Slovenija

Družine žalujejo, objestneži pa ostajajo na prostosti

Ljubljana, 17. 11. 2011 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mateja je v nesreči izgubila sina. Zbil ga je "objestnež", ki se še danes na prostosti hvali s to nesrečo, obravnavan pa bo kot povzročitelj prometne nesreče iz malomarnosti, je povedala.

V regijah z najnižjim dohodkom na prebivalca je tveganje za smrtnost moških v prometnih nesrečah večja kot v regijah z višjim dohodkom.

V soboto se bomo spomnili žrtev prometnih nesreč. Te po besedah vodje pisarne Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Sloveniji Marijana Ivanuše po svetu vsako leto zahtevajo 1,3 milijona življenj, okoli 50 milijonov ljudi pa se poškoduje. V Sloveniji je v zadnjih 20 letih na cestah umrlo 6450 ljudi.

V soboto se bomo v Sloveniji spomnili žrtev prometnih nesreč. Svojci pa opozarjajo predvsem na počasnost sodnih postopkov.
V soboto se bomo v Sloveniji spomnili žrtev prometnih nesreč. Svojci pa opozarjajo predvsem na počasnost sodnih postopkov. FOTO: POP TV

Sodni postopki v primerih tragičnih prometnih nesreč se pogosto vlečejo v neskončnost, opozarjajo v zavodu Varna pot, kjer si prizadevajo, da bi se končali hitreje. Predsednik zavoda Robert Štaba je ob tem spomnil na občutke svojcev ob mučnem čakanju na pravnomočnost sodb.

Svojo zgodbo je predstavila Lilijana Mavec, ki je v nesreči izgubila hčer, nato pa kar sedem let in pol čakala na zaključek sodnega postopka. Podobne obravnave se boji Mateja Novak. Njenega sina je junija zbil "objestnež", ki se še danes na prostosti hvali s to nesrečo, obravnavan pa bo kot povzročitelj prometne nesreče iz malomarnosti, je povedala. Družina si želi, da bi se sodna praksa spremenila in bi bila tudi družina umrle osebe stranka v postopku, da se jo obravnava kot oškodovanca ter bi bila obveščena o poteku sojenja in vseh drugih informacijah.

V soboto bodo po Sloveniji zagorele svečke v spomin na žrtve prometnih nesreč. Zagorele bodo v več kot 20 slovenskih krajih, med drugim v Ljubljani na Prešernovem trgu, v Mariboru pa na Slomškovem trgu.

Hkrati želi, da se v zakonik vnese termin zavestnega dejanja, saj nekdo, ki drvi s trikratno hitrostjo od dovoljene, prevozi več rdečih luči ter se na sploh obnaša objestno, prometne nesreče ne stori iz malomarnosti, temveč se za takšno ravnanje odloči zavestno. Sodnike, odvetnike in javnost opozarjajo, da objestni in nestrpni vozniki – povzročitelji prometnih nesreč, ki še vedno niso kaznovani, ogrožajo tudi njih in njihove otroke.

Vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun je v zvezi s tem pojasnil, da bo z novim kazenskim zakonikom "v veljavo stopil člen, ki bo govoril o hudih dejanjih v prometu" in ki bo "stvar lahko pripeljal tudi do naklepa". Sicer pa je v Sloveniji po njegovih besedah še "veliko manevrskega prostora" na področju izboljševanja prometne varnosti.

