Slovenija

FOTO: Družinski zakonik na referendumu zavrnjen

Ljubljana, 25. 03. 2012 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Dvoma ni več, na referendumu so volivke in volivci družinski zakonik zavrnili. Po neuradnih rezultatih je za DZak glasovalo 45,23 odstotka, proti pa 54,77. Kaj so povedali nasprotniki in kaj podporniki zakonika?

Državljanke in državljani smo na današnjem referendumu odločali o potrditvi oziroma zavrnitvi družinskega zakonika (DZak), ki ga je državni zbor sprejel 16. junija lani. Po neuradnih rezultatih je za DZak glasovalo 45,23 odstotka, proti pa 54,77. Preštetih je približno 99,57 odstotka glasovnic. Zakonik je dobil večinsko podporo le v volilni enoti Ljubljana Center, v vseh ostalih volilnih enotah pa so ga zavrnili.

Kaj pravijo nasprotniki zakonika?

Dvomov pravzaprav ni več, družinski zakonik je na referendumu padel. Vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc je izrekel "čestitke vsem, ki so glasovali proti". Prepričan je, da ''državljanke in državljani v veliki večini spoštujejo materinstvo in očetovstvo in da si ne želijo, da bi njihove otroke v šoli vzgajali, kako naj postanejo homoseksualci''. Vseeno pa meni, da danes ni ne zmagovalcev ne poražencev. "Ne more biti tistih, ki bodo prevladali, in tistih, ki bodo premagani," je dejal in dodal, da je ne glede na rezultat jutri nov dan, ko bomo morali vsi skupaj živeti.

Aleš Primc
Aleš Primc FOTO: Damjan Žibert

Največja koalicijska stranka SDS je na Twitterju zapisala: ''Kot zaenkrat kažejo neuradni rezultati, do izbrisa več kot polovice slovenskih družin ne bo prišlo.'' ''Veseli nas, da so prevladali trezni argumenti in da je tako Slovenija dobila priložnost, da dobi res dobro družinsko zakonodajo, ki ne bo na najbolj občutljivem področju delila slovenske javnosti, '' pa so zapisali na spletni strani. Poslanka SDS Alenka Jeraj pa je dejala, da rezultat referenduma, s katerim so zadovoljni, pomeni, da so nasprotniki zakonika uspeli ljudem predstaviti, kaj družinski zakonik vsebuje. Poudarila je še, da družinski zakonik vsebuje tudi dobre stvari, vendar veliko stvari ne ureja ali jih ne ureja dobro.

Minister za delo Andrej Vizjak meni, da je izid referenduma o družinskem zakoniku posledica načina njegovega sprejemanja. Opozoril je namreč, da je bil zakonik sprejet s preglasovanjem in da so se vanj vgradile tudi slabe rešitve. "To je bila napaka prejšnje vlade in DZ, ki se je zdaj odrazila tudi v izidu na referendumu," je dejal in izrazil upanje, da so se pripravljavci zakonika iz izida referenduma kaj naučili. Ker DZ zdaj eno leto ne sme sprejemati zakonskih rešitev, Vizjak napoveduje, da bo ministrstvo čez leto dni pripravilo kompromisne rešitve, ki bodo upoštevale voljo ljudi, izraženo na referendumu. Pri tem nameravajo v zakonsko materijo vključiti tudi številne dobre rešitve, ki jih je vseboval družinski zakonik, ter poiskati ustrezne rešitve za določbe, zoper katere je imela civilna družba največ pripomb in pomislekov.

Referendum o družinskem zakoniku
Referendum o družinskem zakoniku FOTO: Damjan Žibert

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je dejal, da so zadovoljni. S tem se je po njegovi oceni potrdilo tisto, pri čemer v času kampanje vztrajali - da zakonik ni dober in da obstaja možnost za boljši družinski zakonik. Zavrnitev pa vsem, predvsem pa poslancem, daje odgovornost, da v prihodnjem letu pripravijo nov, "in seveda boljši" družinski zakonik, je dodal Tonin.

V stranki SLS so z izidi referenduma zadovoljni. Kot je dejal vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc, v stranki sicer obžalujejo, da je do referenduma sploh prišlo, vendar pa ocenjuje, ''da se je na referendumu o zakoniku pokazalo, da ljudje določenih rešitev v njem ne sprejemajo, in to voljo ljudi je treba upoštevati s hkratno veliko mero občutljivosti do družbe in njene različnosti.'' Dodal je še, da v stranki poudarjajo, da je vsekakor treba spoštovati različnosti v družbi, treba pa je tudi spoštovati vrednote, na katerih je slovenska družba utemeljena in kjer družina zaseda prva mesta na lestvicah vrednot ljudi.

