Slovenija

'Država ni bila oškodovana'

Ljubljana, 13. 01. 2011 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

KAD je "v postopku revizije prodajnega postopka Splošne plovbe prejel zgolj priporočila računskega sodišča, ki jih bo v svojem poslovanju tudi upošteval". Po ocenah predsednika uprave Splošne plovbe je država dobro prodala ladjarja.

Računsko sodišče je "zaradi ugotovljene hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja finančnega ministrstva v primeru revizije prodaje državnega deleža v Splošni plovbi" pozvalo premierja Boruta Pahorja, naj začne postopek razrešitve ministra Franca Križaniča.

Finančni minister Franc Križanič in premier Borut Pahor
Finančni minister Franc Križanič in premier Borut Pahor FOTO: Miro Majcen
Sedež Splošne plovbe
Sedež Splošne plovbe FOTO: Dare Čekeliš

Kot v poročilu navaja računsko sodišče, ministrstvo za finance v odzivnem poročilu ni izkazalo zadovoljivih ukrepov za odpravo v reviziji ugotovljene nesmotrnosti pri prenosu državnega deleža v Splošni plovbi na Slovensko odškodninsko družbo (Sod) in nadaljnji prodaji deleža Soda in Kapitalske družbe (Kad) v edinem slovenskem ladjarju v obdobju med 1. januarjem 2005 in 31. decembrom 2008. Nepravilnosti naj bi bile tudi na Družbi za avtoceste (Darsu), Infri, Sod, SID banki, Telekomu in tako dalje.

Iz Kapitalske družbe so sporočili, da "nismo bili dolžni predložiti odzivnega poročila in v predmetni zadevi ne sodelujemo. Kapitalska družba je v postopku revizije prodajnega postopka Splošne plovbe prejela zgolj priporočila računskega sodišča, ki jih bo v svojem poslovanju tudi upoštevala."

Predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj je danes pojasnil, da se v sedanjo fazo razprave ne nameravajo vključiti, "ker niso stranka v postopku". Po njegovi oceni je "država opravila pregledno in zelo dobro prodajo ladjarja", pri čemer "državno premoženje v času prodaje junija 2007 ni bilo oškodovano". Obenem meni, da bi morali prevetriti tako računsko sodišče kot zakon, je lani povedal za časnik Delo.

V SID banki so pojasnili, da računsko sodišče med drugim očita finančnemu ministrstvu, da poslovne dogodke, ki nastajajo v SID banki v povezavi z izvajanjem zavarovalnih poslov po Zakonu o zavarovanju in financiranju mednarodnih gospodarskih poslov in jih SID banka prikazuje v izvenbilančni evidenci, napačno prikazuje. Kot primer so navedli izplačilo iz proračuna v varnostne rezerve, s katerimi SID banka upravlja v imenu in za račun države, ministrstvo prikazuje kot finančne naložbe, po mnenju računskega sodišča pa gre samo za prenos med računi.

"Posledično so prikazani izdatki v računu finančnih terjatev in naložb previsoki, saj se sredstva varnostnih rezerv lahko štejejo kot odhodek proračuna šele takrat, ko bodo porabljena za namene po zakonu, na primer plačilo škod. Podobno logiko zasleduje računsko sodišče tudi pri prikazovanju prihodkov. Sporen je torej način računovodskega evidentiranja na strani ministrstva za finance in ne SID banke," so zatrdili. Dodatno veljajo za SID banko drugačna računovodska pravila kot za finančno ministrstvo. Evidentiranje na strani SID banke je tudi predmet vsakoletne revizije letnega poročila, "kjer ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti". Trdijo še, da oškodovanja države ni bilo.

Z Darsa so sporočili, da pojasnilo v predmetni zadevi računskega sodišča ni v njihovi pristojnosti. Tako menijo tudi v Telekomu Slovenije: "Komentiranje prenosa dela delnic v lasti Republike Slovenije v Telekomu Slovenije na Slovensko odškodninsko družbo v letu 2009 ni v naši pristojnosti."

