimi, ki mislijo drugače, pred izgubo položaja, privilegijev, strah jih je pred umetnostjo. "Ne samo na državni meji, žal imajo nekateri tehnične ovire predvsem v svojih glavah," je zaključil.

Bulc je danes STA poslal dokumente, iz katerih je razvidno, da mu upravni odbor med drugim sporoča, da v scenariju ni navedeno besedilo Mihe Blažiča - N'toka, ki naj bi, drugače od drugih, ki so interpretirali sedmo kitico Zdravljice, nastopil z avtorsko rap pesmijo o nastanku naroda. Člani upravnega odbora so zapisali, da se zaradi časovne stiske njegovemu nastopu odpovedujejo, namesto tega pa naj se vključi recitacija celotne himne, kot je bila dosedanja praksa in za kar je upravni odbor sprejel sklep, da bo stalnica vseh proslav. Za recital so predlagali lansko nagrajenko Pio Zemljič ali kateregakoli gledališkega igralca. Bulc ob tem opozarja, da so zapis o časovni stiski poslali že 15. januarja.

Na vprašanje STA, kakšno je ozadje glede nestrinjanja pri scenografiji, je Bulc odgovoril, da je bila v njegovi ekipi scenografka Petra Veber, s katero sta si zamislila element zavese ali napisa na odru, ki bi bila narejena iz bodeče žice oz. nečesa podobnega. Idejo je Bulc ustno predstavil na sestanku s službo za državne proslave. Kot je pojasnil, "mu je bilo nato večkrat rečeno", naj idejo z žico opusti, "saj jo bodo tako ali tako prepovedali, če ne prej, par dni pred prireditvijo oz. na generalki, da je škoda časa in dela." Bulc je ob tem še dodal, da za ta primer "žal ne obstaja noben pisni dokument, ki dokazuje, da smo imeli tovrstne pogovore". Bulc je žico izločil in zato se je Vebrova od projekta poslovila, saj, kot je pojasnil režiser, ni hotela pristati na vmešavanja v njeno avtorsko delo. Bulc je zatem predlagal, da osrednji scenski element proslave postane slovenski grb. Upravni odbor je nato sprejel sklep, naj bo grb barven in naj se pojavi ob himni na začetku proslave. Namesto grba, projiciranega med proslavo, pa naj se projicirajo različni portreti Franceta Prešerna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kianolog
11. 02. 2016 10.29
+1
Zdravljica v arabščini?! Pa v kateri državi jaz živim? Slovenski jezik smo ubranili pred potujčevanjem Italjanov in Nemcev ... To, da nam prodana oblast dirigira v katerem jeziku bomo prepevali svoje pesmi, himno ...?! KRIMINAL! Omadeževali ste Prešernov dan in slovenski narod. Nizkotno dejanje. Naš veliki pesnik se obrača v grobu, nimate kančka dostojanstva do države, himne in ponosa slovencev - SRAM VAS BILO, KLEČEPLAZCI!
Saloreich
09. 02. 2016 17.35
+3
Pa kaj je ta Bulc sploh pri sebi? Domov naj si vzame par migrantov, če jih tako obožuje in naj ne terorizira državnih proslav, simbolov itd.!!
2realforu
09. 02. 2016 15.41
+0
Državni simobli bodo slovencem pomembni šele ko bo država začela pomagat njim in ne drugim in sebi...
mallonge
09. 02. 2016 13.29
-2
Predlagam, da v Lipici zamenjajo Lipicance z Arabci.Aktivisti jjih bodejo pa ogradili namesto Prešerna.
NoExit
09. 02. 2016 13.27
+0
To mi delaj miška ! Toliko o kulturi .
mallonge
09. 02. 2016 13.35
-2
Niso vse napake enako neetične. - Toliko o etiki.
JosipBrozDrugi
09. 02. 2016 12.38
+1
obožujem 8. februar, slovenski kulturni praznik. vedno prijetno preseneti. letos ga je popestrila izjava avtorja proslave o cenzuri. v preteklosti pa so zdrahe okoli izbire nagrajencev prijetno vzvalovile ljudske mase v slovenijastanu. le tako naprej . . .
Vinogradnik67
09. 02. 2016 10.20
+10
Pa kaj bi radi najboljše da je državna proslava v arabščini al ka ? In nazadnje mi to plačujemo režiserja nagnati in mu vzeti državljanstvo !!