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres pozdravlja zavrnitev družinskega zakonika na referendumu. V imenu ljubljanske nadškofije se je zahvalil vsem, ki so "z veliko osebno požrtvovalnostjo" dosegli, da je večina volivcev prepoznala "nenadomestljivo vlogo družine" v življenju. Po besedah tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića pa je bil rezultat pričakovan, saj so si prizadevali, da bi ohranili družino v "nekem tradicionalnem smislu". Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković in evangeličanski škof Geza Erniša sta dejala, da je treba spoštovati odločitev volivcev.

In kaj so povedali podporniki zakonika?

Miha Lobnik, vodja koordinacije pri Gibanju za družinski zakonik, je povedal, da so razočarani, saj je zakonik dober. Dejal je, da je bilo v kampanji izrečenih veliko neresnic in prihodnji čas bodo porabili za razjasnitve teh neresnic. Ministrstvu za delo bodo predlagali, da pripravi nov zakonik, ki bo vseboval stvari, o katerih so se tako podporniki kot nasprotniki strinjali. Prepričan je, da bo gibanje še naprej sodelovalo pri pripravi novega predloga zakonika. Pozitivna stran te kampanje je po njegovih besedah ta, da sedaj vsi vedo, da v Sloveniji obstajajo različne družine, v katerih živijo otroci.

Miha Lobnik
Miha Lobnik FOTO: Damjan Žibert

Nekdanji minister za delo Ivan Svetlik, ki je pripravljal DZak, obžaluje padec zakonika, ker bomo tako ostali, kjer smo bili. Še naprej bomo imeli primere, kot je primer koroške deklice, še naprej bomo imeli neenakopraven položaj za pripadnike istospolnih skupnosti, je dejal Svetlik in dodal, da to razkriva neko stanje duha v naši državi, in sicer da nismo pripravljeni priznati drugačnosti in sožitja z ljudmi, ki se odločajo na drug način.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik po padcu družinskega zakonika, nad tem ni posebej presenečena, upa, da bodo kljub enoletni prepovedi sprejemanja nove zakonodaje na tem področju našli zakonske rešitve za najbolj pereče probleme. Po njenem mnenju nujno potrebujemo zagovornika otrokovih pravic ter zakonsko določitev o prepovedi telesnega kaznovanja otrok. "Tiste stvari, ki so pomembne za otroke, so tako pomembne, da ne smemo odlašati z njimi," je dejala.

Predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću je žal za te rezultate, saj je bil po njegovem mnenju družinski zakonik dober. Po njegovi oceni je zakonik dober predvsem za otroke, prinašal je dobre rešitve in nobene slabe.

V Listi Virant, ki je edina koalicijska stranka, ki je podprla zakonik, so nad rezultati razočarani, je povedala poslanka Polonca Komar. ''Spoštujemo njihovo voljo, tako so ocenili in ocenili so, da DZAk ni prava rešitev za slovenske družine in otroke. Še vedno pa smo prepričani, da Slovenija DZak potrebuje in da ga bo v prihodnosti tudi dobila, vendar bo za to znova porabljeno veliko časa in davkoplačevalskega denarja,'' je dejala. Na vprašanje, ali bo to, da so se v tokratni kampanji znašli na strani podpornikov, vplivalo na sodelovanje pri pripravi novega zakonika, pa je Komarjeva odgovorila, da absolutno ne in da bodo tvorno sodelovali pri pripravi novega. Menijo namreč, da si naša država zasluži tak zakonik, ki ima podporo pri večini Slovencev.

Podpredsednica SD Majda Potrata je dejala, da v stranki obžalujejo zavrnitev družinskega zakonika. Po njenem so bili zagovorniki zakonika "očitno prekratki", da bi večinsko prepričali volivce, predvsem tiste, ki so ostali doma, da bi bilo vredno priti na volišče in podpreti zakonik. Družinski zakonik je na referendumu dobil več glasov proti, zato bo zdaj "kakšno leto miroval", nato pa bo treba pripraviti novo besedilo, pojasnjuje Potrata. V novi vladi bodo potem na tem področju verjetno "ločevali in delali več zakonov", čas pa bo pokazal, kaj bo to pomenilo za "otroke, družino in vse drugo".

