Slovenija

Drugorazredna hrana za drugorazredne državljane? V tujini zahtevajo ukrepe, pri nas se otepajo odgovornosti

Ljubljana, 08. 03. 2017 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

EU ima očitno prvo- in drugorazredne državljane, besnijo Slovaki in Madžari, ki so ugotovili, da so enaki prehrambeni izdelki na policah njihovih trgovin slabše kakovosti kot na primer v Avstriji. In medtem ko v Bratislavi in Budimpešti pritiskajo na Bruselj, naj to spremeni, se pri nas vsi, ki bi lahko kaj storili, odgovornosti otepajo.

Slovenska uprava za varno hrano nima pristojnosti za raziskave kakovosti enakih živil po Evropi, ki so jih izvedle primerljive institucije na Slovaškem in Madžarskem, pravijo v upravi. Za kakovost ni pristojen niti sektor za varstvo potrošnikov. V Zvezi potrošnikov Slovenije se medtem sprašujejo, če naj to financirajo njihovi člani.

Živimo v isti uniji, za vse veljajo ista pravila. Zakaj je potem hrana v nekaterih državah kakovostnejša kot v drugih?
Živimo v isti uniji, za vse veljajo ista pravila. Zakaj je potem hrana v nekaterih državah kakovostnejša kot v drugih? FOTO: Thinkstock
V Sloveniji ni nihče pristojen?

Trditev, da se posamezni izdelki razlikujejo po tem, za kateri trg so namenjeni, v Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ne morejo potrditi, saj izvajanje tovrstnih raziskav ni v njihovi pristojnosti, so glede zadnjih razkritij o različni kakovosti enakih izdelkov v Evropi pojasnili v upravi. Ob tem so dodali, da je primerjalno testiranje kakovosti različnih proizvodov v domeni nevladnih potrošniških organizacij.

V zvezi potrošnikov, ki se financira s članarinami, se sprašujejo, ali naj njihovi člani financirajo te teste.

ODZIVI:

Bohuslav Sobotka, češki premier: "Nikakor se moremo se strinjati z dejstvom, da imamo državljane Unije prvega in drugega razreda."

Viktor Orban, madžarski premier: "Odpraviti moramo dvojne standarde kakovosti hrane, ker ne bomo smetišče EU."

Robert Fico, slovaški premier: "Ravnanje multionacionalk je skrajno žaljivo do nas, povnopravnih članic EU."

Slovenski odziv še čakamo.

Primerjalni testi so sicer redkost tudi v Evropi. Leta 2015 so ga za 23 izdelkov opravili na Češkem, kjer ga je takrat financirala evropska poslanka Olga Sehnalova, je pred kratkim poročal časnik Delo. Madžarski primerjalni testi, ki so prišli v javnost v začetku leta, pa naj bi bili stari že tri leta. Primerjalni test bodo v kratkem opravili tudi na Hrvaškem, kjer ga bo prav tako financirala evropska poslanka Biljana Borzan.

Zveza potrošnikov Slovenije je doslej sodelovala na mednarodnem primerjalnem testu lešnikovih namazov, kjer testi niso pokazali večjih odstopanj. "Vsekakor se zavedamo, da je testiranje prehranskih izdelkov izjemno pomembno, tudi v luči primerjav z izdelki, ki se pod identičnim imenom prodajajo v tujini oz. v trgovinah iste trgovske verige. Takšno testiranje smo pripravljeni izvesti, če bi bila za to zagotovljena javna sredstva, pri izvedbi bi se povezali tudi s češko potrošniško organizacijo, s katero že leta zelo dobro sodelujemo in skupaj testiramo," so pojasnili v zvezi.

Sami letno izvedejo tri do štiri primerjalne potrošniške teste kakovosti tistih prehranskih izdelkov na slovenskem trgu, za katere na podlagi anket in poznavanja trga ocenijo, da zanimajo potrošnike, in v obsegu, ki si ga kot članska organizacija lahko privoščijo. Izdelke anonimno kupijo v trgovinah v Sloveniji.

V upravi medtem poudarjajo, da so živila, ki izpolnjujejo določbe živilske zakonodaje tako z vidika varnosti kot kakovosti, dovoljena. Potrošnik pa mora na označbi prejeti vse potrebne informacije o izdelku, da se lahko informirano odloči o nakupu. Kadar se pojavljajo razlike v kakovosti istovrstnega živila iste blagovne znamke, lahko govorimo o zavajanju potrošnika, dodajajo.