V javnem podjetju Infra je bila s sklepom računskega sodišča 16. aprila 2009 (sprememba 23. oktobra 2009) uvedena revizija zagotavljanja in izvajanja gospodarske javne službe urejanja voda na vplivnem območju energetskega izkoriščanja spodnje Save. "Revizijski postopek še ni zaključen in do danes nismo prejeli nobenega dokumenta v zvezi s postopkom, iz katerega bi izhajale ugotovitve računskega sodišča," so sporočili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Josko82
14. 01. 2011 14.39
Ce bi bil Jelincic predsednik vlade bi Šoltesa zarad tega ziher obtožil veleizdaje!!! Najboljše da takoj odstopi!
Josko82
14. 01. 2011 14.38
Tale Šoltes ga je pa zdej res mimo usekal. Se prebral v Financah, da je reku, da se zaveda, da bo s svojim pozivom znižal boniteto dražve, kar pomeni, da bomo mel višje obresti za naše kredite. A se dela norca iz nas!! Izdal bo slvoenske podjetnike. Da takoj odstopi.
loden
13. 01. 2011 21.08
bruselj3 13.01.2011, 18:08 1 res čudno, pojavi se mnenje računskega sodišča, sočasno pismo Prijatelja iz zapora o aplošni plovbi, v Sobotni prilogi intervju z predsednikom uprave Splošne polovbe (banljjom- res pravi priimek), res čudno vse hkrati, kakšen zojec tiči v grmu? Zblojen?
loden
13. 01. 2011 20.57
Marsikatero podjetje je bilo prodano pod roko, in začasno je bila onemogočena konkurenca.... itd... pa so požrešni lastniki raje podjetje izropali, kot pa iz njega nekaj ustvarili.... Kakor pridobljeno, tako izgubljeno...
dule100
13. 01. 2011 20.21
Tito7 Ko se boš "naučio" slovensko, ti bomo morda dovolili, da boš stresal svoje "budalavštine"
botjabotja
13. 01. 2011 19.53
Če Križanič pravi, da je bilo vse čisto ne vidim razloga , da tolčete po Bajuku.
bruselj3
13. 01. 2011 18.09
Po njegovi oceni je "država opravila pregledno in zelo dobro prodajo ladjarja", pri čemer "državno premoženje v času prodaje junija 2007 ni bilo oškodovano". 70 milijonov evrov države šlo v NIČ! ali v kakšen tajkunski žep!
bruselj3
13. 01. 2011 18.08
res čudno, pojavi se mnenje računskega sodišča, sočasno pismo Prijatelja iz zapora o aplošni plovbi, v Sobotni prilogi intervju z predsednikom uprave Splošne polovbe (banljjom- res pravi priimek), res čudno vse hkrati, kakšen zojec tiči v grmu?
mamica55***
13. 01. 2011 17.59
@tito7 vidi se da ste Jansino credo, nic ne smes reci protiv JJ Pejd domov pa na domač forum, pa tam razdajaj svojo pamet . . .
hrast66
13. 01. 2011 15.54
Staro pravilo še vedno velja. Dober gospodar, dobro kupuje, slab prodaja. Napraviti seznam politikov in gospodarstvenikov, ki slabo vodijo in gospodarijo državi. Taki ne smejo več zastopati države.
saintjozef
13. 01. 2011 15.28
Po ocenah predsednika uprave Splošne plovbe, je država DOBRO PRODALA. Seveda ne bo svojemu šefu dober posel izničil, pošteno pa bi bilo, da pove, da je novi lastnik DOBRO KUPIL in se zahvalil Bajuku in Janši, da sta onemogočila kakršnokoli "konkurenco".
drago štubljar
13. 01. 2011 15.00
VIDI SE DA STE JANSINO CREDO NIC NESMES REC PROTIV JJ
Uporabnik113189
13. 01. 2011 15.00
To pa je politika, pa naj reče kdo karkoli hoče. Ljudstvo v anketah glasuje v anketah naj Križaniča Pahor "križa", v isti sapi pa je množica navijačev, ki pravi, da jim je popolnoma vseeno v čigavi lasti je naš edini slovenski ladjar, do katerega smo se z veliko muko dokopali kljub nasprotovanju v nekdanji Jugoslaviji. Da bi bila mera polna, jih je mnogo, ki vidijo lepšo prihodnost za sebe, če zagovarjajo, da so pri nas gospodarji tujci. Malce me spominjajo na "peto kolono" v času pred drugo svetovno vojno prii nas.. Kar je pa največja neumnost je pa to, da se 90% teh kričačev, ki pluvajo po Križaniču niti približno ne razume v finančne finese in podrobnosti o katerih govori računsko sodišče. Prepričan sem da nimajo pojma za kaj v resnici gre. In če to drži, potem je povsem jasno, kaj se dogaja. Medijska gonja proti ministru, v kateri tudi mnogi novinarji ne vedo o čem natančno gre debata. Menda o Splošni plovbi in napačnem knjiženju nečesa, kar so že v času Janševe vlade zajeb**. Ker pa smo menda načelni, moramo ministra ki dela vreči iz stolčka ker smo zaradi podobne stvari tudi Korla. Moramo biti pravični, pa naj stane kar hoče. Koga briga vsa zmeda in kaos, važno da smo načelni..
drago štubljar
13. 01. 2011 14.48
SOLTES JE JANSIN CLOVEK IN SKUPAJ Z STNDIKATI IM BELOGARDISTIM ,POPOVIMA OSTALIM CREDOM SKUSAJU PO VSAKU CENU ZRUSITI DRZAVU
Gosposvetski
13. 01. 2011 14.42
So uvidevni,pa prodajajo državo po delih(da nebi nervirali zavednih Slovenskih ljudi).Razprodaja,pohitite,Slovenija naprodaj !
major1
13. 01. 2011 14.33
Seveda ni bila oškodovana država, ko pa so v špilu zaščitene kategorije Pahorjeve vlade, ki ima svoja merila uspešnosti in odgovornosti.
loden
13. 01. 2011 14.20
Če firma "laufa" in daje kruh zaposlenim, če ima potencial in se širi,.... jo zaradi mene lahko v lasti marsovcev...
Foen
13. 01. 2011 14.12
horda hlapčevksa slovenska, kdaj se boš prebudila in osvobodila izpod jarma teh lopovov?
goliotok
13. 01. 2011 14.11
Pri nas igarajo tisto nadaljevanko z naslovom Oče , odpusti jim, saj ne vedo, kaj bi radi.
Foen
13. 01. 2011 14.11
ma dejte nam ljudstvu skos srat po glav. dejmo v ustavo RS naslednje določilo: poslanci RS, premier, predsednik RS, predsednik računskega sodišča... so JAVNE osebnosti in z nastopom na funkcijo podajajo soglasje k lastnemu 24urnemnu avdiovideo nadzoru s strani državljanov in ki se vrši prek interneta v smislu resničnostnega šova. celoten čas mandata se snema, vključno z odhodom na stranišče, seksom,...'' pa nau noben več neopaženo krdau, narod se bo pa še zabavu. kar pa je tudi prav, sej jih konec koncev trud dobr plačamo.