Slovenija

Država noče izplačati odškodnine

Ljubljana/Strasbourg, 02. 10. 2007 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zakonca Šilih, ki sta zaradi smrti sina Gregorja tožila državo zaradi zdravniške malomarnosti, še nista dobila odškodnine.

Mati pokojnega Gregorja Franja Šilih
Mati pokojnega Gregorja Franja Šilih FOTO: POP TV

Državno pravobranilstvo se je pritožilo na odločitev Evropskega sodišča, ki je Sloveniji naložilo plačilo odškodnine zakoncema Šilih iz Slovenj Gradca. Sodišče v Strasbourgu jima je namreč prisodilo odškodnino zaradi pomanjkanja učinkovitih pravnih postopkov za določitev vzroka smrti in odgovornosti za smrt njunega sina v bolnišnici leta 1993. Državi je sodišče postavilo rok za izplačilo odškodnine ravno do 28. septembra.

Državno pravobranilstvo je 27. septembra na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu vložilo zahtevo za ponovno obravnavo zadeve Šilih, tokrat pred velikim senatom petih sodnikov. In sicer ravno dan pred iztekom trimesečnega roka, po katerem bi država morala zakoncema Šilih izplačati odškodnino, ki jo je določilo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu 28. junija letos.

Slovenija krši človekove pravice

Franja in Ivan Šilih sta tožbo, v kateri slovenskemu pravosodnemu sistemu očitata neučinkovitost pri ugotavljanju odgovornosti za smrt njunega sina, na sodišče v Strasbourgu vložila že 19. maja 2001. Pred tremi meseci je sodišče razsodilo v njun prid. Glede na zadnje dejanje državnega pravobranilstva pa bosta morala na zaključek te zgodbe še počakati.

Odvetnik zakoncev Šilih Bojan Grubar je ocenil, da Slovenija noče priznati strokovnih napak zdravnikov. Kot je izpostavil, je že Evropsko sodišče ugotovilo, da je postopek ugotavljanja napak v nasprotju s pravnim redom Evropske unije. Po njegovih besedah se na ta način v Sloveniji zelo grobo kršijo človekove pravice.

Na državnem pravobranilstvu so pojasnili, da se je Slovenija odločila za vložitev zahteve za predložitev zadeve velikemu senatu, ker so ocenili, da je Evropsko sodišče za človekove pravice prevzelo pristojnost presojanja učinkovitosti sodnih postopkov, povezanih s smrtjo Gregorja Šiliha, še v času, ko Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin Slovenije ni zavezovala.

