Slovenija

Dron v rokah neizkušenega človeka smrtno nevaren. Vedno več incidentov, zakonske regulacije pa še ni

Ljubljana, 23. 12. 2015 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Brezpilotne naprave, bolj poznane pod imenom droni, so priljubljeno sredstvo za snemanje iz zraka, a se mnogi sploh ne zavedo, da so v rokah neizkušenega človeka smrtno nevarne. V Sloveniji lahko drone uporablja prav vsakdo, ministrstvo za infrastrukturo pa v začetku prihodnjega leta obljublja zakonsko ureditev - vsaj prehodno.

Droni so vedno bolj priljubljeni in vedno bolj cenovno dostopni. Žal pa so tudi nevarni. Zadnji incident, ki bi se lahko končal zelo tragično, se je zgodil včeraj v Madonni di Campiglio, ko je med slalomsko vožnjo skoraj 10 kilogramov težek dron strmoglavil na progo in za las zgrešil avstrijskega smučarja Marcela Hirscherja. Snemanje iz zraka je namreč vedno bolj priljubljeno, še posebej na športnih prireditvah, zato so tam nesreče pogostejše. Še posebej takrat, ko z droni upravljajo neizkušeni ljudje.

V Sloveniji (še) nimamo zakonodaje, ki bi urejala to področje, kar pomeni, da lahko z droni operira praktično vsak izmed nas. Javna agencija za civilno letalstvo sicer že pripravlja zakon, ki bo uredil to področje, do takrat pa je izdala več opozoril in nasvetov za uporabnike brezpilotnih zrakoplovov oziroma tako imenovanih dronov. Za to so se odločili tudi zaradi pričakovanega porasta tovrstnih aktivnosti ob prazničnem koncu leta.

Veliko nevarnost, tako za uporabnika brezpilotnega zrakoplova kot prisotne v območju letenja, predstavlja padec brezpilotnega zrakoplova.
Veliko nevarnost, tako za uporabnika brezpilotnega zrakoplova kot prisotne v območju letenja, predstavlja padec brezpilotnega zrakoplova. FOTO: Reuters

"Priča smo povečanemu številu prireditev na prostem. Slikanje in snemanje je ob vse dostopnejši tehnologiji zelo priljubljen način beleženja različnih dogodkov. Ker pa je včasih v objektiv težko ujeti želeno vsebino, postaja snemanje iz zraka s pomočjo 'dronov' vedno bolj priljubljeno. Smo tudi v času obdarovanja, ko se vneto iščejo nove ideje. Pričakovati je, da je zaradi vedno dostopnejših cen manjših brezpilotnih zrakoplovov le-teh vedno več v rokah predvsem neizkušenih 'letalcev'," poudarjajo v agenciji.

Priročno darilo, ki pa je lahko tudi nevarno

Ob tem se namreč po navedbah agencije marsikdo ne zaveda zahtevnosti teh aktivnosti, obstoječih pravil in drugih ureditev v zvezi z izvajanjem aktivnosti z droni. Kot še posebej pomembno izpostavljajo zavedanje o nevarnostih, ki lahko pripeljejo do manjše ali večje nesreče ali celo tragedije.

Pogosti so trki v ovire, nezanesljiv GPS-sistem ter odpoved baterije

Veliko nevarnost, tako za uporabnika brezpilotnega zrakoplova kot prisotne v območju letenja, predstavlja padec brezpilotnega zrakoplova. Po navedbah Inštituta za razvoj brezpilotnih sistemov je najpogostejši vzrok za padec to, da zlasti neizkušen uporabnik med snemanjem z dronom v želji po čim boljšem posnetku spremlja sliko na ekranu, pozabi pa opazovati dron in okolico, v kateri leti. Tako še zlasti pri letenju nazaj in letenju izven vidnega polja lahko spregleda slabo opazne ovire, kot so električne žice, drevesa ali drogovi.

