Slovenija

'Država izvaja politično nasilje nad lokalno skupnostjo'

Grosuplje/Ljubljana, 24. 02. 2010 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Barbara Smajila/N.D./STA
Komentarji
19

Grosupeljski svetniki niso potrdili mandata romskemu svetniku. Tamkajšnji župan pravi, da je država v naglici določila, katere občine morajo imeti romske svetnike. "Zato so brez kakršnih koli kriterijev določili občine, za katere se je približno vedelo, da so tam Romi."

romsko naselje Žabjak na Dolenjskem
romsko naselje Žabjak na Dolenjskem FOTO: POP TV

Potem ko so že trije občinski sveti v Grosuplju zavrnili potrditev romskega svetnika, saj vztrajajo, da gre za "politično nasilje nad lokalno skupnostjo", se je tudi tokrat zapletlo. 24. janurja je bil na, kot je ustavno sodišče zapisalo, uspešno izvedenih volitvah, kjer je bila udeležba 100-odstotna, izvoljen kandidat Elko Hudorovac. Vendar pa je občinski svet nato na ustavno sodišče naslovil zahtevo po ustavni presoji, saj meni, da je bila občina Grosuplje med občine, ki morajo v skladu z zakonom o lokalni samoupravi zagotoviti romskega svetnika, uvrščena arbitrarno.

Župan Grosuplja Janez Lesjak zagotavlja, da proti izvoljenemu svetniku nimajo nič in da iz tega ne želijo delati pompa, kljub temu pa vztraja, da vlada tudi sama ne ve, kakšni so kriteriji za "romske občine" in da je prisotnost romskega svetnika v 24-članskem svetu izrazito nesorazmerna. Ureditev bodo sprejeli, vendar šele ko jim bodo jasno razložili kriterije za takšno ureditev.

In tako tudi na današnji seji grosupeljski občinski svet ni potrdil mandata Hudorovcu. Od 23 članov občinskega sveta jih je sedem glasovalo za potrditev, 16 pa proti, je dejal direktor občinske uprave Marko Podvršnik, ki ga današnja zavrnitev sicer ni presenetila.

Kot je dejal Podvršnik, bodo Elku Hudorovcu poslali uradni sklep o zavrnitvi mandata. Po vročitvi sklepa pa ima Hudorovac po zakonodaji možnost varstva volilne pravice na upravnem sodišču. Po besedah Podvršnika je Hudorovac danes napovedal, bo to pravno varstvo tudi izkoristil. Podvršnik je še dodal, da odločbo upravnega sodišča pričakujejo v največ dveh mesecih.

Predsednik Državne volilne komisije Marko Golobič je dejal, da ni razloga, da upravno sodišče ne bi odločilo drugače, torej ugodilo morebitni pritožbi Hudorovca. "Upravno sodišče zelo hitro rešuje te spore, ker gre tudi v tem primeru za poseg po pasivni pravici volivca po 43. členu ustave, torej gre tudi za ustavno pravico," je poudaril.

Župan je kritičen: 'Brez kakršnih koli kriterijev določili 20 občin'

Že pred kakšnimi sedmimi leti in več, ko je bila na vladi sprejeta odločitev, da se v predpristopnih pogajanjih z EU in takratnih očitkih o nespoštovanju človekovih pravic, pri čemer je bila vedno omenjena tudi ne dovolj dorečena politika do romske skupnosti, se je vlada odločila, da bo naredila neko izvirno potezo, ki je ni nikjer v svetu,” nam je povedal grosupeljski župan Janez Lesjak. “Romski skupnosti je tako podelila neke pristojnosti oziroma pravice participacije pri lokalni oblasti, izrazito samo pri lokalni.”

Obstoj avtohtone romske skupnosti v posamezni občini se izkazuje z različnimi okoliščinami, za ugotavljanje pravice do predstavnika romske skupnosti v občinskem svetu pa so poleg avtohtonosti romske skupnosti v posamezni občini pomembni tudi drugi kriteriji (npr. organiziranost, število pripadnikov), kot je v svojih odločbah že poudarilo Ustavno sodišče. Iz Odločbe v postopku za oceno ustavnosti Zakona o lokalni samoupravi, začetem z zahtevo Občinskega

Lesjak je kritičen: “Mudilo se je in bilo je popolnoma nedorečeno, takrat se je brez kakršnih koli kriterijev določilo 20 občin, za katere se je približno vedelo, da so tam Romi.” Dodaja še, da je skupnost pri njih bila in je še vedno zelo majhna, saj Romi predstavljajo samo okrog 0,3 odstotka prebivalstva, to pomeni od 140 do 150 ljudi.