Glasovanje referendum - 2
Glasovanje referendum - 2 FOTO: Reuters

Na Twitterju se je odzvala tudi zunajparlamentarna stranka LDS, ki pa je v času sprejemanja zakonika še sedala v DZ. ''Hvala vsem, ki ste glasovali ZA zakonik in sledili ugotovitvam stroke in argumentom. Današnji rezultat je majhen korak za slovensko desnico, toda velik za slovensko homofobijo. Obžalujemo,'' so zapisali.

Predsednik Zares Pavel Gantar je nad izidom referenduma o družinskem zakoniku kot politik razočaran, kot sociolog pa ni presenečen. Kot je dejal, je namreč Slovenija kulturno konzervativna družba, v zadnjih dveh letih pa so se zgodili premiki v pravo smer. Prepričan je, da bodo čez nekaj let rešitve, ki so danes padle, vendarle uzakonjene. Po ocenah Gantarja rezultat vendarle ni slab, zato je prepričan, da se bodo premiki nadaljevali v pravo smer in da v tem smislu ne sme biti razočaranja nad izidom referenduma.

V državljanski tribuni Za prostore svobode so z ''ogorčenjem in globoko zaskrbljenostjo sprejeli rezultat referenduma''. Zapisali so, da zelo težko sprejemajo dejstvo, da je o tako pomembni temi glasovala komaj dobra četrtina volilnih upravičencev. ''Z množično neudeležbo na referendumu smo dopustili izključevanje vseh, ki niso po meri vladajoče elite in posredno pritrdili aktivni politiki vzbujanja predsodkov ter strahov pred manjšinami,'' so sporočili iz državljanski tribuni Za prostore svobode. ''S tem je Slovenija še en ogromen korak dlje od enakopravne, odprte družbe, v kateri bi lahko vsi – ne glede na to, kdo smo, v kaj verjamemo ali s kom spimo – v čim večji meri realizirali svoje potenciale. Resno nas skrbi, kam vodijo ti procesi.,'' so še dodali.

Glasovanje referendum - 1
Glasovanje referendum - 1 FOTO: Reuters

Stranka DeSUS v kampanji ni sodelovala in se tudi ni opredeljevala za ali proti. Podpredsednica DeSUS Marija Gjerkeš Dugonik pa je ocenila, da je k današnji zavrnitvi družinskega zakonika na referendumu najbolj pripomoglo dejstvo, da Slovenci kot družba počasi sprejemamo spremembe in tudi to, da so bili nasprotniki zakonika "preglasni na dejstvih, ki jih v zakonu ni". Podpredsednica DeSUS je ob izidih referenduma ocenila, da bomo "očitno rabili še nekaj časa, da bo naša družba sposobna razmišljati drugače". A dodala, da imajo volivci vedno prav in da je treba njihovo voljo spoštovati.

Kaj so ob glasovanju dejali trije predsedniki?

Predsednik republike Danilo Türk je ob glasovanju v Ljubljani poudaril, da referendum o zakoniku ni bil nujno potreben. "Zakon je dober in bi ga lahko uveljavili takoj. Avtoriteta zakonodajalca zahteva, da se zakoni uveljavljajo, ne da se izpodbijajo na referendumih," je pojasnil. Vendarle pa je bil referendum po njegovih besedah legalno predlagan in opravljen.

Predsednik vlade Janez Janša je nasprotnega mnenja in zato je pričakoval zavrnitev družinskega zakonika. Čas je, da nehamo eksperimentirati z družinami in še posebej z otroki, je še dejal potem, ko je skupaj s soprogo oddal svoj glas na volišču v Domu krajanov v Šentilju pri Velenju. Kot je dodal, brez otrok ne bo niti denarja v pokojninski blagajni niti kakršnekoli druge prihodnosti. Na vprašanje, ali vlada razmišlja o spremembi referendumske zakonodaje, je Janša pojasnil, da bi vlada o tem lahko razmišljala, vendar nima možnosti, da sama to naredi. Gre za dvotretjinsko večino, ki je potrebna za kakršnokoli spremembo tako ustave kot zakona o referendumu, in to je stvar ustavne komisije v državnem zboru, je še dejal.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant pa je ob oddaji svojega glasu na volišču v Dobu pri Domžalah izrazil upanje o potrditvi zakonika. Menil je namreč, da bi nekateri, zlasti nekateri otroci, ''živeli lažje in stvari bi bile bolj enostavne.'' Dodal je, da v primeru, potrditve nihče ne bi živel slabše.

