Slovenija

Družinski zdravniki opozarjajo na izgorelost: v enem dnevu obravnavajo med 40 in 45 bolnikov

Ljubljana, 19. 05. 2015 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija se med evropskimi državami uvršča na rep po številu družinskih zdravnikov na prebivalca. Družinski zdravniki zato na delovnem mestu izgorevajo. Študenti medicine se ne odločajo za ta poklic, že izobraženi pa gredo v tujino, opozarjajo zdravniki.

Bolnik z bolečinami v kolku
Bolnik z bolečinami v kolku FOTO: Thinkstock

Družinskih zdravnikov pri nas močno primanjkuje, zato na delovnem mestu izgorevajo, opozarjajo družinski zdravniki ob svojem svetovnem dnevu. Študenti medicine se posledično raje odločajo za druge specializacije, družinski zdravniki pa odhajajo v tujino. Zato pozivajo politiko, naj sprejme strategijo, da bo družinski zdravnik bolj privlačen poklic.

Zdravnik v Zdravstvenem domu Ljubljana Rok Ravnikar je na današnji novinarski konferenci opozoril, da se Slovenija med evropskimi državami uvršča na rep po številu družinskih zdravnikov na prebivalca. Če je cilj, kar je ponekod v tujini tudi standard, da družinski zdravnik v enem dnevu obravnava med 15 in 20 bolnikov, pa jih v Sloveniji povprečno med 40 in 45.

Poleg tega je veliko obiskov bolnikov pravzaprav posledica socialnih stisk, pri čemer zdravnik ne more veliko narediti, kot da pokaže razumevanje in bolnika posluša. "Te frustracije se nabirajo," je opozoril. "Na koncu se počutimo, kot da delamo na tekočem traku," je dodal.

Prevelika preobremenjenost in premalo prostega časa

Tako je njihova največja težava prevelika obremenjenost in premalo prostega časa, kar pa so, kot opozarja Ravnikar, temeljne fiziološke potrebe. Poleg tega je plača zlasti mladih zdravnikov za skoraj 40 odstotkov nižja od starejših zdravnikov in do 23 odstotkov nižja od mladih zdravnikov v druge specialnosti.

In čeprav je družinska medicina po njegovih navedbah lep poklic in v največjim meri izpopolnjuje tisto, kar je kot zdravnik želel, ko se je odločil za ta poklic, pa se študenti medicine ne odločajo za poklic družinske medicine, že izobraženi pa gredo bodisi v drugi poklic bodisi v tujino, kjer je v zdravstvu bolje poskrbljeno.

Opozoril je, da je stroka storila, kar lahko, "ostaja pa velik dolg na strani države". "Sedaj je samo na ministrstvu za zdravje in velikem šefu Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da izboljšajo razmere v dobro zdravnikov in tako dobro vseh," je dejal.

Danes je aktivnih 937 zdravnikov družinske medicine, ki imajo povprečno 950 stikov z bolniki na mesec in na leto 10.000. Po njegovih navedbah bi jih potrebovali še nekaj sto, da bi za 30 odstotkov razbremenili zdravnike in se približali k standardom in normativom, predvidenim z modro knjižico zdravniških organizacij.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
20. 05. 2015 01.28
-1
Naj zamenjajo šiht
ni_mi_vse_eno
20. 05. 2015 00.31
+1
@waco - jasno je, da zdravniki navijajo za višje plače, saj so že stavkali. Primerjajo se pa z nemčijo in švico, pa naj pogledajo našo minimalno plačo in jo primerjajo s švicarsko. Baje minimalec 3300 EUR v švici ni bil izlgasovan. Je potrebno nekaj ustvarit, da lahko daš politikom, zdravnikom, umetnikom, javni upravi, in vaškim županom z množico upravljalcev. Rog se pa prodaja za 1000 EUR. Stoletna znamka, prepoznana, tradicija, ustvarjala je, pa nič vredna. Je treba nekaj ustvarit, da lahko daš.
tali?ni tom
19. 05. 2015 22.59
+3
kot trgovec vsak dan , vsak dan oziroma SAMO DVA DNI V MESECU ČE IMAM SREČO bravnavam okoli sto,stodvajset ljudi! tečnih,umazanih,neprijetnih nekaj veselih skratka vsak dan osem ur plus sobote in najmanj dve nedelje plus praznike! in ko pridem k "družinski" zdravnici pravi da ni nič , mal hladit z ledom in tablete proti bolečini si naj kupim! pa se ne gre za bolniško ampak resnično izrabljenost po 28 letih dela v mešani štacuni kljer v glavnem gagam na gradbenem odelku in kjer je vse "na roke" od cementa , zadnje čase res 25 kil prej 50 kil in do betonskih mrež,opeke ,pač vsega! in , ne morem vstat zjutraj , sklepi zanič , obraba in živci oziroma psiha na koncu! in nič mi ni , kot ni nič desettisočem v sloveniji! doktorji so pa "izgoreli!" in to družinski! neverjetno!
BŠK
19. 05. 2015 19.16
-1
Svašta!A to,da pa med mladimi ni zanimanja za omenjeni poklic pa ne boste navedli? Pa še to si zapomnite da tudi če si zdravnik boš dobil omenjeno delo samo če je kdo od tvojih v družini to počel pred teboj ali če se misliš iti s.p. s tem da je pogoj da imaš najnovejši VW Transporter z medicinsko opremo
ni_mi_vse_eno
19. 05. 2015 18.30
+6
Če delaš za denar in nagrade, potem ti je en bolnik preveč. Če pa delaš iz ljubezni do sočloveka, potem pri 70tih ne moreš nehat
luckyss..
19. 05. 2015 18.15
+20
Ja,naši zdravniki tako izgorevajo, da imajo mesečno poleg rednih tristo ur še 400 ur dežurstev in dvesto ur v pripravljenosti....Poleg tega popoldan "fušajo" privat .. z našim materialom v naših prostorih za dober denar...Saj plačujemo za zdravstvo - torej je to naše..;)