Preberite si še o Slovencu, ki je z avtomobilom nesrečno trčil v otroka. Ta je po nekaj dneh umrl, zaradi česar si je voznik vzel življenje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stefan Njivar
18. 11. 2011 16.51
Zelo je žalostno če ti gdo povozi otroka policija se premalo zaveda tega sploh na Ptujskem območju preveč je še vinjenih voznikov zakaj dobijo ti vozniki nazaj vozniško
Maady
18. 11. 2011 16.20
Na cesti pijani morilci ubijajo nedolžne prav tako pa Kriminalni, do podna skorumpirani pravosodni sistem do konca ubija žalijoče za ubitim na cesti.. Postavlja se vprašanje kdo je večji zločinec sodniki ali tisti ki pijani pobijajo na cestah
kleopatra-1
18. 11. 2011 13.48
+1
Vedno se zavzemam za mirno reševanje zadev, po zakonu, ampak v takih primerih, kot so opisani zgoraj, verjemite, da ne bi čakala nobenih nesposobnih sodnikov v naši državi, ampak bi preprosto vzela pravico v svoje roke.
periot22
18. 11. 2011 12.00
Ja policisti svoje prijatelje pustijo da delajo po cesti kar jim paše, lovijo pa nedolžne!!!!!
Spetsnaz
18. 11. 2011 09.22
Pri umoru tega fanta, naj bi Mikić z BMW terencem za stavo vozil cez vec rdecih luci . Policaji pa ..nevem ali zaradi zakona ali malomarnosti pregledajo samo kamere v kriziscu, kje je bil dogodek in ne vseh kamer, ki jih je v srediscu Ljubljane vec sto. Tako bi lahko dejansko ugotovili, ali je zavestno vozil z trikaratno hitrostjo od dovoljene, skozi vec rdecih semaforjev... femdom 18.11.2011, 06:51 14 Mikič že ima 42 pravnomočnih prekrškov in se še vedno vozi naokrog.Sram te bodo Kresalova in sram te bodi Zalar. Sram bodi našo državo.
later
18. 11. 2011 09.15
Kakšna je razlika med hitrim voznikom in objestnežem? Velika!!
later
18. 11. 2011 09.13
Kakšna je razlika med hitrim voznikom in objetnežem?? Velika!!
Mocvirnik
18. 11. 2011 08.29
Veliko lahko pišemo o ti. objestnih in neodgovornih voznikih. V teh dneh, ko je v Ljubljani megla, vidim zelo malo pešcev s kresičko, odsevnim trakom, lučko...V primeru karambola, ko povoziš pešca vglavnem voznik avtomatsko postane kriv, pečec pa je tisti bolj izpostavljeni in hkrati bolje "zaščiteni" udeleženec v prometu. Kaka dva dni nazaj sem na cesti v predmestju Ljubljane skoraj zbil pešca. Iz službe sem se malce sesut od buljenja v računalnik vrčal nekje okoli 18 ure. Na avtu mi delajo vse luči, prižgane sem imel tudi meglenke. Pešec je bil oblečem povsem črno, hodil je po robu cestišča, a še vedno po cestišču. Na sebi ni imel nič, kar bi povečalo njegovo vidljivost v temi. In če bi ga podrl? Objestnost, hitrost, najverjetneje vinjenost, neizpravno vozilo...
6zabica
18. 11. 2011 08.21
Strinjam se z mamo pokojnega...itak pa ne verjamem v pravičnost sodnega sistema. V naši zakonodaji bi bilo potrebno marsikaj spremeniti, dopolniti...itd., a dokler ne bo v kaki nesreči umrl otrok kakega pomembneža se ne bo nič spremenilo. Sicer pa vsak, ki sede za volan (trezen,pijan,pod vplivom kakih substanc,itd.) stori to zavestno!
Tito_Partija
18. 11. 2011 07.58
Policaji že sedaj par nesreč izkoriščajo za pregon nedolžnih voznikov, namesto, da bi lovili kriminalce. To se enkrat mora nehat.
hubertfast
18. 11. 2011 07.57
