Slovenija

Država še ne bo subvencionirala LPP za Neljubljančane

Ljubljana, 19. 08. 2010 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Država še ne bo mogla subvencionirati avtobusnih prevozov za dijake in študente, ki niso iz Ljubljane. Pripravljenega pravilnika, s katerim bi to omogočili, namreč ne bo mogoče uveljaviti.

Pripravljenega pravilnika, s katerim bi omogočili subvencioniranje ljubljanskega mestnega prometa za dijake in študente višjih strokovnih šol, ki nimajo stalnega prebivališča v MOL, ne bo mogoče uveljaviti. Kot so pojasnili na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ), je razlog za to začetek veljavnosti zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev septembra prihodnje leto.

Na MŠŠ bodo v prihodnjih dneh aktivno nadaljevali pogovore s predstavniki Ljubljanskega potniškega prometa in Mestno občino Ljubljana (MOL) ter poskušali najti ustrezno rešitev, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Subvencije zaenkrat ne bodo možne.
Subvencije zaenkrat ne bodo možne. FOTO: Aljoša Kravanja

MOL po lani sprejetem odloku od 1. septembra namreč ne bo več subvencionirala mesečnih vozovnic mestnega prometa za dijake, študente in upokojence, ki nimajo stalnega prebivališča v Ljubljani. Zato se predstavniki MOL o omenjenih subvencijah dogovarjajo z državo.

Na šolskem ministrstvu so tako konec julija pripravili predlog sprememb pravilnika o subvencioniranju prevozov za dijake in študente višjih strokovnih šol, ki predvideva subvencioniranje polovice vrednosti mesečne vozovnice za obdobje šolskega oziroma študijskega leta.

A takšna rešitev bi bila le prehodna, saj bo jeseni prihodnje leto začel veljati novi zakon, ki bo na enak način uredil subvencioniranje primestnega in mestnega prometa, tako za Ljubljančane kot Neljubljančane, je na torkovi novinarski konferenci pojasnila v. d. direktorice LPP Zdenka Grozde.

Golobič: Odločitev MOL je nerazumna

Minister Golobič pravi, da je odločitev MOL nerazumna.
Minister Golobič pravi, da je odločitev MOL nerazumna. FOTO: Blaž Garbajs

Kot je v izjavi za javnost ta teden zapisal minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, na visokošolskem ministrstvu ne razmišljajo o omenjenih subvencijah vozovnic ljubljanskega mestnega prometa za študente, ki ne prihajajo iz Ljubljane. Odločitev MOL je po njegovem mnenju nerazumna in škodljiva tudi za samo mesto, ministrstvo pa že zagotavlja subvencije za financiranje prevoza študentom od kraja bivanja do študijskega središča.

Janković je prepričan v dogovor

Ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da bodo z župani občin, ki so družbenice v Javnem holdingu Ljubljana, dosegli dogovor o subvencijah mestnega prevoza za dijake in študente, ki prihajajo izven Ljubljane. Žal mu je, da pravilnik šolskega ministrstva, ki bi omogočal subvencije dijakom, ne bo uveljavljen.

Predloga spremembe pravilnika, ki ga je pripravilo ministrstvo za šolstvo in šport, je bil Janković namreč, kot pravi, zelo vesel. "Očitno so se danes na vladi dogovorili, da bodo usklajeni, in ker visokošolsko ministrstvo ni dalo zelene luči, so pač tudi na šolskem predlog umaknili," je dejal Janković.

Kot poudarja župan, je proti razlikovanju med dijaki in študenti, ki živijo v Ljubljani, in tistimi, ki prihajajo od drugod, ampak obenem je treba zaščititi tudi ljubljanski proračun.

Pozivi k rešitvi vprašanja

K rešitvi vprašanja subvencij je šolskega ministra Igorja Lukšiča in visokošolskega ministra Golobiča danes v pismu pozval tudi poslanec SD Dejan Levanič. Po njegovem mnenju je enostranska odločitev MOL za ukinitev subvencije za mestni prevoz nepravična in nedopustna. Ministra je pozval, naj se zavzameta za vse dijake in študente, ki nimajo te možnosti, da bi se šolali doma.

Prav tako se za uspešno rešitev vprašanja subvencij zavzemajo v zunajparlamentarni stranki SMS – Zeleni, kjer želijo, da državna oblast z vsemi ustreznimi ministrstvi ter MOL to uredita v korist vseh dijakov in študentov še pred začetkom šolskega leta. Občinski odlok, ki ukinja subvencije, je po njihovem mnenju krivičen do socialno šibkih skupin neprebivalcev Ljubljane in postavlja pod vprašaj funkcionalnost Ljubljane kot upravnega središča prestolnice Slovenije.