Karantanija
09. 02. 2016 10.11
+10
Če je hotel napeljati žico in mahati s črno-belo zastavo, potem je bila cenzura upravičena. Ne mešajte kulture s politiko! Tudi na kulturnih proslavah naj govornik ne bo politik! Lepo je bilo poslušati g. Partljiča.
korintos23
09. 02. 2016 09.13
+1
Toti Bulc je tudi v SDS?
k_komet
08. 02. 2016 21.30
+1
Komentarji so dovoljeni izključno, če boste kritizirali režiserja. Karkoli drugega, tudi če gre za znana zgodovinska dejstva, pa ni dovoljeno. Sam tolk, za tiste ki komentirate in mislite da ste v kulturni in svobodni deželi
CyberWorm90
08. 02. 2016 21.24
-4
sepultura orgazmotron : ))))
scar_face
08. 02. 2016 20.43
+32
Če hočeš protestirat, prijavi protestni shod in se ga udeleži. Tu pa gre za državno proslavo...A si predstavljate, da bi se v ZDA umetniki norčevali iz državnih simbolov (na državni proslavi) ob dnevu neodvisnosti. Tu ne gre za nobeno cenzuro, ampak za kanček zdrave pameti.
Vinogradnik67
09. 02. 2016 10.04
+3
Netajkun
08. 02. 2016 20.26
+14
Če delaš za naročnika ( ki to plača oz. financira ) . . . je čisto normalno , da ima svoje zahteve . Kam bi pa prišli , če bi npr. slikar-umetnik . . . naslikal naročnikov portret . . po svoji " umetniški volji in navdihu " npr. s črnimi očmi , zlatim zobovjem in zelenimi lasmi , bemti . . Bulc
CyberWorm90
08. 02. 2016 20.33
-11
CyberWorm90
08. 02. 2016 20.36
-3
to je nažalost naša kruta lealnost : ))) kamorkol pogledaš so sami komunisti pa to : ))) če pogledaš na playboy so same komunistkje pa pogledaš na ulco pa sami komunisti wsepowsod pa to hahahahah
CyberWorm90
08. 02. 2016 20.38
-4
ti powem sosed ti je tajni komunist pa udbaš pa to : ))))
Netajkun
08. 02. 2016 20.40
+2
Komuniste vidiš samo še v filmih . . . naprimer v Socialističnem kulaku na 1.programu . . . ravno začel se je . Od hudiča dobri so bili komunisti . . in tiste štorije z mesom . . pa zdaj smeš , zdaj ne smeš . Zakon
Netajkun
08. 02. 2016 20.41
+3
Netajkun
08. 02. 2016 20.45
+0
Drgač so pa moji iz Kočevja , če še ne veš . Na slikah predvojnih žogobrcarjev ga vidiš . . drugo generacijo pa na pozno povojnih slikah NK Kočevje . . mogoče sva še v žlahti . Seveda so bili rdeči in še prvoborci . . da ne boš v napačno smer razmišljal . Poznajo Grčarice , Turjak , Rog . . Ozno in še kaj . . iz prvih vrst
CyberWorm90
08. 02. 2016 21.03
+0
moj star foter je bil partizan : )))) umru je star 65 let itd : )))) pokaž mi enga "starčka" k bo umru zarad tega k je pustu ene 20 let zdrawja w partizanih : ))))
CyberWorm90
08. 02. 2016 21.05
+0
nažalost naša familja nima nč od tega razn srebrno medaljo za hrabrost : ))))
CyberWorm90
08. 02. 2016 20.09
-7
preširen če ni bil pijan še pesmice ni mogu napisat : )))))
CyberWorm90
08. 02. 2016 20.11
-5
tko da praznujmo na ene 2 promila pa to pa trte wesele pa boddmo pijani pa to hahahah
Karantanija
09. 02. 2016 10.16
+2
Ti verjetno nisi pijan, pa še besede PREŠEREN ne znaš prav napisati!
CyberWorm90
08. 02. 2016 20.08
-3
nwm w čem je problem da je bil jurij wega wečji slowenc k pa en pijan preširen???
1961
08. 02. 2016 20.03
+3
Najbolje , da do nadaljnjega ukinemo vse proslave in prireditve ki jih financira država.Tako ne bodo imeli ne levi ne desni dostopa do našega denarja,ampak bodo morali svoje mitinge plačati sami.
mallonge
08. 02. 2016 20.15
+3
Kapitol
08. 02. 2016 20.01
-6
Brez veze še tale portal, leva roka vse briše, kar diši po resnici, oz. ni v skladu z uradno "resnico"....
CyberWorm90
08. 02. 2016 20.04
+11
yaya sej wemo : ))) hočte enega in edinega odrešenika janšota pa to : )))) pardon komunistična partija sds : )))))
krmeki
08. 02. 2016 19.58
+16
Prepoved žice na državni proslavi ob kulturnem prazniku ni cenzura ampak zdrava pamet.
Vinogradnik67
09. 02. 2016 10.35
Kapitol
08. 02. 2016 19.50
-5
Cenzurirano o cenzuri.........only in slovenia.........
0523
08. 02. 2016 19.49
+3
Bravo. Samo sprenevedanje. Celo Roza našo umetnico pozna kot Kobilico in ne Kobilco - pa takšen kulturni delavec, f...j.