Slovenija

Država še vedno plačuje za NPU

Ljubljana, 16. 09. 2011 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jure Bračko/Ni.J
Komentarji
33

Vlada očitno ne ve, kaj bi z najbolj sporno stavbo v državi. To je NPU na Dimičevi, za katero Pogačarju plačujemo 136.000 evrov na mesec. Notranje ministrstvo pa tudi po javni objavi visoke najemnine stavbe ni pripravljeno odkupiti.

Za NPU na Dimičevi Pogačarju plačujemo 136.000 evrov na mesec.
Za NPU na Dimičevi Pogačarju plačujemo 136.000 evrov na mesec. FOTO: Blaž Garbajs

Igor Pogačar je ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) lani kar dvakrat ponudil, naj odkupi stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), a je ostal brez odgovora, čeprav bi lahko vlada šla v menjavo: Mi dobimo NPU na Dimičevi, država da Pogačarju drugo stavbo in delno razliko poplača.

V oddaji 24UR poročajo, da se je po razkritju, da Pogačarjev obrok za NPU ne znaša 83.000 evrov, temveč 125.000, ker je preoblikoval pogodbo s Hypom, premier Borut Pahor zavzel za odkup stavbe NPU in napovedal Ram Investu uvrstitev na črno listo.

Pogačar je maja lani stavbo NPU prvič ponudil v odkup za približno 20 milijonov evrov. S tem bi Katarina Kresal lahko končala špekulacije o prijateljskem poslu. A ministrstvo je odgovorilo, da "nimajo zagotovljenih finančnih sredstev".

Kmalu zatem naj bi Pogačar državi poslal še drugo ponudbo za prodajo. Neuradno – državi bi prepustil NPU v zameno za 14 milijonov evrov in samski dom na Jeranovi ulici v Ljubljani. Vendar se MNZ na ponudbo sploh ni odzvalo, poročajo v oddaji 24UR.

Samski dom, ki naj bi ga preuredili v študentske domove, je bil lani celo predviden za prodajo. Posel menjave NPU za drugo stavbo in 14 milijonov evrov pa je uradno padel v vodo, ker spet ni bilo denarja.

A računica ministrstva je zanimiva. Trdijo, da niso imeli 14 milijonov evrov za odkup, so pa v 21 mesecih samo za najemnino že nakazali skoraj 3 milijone evrov. V desetih letih bodo ta znesek presegli. Namesto najemnine pa bi lahko plačevali le lizing Hypo banki.

Kot so še poročali v oddaji 24UR, interesa za odkup in menjavo na vladi in ministrstvu nikoli ni bilo, kar delno potrjujejo tudi novi odgovori ministrstva in vlade. MNZ pojasnjuje, da so o odobritvi izrednih sredstev za nakup želeli mnenje Pahorjevega kabineta, vendar "odgovora ni bilo".