V Mladi Sloveniji, podmladku NSi, pa so danes pisali županom vseh slovenskih občin in jih pozvali, da dijakom in študentom, ki so njihovi občani in se šolajo v Ljubljani, zagotovijo subvencijo za mesečne vozovnice. "Ločevanja mladih na Ljubljančane in Neljubljančane nikakor ne smemo dopustiti," poudarjajo v Mladi Sloveniji. Po njihovem mnenju bodo občine s subvencijo pripomogle k temu, da bodo slovenski dijaki in študenti ne glede na stalno prebivališče še naprej v enakopravnem položaju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nastja77
20. 08. 2010 13.08
štipendijo dobi dijak ali študent le če je kdo od staršev brezposelen če pa sta dva v službi pa tudi če slabo služita ni šans in potem pade v primeru samo prevoz v mojem primeru okoli 200 eurov toliko o enakih možnostih šolanja v sloveniji.
lauraa22
20. 08. 2010 10.55
@fakju.glih.ti. Res je, da se eni švercajo na bone (kar po novem baje ne bo več mogoče) in podobno. Samo večina študentov študira in nimajo rednih prihodkov (veliko jih nekaj zasluži čez počitnice in morajo še to porabit za stroške bivanja v Lj), torej vse pade na starše... Medtem ko ljubljanski študenti teh stroškov nimajo. In potem se karta podraži spet za tiste, ki že tako veliko več plačujejo... Štipendij je pa itak premalo (glede tega ne verjamem da se bo kaj spremenilo)! Tako, da je prav da se vsaj take stvari subvencionira. In NE, ne more biti karta enaka za nekoga, ki živi na račun staršev in nekoga, ki ima mesečno plačo...
fakju.glih.ti.
20. 08. 2010 01.05
povsem napačen pristop, s strani študentov, vlade in komentarjev. študentje naj bi imeli hrano subvencionirano, delo brez davka, prevoz, stanovanje, vse subvencionirano. namesto da bi kot v normalnem svetu vse stalo za vsakega enako. tako pa prihaja do zlorab, zaposleni žrejo na študentske bone, živijo v študentskih stanovanjih, ... še avtomobile jim dajmo napol zastonj, a ne? ne, kar stane 100 evrov, stane tolko za vsakega. in s subvencioniranjem dobijo vsi enako, revni in bogati študentje. nekdo, ki ima milijone, je in živi napo zastonj za naš denar. a ni enostavno? študentom, ki denar rabijo, štipendije. namesto subvencij večje štipendije. tako bi šel denar v prave roke, in lahko bi glede na premoženje in ostale dohodke vsakemu posebej določili višino štipendije. vidi kdo v tem kak problem?
zahod.west
19. 08. 2010 23.48
slovenija brez lj gre brez večjih težav naprej, lj brez slovenije postane ponovno močvirje
xes
19. 08. 2010 23.12
Kje so zdaj studentske organizacije?
Marko Rafolt
19. 08. 2010 22.41
..očitno se je g. J v času svoje gospodarske rasti uspel naučiti le gledati na denar ne pa kaj s svojim početjem in odločitvami uči otroke ki bodo en dan oni naši gospodarji in voditelji..
prehlad
19. 08. 2010 22.38
ČE GREM V LJUBLJANO JO SPLOH NEKUPIM RAJŠI HODIM PEŠ.
11deki1
19. 08. 2010 22.38
dobra poteza za pridobivanje volilcev :D pa vsem ljubljančanom: kako vas je enostavno okol prsta ovit, neverjetno. marsikdo bi mogel razmislit preden gre pisat neumne komentarje tule gor. (kot je ta zakaj hodmo v lj., zakaj ne ostanemo doma,...)....mislite da so zdravniki, odvetniki, farmacevti, računalničarji....vsi iz lj???? ko nam pa manjka izobražencev se pa sprašujete zakaj je to tako?? zakaj kej??? mislim da si vsak zasluži pravico do študija in to kar se zdaj dogaja sploh ni pravično, pa ne rečem da se gre samo za tele vozovnice, na splošno se vse breme vedno na študente zvali. pa še enkrat za ljubljančane: malo razmislite kakšni so stroški nelj. študenta na mesec;) že zdaj sem razmišljala a si bom kupila karto ali ne, no zdaj mi ne bo treba niti pomislit. pa še vseeno: neljubljančanka in ponosna na to:P
