Slovenija

Družina še vedno na vrhu lestvice vrednot

Ljubljana, 15. 05. 2011 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnji dan družine bo zaznamovalo sprejemanje predloga družinskega zakonika, katerega usoda je še vedno nejasna. Sicer pa mednarodni dan družin letos poteka pod geslom Soočenje z družinsko revščino.

Družine - 20
Družine - 20 FOTO: Damjan Žibert

Mednarodni dan družin, ki je danes, letos poteka pod geslom Soočenje z družinsko revščino. Tudi tokrat je v znamenju družinskega zakonika, sistema vrednot in morebitne krize družine, četudi ta na lestvici vrednot še vedno sega v sam vrh. Dan družin bo Slovenija tudi letos obeležila s tradicionalnim festivalom družin, ki bo v Termah Olimia.

Pričakovati je, da bo tudi letošnji dan družine zaznamovalo sprejemanje predloga družinskega zakonika, ki bo po okoli letu dni parlamentarne obravnave prihodnji teden na plenarni seji. Usoda zakonika pa je kljub t. i. kompromisni različici pred drugim branjem v državnem zboru nejasna.

V prihodnosti bo potrebno usmeriti še več naporov v odpravljanje stereotipov o delitvi dela ter lažjemu usklajevanju delovnih in družinskih obveznosti žensk in moških. To je pomembno zlasti, ker je Slovenija po deležu zaposlenih mater za polni delovni čas v vrhu držav EU, s čimer pa je posledično povezana tudi njihova obremenjenost. Strokovni svet SDS

Po kompromisnem predlogu istospolni par lahko sklene partnersko, ne pa zakonsko skupnost. Skupaj ne moreta posvojiti otroka, lahko pa eden od njiju posvoji otroka drugega. Predlog je sicer pridobil glasove SD, Zares, DeSUS in nepovezanih poslancev, s tem pa je zakonik morebiti izgubil podporo LDS.

Obenem ga ne podpirajo niti opozicija niti civilne iniciative, ki opozarjajo na razvrednotenje materinstva in očetovstva.

Na pomembnost družine, njeno vlogo v družbi in izzive, ki jih prinaša, bodo v teh dneh spomnile številne vladne, nevladne organizacije in civilne iniciative. Ves teden med 15. in 22. majem bodo po Sloveniji potekala strokovna predavanja na različne družinske teme. Veliki zaključek, Festival družin bo 22. maja v Termah Olimia.