Primerjalne raziskave izdelkov na slovenskem in na sosednjih trgih zaenkrat ne načrtujejo. Če bo prišlo do pobude za sodelovanje, pa bi se vključili v okviru razpoložljivih sredstev.

Na ministrstvu za gospodarstvo sicer deluje tudi sektor za varstvo potrošnikov in konkurence, a tam pravijo, da so pristojni predvsem za pripravo sistemskih predpisov s področja varstva potrošnikov in konkurence.

"Sicer pa je v zvezi z domnevno dvojno kakovostjo živil istih blagovnih znamk v različnih državah članicah stališče ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, da je treba na ravni EU zadevo raziskati in potrošnikom na območju celotne EU zagotoviti enako kakovost živil iste blagovne znamke, saj za razlikovanja po našem mnenju ni upravičenih razlogov," so dodali na ministrstvu.

Drugorazredna hrana za drugorazredne državljane?

Slovaška je februarja zaradi neetičnih praks izpostavila več multinacionalk. Izkazalo se je namreč, da so enaki izdelki pod enakimi blagovnimi znamkami, ki so na voljo na slovaških trgovskih policah, v trgovinah zahodnejših evropskih držav vsebovali boljše sestavine. V vzhodni Evropi so bile sestavine bolj siromašne, "prave hrane" pa je bilo manj kot v Nemčiji in Avstriji. A odstopanja niso presegla okvira evropske zakonodaje, saj ta zahteva le jasen seznam vseh sestavin.

Slovaško kmetijsko ministrstvo je obsodilo tovrstno početje in razlikovanje med starimi in novimi članicami EU. "Imamo en skupen trg in zdi se nam neetično, da se ustvarja dva razreda potrošnikov," je takrat opozorila slovaška kmetijska ministrica Gabriela Matecna.

Polovica od 22 testiranih izdelkov, ki so jih testirali v Bratislavi in v dveh avstrijskih mestih le 20 kilometrov stran, se je razlikovala po okusu, izgledu in strukturi, je pojasnilo ministrstvo, ki se je sklicevalo na nacionalni urad za varno hrano.

Pomarančna pijača, ki jo je prodajala nemška veriga Rewe, na Slovaškem ni vsebovala pomarančnega soka, medtem ko ga enaka pijača v Avstriji je. Slednja tudi ni vsebovala aditivov ali stabilizatorjev, so pokazali testi.

"Argument, da naj bi se multinacionalke le prilagajale različnim regionalnim okusom potrošnikov, ne vzdrži, saj si slovaški potrošniki zagotovo ne želijo v svoji hrani več aditivov in manj prave hrane," je bila ostra Matecna.

Coca-Cola v prodaji na Slovaškem je bila sladkana s cenejšim glukoznim sirupom, medtem ko je bila v Avstriji s sladkorjem.