rostow
19. 08. 2010 22.10
v tej državi zgleda da obstaja samo ljubljana
muza16
19. 08. 2010 21.45
v kranju je cena LETNE vozovnice za mestni promet 30 eur ... samo v premislek!
Neverhood
19. 08. 2010 21.39
ko bom šel jutri v ljubljani v "najslabši sosed" po mleko, bodo 2 cene gor: ljubljančan-1€, neljubljančan-2€
Neverhood
19. 08. 2010 21.36
Kot sem že enkrat napisal... ne kupujte mesečnih, ker se bolj splača dat denar na kartico pa da ti trga po 80centov.... jaz sem pred kratkim kupil rabljeno kolo za 30€!! pa veliko jih je za 40€... tko da čimveč se vozite s kolesom, ker te trole so že tako porazne (pozimi ti je vroče not, ker preveč kurijo, poleti pa se kuhaš, al te pa zebe od klime) jao jao
modrook
19. 08. 2010 21.33
za ljubljančane bomo uvedli tranzitno takso na črnem kalu 50€, ostali slovenci pa free
ljubizeleno
19. 08. 2010 21.23
Master93, potem pa dajmo tebe za predsednika vlade in potem boš lahko v vsaki občini ustanovil univerzo, da nam neljubljančanom ne bo treba hodit v Ljubljano. Meni bi bilo to čisto všeč. V teoriji je lahko bit pameten, praksa je pa nekaj drugega. Vedno smo na udaru za spremembe študentje, kar ni prav. Če je državi v interesu, da se študenti šolajo, dobijo izobrazbo, potem naj financira take stvari kot so prevozi, štipendije, itd... Najlažje je po žepu udarit takrat, ko že tako večini primanjkuje.
kosez
19. 08. 2010 21.23
ma zoki care, nove buse prodaj, in kupi tastare trole iz bg.. da še bomo bolj lični
f-r-e-e-d-o-m
19. 08. 2010 21.22
pa še tole...ko bi bilo vsaj prostor za vse, ki se peljejo s trolo...večina jih tako ali tako stoji, noter pa so natlačeni kot sardele ob določenih urah...in mislim, da je 34 € za tako vožnjo pač preveč denarja.
kumunalc
19. 08. 2010 21.18
Stožice neljubljančani,mestni promet ljubljančani.Takoj briš.To ni več komunizem to je stalinizem.
f-r-e-e-d-o-m
19. 08. 2010 21.14
tole kar se gredo sedaj je pa že čisto dno, razumem da bi bilo pravično da bi druge občine plačevale za svoje študente, dijake in upokojence...vendar zakaj potem lahko ostali, ki recimo niso občani Kranja, Maribora, Kopra, Novega mesta.... v njihovih mestih plačujejo karte po isti ceni kot občani??!! najlažje je služit na študentih in jim zaračunat polno ceno urbane, ker so denar porabili ga mora zdaj župan nekako dobit nazaj in to je seveda najlažji način...me pa res zanima kam boš šel ta denar??? Je pa pomoje vse tole povezano s prihajajočimi lokalnimi volitvami, s tem pa si Janković nabira točke za nov mandat. Za vse tiste, ki govorite zakaj študentje hodijo v Ljubljano študirat in raje ne ostanejo v domačem kraju...najbrž zato ker jim paše zapravljat denar in se lahko pritožujejo potem, vendar ne...če še niste vsi dojeli nekateri kraji v Sloveniji še svoje srednje šole nimajo kako naj potem imajo šele fakulteto??? LP
periot
19. 08. 2010 20.58
Ljubljančani lahko bi bili veseli da sploh kdo pride tja če samo pomislim kakšne krpate imate dol pred nakupovalnim centrom mi je slabo naša cesta v gozdu je lepša nisem mogla verjeti da lahko kaj takšnega obstaje v 21 stoletju?????
est
19. 08. 2010 20.56
Slovenija je velika za eno srednje velemesto, pa se je.... med sabo kot S in J Koreja. Na hrbtih dijakov in študentov se bo reševala zavožena finančna situacija v Ljubljani. Ma dej Zoki spel se že enkrat iz Ljubljane in nam pusti normalno živet.Ko se po "potegnila" črta pod financami v njegovem mandatu bomo Ljubljančani dobili po glavi za nekaj desetletij.