Evropsko sodišče presodilo v prid staršev

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu FOTO: Reuters

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je pred tremi meseci razsodilo v prid staršema Gregorja Šiliha, ki je maja 1993 umrl v ljubljanskem Kliničnem centru. Sodišče je presodilo, da je Slovenija kršila drugi člen Evropske konvencije o človekovih pravicah (pravica do življenja), in sicer zaradi pomanjkanja učinkovitih pravnih postopkov za določitev vzroka smrti in odgovornosti za smrt Gregorja Šiliha v bolnišnici. Slovenija bi morala zakoncema Šilih izplačati 7540 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo in 2000 evrov za poplačilo sodnih stroškov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kathalena
09. 04. 2009 12.20
Na cesto bi morali vsi ustavni sodniki in vsi sodniki do prve stopnje Rešitev je v mladih, saj ti ki so sedaj v pravosodnem sistemu nikoli ne bodo razumeli da niso več na sodišču združenega dela, da ne gre več za družbene pravobranilce samoupravljanja kaj je njihovo delo pa tako njim nikoli ne bo jasno so samo zavora, sramota, ter breme za demokracijo. Kje je zdaj tisti Zalar cela Evropa pozna Slovenski pravosodni sistem, vendar še vedno trdijo, da je celotna demokracija odvisna od njihovih plač da je pravna država odvisna od izenačitve njihovih plač z poslanskimii. To so Norci, umsko bolani lJUDJE.. Njihovi rezultati pretepi na sodiščih v zgradbi pravice pardon zakona popravljan ne enega ne drugega Romi pretepajo vsem na očeh ostale državljane, neskončna množica odškodnin in opominov iz Evropskega sodišča, Otroci zaprti v umobolnicah z pravnomočno Obsodbo . Sramota
romy.zup@gmail.comm
03. 10. 2007 11.48
SRAMOTA, SRAMOTA, SRAMOTA, mislim, da bi moralo kar nekaj državnih uslužbencev in vladajočih politikov nemudoma odstopiti in iti na Brezje po odpustke. Za takšen mali denar za državo se sramotimo v EU. Sram vas bodi.
5R1-K
03. 10. 2007 08.42
-1
pionircek.mirko..zaključki tvojih tez so na trhlih tleh, ki jih dodatno spodkopavaš s balkanskimi puhlicami in jim s tem še bolj jemlješ kredibilnost.
pionircekMirko
02. 10. 2007 21.22
Zanimiva so dvojna merila, ki jih uporablja naša država, kadar gre za naše državljane, so ena, ko pa gre za tuje, so pa druga. Državljani smo prisiljeni praktično katerokoli svojo pravico uveljavljati in zahtevati pred taistimi državnimi organi (kadija tuži, kadija sudi..), nastopamo kot posamezniki napram močnemu državnemu aparatu (ki mu denarja, našega, skupnega, ne manjka), procesi pa se jasno hitro zavlečejo tja do 15 let ali več, pa niti še konca ni. Kot kontrast bi rad izpostavil problem prodaje Vile Pršivec v Bohinju. Samo ena pripomba ali en članek v angleški reviji je takoj povzročil razveljavitev s strani države sklenjene pogodbe o prodaji nepremičnine. Upam si trditi, da v kolikor bi pri takšni prodaji bil kupec navaden slovenski državljan, bi mu preostalo edino kakšno dvajsetletno tožarjenje, pri čemer je tudi vnaprej jasno, da bi na koncu državljan napram državi izgubil. Kadija tuži, kadija sudi... In nasprotno, skoraj bi si upal trditi, da v kolikor bi se kaj podobnega, kot je je Šilihovim, pri nas zgodilo recimo angleškim turistom, bi naša država pokazala povsem drug obraz in pristop, ne glede na to, kdo že ima prav in kdo nima. Smo pač drugorazredni državljani v lastni državi.
M.U.K.
02. 10. 2007 20.31
Problem je sistem. Dokler ga sprejemamo, nimamo volje in poguma, da bi šli na ulice in zahtevali izstavitev računov, tak dolgo nas bodo vozli. Celo sceno je treba zamenjat.
grega83@mail386.com
02. 10. 2007 19.38
pa naša država je malo tak...
kritika@email.si
02. 10. 2007 19.21
mulc22, ne napenjaj se, da ne boš počil! čisto pravilno, da se takšnim cenzurirajo komentarji. vidi se namreč, da si mulc in nimaš otrok, ker drugače ne bi napisal tako neumnega in brezobzirnega komentarja! si že kdaj slišal za moralno zadoščenje? to se zgodi, ko tvojega otroka ni več in edino, kar ti prinese mir je pravica! upam, da kljub tvoji zabitosti tega nikoli ne boš doživel.
