Slovenija

'Ukinitev obvezne garancije je nerazumna'

Ljubljana, 29. 12. 2010 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./V.L./STA
Komentarji
762

Ukinitev obvezne garancije za izdelke v trgovinah, ki jo z novo zakonodajo predlaga vlada, je velik korak nazaj, opozarjajo v ZPS. Ministrstvo odgovarja: predlagano novelo smo pripravili v skladu z evropsko zakonodajo.

Za brezhibno delovanje izdelka iz skupine t. i. tehničnega blaga je po sedanji zakonodaji odgovoren proizvajalec izdelka skupaj s prodajalcem.
Za brezhibno delovanje izdelka iz skupine t. i. tehničnega blaga je po sedanji zakonodaji odgovoren proizvajalec izdelka skupaj s prodajalcem. FOTO: Reuters

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu potrošnikov ukinja obvezno garancijo, ki predstavlja pomemben instrument varstva potrošnikov. Ob tem ZPS poziva gospodarsko ministrstvo, da podaljša nerazumno kratko obdobje za javno razpravo, Urad za varstvo potrošnikov pa, da skliče sestanek strokovnega sveta, na katerem se bodo obravnavale predlagane spremembe potrošniške zakonodaje v Sloveniji.

Predlog novele zakona o varstvu potrošnikov je korak nazaj, saj ukinja obvezno garancijo, ki predstavlja pomemben instrument varstva potrošnikov, je opozorila predsednica ZPS Breda Kutin.

Po 40 letih ukinjajo obvezno garancijo

Na trgu je čedalje več izdelkov slabe kakovosti, z ukinitvijo obvezne garancije pa bi bili potrošniki zelo slabo zaščiteni.
Na trgu je čedalje več izdelkov slabe kakovosti, z ukinitvijo obvezne garancije pa bi bili potrošniki zelo slabo zaščiteni. FOTO: Reuters

Obvezna garancija za t. i. tehnično blago, ki je v Sloveniji uzakonjena že skoraj 40 let, zagotavlja potrošnikom in drugim kupcem, da bo proizvajalec ali prodajalec najpozneje v roku 45 dni brezplačno odpravil morebitne okvare na izdelku, če se pojavijo v določenem garancijskem roku, ali pa mora izdelek zamenjati z novim. Poleg tega je zagotovljeno servisiranje izdelkov, saj zakon določa obveznost organiziranja ustrezne servisne mreže in preskrbe z rezervnimi deli tudi določen čas po izteku obvezne garancije.

Kot opozarjajo na ZPS, je danes na trgu čedalje več izdelkov slabe kakovosti, ki posledično ekonomsko oškodujejo potrošnike, hkrati pa njihova slaba kakovost pomeni tudi potencialno nevarnost za zdravje in življenje potrošnikov, zato je obvezna garancija pomembna varovalka za potrošnike. Tudi statistika vprašanj oziroma pritožb potrošnikov, ki jih beležijo na ZPS, potrjuje, da so najpogostejši problemi pri odpravljanju okvar na izdelkih. Zato je predvidena popolna ukinitev obvezne garancije nerazumna, saj pomeni bistveno znižanje varstva potrošnikov.

Obvezna garancija zagotavlja potrošnikom in drugim kupcem, da bo proizvajalec ali prodajalec najpozneje v roku 45 dni brezplačno odpravil morebitne okvare na izdelku, če se pojavijo v določenem garancijskem roku, ali pa mora izdelek zamenjati z novim.
Obvezna garancija zagotavlja potrošnikom in drugim kupcem, da bo proizvajalec ali prodajalec najpozneje v roku 45 dni brezplačno odpravil morebitne okvare na izdelku, če se pojavijo v določenem garancijskem roku, ali pa mora izdelek zamenjati z novim. FOTO: Špela Zupan

"Za brezhibno delovanje izdelka iz skupine t. i. tehničnega blaga je po sedanji zakonodaji odgovoren proizvajalec izdelka skupaj s prodajalcem. Kršitelje zakonodaje lahko kaznuje tržna inšpekcija. Po novem pa teh pravil ne bo več, trgovec ali proizvajalec se bo sam odločil, ali za svoj izdelek ponudi garancijo za brezhibno delovanje, za koliko časa in kako bo urejeno servisiranje izdelkov in zagotavljanje rezervnih delov. Tako se v kriznih časih na široko odpirajo vrata za prodajo nekakovostnih izdelkov," opozarja Kutinova.