Takoj ko smo pristali na omenjenem seznamu, smo zahtevali, naj nam pojasnijo, po kakšni logiki ima lahko številčno tako majhna skupnost enega predstavnika v 24-članskem občinskem svetu. To je izrazito nesorazmerno. Če nam seveda predstavijo razloge za to, potem bomo to potrdili, sicer pa ne. od takrat naprej se že vleče ta spor,” opisuje situacijo Lesjak.

Država seveda ni odreagirala. Takrat so povozili naša mnenja, tako rekoč prisilili so lokalno skupnost, do zdaj so to zavrnili že trije občinski sveti. Država kljub opozorilu ustavnega sodišča še zdaj ni pripravila kriterijev, po katerih bi se morale te občine tako rekoč same prepoznavati. Oni so namreč kar arbitrarno določili, nekdo jih je pač dal na spisek. Tega mi preprosto ne sprejemamo. Ker država po pravilu svojih napak ne priznava in ne popravlja, se to politično nasilje nad lokalno skupnostjo nadaljuje. Ustavno sodišče ne more in verjetno tudi noče reagirati v nasprotju z vladno odločbo in proti tako občutljivi zadevi.

V popisu Romov ni, v volilnem seznamu so

Večina romskih otrok v Grosuplju hodi v šolo, pravi tamkajšnji župan.
Večina romskih otrok v Grosuplju hodi v šolo, pravi tamkajšnji župan. FOTO: Reuters

Na vprašanje, ali so izpolnjeni trije kriteriji, ki jih je do zdaj izpostavilo ustavno sodišče kot podlago za pravico do romskega svetnika, je Lesjak odločno dejal, da ne. “Prvič, glede števila pripadnikov skupnosti nam vsi zatrjujejo, da jih nihče nima pravice preštevati. A nekdo jih je vendarle moral, če je nekatere občine določil kot 'romske', druge pa ne. Drugič, organiziranosti ni nobene. V občini Grosuplje Romi niso organizirani. Pred kakšnim letom so sicer ustanovili društvo, ki pa ne deluje več in so ga izpisali. Glede avtohtonosti pa nihče pravzaprav ne ve, kakšen kriterij naj bi to določal. Avtohtonost naj bi bila večstoletno bivanje naroda na nekem območju, ampak mi tega nočemo priznavati. Ta kriterij uporabljajo nekatere evropske države, za nas pa naj ne bi bil sprejemljiv. Zato smo uvedli izraz trajna poselitev, pa tudi tega nihče ne zna pojasniti. Koliko je to let? Pri nas so namreč Romi trajno poseljeni nekje iz sredine 60. let prejšnjega stoletja.”

Nestrpnost se povzroča pravzraprav ravno s tem, ko se takšne prisile dogajajo. Mi smo sicer z Romi izjemno korektno delali, ogromno smo vložili vanje. V zadnjih desetih letih so zelo napredovali: večina otrok je v šolah, naselja imajo vodo, kanalizacijo, napeljali bomo tudi elektriko, in vse to iz občinskega proračuna. Trudimo se, ker si želimo, da normalno zaživijo. Grosupeljski župan Janez Lesjak

Svetniška skupina občinskega odbora SDS je ob tem izpostavila tudi dejstvo, da se v zadnjem popisu prebivalstva leta 2002 v grosupeljski občini nihče ni opredelil za Roma, hkrati pa je v posebni volilni imenik romske skupnosti v občini, ki so ga po županovih besedah sestavili pred kratkim, vpisanih 41 romskih volilnih upravičencev. Kako je mogoče, da se nihče ni opredelil kot Rom, kljub temu pa ima pravico voliti romskega svetnika?

To je posledica tega, da pri popisih gre za prosto voljo, da se vsak zjasni, kot hoče. Lahko se vpišeš kot eskim ali pingvin, to je vse dovoljeno. Prosta volja vseh Romov pa je očitno bila, da se ne opredelijo kot Romi. Zdaj pa, ko se profilira in izpostavlja ta njihova pravica, so pa vsi poenoteni. Tudi država jih je pripravljala in osveščala glede volitev. Zdaj nihče ne razmišlja, da se prej niso opredelili kot Romi. Ali je zdaj to do večinskega naroda korektno, je pa vprašanje,” razlaga Lesjak.

Ustavno sodišče je sicer dopustilo možnost, da občina sproži postopek za spremembo takšne zakonske ureditve. Na vprašanje, ali razmišljajo v tej smeri, je Lesjak odgovoril, da se te možnosti zavedajo, vendar pa se še niso odločili. “Ravno ta poduk, ki nam je dan, dokazuje nemoč ustavnega sodišča. S tem so namreč žogico vrnili spet nam in državi, češ, sami se zmenite.