Anketa Arhiv
FOTO: Družinski zakonik na referendumu zavrnjen
Ali ste prebrali družinski zakonik?
FOTO: Družinski zakonik na referendumu zavrnjen

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2647)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dayweed
26. 03. 2012 18.26
+1
v drugem zakoniku pa tudi istospolne nebiološke posvojitve!
jasmina1976
26. 03. 2012 17.05
+10
sploh ne vem, zakaj je bil referendum razpisan. bi lahko kar takoj sprejeli zakon. koga pa sploh briga, če se dve ženski oz. dva moška odločita imeti otroke. saj je to njihova stvar, ali ne. če sta pa ata in mama, pa z otrokom grdo delajo, to pa je ok., ali ne. jaz bi spisala referendum za nekaj takega. vse je za dobrobit otroka.
Alen Macuh 1
26. 03. 2012 16.33
-1
Ne gre se za strpnost proti gejem. Ne gre se za cerkev, ker vsi vemo kak je cerkev in kolko še ma podpornikv oz. kolko so stari (+60). Gre se za en člen, ki nam in našim otrokom vzame osnovo človekovo pravico. Meni nebojo ukazovali kdaj bom mogo otroke pelat cepit oz. kaj jim bodo vbrizgali, bog ve kaj vse je not v totih škropivih. Poznam dosti ljudi, ki so se šli cepit proti \"novi gripi\" in so nato hudo zboleli, še zaj majo posledice in alergije, ki jih pred tem niso meli. In še nekaj, vsi ki mislite, da je slovenija evropa se zbudite in ne sanjate več...Vsi silite v evropo, mi smo EVOPA!!! mi smo EVROPA!!! Mi smo balkan in bomo ostali balkan hahah. Jaz ko grem v avstrijo, nemčijio....
Alen Macuh 1
26. 03. 2012 16.33
-3
Ne gre se za strpnost proti gejem. Ne gre se za cerkev, ker vsi vemo kak je cerkev in kolko še ma podpornikv oz. kolko so stari (+60). Gre se za en člen, ki nam in našim otrokom vzame osnovo človekovo pravico. Meni nebojo ukazovali kdaj bom mogo otroke pelat cepit oz. kaj jim bodo vbrizgali, bog ve kaj vse je not v totih škropivih. Poznam dosti ljudi, ki so se šli cepit proti \"novi gripi\" in so nato hudo zboleli, še zaj majo posledice in alergije, ki jih pred tem niso meli. In še nekaj, vsi ki mislite, da je slovenija evropa se zbudite in ne sanjate več...Vsi silite v evropo, mi smo EVOPA!!! mi smo EVROPA!!! Mi smo balkan in bomo ostali balkan hahah. Jaz ko grem v avstrijo, nemčijio...
vicente
26. 03. 2012 16.06
+6
edino človeška neumost je neskončna
tinca393
26. 03. 2012 14.39
+15
res sem razočarana nad izidom referenduma, ker sem bila sveto prepričana, da slovenci le bomo našli način, za zedinjenost in strpnost ki je nam v naši daželi primankuje. iz dneva v dan smo poslušali homoseksualci gor, homoseksualci dol, glodali kosti ki so nam jih metali in se prerekali na radiu, televiziji, forumih, a vendarle sem menila da bo rezultat jasen: SPREJET DRUŽINSKI ZAKONIK. na žalost se to ni uresničilo, a komentiram lahko le takole:ne glede na rezultat, in zdajšnjo posmehovanje tistih ki so bili proti, še vedno vem da obstaja veliko ljudi ki misli tako kot jaz.ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI.....DRUGAČNIM. Pa naj bo homoseksualec ki hoče otroka, invalid ki išče le razumevanje, ali pa punca ki živi zato da samo je. Recimo diskriminaciji ne in se rajši rešujmo na način, ki bo strpen, nesovražen, itd. Še posebej pa našim otrokom, in otrokom ki bodo še prišli, ustvarimo deželo strpnosti. drugačnost je človeška, popolnost pa rezervirana za bogove
anshi
26. 03. 2012 16.03
+4
VolkBrenin
26. 03. 2012 11.46
-3
VolkBrenin
26. 03. 2012 11.38
-3
