Slovenija

Državljanom tri leta časa za legalizacijo gradenj

Ljubljana, 15. 04. 2014 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs/STA/M.K.
Komentarji
159

Slovenci bomo imeli od uveljavitve novega zakona, do česar naj bi prišlo ob začetku leta 2015, tri leta časa, da legaliziramo gradnje. Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je v Sloveniji okoli 400.000 spornih gradenj.

gradbeno dovoljenje
gradbeno dovoljenje FOTO: Thinkstock

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je javnosti predstavil osnutek zakona o ravnanju z nedovoljenimi gradnjami, ki bo del sistemske ureditve za rešitev problema črnih gradenj. "Naš namen je, da se v največji meri objekti legalizirajo, da pridobijo gradbena dovoljenja, a le če je to mogoče," pravi minister. Predlog zakona je od danes v 30-dnevni javni razpravi. Hkrati bodo pričeli pripravljati spremembe zakona, ki bo stanje "za vselej uredilo na sistemski ravni".

Če želimo v prostoru narediti red, potem bi bilo najbolj smiselno najprej sprejeti sistemsko zakonodajo in v okviru tega urediti neskladno ali pa nelegalno gradnjo, menijo v Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije. Z osnutkom zakona se hiti in je to na nek način "kurativa", preventivnega zakona pa ni, še opozarjajo v zbornici.

Osnutek zakona sicer upošteva tudi njihove pripombe, a še vedno pogrešajo bolj natančno oceno stanja, prav tako analizo vzrokov ter projekte in strategije za kakovostnejšo pripravo zakonskih rešitev. Izpostavljajo tudi opozorila inšpektorjev, da z zdajšnjo kadrovsko zasedbo v tem trenutku ne morejo obvladovati položaja, če se nekatere dolgoletne zadeve ne bodo pospravile z njihovega dnevnega reda.

Kot napoveduje minister, bo zakon do poletja na vladi, jeseni sprejet, veljati pa naj bi začel že naslednje leto. "Nato bo pričelo teči triletno obdobje, v katerem bomo morali Slovenke in Slovenci urediti vse papirje in oddati vloge za legalizacijo objektov," pravi. Načini legalizacije bodo različni. Najbolj enostaven in hiter postopek bo pri objektih, ki bodo starejši od 20 let, oziroma, ki so bili zgrajeni pred letom 1995 in ne motijo prostora. "Pri teh bo postopek zelo enostaven," trdi minister. Najprej bo potreben vpis v evidenco. Vlogi na obrazcu, ki ne bo predvidevala obsežne dokumentacije, bo sledilo plačilo degradacije in uzurpacije ter ostalih prispevkov. Minister zagotavlja, da pri vlogah v teh primerih ne bo preverjanj, zato bo legalizacija potekala na upravnih enotah zelo hitro.

Poenostavljen bo tudi postopek legalizacije za neskladne gradnje manjših odstopanj. To pomeni, da bodo lahko tisti, ki imajo na primer hišo za 10 odstotkov večjo kot je zavedeno v gradbenem dovoljenju, lahko legalizirali svojo gradnjo. Pridobiti bodo morali izjavo projektanta, ki bo potrdil, da gre za manjša odstopanja od izdanega gradbenega dovoljenja in da je objekt skladen s prostorskim aktom.

Tretja skupina gradenj, ki jih nameravajo legalizirati, pa bodo objekti s prizidki, dodanimi garažami in podobno. Tukaj bo o legalizaciji odločala posebna strokovna komisija, ki jo bodo tvorili arhitekti, gradbeniki in ostali strokovnjaki. "Komisija bo pogledala, kaj in kje je ta objekt in na kakšen način moti prostor. Kriteriji bodo jasno podani in tudi nadaljnje usmeritve posameznikom bodo jasne," poudarja. Komisija bo nato podala oceno sprejemljivosti legalizacije objekta.

Osnutek zakona predvideva triletno obdobje za legalizacijo za tiste objekte, ki bodo na ortofoto posnetkih do uveljavitve zakona, torej do leta 2015. Država po ministrovih pojasnilih ve za vsak objekt v prostoru.