Druga dva najpogostejša vzroka za padce sta še neupoštevanje dejstva, da delovanje GPS-sistema ni vedno zanesljivo, in odpoved pogonske baterije. Ob nepravilnem vzdrževanju baterij je lahko čas letenja občutno krajši od pričakovanega in nepozorna oseba, ki spregleda, da je baterija v slabem stanju, tvega padec brezpilotnega zrakoplova.

Zgornji trije vzroki so prisotni v več kot 90 odstotkih padcev brezpilotnih zrakoplovov, med njimi prednjači ovira v zraku, kar je posledica neizkušenosti in nepazljivosti osebe, ki brezpilotni zrakoplov upravlja. V zadnjem času ima sicer večina brezpilotnih zrakoplovov vgrajen snemalnik podatkov o letu oziroma nekakšno črno skrinjico, ki beleži vse podatke o letu, in ki serviserju ali preiskovalcu nesreč omogoča natančno analizo vzrokov za padec.

Za snemanje in dela v zraku potrebujete posebno dovoljenje

V agenciji za civilno letalstvo ob tem opozarjajo še na nevarnost za letalski promet in posameznika ter nevarnost vdora v zasebnost posameznika. Opozarjajo tudi, da je za izvajanje dejavnosti, to je dela oziroma snemanja v zraku, potrebno posebno dovoljenje. Izvajanje dejavnosti snemanja iz zraka je namreč podvrženo določenim pravilom. Za letalske dejavnosti posebne vrste, kot so na primer dela v zraku, vleka reklamnih sporočil in snemanja iz zraka, pa je v skladu z zakonom o letalstvu potrebno pridobiti posebno dovoljenje, ki ga izda agencija.

Od 4000 do 32.000 evrov kazni

Dodajajo, da lahko letenje z brezpilotnimi zrakoplovi predstavlja več kršitev zakonodaje, za katere so zagrožene kazni tako za pravne kot fizične osebe. Zakon o letalstvu tako denimo določa, da letenje zrakoplova brez pilota in drugih vodenih ali nevodenih letečih objektov brez dovoljenja pristojnega organa predstavlja kršitev zračnega prostora. Zagrožena kazen je od 4000 do 32.000 evrov.

Agencija ob tem še pojasnjuje, da lahko vsaka oseba, ki upravlja brezpilotni zrakoplov, z nekaj ukrepi bistveno zniža tveganja. Med te ukrepe sodi med drugim ta, da se pred uporabo drona ustrezno seznani z njegovimi lastnostmi in zmogljivostmi, pa redno vzdrževanje pogonskih baterij in seznanitev s pravili varnega letenja.

Na tem področju Slovenija načrtuje sprejetje evropske zakonodaje

Ministrstvo bo v vmesnem obdobju, predvidoma januarja 2016, pripravilo osnutek posebne ureditve brezpilotnih naprav na nacionalni ravni, v sodelovanju z agencijo za civilno letalstvo in drugimi pristojnimi resornimi organi.

Na ministrstvu za infrastrukturo so sicer pretekli teden pojasnili, da je področje brezpilotnih naprav danes urejeno v okviru pravilnika o ultralahkih letalnih napravah. Med te sodijo tudi zrakoplovi brez posadke z operativno maso, ki ne presega 150 kilogramov, modeli in druge podobne naprave.