Zakon bomo preučili pred poletjem

Igor Lukšič, predsednik vladne komisije za zaščito romske skupnosti
Igor Lukšič, predsednik vladne komisije za zaščito romske skupnosti FOTO: Jani Dolinšek

Vladni komisiji za zaščito romske skupnosti se, kot za zdaj kaže, z reševanjem tega problema ne mudi pretirano. Predsednik komisije Igor Lukšič je po včerajšnji seji dejal, da “zaenkrat obstaja ta zakon, ki ga je treba spoštovati. /.../ Na seji komisije smo izrazili zadovoljstvo, da je končno tudi občina Grosuplje izvolila svojega romskega svetnika. Pojavila se je tudi ideja, da bi eno od prihodnjih sej posvetili tudi temu problemu, a zaenkrat bomo počakali, da pridejo vse pobude na dan,” je še povedal Lukšič in izrazil pričakovanje, da se bo to zgodilo še pred poletjem. “Pogledati bo treba, ali zakon še ustreza obstoječi zakonodaji ali ne.”

Lukšič je sicer še preden je bilo znano, da na grosupeljski občinski seji romskega svetnika niso potrdili, dejal, da bi bilo to zelo slabo. “Prav bi bilo, da vendarle upoštevajo zakon in neke civilizacijske pridobitve in se nehajo sklicevati na tisto argumentacijo, ki je 'prekratka'. Mi pozdravljamo izvolitev tega romskega svetnika in zdi se mi, da je to, ne samo po pravni plati, ampak tudi po civilizacijski, izpolnitev neke norme, na katero Slovenija pristaja”.