Medtem ko se v Sloveniji institucije, ki naj bi skrbele za to, da jemo kakovostno, odgovornosti za kakršno koli ukrepanje izogibajo, pa so na Slovaškem in Madžarskem že napovedali, da bodo skupaj pritisnili na Bruselj. Doseči želijo sprejem pravil, ki bi vsem državljanom EU zagotavljala hrano enake kakovosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (458)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heinke
09. 03. 2017 13.09
+3
Slovenci ne rabimo Hitlerja, da bi nam rekel, da smo drugorazredni. Mi smo drugorazredni in drug z drugim delamo drugorazredno. Hitler je samo povedal na glas, kar že sami vemo. Seveda pa nikoli ne bo priznala gorila, da je drugorazredna, ne more, nima dovolj razvite pameti. Ona je najboljša in nepremagljiva in ne dela napak, sami vsi ostali jih. Seveda preverjanje kakovosti ni na seznamu z naslovom "kako obdržati stolček", sploh če greš za vikend z letalom po nakupih v drugo državo, ker ti je nekdo dal kovček z denarjem, da ne preverjaš kakovosti. Seveda tega, da zbolevajo tvoji bližnji zaradi tega itak ne dojameš in ne povezuješ s hrano.
oježeš
09. 03. 2017 12.02
+2
Saj je že dolgo znano. Beži od izdelka na katerem je napisan tekst v vseh južnih jezikih. Kupi pa tiste, kjer piše le nemško in je čez nalepljena nalepka s slovenskim zapisom.
01xxy
09. 03. 2017 12.00
+7
Vsi odgovorni v Sloveniji znajo samo ropati državo in to je tudi njihov edini namen ob prihodu na funkcijo. Vse ostalo jih absolutno ne zanima in jim je v breme. Slovenija je pač mafijska država. Poglejte sedaj zdravniško združbo ob koritu!
Marko Novakov
09. 03. 2017 10.38
+6
Bi tole priložnost izkoristil za opozorilo pred Šparovim Mesnim Ragujem (mala zelena konzerva - omaka za špagete). Meso v njem je pokvarjeno (verjetno že leta pretečen ter zamrznjen pred obdelavo). Smrdi ko hudič in tudi okus ti pokvarjenost takoj razkrije. Špar maila ne obrajta, v Sloveniji pa tako ali tako nimaš kam reč učinkovito prijavit.Tako da drugo nima smisla kot pa ljudi opozorit pred njihovo, dobesedno smrdarijo!
Janezek1a
09. 03. 2017 08.38
+7
Dokler so Evri v mojih rokah, sem jaz gospod in jaz odločam komu jih bom dal! Če sem neumen in se pustim poniževati, boljšega niti vreden nisem....
01xxy
09. 03. 2017 12.03
+7
Prepričani smo, da slovenski "nabavni" za provizijo nabavljajo ničvredno blago; ki bi ga na zahodu peljali na odpad!
ONniON
08. 03. 2017 21.06
+13
raje imam višegrajske države kakor zahodno evropo, v zahodni evropi je življenje v povprečju tudi zelo drago, je tudi marsikje zelo veliko revnih, plača, otroški dodatki,transferji so povsod relativen pojem a mediji o tem molčijo
Fifi 24
08. 03. 2017 20.10
+11
HeHE Inšpekcije pri nas so pač del slovenske javne uprave.....debele riti od sedenja koristi pa tako nobene no ja pardon je korist za njih in njim bližnje
johanca123
08. 03. 2017 18.53
+17
Torej je blo v jugi super, tam smo jedli eurokrem, ki je bil bolši od nutele
Janezek1a
09. 03. 2017 08.37
+3
Ja in Yugo za Ameriko je bil slabši kot za domači trg? In Gorenjevi gospodinjski aparati so bili za domači trg neprimerljivo boljši kot za izvoz? Dajte no, sline so se nam cedile po izdelkih, ki so bili namenjeni izvozu. Občasno smo lahko celo kakšen izdelek namenjen izvozu kupili, samo plačati ga je bilo treba v Markah, ker Dinarji niso bili dovolj dobri za njih! Pa na morju ste bili postreženi šele, ko so bili postreženi vsi Zahodnjaki....
slovenc59
08. 03. 2017 18.53
+11
Dejstvo je, da smo 3ali ne vem ktera kategorija in tako nas futrajo. To se ve že od začetka ko so nas "sprejeli" v EU, da smo zadnja rupa... Še bolj kot to,pa boli , da pri nas ni nihče za nič odgovren, pa če bi nam drek pakiral v žaklje, ne bi nihče reagiral, ker so naši "vedno za nič odgovorni" pripravljeni še naprej lezt v rit vsem po vrsti v eu.