Pravilnik določa pogoje za uporabo, vzdrževanje in izdelavo teh naprav, vpis v evidenco in ugotavljanje sposobnosti teh naprav za letenje, minimalno opremo naprav, pilota ali druge osebe ter usposabljanja, izpite, dovoljenja in pooblastila pilotov teh naprav.
Posebna ureditev brezpilotnih naprav se je na evropski ravni pričela aktivno pripravljati v letošnjem letu. Do konca leta se pričakuje izdelava tehničnega okvirja za sprejetje in uveljavitev evropskega predpisa s tega področja. Pri tem bo EU upoštevala hiter razvoj industrije na tem področju ter potrebo po sprejetju ureditve, ki bi omogočala poenotenost letalskega trga za varno in trajnostno uporabo vseh vrst daljinsko vodenih zračnih sistemov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
24. 12. 2015 10.22
+3
Delovanje medijev je izredno negativno za gospodarstvo, posledično je več smrti v zdravstvum, ker ni denarja za kvalitetno medicino. Mediji so smrtno nevarni, zato bi bila potrebno sprejeti zakonodajo, da se jih regulira na demokratičen način, predvsem bi bilo potrebno napraviti konec levemu enoumju, ki vlada v skoraj vseh medijih.
hondica
24. 12. 2015 10.25
+2
Če bi delovalo gospodarstvo, bi lahko slovensko vojsko opremili z nekaj sto droni, pa pač ni denarja.
vozilo1234
24. 12. 2015 08.57
+4
na butaste POPOVCE je tako vse nevarno
SirNoxy
23. 12. 2015 21.38
+20
Kolo je 100x bolj nevaren kot "dron" pa ga lahko vsak butel voz po cesti brez izpita, luči, registracije,...
a.kralj1994
23. 12. 2015 21.32
-5
pri nas je itak nepisano pravilo - kar ni izrecno prepovedano, je dovoljeno...in preden se bodo naši ali katerikoli birokrati zganili, bo prej kdo umrl...tko pač je v demokraciji...
piko112
23. 12. 2015 21.39
-3
To nam je prinesla demokracija in Evropa, pa ne da me daje nostalgija saj nisem živel v jugi ampak tam je kar je bilo napisano je bilo dovoljeno drugo pa prepovedano
NotMe
23. 12. 2015 21.20
-1
Še kako je potrebno regulirat tele frčoplane. Zakaj? Večinoma nimajo veze z modelarstvom, na Aliexpresu se ga lahko kupi za par sto evrov. Kar pomeni, da mali hitri projektil pride v roke totalnemu laiku, ki misli, da je stvar enaka kot avto na daljinca. In nima blage veze o tehniki. Je pa par razlik, tele stvarce LETIJO, dokler letijo. Ko se zrušijo pa so, če se zrušijo smrtonosne. SI kdo želi desetkilski kamen na glavo? Poseganje v zasebnost je tudi problem, kot je že nekdo napisal, z dronom lahko dejansko vsak mulo z bogatimi starši grdo poseže v zasebnost za vaše štiri stene. Bi prenašali soseda, kako kuka skozi okno vašega stanovanja in čaka, da nagi pridete iz kopalnice? Jaz vem, da ne bi.
Ramzess
23. 12. 2015 21.12
+6
Zakon že, a težava je, da med te drone oz. brezpilotnike zrakoplove štejejo vse kar leti po zraku, ... preveč reči se meče v isti koš. Da ne omenjamo možnosti zlorabe takega zakona, malo splošno zapisanega, da si vsak lahko razlaga po svoje, s strani oblasti.
plotter123
23. 12. 2015 20.12
-8
vsak bu*bar bi pa tudi že snemal iz zraka po tujih dvoriščih, še huje pa je da lastniki dronov vle te uporabljajo predvsem za NEZAKONITO vohunjenje , za sosedi , prijatelji znanci in tako dalje kar potem seveda izkoriščajo za NAČRTNO IZSILJEVANJE oz molženje denarja
Svalbard
24. 12. 2015 10.02
+4
Več kot očitno imaš probleme sam s sabo.
iggi123
23. 12. 2015 20.08
+1
kolker sem js bral zakonodajo je omejitev višine do 150m
Dule Med
23. 12. 2015 20.02
+7
Pomalen do še nam zabranili, da svojo kožo imamo na sebi ali pa de obdavčena naredilo so iz nas ovce, ker smo jim to dopustili .