mir0k
26. 03. 2012 11.29
+0
Sem pričakoval, da bo zakonik sprejet. Kaj mi pove rezultat? Slaba udeležba mi pove, da ljudje še vedno prepuščamo odločitve drugim, ker ne verjamemo, da lahko vsak posameznik spremeni veliko. Pravzaprav je vsak posameznik edini, ki sploh lahko spremeni svoje življenje. Začne se znotraj in se širi navzven. Samo prava semena je treba posaditi, da prerastejo plevel. Drugo, ker verjamem, da se vse dogaja z dobrim razlogom in da ni naključij, ima tudi ta rezultat svoje mesto. Zato ga hvaležno sprejemam. Lep dan vsem in imejte (v)se radi, ljubezen je najmočnejša energija, ki dela čudeže.
politik70
26. 03. 2012 10.20
+5
Cukjati je do jutra skakal po Vrhniki.
politik70
26. 03. 2012 10.20
+0
In Ivan je uspel še z enim referendumom res je mojster v zapravljanju.
Balki30
26. 03. 2012 11.14
+13
Referenduma ni razpisal ivan ampak dz.To je delo prejšnje vlade.
MICLA
26. 03. 2012 10.18
-11
KAJ DRUGEGA STE PA PRIČAKOVALI SEDAJ VSAJ VIDIMO KOLIKO JE TOPLOVODARJEV V SLOVENIJI ALI PODPORNIKOV TEGA ZAKONA.
politik70
26. 03. 2012 10.16
+1
Upam da vam je sedaj jasno zakaj so se Slon Kobal Godnič Valič SAdež delali prejšno soboto norca iz aktualne vlade in referenduma....
politik70
26. 03. 2012 10.13
+3
Primca je lahko fejst sram da je zapravil 3miljone slovenskega denarja. Res super fenomenaln rezultat ... Se kaj sprašujeji kaj bo na to rekla EU? Saj smo že hujši kot naši sosedje Madžari. In če zaradi takih blesarij dobimo še kakšno negativno boniteto iz EU je stvar vrhunska. Saj lahko preživimo .... Varčevanje ..... Razložite to penzijonistom ki jim boste vzeli dodatek za rekreacijo in mladim mamicam na porodniškem dopustu ki jim Ivan hoče zmanjšati porodniške.. Res super vlada ni kaj....
Balki30
26. 03. 2012 11.14
+4
ZGoraj si napisal da je ivan zapravu denar dj se odloči.
opanko
26. 03. 2012 13.19
+4
Denar je zapravila vlada Boruta, ki je naredila slab zakon in ga ni hotela popravit ...
tinca393
26. 03. 2012 14.43
+0
denar je zapravila civilna iniciativa ki je hotela referendum, ne pa mi zagovorniki zakona, ki smo se z zakonikom strinjali in če ne bi bilo nekakšinih inicitaiv bi ta zakonik bil lahko že v veljavi
politik70
26. 03. 2012 10.08
+0
Udeležba na referendumu fenomenalna celih 20 % oziroma 340 000 volilcev od 1.700000. In še od teh udeležencev je bilo proti samo 55%... ali 180 000 volilk in volilcev kar na uč pomeni dobrih 12 % vseh Slovencev ki imajo volilno pravico. Skrajni čas da se prepove referndume ali pa določi minimalno udeležbo. Se pravi še vs SDSovci in NSIjevci niso bili proti oziroma niso opravili svoje volilne dolžnosti. Ne vem kje so bili Previrantovi volilci saj je Previrant bil ZA družinski zakonik in je izjavil da je tako tudi glasoval. Rezultat včerajšnega referenduma je samo 3.000 000 € stroškov ki bi verjetno zelo prav prišli ljudem ki niti za kos črnega kruha nimajo. Ja Ivan je imel možnost preprečit ta referendum pa ga v duhu varčevanja ni sa jse je ustrašil RKC Slovenije... Kar naj tehle par Slovencelnov se veseli še posebno naj bojo veseli Duhovniki pri svojih umazanih igricah... Ja taki smo ....
kdsjdks
26. 03. 2012 10.05
+9
pa še to najnovejši slovenski moto se glasi: "jebeš otrokove pravice, Naj živi cerkev"
kdsjdks
26. 03. 2012 09.59
+9
marsikaj bizarnega se je že zgodilo v tej državici, ampak zdaj me je resnično prvič v življenju SRAM da sem slovenec
Trglav