Kar se tiče stroškov, pravijo, da želijo stimulirati vse, ki so gradili in kjer lahko pride do legalizacije, da to tudi hitro storijo. "Takso smo postavili v razpon od 100 do 300 evrov. V primeru, da gre za objekt, ki je v manjšem neskladju bo to stalo 100 evrov, bolj zakomplicirani primeri pa bodo znašali do 300 evrov," pravi in dodaja, da gre za nadomestilo za degradacijo in uzurpacijo prostora, od katerega bo šla polovica občini, polovica pa državi. Za zbrana sredstva je že predpisana namenska poraba, pravi. Tisti, ki v preteklosti še niso plačali komunalnega prispevka, bodo morali v postopku legalizacije tudi to poravnati. "To je korektno in pošteno tudi do tistih, ki so to že uredili," je pojasnil.

Tistim, za katere so že izdane inšpekcije odločbe za odstranitev objekta, novela zakona o graditvi objektov zdaj omogoča zaustavitev postopkov oziroma moratorij na rušenje nedovoljenih gradenj.

Kot pravi minister, so želeli s tem ukrepom sporočiti ljudem, da imajo zdaj priložnost, da to uredijo in se izognejo najhujšemu. "Če spoštuješ zakone, lahko mirno spiš," je ministrovo sporočilo. V bodoče pa po njegovih besedah ne bo več odpustkov.

Rušenje
Rušenje FOTO: Thinkstock

Ministrstvo namerava tudi poostriti nadzor nad nedovoljenimi gradnjami. Na vprašanje, čemu bi nekdo, ki ima objekt, ki je starejši od 20 let in do sedaj ni bil evidentiran, zdaj to sam prijavil in plačal takse, odgovarjajo, da bodo inšpekcija in vsi ostali organi pričeli delovati bolj intenzivno. "Za to imamo namenjenih tudi več sredstev v prihodnje. Tisti, ki ne bodo uredili tega, bodo slej kot prej pristali v rokah inšpektorjev," pravi in dodaja, da je vsako leto iz zraka na novo poslikana tretjina Slovenije. Tistim, ki mislijo, da imajo po uveljavitvi zakona še tri leta časa, da na črno pričnejo zidati, nato pa po hitrem postopku gradnjo legalizirajo, sporoča, da se bo iz posnetkov videlo kdaj se je pričela gradnja. Presečni datum bo sicer datum pričetka veljave zakona. 

Minister se je odzval tudi na očitke strokovnjakov združenih v skupino Odgovorno do prostora!, da bi bilo problem rešiti na sistemski ravni, ne z hitro legalizacijo. Omrzel se strinja z njihovimi komentarji in pravi, da so s faznim reševanjem, ki so si ga zadali na pravi poti.