Kot poudarjajo v ZPS, je skrb vzbujajoče, da želi država spodbujati konkurenčnost ponudnikov blaga z nižanjem ravni varstva potrošnikov in ne z dobro kakovostjo, inventivnostjo in družbeno odgovornim gospodarstvom. Zveza potrošnikov Slovenije

Predlagane spremembe so v nasprotju s programom varstva potrošnikov na nacionalni in tudi evropski ravni, saj neposredno zmanjšujejo doseženo raven zaščite potrošnikov in znižujejo učinkovitost tržnega nadzora, ko odvzemajo pravno podlago za ukrepanje inšpekcijskih organov. Potrošniki bodo lahko svojo pravico do brezhibnega izdelka očitno uveljavljali le s tožbo na sodišču, če prodajalec ne bo prostovoljno odpravil okvare ali zamenjal izdelek.

"Ministrstvo se v obrazložitvi napačno sklicuje na zahtevo Evropske komisije o uskladitvi z direktivo o prodaji blaga in s tem povezanimi garancijami. Komisija ne zahteva ukinitve instituta obvezne garancije, temveč zgolj uskladitev zakona z direktivo v tistih določbah, ki urejajo prostovoljno garancijo, ki jo lahko za kateri koli izdelek ali storitev potrošniku obljubi prodajalec ali proizvajalec," pojasnjujejo v ZPS.

ZPS: Prekratko obdobje za javno razpravo

Ministrstvo za gospodarstvo se je za spremembo zakona odločilo brez ustrezne razprave na strokovnem svetu Urada RS za varstvo potrošnikov in brez posvetovanja z ZPS, čeprav ga k temu zavezuje nacionalni program varstva potrošnikov. Kot ugotavljajo v ZPS, je ministrstvo predvidelo samo 14-dnevno obdobje za javno razpravo, zato predlagajo, da se čas javne razprave podaljša najmanj do 15. januarja, v tem obdobju pa se tudi skliče srečanje strokovnega sveta Urada za varstvo potrošnikov.

Ministrstvo: Novela v skladu z evropsko zakonodajo

Z ministrstva za gospodarstvo so ločeno sporočili, da so predlagano novelo pripravili v skladu z evropsko zakonodajo in prakso na tem področju ter da v času javne obravnave pripomb zainteresirane javnosti ne komentirajo.