Pri Pahorju pa vračajo žogico, češ da odgovor sploh ni bil v njihovi pristojnosti, kar pa da je ministrstvo pod vodstvom Katarine Kresal dobro vedelo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majorb
21. 09. 2011 01.21
To ste pa zdaj grdo napisali češ da država plačuje za NPU. Predstavniki države so si zakonodajo prikrojili tako, da bomo davkoplačevalci plačevali za nekaj kar so ti gospodje in gospe polastninli in pokradli. Čeprav bodo nekateri morali oditi jih še bo vedno nekaj ostalo za seme.
skoljka11
18. 09. 2011 11.30
Ostane samo še eno upanje o tem, da morda v tej katastrofalni situaciji v državi nekdo vseeno misli realno in pošteno. Zato lahko državljani pičakujemo, da Državni zbor in predsdnik države odločno ukrepata. Predsednik države zato, ker ima dolžnost da ukrepa, ko se dela škoda državi kot instituciji in državljanom, ki so posredno vključeni v to. Državni zbor pa je najvišji organ sprejemanja odločitev, torej lahko sprejme tudi odločitve glede te in podobnih zadev. Njegova naloga je tudi, da s sklepi prepreči tiste odločitve vlade in pristojnih državnih institucij, ki so v škodo vseh. V kolikor ne reagira ob takih zadevah, pa je tudi DZ, z vsemi strankami skupaj odgovoren in kriv za škodo, ki nastaja.
Turgensis
17. 09. 2011 11.40
@Buena Vita ja, ameriški veleposlanik je nalil pahorju čistega vina, vendar je problem, da pahor ni ničesar spremenil, tako se vodi našo državo že 20 let, ne glede na to kdo je predsednik vlade! problem je, ker se težave kopičijo, tudi grčijo ni njihova sedanja vlada uničila, ampak vlade, ki so delovale zadnjih 20 let!
Raztezje
17. 09. 2011 10.36
Policija ima vedno prav, tudi kadar se moti, ker je to za dobro ljudstva, za višje interese.
wsharky
17. 09. 2011 10.13
... ta vlada bo se naprej placevala za prostore na Dimicevi ... kar tako pa ja ne morejo odpovedat pogodbe prijatelju znane osebe ... pa saj to bi bil velik skandal in razpad koalicije SD-LDS ce bi kar naenkrat odpovedali pogodbo in se preselili ...
tekavcminka56
17. 09. 2011 08.36
evropejc bravo
DAEMONIUM
17. 09. 2011 08.12
Ta NPU ki politično dela preiskave je potrebno NUJNO ukinit. Nihče ne ve po kaksnem ključu so bili tja kadrovani kriminalisti (kakšen šef takšni delavci), čeprav pa se že na glas govori da gre za politično "primerne" ljudi. Če bi bili nepristranski bi ze davno preiskali primer Kresalove in Pogačnika vendar se nahajajo v njegovem objektu katerega jim je zrihtala Kresalova. Prav zaradi tega pa so kao preiskavo na ministrstvu delali "navadni" kriminalisti PU Ljubljana. Prav tako ni jasen sistem nagrajevanja oz plač teh kriminalistov saj sistem plač v policiji,kamor sodijo kriminalisti, ne pozna nagrajevanja po katerem naj bi šef kriminalistov dobil večjo plačo od od predsednika vlade!!?? Njihove laži da so to dežurstva,pripravnost NE DRŽIJO ker je pripravnost in dedžurstvo v policijo slabo plačano. Prav tako pa tolikšni zneski v policiji ne smejo biti izplačani če pa policajem ne izplačajo nadur in šparajo celo na bencinu in wc papurju. Zato mora nova oblast to službo ukinit ker jezadeva totalno sumljiva in dvomljiva (kaj pa od Kresalke ni bilo dvomljivega in sumljivega?) Zakaj ne gre NPU preverjati Kresalkine nepremičnine na primorsko? Pravijo da ima parcelo ograjeno s trimeterskim zidom za katerega nadzira varnostna služba znotraj obzidja pa se gradita dva gradova??! Kdo bo raziskal lažnjivega Kljukca, Jelinčiča in njegovih pol milijona evrov za parcelo? Ne pa da ta famozni NPU čez pol leta piše nekakšne kazenske ovadbe za Tolšakovo čeprav je bilo že takoj takrat ko se je to dogajalo vsakemu navadnemu slovenskemu pastirju jasno da gre za številne malverzacije in gospodarski kriminal. Ne, NPU je dal čas Tolšakovi pol leta da je koliko se je le dalo zabrisala sledove, sedaj pa po politični direktivi pišejo iz pisarn kazenske prijavi in si zaradi tega izplačujejo plače po 5-6000 eur. SRAMOTA! A je v tej državi res potrebna revolucija da se bo kaj zganilo?? Ljudje vam crkujejo s 450 eur penzije/plače vi (politika in t.i. organi pregona) pa se obnašate, kot da je vse v najlepšem redu. Potrebno je ustanoviti takšno službo ki bo odgovarjala parlamentu in ne ministrstvu ki je politično. Potrebno je uzakonit nasprotno dokazno breme, torej naj osumlčjenci dokažejo od kod jim denar, potrebno je uzakonit da bodo imeli ti preiskovalci vstop v baze podatkov kot ga imajo italijanski karbinjeri in da bodo imeli pooblastila vseh inšpekcij kajti le tako je mogoč boj proti gospodarskemu kriminalu! Dokler pa tega ne bo, pa bodo državljani te države še naprej najbolj obdavčeni na svetu in najbolj izkoriščani od svoje lastne države in seveda bodo še naprej crkavali s 450 eur penzije oz plače. Takšna je realnost pa če se komu dopade ali pa ne!
