Slovenija

'Država le prevzela preveč nase'

Ljubljana, 14. 04. 2010 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija DZ za nadzor javnih financ je pozvala vlado, naj v roku treh mesecev prouči skladnost pogodbe za nakup cepiva proti novi gripi s slovenskim in evropskim pravnim redom.

Pogodba za nakup cepiva proti novi gripi je znova dvignila veliko prahu. Tokrat se je z njo ukvarjala komisija DZ za nadzor javnih financ, sprejeli pa so sklep, s katerim pozivajo vlado, naj v roku treh mesecev prouči skladnost pogodbe s slovenskim in evropskim pravnim redom. O svojih zaključkih pa naj nato poroča državnemu zboru.

Cepivo proti novi gripi<br>proizvajalca GSK
Cepivo proti novi gripi<br>proizvajalca GSK FOTO: Reuters

Za poslansko skupino SDS, ki je tudi zahtevala sklic nujne seje, so sporna predvsem tista določila pogodbe, ki se nanašajo na odgovornost države, ki bi v primeru tožb zaradi stranskih učinkov cepiva nosila skoraj vse stroške. Slovenska zakonodaja namreč določa, da proizvajalec odgovarja za kakovost zdravila ali posledice morebitnih zapletov, ki nastanejo zaradi uporabe zdravila.

Marušič: Odškodninski zahtevki malo verjetni

Ivan Grill iz stranke SDS meni, da bi lahko imeli zapleti, ki bi nastali pri bolnikih kot posledica cepljenja z omenjenim cepivom, za posledico tudi plačilo velikih odškodnin iz državnega proračuna. Glede tega minister za zdravje Dorjan Marušič poudarja, da so morebitni odškodninski zahtevki zaradi negativnih posledic cepiva na zdravje posameznika po petih mesecih od začetka cepljenja zelo malo verjetni. Ob tem je minister poudaril, da je cepivo, ki ga je Slovenija pridobila, imelo dovoljenje Evropske agencije za zdravila. Niti po svetu niti Sloveniji uporabniki cepiva niso poročali o kakršnih koli stranskih učinkih, ki ne bi bili pričakovani.

Vizjak: Država le prevzela preveč nase

Cepljenje proti novi<br>gripi
Cepljenje proti novi<br>gripi FOTO: Reuters
Vizjaka je zanimalo tudi, ali so klavzule o prenosu odškodninskega bremena na državo običajne pri sklepanju pogodb v podobnih primerih. Marušič odgovarja, da primerov, ko bi farmacevtska industrija tako hitro proizvedla cepivo, torej še v času trajanja pandemije, doslej še ni bilo.

Predsednika komisije Andreja Vizjaka (SDS) skrbi, da bi se tudi v prihodnje sklepale pogodbe za nakup zdravil ali pa cepiv s podobnimi klavzulami. "Če bo obveljalo to, kar je sprejel odbor za zdravstvo, da je takšna pogodba skoraj vzor dobre pogodbe, potem pomeni, da se bodo takšne pogodbe in določila praviloma nahajale v pogodbah javnega sektorja," meni poslanec SDS. Če smo se izognili morebitnim odškodninskim tožbam v tem konkretnem primeru, to ne pomeni, da bo tako tudi v morebitnih prihodnjih primerih, je še dejal. Zato se ne more "izogniti pomisleku, da je v tem primeru država le prevzela preveč nase".

Kirm: Klavzula je bila standardna

Pravni pooblaščenec proizvajalca cepiva GlaxoSmithKline (GSK) Andrej Kirm je poudaril, da je bila omenjena klavzula standardna s strani proizvajalcev. Ob tem je zavrnil navedbe, da pogodba v celoti prelaga odškodninsko odgovornost na državo. Proizvajalec po njegovih besedah v vsakem primeru jamči za kakovost cepiva in dobro proizvodno prakso.

Cepljenje proti novi<br>gripi
Cepljenje proti novi<br>gripi FOTO: Jani Dolinšek

Direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gruntar Činč pa je pojasnila, da se določba o prerazporeditvi tveganja nanaša na tveganje zaradi množičnega organiziranja cepljenja, ne pa na kakovost cepiva samega.

Šoltes: Preučujemo pogodbo

Po besedah predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa sodišče trenutno izvaja revizijo predloga zaključnega računa za leto 2009, znotraj katerega so vključili tudi omenjeno pogodbo. Šoltes meni, da bi se javni sektor v sodelovanju z zasebnim sektorjem moral izogibati določilom, s katerimi v celoti prevzema odgovornost na svoja pleča in s tem vsa tveganja. Pogodbe so nižji pravni akt v primerjavi z zakoni in tako ne morejo izničiti določila v zakonu glede odgovornosti, je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
15. 04. 2010 06.44
Še o zdravju ne moremo več verjeti nikomur,nikomur,še tu se lažejo in kradejo davkoplačevalski denar,kdo jih lahko ustavi,nihče.kraja je na vsakem koraku,če ne drugače je treba narodu lagati,ta bo državi častno sledil in jo ubogal,a malo je le prišel k pameti,kraja na vsakem koraku državnega premoženja,vsaka čast kradljivcem oziroma mafijcem.
binmister
14. 04. 2010 23.07
sedaj je minister kar naenkrat popihal v penzijo nekaj časa pa ni dal slišati o penziji.toliko je bil da je začel z pokojninsko reformo in zafural cel sistem naj sedaj poje ali pa spije tale cepiva kako se je hvalil da se je tudi on cepil ja in sedaj se je pa odcepil.in zakaj je blagajna prazna?
trlbabalan
14. 04. 2010 19.49
seveda, kolk je minister pobasal v žep, pa njegovi prijatlji rotarijanci?
Neikius
14. 04. 2010 18.57
Kot vedno v sloveniji nihče ne bo plačal, če pa že bodo kvečjemu nedolžni (tisti ki se cepijo naprimer)
rageinblack
14. 04. 2010 18.10
Zahtevam peticijo na podlagi skorumpirana nabave z poštenim davkoplačevalskim denarjem, skorumpiranega cepiva, ki več škodi kot koristi... od svinj za ljudi.
Maximusgladiato
14. 04. 2010 17.31
Nič čudnega, da je Pahorjeva vlada pripeljala zavarovalnico ne samo dobankrota, ampak do 100 000 000€ MINUSA!
AlternativeFacts
14. 04. 2010 17.21
Kaj država, ljudje, ki so se cepili s tem zvarkom so prevzeli preveč nase.
MERDE-AVE-MERDE
14. 04. 2010 14.58
Pogodba JE slaba, to se ve, odgovorni naj odgovarjajo, plus naj odgovarjajo še za to da so ustvarjali paniko in zato ker so zmanipulirali narod da se je cepil z nepotrebnim cepivom vse zato da so si določeni nabasali žepe z denarjem
CKKPJ_Milko
14. 04. 2010 14.38
Glej glej.....a sedaj pa le priznavate da ni bilo vse v redu....ko je Miklavčič že šel v zasluženo penzijo... In spet ne bo nihče nič kriv. Hvala vam, zmagoviti trojček s Pahorjem na čelu.
CKKPJ_Milko
14. 04. 2010 14.38
Glej glej.....a sedaj pa le priznavate da ni bilo vse v redu....ko je Miklavčič že šel v zasluženo penzijo... In spet ne bo nihče nič kriv. Hvala vam, zmagoviti trojček s Pahorjem na čelu.