Največji problem je v vzgoji. Če boš ti otroku že od malega vcepljal, da je spoštovanje predpisov edino pravilno boš imel dobro vzgojenega voznika. Če pa ti otroku non stop ponavljaš, da voziš po predpisih samo zaradi policajev in zaradi kazni, bo otrok avtomatsko zasovražil sistem in policijo, čeprav še nikoli ni imel opravka z njimi. Da ne bo kdo mislil, da branim policijo, oni so itak klasa zase, ker v imenu varnosti na cesti izvajajo polnenje proračuna. To se lahko zahvali Kesalki in Vlačiču, to bo tudi eden izmed vzrokov, da bodo krepko poraženi na volitvah.
Hatch
18. 11. 2011 07.50
tukaj bi lahko zavrteli komad od Dubioze "Vratit če se Valter j..."! Enkrat bo nekomu počil film. Demokracija je začetek in mati vsega sranja, ker je odličen celofan, kako se ogniti in odgovornosti in jo prevaliti na to, da imajo vsi neomejene pravice, zaščito,... RIGHT! In včeraj, ko je bilo soočenje kandidatov tudi na to temo. KOMEDIJA! Če bi bili res pošteni bi vsi gledali v tla in bi jih bilo lahko sram, ker so njim ali njihovim sinkom odvetniki že Nx reševali riti. Fakt je, da imamo dve pravni državi. Za polne in za revne! To se ne bo nikoli spremenilo, dokler ne pride nek Valter in...
AntonLulek
18. 11. 2011 06.51
Mikič že ima 42 pravnomočnih prekrškov in se še vedno vozi naokrog.Sram te bodo Kresalova in sram te bodi Zalar. Sram bodi našo državo.
kalif001
18. 11. 2011 02.05
ki se še danes na prostosti hvali s to nesrečo - NE RAZUMEM KAKO SE LAHKO HVALIŠ Z NESREČO?
JezekTekaTeka21
18. 11. 2011 00.07
MOSSO ta je pa huda ...
primorc123
18. 11. 2011 00.06
picojedec..tovornjak nobeden ne vozi več kot 90 km/h ,ker ima topograf,tako te tudi ne more prehitet če je omejitev na cesti 90km/h. če pa ti voziš 20 ali 30 počasneje,bi mogli pa tebi nalimat kazen ker oviraš promet ! tebi če si upokojenec ali pa če greš zjutraj na delavno mesto ne pomeni nič če voziš tistih 5 minut ,90 ali pa 50 kmh,ljudem pa ki z vožnjo služijo kruh,npr kamionisti,dostave in drugi ,odžirate kruh na koncu meseca ,ker če on vozi 90km/h lahko doseže normo ki mu je določena na dan ,če vozi pa 50km/h zadaj za tebi podobnim so pa lačni otroci 18-tega u mesecu ! !
povrsniste24kur
18. 11. 2011 00.03
15% neznanje,neobčutek za prostorsko predvidevanje 15% slabe, nepredvidljive ceste 10% neprevidnost 10% probjestneži 8% alkohol (7% v povezavi s prvimi štirimi) 42% stresa welcome to slovenia.
picojedec
17. 11. 2011 23.30
Če bi država samo tri mesece maksimalno ostro nadzirala promet (meritve hitrosti, semaforizacija, vključevanje na cesto, izsiljevanje prednosti,..) bi se hitro spremenila miselnost vseh udeležencev v prometu. Če bi vsak dan dobil kakšno kazen, ker nas večina ne vozi po predpisih, bi se hitro vsi umirili in upoštevali hitrosti in ostale predpise oziroma bi ostali brez izpita. Kar pa si največja bremza če voziš po predpisih, pa te še tovornjaki prehitevajo po lokalnih cestah si prisiljen voziti 20 do 30 prehitro. Po mojem je problem v premajhnem nadzoru.
pijanec22
17. 11. 2011 23.09
-1
Eni očitno ne ločite naklepa od malomarnosti. Naklep je, da se zavestno odločiš, da boš nekoga ubil z vozilom. Malomarnost pa je, da se pijan vsedeš za volan in pri tem pride do nesreče ... res da si se pijan usedel, vendar nisi s tem želel nikomur škodovati. Tako je v popolnoma vsaki državi.
Libra77
17. 11. 2011 22.40
Ne znam si predstavljat bolečine, dvomim, da bi se še vozil, če bi se to mojemu otroku zgodilo, sploh, če bi se še hvalil.