15. maj so za mednarodni dan družine razglasili Združeni narodi z namenom, da vsako leto spodbudi k razmisleku o položaju in vlogi družine.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SELECAO_slo
16. 05. 2011 13.41
z živalmi je še več dela kot t otrokom!(če si res odgovoren lastnik in ga imaš rad da ti ne pravlja dela varnostnika) otrok odraste,pes pač ne.
zamba
16. 05. 2011 09.30
Samarum, se strinjam s tabo, ampak je pa v glavnem tako, da tisti, ki ne bi smeli imeti otrok tudi zivali zanemarjajo, tako da tudi hisni ljubljencki ne pridejo v postev!
Tonček Balonček
15. 05. 2011 17.40
Zdnej karikature teh "nuklearnih družin" z materjo doma pri otrocih in možem-očetom, kis ecele dni matra za kruh in s ezvečer vrača domov, so bile ameriške družine do približno 30 let nazaj in to ej seveda preteklost, kis ene bo nikoli več vrnila, kot s ene bo evč nabiralništvo, nomadi, ovčjereja in Mojzes! Imao sicer novodobnega Kralaj Matjaža, ampak to je premalo! teroristi in podobni izmečki pa običajno generitrajo iz razširjenih družin, kjer so na kupu ljudje iz vseh vetrov, zato ni čudno, d akoalicijske sile ovbičajno, za vsals člučćaj, pobijejo kar vs ev kompletu, kajti tam že otroci nosijo bombe in se razstreljujeo med poštenimi ljudmi!
sumarum
15. 05. 2011 15.57
Hja... Družina vrednota ja... In to taka, da se še pri nas najdejo novorojenčki v plastičnih vrečkah... Res vrednota, ja... Nekateri se sploh ne zavedajo, kaj je pomen družine in kakšne odgovornosti le ta prinaša. Potem pa so take posledice. Mnogim bi jaz prepovedal imeti otroke, ki jih imajo nekateri vsepogosto zaradi imidža, pa tudi poročijo se zgolj zaradi "izboljšanja" statusa in veliko daril na poroki. Vedejo se, kot da bi morali vsi drugi bolj skrbeti za njihove otroke, kot oni sami. Mislijo npr., da morajo vse narediti vzgojiteljice v vrtcu za njihove otroke, oni pa potem popoldne lahko ležijo, kot da so s tem, da so otroka vpisali v vrtec, že vse naredili zanj. Zakaj si nekateri raje ne omislijo hišnih ljubljenčkov? Z otroki namreč marsikdo ne zna ravnati, jih vzgajati... Slovenski otroci so najbolj nevzgojeni daleč naokoli. Kar verjemite. Tako grdo se ne obnašajo nikjer drugje. Mogoče kje v džungli. Žalostno, toda resnično.
alterego
15. 05. 2011 13.16
na vrhu lestvice vrednot naše vlade je konkurenčnost gospodarstva! pa četud na škodo družine...
petmar
15. 05. 2011 12.26
Tonček Balonček: Izvirni greh človeka je izhod iz ekosistema in začetek spreminjanja narave ne za potrebe samega sebe, ampak za druge. To je ta izvirni greh spoznanja in trganja prepovedanega sadu. Kar se pa tiče ukinitev vojn, pa le takrat ko bo Svet ogrožen od drugih civilizacij?
Tonček Balonček
15. 05. 2011 12.10
petmar, kaj če bi za začetek ukinili, vojne ali pa vsaj pedofilijo in nasilje nad otroci. In te fore s splavi so že smešne, abortusi so posledica naivnosti in lahkomiselnosti žensk, nezaželjenonrojen pa verjetno noče biti nihče! In povej mi za eno družžbo, mislim razvito, krščansko, bne afriške, kjer so ukinili abortuse. Naj ukinejo pobijanje otrok po Iraklu ter Afganistanu, zapiranje le teh v neke kleti (Fritzli in podobno). Petin, po nekaterih podatkh pa še več, slovenskih otrok je žrtev spolnega nasilja, največkrat staršev! Da se otroke tepe, se zdi večini čisto normalno, če se pa udari odraslega, gre za kaznivo dejanje! To lahko razume lče perverzen človek! Ta idilika družibe je popolnoma v nasprotju z realnostjo, privid! Vrednota je očitno le takrat, ko kdo zboli, ostane brez služgbe, star in betežen in podobnmo, sicer pa le v mislih!
petmar
15. 05. 2011 11.44
Ukiniti kontracepcijo in poboje nedolžnih otrok z splavi. Pa se bo vse uredilo po naravni poti.
sidikat110
15. 05. 2011 11.43
Pri 45-ih je problem že tvoje zdravje!!! A si sploh predstavljate, koliko dodatnih pregledov je treba opraviti? Koliko je več rizika? Malo si poglejte statistiko in mnenje stroke!
SELECAO_slo
15. 05. 2011 11.02
ROXY79: in kje piše da pr 45 ne smeš met otroka?vsak ga nej ma takrat ko ga hoče. In ženska pr 45 še NI za odpad.ravno obratno.marsikatera je velik bolj zrihtana in urejena od mnogih zapuščenih in zanemarjenih 30 letnic.in tud ženske ki majo kajnej otroka ga velik bolj cenjo.mnoge so ga dobile po letih truda!!!
SELECAO_slo
15. 05. 2011 11.01
gizadlinka:in kdo si ti da boš govorila da nej ma folk otroke v studentskih letih da ne bojo najedal sodeavcev z starševskimi problemi?s,skrbi se NIKOL ne končajo! otroke se ma ko jih lahko preživlaš jim ponudš dostojno življenje ne pa zrd zahteve družbe...
gizadlinka
15. 05. 2011 10.14
sploh pa ne vem,kaj je problem. Naši starši so imeli otroke z majhno plačo ali v času študija, pa ni zato nihče bil lačen. Danes pa se nekaj govori o študiju in iskanju službe do 30.leta, potem iskanje partnerja in potem otroke. Ja kdo bo pa vzel v službo 30-alli več letnike, ki imajo potem do petdesetih gužvo z otroki. To lahko postorijo v mladih, študentskih letih, ne pa potem obremenjevat sodelavcev s svojimi starševskimi problemi.
gizadlinka
15. 05. 2011 10.09
kakor komu paše, je res, da naj bi bila familija neka osnovna celica, medsebojnega spoštovanja, ampak danes je vse bolj fasa. Navadno eden od zakoncev, če ne oba skačeta čez plot, otroci so pa potem izgubljeni v tem drenju kdo bo koga. Težko se je odločiti za človeka, ki ga boš celo življenje imel rad in ga spoštoval. Če pa tega nisi sposoben, je bolje, da si sam.
Tonček Balonček
15. 05. 2011 09.13
Katera družina? Prva, druga, tretja?
Anton Ul?nik
15. 05. 2011 08.55
nič ne kaže na to
dule100
15. 05. 2011 08.50
Edina vrednota, ki trenutno nekaj vela v tej državi, je denar !
petmar
15. 05. 2011 08.42
Če družinski zakonik ne bo sprejet z širšim konsenzom,si upam trditi, da bo na mogočem referendumu udeležba nad 70%
petmar
15. 05. 2011 08.37
nevica 15.05.2011, 08:23 0 Ah, dejte dejte...kakšna vrednota neki, vse je do konca skurbano, vrednote so samo navidezne, zaradi lepšega...ali pa zaradi finančnih odvisnosti. Če bi bila družina vrednota, bi bila najprej vrednota partnerska zveza, pa ni. Kako je potem lahko družina vrednota????? Smiliš se mi, da nisi živela v mladosti v družini ki je vrednota. Sigurno imaš z njo tudi slabe izkušnje. Priporočam, da si vzameš čas in pogledaš malo globlje.
nevica
15. 05. 2011 08.23
Ah, dejte dejte...kakšna vrednota neki, vse je do konca skurbano, vrednote so samo navidezne, zaradi lepšega...ali pa zaradi finančnih odvisnosti. Če bi bila družina vrednota, bi bila najprej vrednota partnerska zveza, pa ni. Kako je potem lahko družina vrednota?????
Roxy79
15. 05. 2011 08.01
Zakaj imajo danes otroke po 30-em letu starosti? dlje odlašajo....slabše je. Ko si otrok in imaš otroka pri 20-ih si brez skrbi in brez vedenja vsakdanjih težav v današnjem času. Ko pa odraščaš... spoznavaš marsikaj dobrega in mnogo slabega in se sprašuješ,če bi lahko preživel otroka...itd. Da je kriva šola... je izgovor. Lahko bi končali vso šolo pri 25-ih letih... in pri 26-letih že imeli otroke...Zaposlitev.... Pa saj imamo Svetlika,ki ZAGOTAVLJA da starši ne bodo trpeli... itd (bla bla bla Svetlik). No ja..... pri 45-ih pa res ne moreš imeti otroka... takrat bi lahko bil že dedek in babica...ter gledal kako oraščajo vnuku...tako pa jih verjetno ne boš nikoli videl. A ni to žalostno??