Tap Ata
02. 10. 2007 19.20
hlavno, da so janševemu zavrlu dali stotisoče eurov
paulinepu
02. 10. 2007 18.47
mulc22, upam da boš bolj uspešen, kot sem bila pred časom sama (sem lastnica izbrisanega, nenestrpnega posta). Sporoči, če se bodo odzvali na tvoje obvestilo. Na mojega se namreč niso!
mulc22@gmail.com
02. 10. 2007 18.45
RAZOČARAN NAD SVOBODO GOVORA NA TEM PORTALU. O VSEBINI IN O IZBIRISU MOJEGA KOMENTARJA BOM OBVESTIL VODSTVO VAŠE "MEDIJSKE" HIŠE IN UPAM DA DOBIM ZARES DOBRO RAZLAGO NAZAJ !!!! ZANIMIVO ! KOT KAŽE JE TREBA LE PLOSKATI TEMU KAR NAPIŠETE IN PRITRJEVATI, ČE PA NASPROTUJEŠ PA TE IZBIRŠEJO ! ZANIMIVA POLITIKA ! FUJ !
Jožajoža
02. 10. 2007 18.42
+1
ŠILIHOVA IMATA SAMO SMOLO, DA NISTA V PRAVI sds STRANKI, IN DA STA ZAVEDNA SLOVENCA, ROJENA V KOMUNIZMU IN IMATA POŠTENE PARTIZANSKE KORENININE.
DarthRevan
02. 10. 2007 18.21
Ne, pikam_dopust, delodajalca tožiš šele takrat ko vidiš da pri delavcu ne boš nič dosegel. Ampak kot sem rekel, v normalni državi tožiš zdravnika/zdravniško zbornico in ne države. Pri nas pa "bogovi v belem" tako skup držijo da te bojo uničili če boš kaj poskusil, tako da ja, ti ne ostane drugega, kot tožit državo. V bistvu sem se spotaknil predvsem ob to, da v Sloveniji pač zdravnik ne bo nikoli odgovarjal, tudi ko bi moral. In za tako stanje je kriva tako trenutna vlada kot vse prejšnje vlade, da niso tega uredile.
rulli@email.si
02. 10. 2007 18.20
Poln K**** že imam teh raziskav in sodnih postopkov, ker na koncu itaq vse zastara. Ti greš v bolnco zato kr želiš ozdravet in nekomu zaupaš, ne pa da bodo na teb neki eksperimentiral dohtarji k majo kupljeno diplomo! Pa naj še 1x spomnem na tisti nepreljubi dogodek - Celjska bolnca je podn od podna, nestrokovna, malomarno in nesramno osebje!
pikam_dopust@yahoo.com
02. 10. 2007 18.18
Pri nas so urgentni zdravniki zaposleni v javnem sektorju. Država je delodajalec. Ko ti delavec naredi škodo, se pa običajno toži delodajalca.
someone-out-there
02. 10. 2007 18.17
+2
Nikoli nisem imela občutka, da jima gre samo za denar, ampak je več v ozadju. V četrtek bomo pokopali prijateljico (30), ki so jo takole malo mimogrede zašuštrali pred nekaj leti. Posledice so bile nemalo tablet, težave s spominom, stalna pazljivost, odsvetovanje, da bi kdaj bila noseča,... Ko se ji je zgodila anevrizma, so jo z Urgence poslali domov, ponovno pomoč je dobila po več kot 12 urah. Vmes je bruhala, padala v nezavest, otekla, pomodrela...na koncu so jo komaj rešili. Pred nekaj dnevi je omedlela, tokrat za vedno. Borila se je skoraj 5 let, ni bilo lahko. Verjamem, da so jo takrat zašuštrali, ko so jo poslali domov z Urgence, ko ni takoj dobila nujne pomoči. Kaj naj zdaj starši naredijo? Kaj? Ne gre za mojo družino, a v prvi vrsti mi pride na misel tožba kot edino pravo sredstvo. Kaj boš drugega?
DarthRevan
02. 10. 2007 18.06
Fora je v tem da v normalni državi boš v primeru zdravniške malomarnosti tožil zdravnika ali zdravniško zbornico, ne pa DRŽAVE!?
Mulc22, ti si: a) trol ali pa b) nesposoben zdravnik
mulc22@gmail.com
02. 10. 2007 17.57
-2
Želim staršema, da uživata v 9.540 eurih odškodnine ! SVAŠTA ! Kaki ljudje živijo v tej republiki. Še smrt svojega lastnega otroka izkoristijo, da bi kaj zaslužili ! NO COMENT.
Zdravnike je treba tožit za vsako napako, ne gre drugače. Meni so enkrat nekaj takega naredili, da sploh ne upam povedati. Valjda budala nisem tožila, ker sem bila premlada, da bi imela kaj dosti v glavi. Tako da kar verjamem, da je stanje pri nas porazno in to bolj, kot si večina ljudi misli.
DarthRevan
02. 10. 2007 17.53
Tožila sta DRŽAVO zaradi ZDRAVNIŠKE MALOMARNOSTI? Hmja...konec koncev logično, zdravnika boš težko tožil pri nas.