Če pa bodo po koncu javne razprave ugotovili, da je pripomb na predlagane rešitve veliko, bodo podaljšali čas javne obravnave in usklajevanja. Po končani javni obravnavi je po terminskem načrtu pred posredovanjem gradiva v medresorsko obravnavo predvidena tudi obravnava končnega predloga na seji strokovnega sveta Urada RS za varstvo potrošnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (762)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ezeqiel
15. 01. 2011 11.16
Pravo je treba presojati v času in prostoru. kar je bilo umestno urejati v Ptujskem statutu je danes premalo. Kar je bilo dobro urejeno z Uredbami SFRJ od leta 1978 do leta 1987 je danes nesmiselno, nepotrebno in zunaj časa in prostora. Leta 1978 v YU ni še nihče resno razmišljal o varstvu potrošnikov, ki se je danes posebna pravna veja. Res je sicer, da je bilo v ZOR načelo katerega vsebina so bile tudi pravice potrošnikov vendar v ZOR samem ni bilo določb, ki bi posebej varovale pravice potrošnikov. Danes oz. že od leta 1998 in po vstopu v EU l. 2004, ko je Slovenija morala prevzeti aquis EU je povsem drugače. Celoten ZVPot ureja predvsem razmerja potrošnik – podjetje, ki postavlja potrošnika v poseben položaj glede na splošni pogodbeni zakonik – OZ. Ne razumem nekaterih, ki menijo, da je dvojno varstvo boljše od enojnega. Po mojem mnenju je nepotrebno in škodljivo za potrošnike ohranjati "konkurenco" med obvezno garancijo in obveznim jamstvom. Z veliko zanesljivostjo lahko trdim, da 90% potrošnikov ne loči med garancijo in jamstvom ter je zato nastal tak vik in krik, ki so ga podkurili populisti na Zvezi podjetnikov Slovenije. Ravno tej Zvezi v 10 letih z ogromno javnega denarja, ki so ga dobili preko Urada za varstvo potrošnikov z obveščanje v obliki kampanj, brošur ..etc. ni uspelo izobraziti potrošnikov o razliki med garancijo in jamstvom. Če skrajšam in mogoče še kdaj drugič o tehničnih podrobnostih obstoječih obveznih "varovanj" potrošnikov v ZVPot in zakaj niti garancija, niti jamstvo trenutno oz. že zadnjih 8 let, od leta 2002, nista skladna z direktivo 99/44 in imajo potrošniki zaradi nepravilnega prenosa v slovensko zakonodajo, več škode kot koristi. Z empirično analizo na primeru sosednjih držav bi mi z lahkoto uspelo dokazati zgornje trditve. Radičeva si je sama zabila avtogol (in slovenskim potrošnikom), ker je nasedla populistom. Nekje v bližnji prihodnosti vidim njen odstop zato, ker še marsikaj ne ve kaj se dogaja na področju varstva potrošnikov na njenem domačem dvorišču.
Mawsyy
07. 01. 2011 11.44
saj ni res, pa je. Mislim narod, ma kaj ste vi volili no!
Bluzer Bluzoviti
05. 01. 2011 07.56
že zdaj sem večino tehničnih stvari naročal prek neta, je bistveno ceneje... zdaj pa sploh: mi še na misel ne pride, da bi pri nas kupoval take stvari; ali v avstrijo ali pa prek neta: v avstriji je bilo vedno več garancije kot pri nas, pa še roba je boljša - za zahodnoevropski trg, ne pa ta naš "eastern european market" shit!
Westal
05. 01. 2011 07.41
Vlada sprejema same slabe odločitve! Potrebno je pogledati kje se hranijo in kaj jedo saj normalen človek, ki se normalno hrani ni sposoben takšnih nerazumnih odločitev. V JNA so nam dajali v hrano "brom" , da smo kopali strelske jarke obrnjene proti zahodu rekli so nam, da je tam naš sovražnik, ki nas hoče napasti. Zdaj imajo pa za poslušne poslance morda že kaj močnejšega, da potem takšne predloge še sprejmejo. Butli na kvadrat smo včasih rekli takšnim. Če je verjeti vladi, da takšne stvari od nas zahteva EU je morda res zahod naša težava in sovražnik. Lepo se imejte in se smejte, ter ne vzemite vse dobesedno zares. Drug teden bodo na tržnici v Ljubljani prodajali pamet z napako ( ne bo imela garancije).
izbriši mi profil admin
31. 12. 2010 21.48
+1
Do danes je veliko-veliko kupcev kupovalo izdelke po dražji ceni pri nas, ravno zaradi garancije :)))) Od danes naprej se bo pa pač vse naročalo zunaj, pa se trgovci pod nosom obrišite !
rati
30. 12. 2010 22.03