dule100
17. 09. 2011 08.07
saintjozef 16.09.2011, 23:37 Ti nisi neka firma, da bi jih poznal več. Praško jih pozna vsaj dvanajst !
bkaval
17. 09. 2011 06.57
V vladi so ljudje s premalo izobrazbe. Kaj jim pomagajo razni doktorski naslovi, ko so pa te šole naredili pri nas in diplomirali preko ustreznih botrov političnega sistema. Zato pa se vse tako dogaja. Preprost človek enostavno ne more razumeti te naše veleume, kako zapravljajo naše premoženje in še par let pa bomo morali kloniti tistemu, ki bo kaj cvenka pokazal, da nas bo kupil v paketu. Take bodo nove delitve sveta. Včasih so za to bile potrebne vojne, danes se da vse dogovoriti za mizo s srednje zapečenim biftkom in rukolo ter notebookom pred sabo. Mobili in mobilis
Justice1
17. 09. 2011 06.30
Policija je imela že zgrajene primerne prostore. Pod lažnimin izgovori o neprimernosti je bila storjena usluga prijatelju in najeta zgradba. Ministrica naj bi jo po poročanju medije poizkušala vsiliti prej že drugim ministerstvom. Mislim, da vsa do sedaj plačana najemnima predstavlja oškodovanje državljanov. Prostori so po mnenju protikorupcijske komisije tudi bistveno preveliki. In sedaj naj bi nasedlo investicijo od Pogačarja še kupili z davkoplačevaskim denarjem in to prikazujete kot uslugo državi? *
caps1
17. 09. 2011 06.26
ha, ha, ta je pa dobra! Zdaj ko so se mastili z najemninami, bi mu za nagrado pa še stavbo odkupili! Saj ni res - pa je.. Banana republika!
finec
17. 09. 2011 06.16
Če nehajo plačevati, tudi provizij ne bo več potem pa jih čaka skromno življenje ob ministrskih plačah.
saintjozef
16. 09. 2011 23.37
Bi bilo zanimivo zvedet, KOLIKO podjetnikov v Sloveniji z najemnino odplačuje kredit ali leasing za nepremičnino in še zasluži zraven. (jaz poznam štiri)
skoljka11
16. 09. 2011 23.29
Začasno naj se preselijo v katerokoli stavbo državnih organov. Stavbo na Dimičevi je potrebno čimprej vrniti. Za kasnejše delo pa naj se peuredi kakšna od bivših vojašnic JLA, ki so še prazne v prestolnici. Kar nekaj jih je bilo že obnovljenih in v njih institucije lepo funkcionirajo. Saj ni potrebno, da so v "stekleni palači". važno je koliko in kako delajo, ne pa kje sedijo in imajo svoj potrebne rekvizite. V tej situaciji bi morali v vladi in državi razmišljati kako se znebiti tega ogromnega zneska in poiskati prostore, ki bi omogočali varno delo, ne pa kako obdržati to stavbo. Ves prestiž z vladnim avionom vred, dragimi avtomobili, vse je potrebno za nekaj let ukiniti, prodati. Malo manj "hoštaplarije" vsh, ki so, so že bili in tistih, ki še bodo prišli ne bo škodilo. Tp je upam že vsem jasno.
modrook
16. 09. 2011 22.42
itak, kr dnar ni njihov, zato lohk razpucavajo po mili volji
prehlad
16. 09. 2011 22.24
NO PA NAJ ŠE KDO REČE ,DA NISMO BOGATA DRŽAVA. *.DRŽAVA JEW PA V GLOBOKI KOMI.
delavc1
16. 09. 2011 22.06
fovšarioja nima meja če kupiša na puf poslovni prostor, daš nekaj keša, imaš obrok recimo 1000 eur/mesec, oddaš prostor za 1100,00 eur/mesec in si lopov. Ne, si sposoben podjetnik, ki ima jajca da gre v tak posel, pa tud če si Ivanov brat, al pa Kučanov, al pa...
bukefal
16. 09. 2011 22.03
Butiki v Milanu so dragi. Pa zasebni jet poleti tudi!!!
cyklon
16. 09. 2011 21.58
Država že predolgo dela račune brez krčmarja(beri državljanov).
dreko123
16. 09. 2011 21.53
ah ko bi bil samo NPU je pa takih in podobnih najemov še malo morje pod pretvezo da država "nima denarja" da si zgradi svoje, a plačuje in preplačuje pa lahko druge? hehe pa ne morš no... potem pa gledajo kako bi revežem vzeli še tisto nekaj malo da bojo lahko plačevali najemnine svojim znancem in si pod mizo delili miljone in se režali ljudsvu v brk