26. 03. 2012 10.16
+5
volitve2011V
26. 03. 2012 09.37
+22
Aleš Primc je izrekel \"čestitke vsem, ki so glasovali proti\". Prepričan je, da \'\'državljanke in državljani v veliki večini spoštujejo materinstvo in očetovstvo in da si ne želijo, da bi njihove otroke v šoli vzgajali, kako naj postanejo homoseksualci\'\'. To lahko izreče le popoln bedak in nevednež! Pa kje ta in njemu podobni živijo?! A homoseksualnosti se da naučiti? Pa še nalezljiva je po možnosti? Zakaj so potem otroci iz \'tradicionalne\' družine istospolno usmerjeni?! Pa bistvo tega zakonika sploh ni v tem, da bi lahko istospolni partnerji posvojili otroka!!!!! Šlo naj bi za pravice otrok! Že res, da bi bil lahko še boljši a vsaj spustil se je v urejanje rejništva npr., ki pa je pri nas čisti poden! Za bruhat! Namesto, da bi se pogovarjal raj o tem, kako bomo naše otroke nahranili ob nezaslišanih predlogih o šparanju, trošimo denar za tako butase referendume! Leta 2012 bi določene stvari morale biti same po sebi umevne! V glavnem fuj in fej in sramota in dobrodošli nazaj v nazadnjaštvo!
Music1
27. 03. 2012 12.30
+4
res je to, princ teme je dejansko spravil ovce nazaj u mračni srednji vek... žal mi je, da živim med malimi fašistki.
mark54
26. 03. 2012 09.06
+13
Iz izjav se vidi vsa beda nasprotnikov zakona, še posebej g. primca. Naj on pove kako s epostane GAY . Tega vsa svetovna znanost še ne ve. Kako naj potem negdo uči otroke kako postati gay? da ti mozak stane !! ne moreš verjeti. Sicer pa ni čudno. Pred leti je ena gimnazijka pred maturo na vprašanje kaj si ona misli o gay-ih je rekla da sicer nima nič proti . Če so se pač eni pač TAKO ODLOČILI ( da so gay!) V vsem12 letnem šolanju ji NIHČE ni razložil NIČESAR v tej zvezi. Kot da se je invalid sam odločil da se rodi z telesno hibo ! kot da je črnec sam izbral barvo kože ali slično !!! V šoli bi otrokom morali neke zadeve razložit pa ne samo o gayih ampak o raličnostih ki so v družbi in kakp se nositi z njimi in obnašati v komunikaciji z takimi ljudmi. G. primc ! zaman ste hodili v šole , NIČ se niste naučili in ste zaplankani v svojem svetu. Neprijaznem do vseh drugačnih in potrebnih vsaj razumevanja če ne še kaj drugega. ŽALOSTNO !!! .
Trix_x
26. 03. 2012 09.31
+5
asdoasa
26. 03. 2012 09.42
+0
To, da je negdo gay, se verjetno res ni sam odločil in če živi z nekom, ki je ravo tako gay, je prav, da se takšna skupnost tudi zakonsko regulira. Z vsemi pravicami in dolžnostmi. In če jim uspe po naravni poti priti do njunega otroka, je prav, da ga tudi vzgajata. Ne vidim v čem je problem. Sem pa proti, da se takšnim parom omogoči, da otroka posvojijo. Nisem homofob in me kot taki sploh ne motijo. Sem pa proti nenaravnemu in da imata dva istospolna otoka pač ne gre, narava ne da.
Irie Sha
26. 03. 2012 09.58
+0
lahko pa posvojita.:)še vedno.kr to leti na 2 tipa, ki ne morta rodit otroka.na 2 ženski, ki jo lahko pač nek random tip oplodi pa kao lahko imata otroka pa to ne leti, ker je to pač naravno po neki čudni logiki.vidite ljudje.vsi govorite kak spoštujete razlike pa vbistvu sploh ne stojite za temi besedami, ker jih porušite z naslednjim stavkom.
denden
26. 03. 2012 09.02
+15
O pravicah otrok in o idealni družini, otrok z očetom in materjo, nam pridigajo župniki, ki že stoletja ne priznavajo svojih otrok, ki jih ni malo. A ti otroci nimajo pravice do očeta in matere, preživnine, itd...