Kar se tiče spornih gradenj na območju Triglavskega narodnega parka, zakon tja ne bo posegal. "Tam velja poseben zakon, ki se bo reševal z medresorskim usklajevanjem," je sporočil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
16. 04. 2014 17.33
+3
Minister Omerzel: Kolikim svojim prijateljem si sedaj omogočil legalizacijo črnih gradenj , s tem da , sta Jaklič in Turk že dva???
01xxy
16. 04. 2014 18.37
+5
Tam nekje na Novi Zelandiji je nek minister odstopil, ker je lagal, da ni prejel v dar steklenico dragega vina. Pa, steklenica vina še napitnina ni, bi rekla vsa slovenska "elita".
SDS_je_poden
16. 04. 2014 15.25
+3
No, vam bo kdaj jasno, da elita se vedno izmaže, ker imač v rokah moč?!
Ševednonaskradejo
16. 04. 2014 12.23
+3
Kaj je sporočilo? Da se v Sloveniji absolutno splača graditi na črno. To je namreč sedaj že druga legalizacija črnih gradenj. Prva je bila v 90. letih prejšnjega stoletja (pred cca 20 leti)....
01xxy
16. 04. 2014 11.59
+4
Ali je Omerzel pojasni vse posle z državo in kako je do njih prišel. In zakaj se z vsemi štirimi drži ministrstva, ne pa svoje firme? Je kot minister za firmo bolj koristen?
Bojan-F
16. 04. 2014 11.05
+5
Torej dve najznamenitejši črni gradnji sta izvzeti iz legalizacije ... ali pa je nekje nekaj napisanega z zelo malimi črkami.
Bojan-F
16. 04. 2014 11.05
+1
povanpireni
16. 04. 2014 14.00
+1
Prvo vlado zrušit skupaj s Parlamentom !!!!!!!!!!!!!
sinhron
16. 04. 2014 11.00
+11
V tej ljubi Sloveniji moraš biti prevarant , goljuf , prekupčevalec , utajevalec davkov , skratka poden od podna , da prosperiraš in država ti bo šla nasproti , namesto da bi takim ljudem stopili na prste in jih kaznovali , raje zasmehujejo poštene državljane s prirejenimi zakoni , ki ščitijo izrodke !
25letluzerjev
16. 04. 2014 11.45
+5
sinhro- ta tvoja izjava bi lahko služila kot DEFINICIJA SLOVENSKE DRŽAVE IN JO BI LAHKO VPISALI V USTAVO. Čeprav še ni vpisana se jo naši vrli predstavniki ljudstva zelo močno poslužujejo .
25letluzerjev
16. 04. 2014 09.21
+5
Samo toliko časa je še potrebno, da bosta Jaklič ( prijateljček od Jankoviča ) in Turk bratec od bivšega predsednika lahko v miru dočakala vso potrebno dokumentacijo, potem pa bodo lahko spet rušili bolj navadnim in nepomembnim -drugorazrednim državljanom. Sramota vseh sramot. Državljane se ločuje na prvo in drugorazredne , to je jasno povedal Turk-bratec črnograditelja. Enim se ne zgodi nič, čeprav so bili na vrsti za rušenje že med prvimi-tečejo leta. Drugorazrednim se ruši pa pred vsemi vrstami. Pokvarjenost človeške vrste nima meja.
opazovalec_
16. 04. 2014 09.03
+7
Barabini spet zmagali!
povanpireni
16. 04. 2014 13.58
+1
Palica ima dva kraja, enkrat bo začel drugi kraj tepsti !!!!!!!!!
Transformerji
16. 04. 2014 15.06
Potem moramo zamenjati tudi vse v pravosodnem sistemu!
hoalo
16. 04. 2014 08.51
+2
ne vedo več kje bi še narodu kaj pobrali, pa dajte no mir za nazaj bodo zdaj pobirali in kaznovali, dajte no mir, krivi so pa sami če bi bil nadzor do črne gradnje sploh ne mora priti, toliko kot imamo policistov na cestah in carinikov in inšpektorjev in redarjev, če se vidi da kdo kaj gradi se pride pogledat, prosim pokažite papirje...če tega ni bolje da kar ustavite, se napiše kazen ali pa se ga napoti po papirje in to je pošteno, za nazaj pa je kakor je, ne naroda delat še bolj ubobožanega, ker nastradali bodo tako tisti ki nimajo. Ni pošteno in pika.
no9
16. 04. 2014 08.31
+13
Ko so ugotovili, da je največ črnograditeljev politikov in predstavnikov slovenske elite, so kaj hitro klecnili pod pritiski in podkupninami...
moj i
16. 04. 2014 08.24
+11
zakon je pisan na roke črnograditeljem, ostalim pa kost za glodat
JellyFishBeky
16. 04. 2014 09.02
+3
Res je, če pa je zdaj to pravično, da smo nekateri plačali in predvsem kaj je bilo mučno ČAKALI več let na gradbeno dovoljenje in da ne rečem, da sem dobesedno gnjavila, klicarila vsak dan tja, da je to šlo malo hitreje, zdaj pa jim bodo podarili vse??? Imam pokvarjen dan.:) Moj predlog je, vsem tistim, ki imajo črno gradnjo, pošlješ račun, sami naj napišejo na koliko obrokov bodo plačali vse stroške, ki nastanejo in še mini kazen, in bo pokrita 200 milij. luknja od nepremičninskega zakona.