Frane Šajn
08. 03. 2017 18.16
+18
Kdaj smo že leta nazaj opomimjali na te svinjarije , najprej okrog čokolade Milka pa okrog testenin praškov da o sadju ne govorimo, itd...ampak za prašiče in hlapčke se je vedno kuhalo v svinjski kuhinji in jedli so v kotu ločeno od gospodarjev to velja še dandanes le, da bolj v rokavicah, ki pa počasi v posmeh kar izginjajo. Enkrat se za hec odpravite čez mejo v Avstrijo in nabavite artikle tam potem pa to ponovite še doma v istih trgovinah in primerjajte..Zadnje čase se vse bolj govori o Evropi dveh hitrosti se vam kaj svita?. Kapital je dosegel svoje zakreditiral vas do trtjega pokolenja ali celo več , vas pokupil in vam dokazal kam spadate ampak kaj bi to pridnim slovenskim hlapčkom. Oni so v EU ša ojre mamo ne, pa Šengem in pa sosede, da nam sam bog pomagaj.???
johanca123
08. 03. 2017 18.54
+14
Ja in prav sedaj so vrli retardirani novinarčki začeli pravljico, ki smo jo vsi potrošniki vedeli že zdavnaj
dr.dare
08. 03. 2017 17.15
+0
Kakršen narod takšni politiki in država...
mallonge
08. 03. 2017 17.17
+15
Ponarejeni doktorati in ponarejena hrana.žal.
Frane Šajn
08. 03. 2017 18.17
+5
Uporabnik443897
08. 03. 2017 18.35
+9
In velike Slovenske riti, ki ne upajo niti dihati na glas !!!
white power
08. 03. 2017 17.07
+18
naši ritollizniki ne bodo ukrepali v bruselju
mallonge
08. 03. 2017 17.08
+10
Komaj čakajo. da jih ponovno povabijo k lizanju. fotodokumentacija: nenadomestljivo.
DonDonDan
08. 03. 2017 17.11
+9
Kwa ma Bruselj tle zrawn ?!!! Naša zakonodaja in tržni inšpektorji tukaj igrajo vlogo !!!!!!!
mallonge
08. 03. 2017 17.14
+3
A tu misliš bivšega prisklednega sindikalista?
Frane Šajn
08. 03. 2017 18.20
+12
Saj nas zamenjujejo vedno s Slovaki mogoče je pa to dovolj Slovaki so dvignili glave Slo, hlapčki so jih zavlekli med ramenca!
ServerAUTOMATIC
08. 03. 2017 17.05
+6
Kupi Fanto v Italiji in pri nas. Preberi sestavine, NATO PROBAJ ŠE OKUS. Že sestavine so drugačne, Italijanska ima pravi sok pomaranče, naša neko suho snov aromo pomaranče.
Bullschevik
08. 03. 2017 16.59
+1
Ta mestni use pojedo.......koga briga kwa jim damo......Židana mamo na naš stran.
ServerAUTOMATIC
08. 03. 2017 17.00
+1
mallonge
08. 03. 2017 17.06
+7
A Židan? Židan je meni kot Elsner pri Olimpiji. Veliko filozofiranja pol pa rezultatski pogreb. Na koncu pa neko opravičevanje za bruhat.
mallonge
08. 03. 2017 16.52
+9
Sindrom Čebaškove gravže: Tri tedne se pogovarjam samo o svoji plači, ki pa mi ni bistvena pa vseeno še naprej mislim da bo 8000 netto.
ServerAUTOMATIC
08. 03. 2017 16.51
+9
Nas rešuje, da smo v Evro območju in lahko Evre nosimo v Italijo in Avstrijo. Za denar dobiš kar potrebuješ.
AndrejPaTo
08. 03. 2017 16.50
+4
A ni Muller zato pri nas, da nam zahodne zadeve prodaja? Takoj klasa - še vedno za ovce, ampak zahodne.
janez Kovač 1
08. 03. 2017 16.47
+13
Ja v Sloveniji ni nihče pristojen,birokracija bi samo velike plače vclekla delala pa malo,pa še zato ne odgovarja!
ServerAUTOMATIC
08. 03. 2017 16.46
+2
Bil sem ne dolgo nazaj v Bratislavi v LIDLu. Not je smrdelo po naših bivših socialističnih marketih, neokusno vse, umazano. Kupil sem Nestle čokolado z Rumom, katero sem zabrisal takoj v smetnjak, čim sem probal en kos. Sedaj ne obiskujem niti več našega LIDLa, vse skupaj se mi je zagabilo. Čeprav naš LIDL zgleda še nekako in je čist, pa ne maram tam nič kupovat.
olpop
08. 03. 2017 16.43
+11
btw. Ko se govori o zahodem in vzhodnem trgu, isto je z Gorenje aparati (pralni stroj, mešalniki itd.)i ki so za zahodni trg narejeni iz veliko boljših materijalov, in POZOR! v Avstriji celo cenejše kot v Sloveninji(iz pve roke)..naj to vprašajo tele naše inšpektorje kako je to mogoče!!
ServerAUTOMATIC
08. 03. 2017 17.02
+5
Zato najbolje kupiti v Avstriji in ga pripeljati v Slovenijo. Tako se dela.