vlada pa res nima pojma. če to naredijo je pa res konc. včasih ni blo problema kokr so delal še dobre stvari, zdej morm pa že skor vsako stvar na servis pelat, s tem da niso neke cene stvari al neke cenene znamke. v tem cajtu, ko je proizvodnja tok velika in izdelki slabše kakovosti je NUJNO potrebna GARANCIJA. (včasih si kupu praln stroj pa si ga meu za 30 let, zdej crkne po enmu letu :/ )
nicor
30. 12. 2010 18.52
Pa kaj smo se zamerili bogu, da imamo take cepce na vladi? EU da tako hoče? Saj je hotela tudi "donacijo" Grčiji, pa smo rekli "seveda, izvolite", ampak Slovaki so rekli NE, ker imajo vlado s hrbtenico in glavo namesto gnilih buč. Takih (buč namreč) še svinjam včasih nismo krmili, zdaj nam pa vladajo!!
domremy
30. 12. 2010 17.29
Hlapci bili in hlapci ostali. Če EU reče, da si moramo vsi dati štrik okoli vratu, bo naša politikantska plesniva smetana to brez pomislekov zahtevala od raje. Če bo NATO hotel bombardirati Švico, bodo naši kimavčki takoj na uslugo. Pa naj še kdo reče, da je bil folk zrel za lastno državo. Slovencejni v parlamentu in izven njega so nekaj vredni le, če imajo tujega gospodarja (Avstro-ogrska monarhija, EU, NATO) ali pa skupnega sovražnika (nacifašiste in Slobota). Sram me je, da živim tu.
Suljo Ibricic
30. 12. 2010 16.46
****** evropska unija odkar smo vstopli not nam gre vse na slabse se sgledujejo po njih k majo 2000 euro minimalne place gdo se verjame v pravicno ˝demokracijo˝
Blaz Primozic 1
30. 12. 2010 16.34
Največji idiotizem kar jih naša "preljuba" vlada ponuja cel kup jih je samo ta način izkoriščanja pa je že višek !
Blaz Primozic 1
30. 12. 2010 16.28
Največji idiotizem kar jih naša "preljuba" vlada ponuja cel kup jih je samo ta način izkoriščanja pa je že višek !
Uporabnik652150
30. 12. 2010 15.34
idijotizem! jaz sem zadnjič v Lidlu pop...., ko sem kupil en izdelek tehničnega značaja in je bil okvarjen. Sem šel nazaj in mi ga trgovka ni hotela menjati. 5 minut sva se kregala, sem jo seznanil z zakonom, pa me ni upoštevala. Trgovci se že sedaj požvižgajo na zakone, potem se bodo pa še bolj. država omogoča vse vrste javnega kriminala in vse v tej smeri, da naj... navadni državljani. že sedaj se trgovci požvižgajo na zakon o varstvu potrošnikov, pa čeprav lahko iz naslova stvarne napake marsikaj uveljavljaš. ko bi se le dalo uveljavljati garancijo na butaste odločitve naše vlade. FUJ!
Madkupe
30. 12. 2010 15.02
ali sem spadajo tudi prehrambeni proizvodi?
littleSister
30. 12. 2010 14.43
le kdo ima od tega profit? Proizvajalci, ki jim ni treba uveljavljat garancije in pa vladni usluzbenci, ki bodo za sprejetje taksnega zakona mastno placani (s strani proizvajalcev). Protikorupcijska komisija ima pa itak zvezane roke in lovijo samo male ribe ... ob naslednjem protestu pred parlamentom dvomim, da bo gorelo samo grmovje ...
hudicevvoluhar@gmail.com
30. 12. 2010 14.24
kaj pa češ pričakovati od narkomanske vlade tista mamila ki jih policija zapleni si potem na vladi razdelijo in se drogirajo
hudicevvoluhar@gmail.com
30. 12. 2010 14.12
Zadeva bo sledeča cene izdelkom bodo ostale nespremenjene, kvaliteta izdelkom bo padla ker več ne bo potrebno jamčiti za izdelke in bodo lahko tisti izdelki ki so namenjeni državam tretjega sveta in bo v trgovinah enaka roba kot na kramarskih sejmih, za garancijo pa bo potrebno doplačat
metronom
30. 12. 2010 13.24
samo se cakam da koga pospravijo
Osvald
30. 12. 2010 12.51
Ta socialna vlada je primer najslabšega levega turbokapitalizma
myster
30. 12. 2010 12.48
bokor...sj nekvlitetni proizvajalci bodo ponujali garancijo. ampak čredni nagon človeka je, da samo vpraša koliko je garancije in je zadovoljen ter kupi ful dobr izdelek z 2 leti garancije. noben ne vpraša kakšni pogoji garancije so (beri drobni tisk). ko bodo pa to spremenili bo pa za vsak izdelek drugačeni pogoji garancije. itak pa je namen vlade ta, da bodo ljudje večkrat kupovali tehnične izdelke, ker garancija ne bo priznana. in tako bo zaradi DDV-ja nakaj mio € več v državni blagajni .
bokor
30. 12. 2010 11.58
nevem, zakaj taka panika, ljudje kupovali boste pri tistih, ki izdajo garancijo, pa je zadeva rešena, tisti, ki pa ne bo sposoben izdati garancije, pa se na trgu tak in tak ne bo mogel obdržati in to so v veliko primerih nekvalitetni proizvodi.