Kjegavidissss
16. 04. 2014 08.18
+9
Ta zakon ni namenjen črnim gradnjam ampak ustvarjanju novih delovnih mest. Ker je gradbeništvo upadlo potrebujejo nekam poriniti arhitekte in projektante, ki nimajo dela. Nekaj podobnega kot energetske izkaznice.
hotchilipoper
16. 04. 2014 08.18
+2
Spet so narodu pokazali kakšni lulki so
FCL
16. 04. 2014 08.09
+16
Svijnarija brez primere!!!!!!!!!!!!!! Turku in Jakliču bom pa jaz porušil črni gradnji, samo še bager najamem!
opazovalec_
16. 04. 2014 08.02
+13
Nauk te zgodbe. Spet bodo barabini nagrajeni!
Rick_Ross
16. 04. 2014 07.58
+1
Zakaj le nek ljudje na črno gradijo? Greš na upravno enoto in ti rečejo Ne že kr na vhodu pr nas se neda nč. Če bi čakal na državo bi umru v najemu.....
opazovalec_
16. 04. 2014 08.04
+3
Se prav, če ne dobiš na banki takoj denarja, ga greš ukrast?
deratizacija
16. 04. 2014 07.35
+21
Popolno zavajanje. Kdor je nelegalno gradil, lahko tudi danes pridobi gradbeno dovoljenje, če so izpolnjeni vsi pogoji za gradnjo. Torej, da ima pravico graditi (lastnik zemljišča), skladnost s prostorskimi izvedbenimi akti (zemljišče je namenjeno gradnji in določeni vrsti gradnje), izpolnjevanje zahtev iz zakonov in predpisov za konkretno gradnjo, zagotovitev osnovnih komunalnih priključkov (voda, elektrika, odvajanje odpadne vode in dostop na javno cesto). Če so izpolnjeni omenjeni pogoji ni zadržkov za izdajo gradbenega dovoljenja za nelegalno zgrajen objekt. Investitor plača poleg prispevka za komunalno urejanje stavbnega zemljišča in ustreznih taks zgolj še kazen za degradacijo in uzurpacijo prostora. Enoletni moratorij in predlagana dopolnitev zakona pa sta dejansko narejena za graditelje na zemljiščih, kjer prostorski izvedbeni akti gradnje ne dopuščajo, to je predvsem na kmetijskih in trajno zaščitenih kmetijskih zemljiščih. Časovni zamik dopušča, da bojo graditelji objektov na takih zemljiščih uspeli doseči spremebe v prostorskih izvedbenih aktih lokalnih skupnosti, torej, da bojo v aktih trajno zaščitena kmetijska zemljišča spremenjena v zazidljiva. Glede na trenutno dogajanje v sloveniji, vplivnost določenega kroga državljanov in sistem funkcioniranja lokalnih skupnosti, je to pvsem izvedljivo. Problem je zgolj v tem, da je spreminjanje akta postopkovno vezano na dve do tri leta. Toliko časa pa dajeta moratorij in predlagani novi zakon. Zadeva očitno ni namenjena vrtičkarjem in tistim, ki so z dozidavami in nadzidavami reševali stanovanjske stiske, ampak tistim, ki so na izjemnih lokacijah, ki pa so zaščitene oziroma na njih ni dopustna gradnja, zgradili vile. Početje v posmeh vsem tistim poštenim državljanom, ki leta (tudi deset let) čakajo na spremembe prostorskih ivedbenih aktov, medtem ko nekateri v letu dni zgradijo vilo na trajno zaščitenem kmetijskem zemljišču in v njej veselo uživajo, medtem ko pošteni z oslovskimi ušesi čakajo, da bojo nihove prošnje morda uslišane. V takšni državi pač živimo!
tantadruj1
16. 04. 2014 07.20
+7
ne moreš verjet no. a v tej državi sploh ločimo, kaj je GRADNJA, z opeko in betonom in kaj nekja kosov lesa skupaj zbitih? to je eno. drugo privat zemlja in občinska, državna zemlja nista ISTO. občinska in državna zemlja je od vseh nas. na njej naj rušijo vse kar je pozidano. lesene vrtne lope, zame niso pozidava.
tantadruj1
16. 04. 2014 07.33
+10
če jih že moti izgled, ker nekatere lope res spominja na ci* ansko naselje, naj predpišejo lesene montažne lope, ki jih dobite v ob i ju. bodo vse enake in bodo lepe. nekam moraš spravit pripomočke za obdelavo zemlje, saj to ni bivalno, ni elektrike, vode, gretja, nič... to ni pozidava.
Donatela01
16. 04. 2014 07.14
+20
najprej Jakliču in Tuerku podret, pol pa nove zakone sprejemat. Nič zdaj ta dva barabiba ščitit s sprejemanjem novih zakonov. Tolk kot Tuerku pomeni njegova vila, je mogoče še več pomenila gospodu lesena hiška, ki so mu jo podrli.
enkrat je blo
16. 04. 2014 07.46
+3
Zaradi teh barab jim je lažje zakone prirejat.
01xxy
16. 04. 2014 07.12
+8
Namen zakona je, da se legalizira graščine mafijcev, ki so gradili z nakradenim denarjem. Nihče jih ne bo vprašal, kje so za gradnjo dobili denar. Se spomnite, kdaj so se spomnili zakona o legalizaciji? Po razkritju Turkove graščine.