Zares: Možnosti za prostovoljno izvršitev odločbe so bile izčrpane

Iz poslanske skupine Zares so medtem sporočili, da so takšno odločitev ustavnega sodišča pričakovali. Kot so zapisali, so vlada in državni organi doslej izčrpali že vse možnosti za dosego prostovoljne izvršitve odložbe ustavnega sodišča, s katero je to ugotovilo neskladnost statutov nekaterih občin z zakonom o lokalni samoupravi. Statuti namreč ne določajo, da so člani občinskih svetov tudi predstavniki romske skupnosti. Zato je bila edina možnost za izvršitev slednje nova zakonska ureditev, na podlagi katere bodo romski skupnosti v Sloveniji varovane pridobljene pravice, hkrati pa bo zagotovljeno njeno predstavništvo v občinskem svetu Občine Grosuplje, so še zapisali v Zares in izrazili pričakovanje, da bodo občinski svetniki v Grosuplju izvoljenemu romskemu svetniku omogočili polnopravno sodelovanje v občinskem svetu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boer
24. 02. 2010 19.56
lodz čez 15 let bo vladal še NWO sistem, ko človek pogleda svetovnos liko ima oblččutek da se red in morala namenoma rušita
Audy
24. 02. 2010 16.02
Slovencek1 24.02.2010, 15:19 To sem že zadnjič povedal, njihovo obnašanja je samo posledica našega ohlapnega sistema, ki ne dovoljuje plačila prekrškov iz socialne podpore in družbeno koristnega dela za prekrškarje. Skrajna levica je grobar cele evrope, ne samo Slovenije.
Slovencek1
24. 02. 2010 15.19
lej vsak odgovorni minister bi ravnal tako, da spremeni zakon v smeri, da so ti odvzete vse pravice (doklade, štipendije, socialne pomoči,...) če ne igraš po pravilih igre pa da jih vidimo pol! p.s. tudi jaz kdaj pa kdaj prtisnem na gas ampak jaz to delam varno na širokih praznih cestah ne pa po mestnih središčih. Si teslo če to res kda pa kdaj počneš...ti pravim pridi z vasi v mesto pa oš vidu kaj ta zalega počne po cestah, trgovinah, naseljih,...
ti ne razumeš.. našim oblastem je glaven samo denar.. koga pa sploh boli "nekaj" zate?!?! pa saj niso samo romi tisti ki drvijo pa nekaj sej to jaz to kdaj pa kdaj ušpičim.. ampak mene bo država ustavila.. roma pa ne bo.. oblasti pa ne bodo zate nikoli poskrbele.. saj vidiš kaj delajo z ubogimi psi.. ;) 24ur je pa tista zadevica, ki pomaga prepričevati ljudi v to da imajo oblasti prrav.. 24ur ni nič drugega kot propaganda.. :D
Slovencek1
24. 02. 2010 15.09
Someone321 piši takšne neumnosti ko jih boš čutil na svoji koži
mah tukej je pa tko kle je država tista ki je zafrknla.. tisti ki se prtožujete d so romi to pa ono mate narobe.. je že res da večina krade pa zganja neke packarije ampak lejte.. kle je država tista na ketro bi mogl kazat sz prsti ne na rome.. to je njihov način življenja.. romi imajo drugačno etiko kot večina slovencev.. in če jih ne sprejemamo delamo napako.. če jih pa sprejmemo.. mormo pa veliko dela v to vložt ne pa obupvat.. sej je res da kradejo.. recimo v moji vasi se vsak mesec vsaj 1x - 2x prikažejo tovornjaki/kombiji z 3 romi in sprašujejo če imamo kaj železa.. pa včasih ga imam včasih nimam.. poznam pa veliko primerov, ko je mogel kakšen znanec zagroziti z sekiro ali motorko, da ga niso okradli.. kradejo pa tako da tudi če jih gledaš še kar silijo in nekaj.. tudi če rečeš da naj odložijo kar so vzeli še kar silijo.. tako je in tako bo.. je pa seveda res da za nih ZAKONI NE VELJAJO in tukaj bi lahko rekli da je naša vlada rasistična.. romi živijo v utpiji, mi pa delamo in hiramo kot nori pa za to ne dobimo nič.. tako da tu je DRŽAVA KRIVA in ne ROMI ;)
ArmedUprising
24. 02. 2010 14.34
airways Tapru pri sebr razčisti kaj je rasna nestrpnost. Večina tu napisano so mennja uporabnikov to zame še ni diskriminacija.In ti kar tu bluzis da smo rasisti te lahko mi ovadimo.
airways
24. 02. 2010 14.32
angst, boer, staford in ostali, lahko boste pojasnjevali svoje poglede na svet na sodišču. prijava sledi.
angst
24. 02. 2010 14.27
+1
staford maš prou, oni sploh niso ze od nekdaj tukj mi pa smo. akr se tice kazni nas lih kontra obravnavajo
angst
24. 02. 2010 14.22
js stojim za svojm besedam
airways
24. 02. 2010 14.18
Če kdo slučajno misli, da ni možno podati kazenske ovadbe zaradi širjenja rasne in narodne nestrpnosti na forumu: "V zvezi s pisno ovadbo so bile pregledane vsebine omenjenih forumov, pri tem je bilo ugotovljeno, da so nekateri udeleženci forumov dejansko vpisovali prispevke z neprimerno vsebino oz. vsebino, ki je takšne narave, da širi nestrpnost do občanov občine Lendava, ki so romske narodnosti. Po dosedanjih ugotovitvah je omenjena kazniva dejanja storilo več oseb." Ko bo preiskava končana, bo PU Murska Sobota vložila kazensko ovadbo zoper identificirane storilce kaznivih dejanj, med katerimi so tudi mladoletniki."
ArmedUprising
24. 02. 2010 14.11
+1
airways ko bodo isto kaznovani kakor mi.In ko bodo porihtal ostale stvari, imajo lahko 1000 svetnikov.
superjezek
24. 02. 2010 14.10
Država nič ne naredi ker ima slabe ljudi zaposlene in ker se bojijo odvetnikov kot so naprimer čeferin,ki potem nevedno državo tožijo............... Država ima denar in nevedneže zaposlene iz tega naslova je vedno dobro tožiti državo. Plačajo pa vse davkoplačevalci ne pa te k so zaposleni s strani države.
airways
24. 02. 2010 14.08
-1
in potem še naj kdo reče, da fašizem ni živ...
airways
24. 02. 2010 14.06
-1
malo si oglejte kazenski zakonik slovenije - velja za večino tukaj na tem forumu.
NOshit
24. 02. 2010 13.27
Država izvaja politično nasilje nad državljani...
Tomaž Uršej
24. 02. 2010 13.26
Še malo pa bo tako kot v ameriki da bomo staroselci zaprti v getih in bomo mrez pravic samo za plačevanje davkov bomo še vredo no pa za DELAT ker večina tega pojma ne pozna
boer
24. 02. 2010 13.21
to je poudarek da VI kot ljudje niste NIČ delalo se bo tako kot bo rekla vlada, ki deluje po načelih direktivih EU ki je ena iziemd novih svetovnih SUPERdržav po okriljem Elite.... če bo vlada določila da sem pamente sem pameten če bo določila da sem nestrpen sem nestrpen 85% ljudem ki padejo v iq razred 90-110 pa dol visi za resnico, vazno da imajo neko matrico po kateri lahko živijo svoja živlenja
Drekoselo
24. 02. 2010 13.18