plotter123
23. 12. 2015 20.14
-4
a bi tebi bilo všeč da ti pred spalnično okno prileti sosedov dron ki te seveda snema in potem ta dotični dobri sosed te tvoje akrobacije v postelji ,pa sploh ni važno s kom , objavi na Facebooku , Instagramu in tako dalje ? Samo vprašam
Dule Med
23. 12. 2015 20.24
+0
Te opazuje sistem 24 ur na dan zaspanec še nisi tega dojel ?
plotter123
23. 12. 2015 21.04
-3
daj raje še enkrat preberi pa razmisli kaj sem napisal
Dule Med
23. 12. 2015 21.14
+3
Možgančki so nam pod nadzorom 24 ur sprijazni se z tem naslednje leto še obvezno čepiranje . Vse zaradi zaspanih glav !
Dule Med
23. 12. 2015 21.18
+3
Ne uporabljajte Reptirskih možganov raje prebudite svoje zaspane zmanipolirane za svojo svobodo srečo !
specialnih10
23. 12. 2015 19.57
+10
Mene ne moti tudi , če se bo kakšen mimo moje hiše pripeljal. Jaham se nena pred hišo , mamil nimam , to da pa če bom zunaj grilil z kolegi pa če pride radovednež nad mojo trato pa ga tut ne bom sestrelil je pač prišel preverit kaj pečemo za piknik. Če ima lahko tajna policija drone , jih lahko tudi mi imamo , ki niso tako tehnološko napredni kot od tajne policije. Fantje in dekleta kar pogumno z droni v zrak pa kaj lepega posnet. :)
brezveze13
23. 12. 2015 19.34
-2
prav čudi me da si potrdil resnico
brezveze13
23. 12. 2015 19.34
+4
admin ti si blesav
brezveze13
23. 12. 2015 19.30
+1
gongas npomota kaj pametnega gor obesit pa krožit nad parlamentom
intel1
23. 12. 2015 19.27
+12
TO PA JE PROBLEM AJDE POLITIKI ZAGRABTE (SPET BOSTE SLAMO MLELI)
gongash
23. 12. 2015 19.24
+3
sklatiš dol in je mir, naj se grejo po parku s tem igrat
Svalbard
24. 12. 2015 10.05
+2
In potem ti odgovarjaš, ker si poškodoval tujo lastnino in po možnosti pri padcu razbitin še koga ubil. Kaj si s tem dobrega naredil, razen za svoj ego?! Malo manj primitivni prijemi obstajajo, npr. pogovor. Pa srečno v življenju.
numlk
23. 12. 2015 19.23
+16
Dejte še uvest zakon kako pravilno hoditi, in kdo lahko hodi po tej ubogi državi s tako zabitimi politiki. Nekje pade dron v eni x državi in pejmo hitr sprejet nov zakon v naši državi. Pa vi niste normalni. Ukvarjate se sam še s p.edri, lezbikam, droni in kako čimbolj obrat prebivalstvo. V tej državi žal ni več prihodnosti, samo še izumrtje.
bergman
23. 12. 2015 19.20
+24
Vem, da se je okoli tega že veliko napisalo, ampak vseeno nisem zdržal, da ne bi še jaz napisal nekaj stavkov! Na udaru je skupina ljubiteljev modelarstva in njihovih simpatizerjev, ne samo v Sloveniji ampak po celem svetu!!!! Vem, da bodo kritike na moj račun tako ali tako! V uvodu naj povem, da so se naši vrli možje oblasti "zbudili" ne po svoji vesti, ampak zato, ker so se začele kritike na račun tako rekoč "igrač" po svetu, ker je pač " sosedov mulc" brnel po zraku z enim frčoplanom imenovanim qadrokopter, pa je soseda to toliko motilo da ga je dol sklatil z ,"ne boste verjeli", puško! In, ker je ta sosed bil morda nek vplivnež, je sprožil "REBUKO"!!! Posledica tega je sprejetje ustreznih zakonov in sankcij!! Razumem red mora bit, ampak se sprašujem, kaj je zdaj bolj nevarno, tista zadeva, ki je letala po zraku ali streljanje po sosedovem vrtu! Pa pustimo zdaj to, to je Amerika! Se je pa to pojavilo nekaj podobnega že tui pri nas na Dolenjskem, ko je nekdo opogumljen z nekaj več maligani in streljal na nič hudega mislečega soseda! Kolikor jaz vem, je pri nas razvito modelarstvo vseh kategorij že kar lep čas, pa se ni nihče tako, da ne rečem absurdno lotil teh entuzijastov, ki ljubijo ta svoj hobby! Če kdo spremlja ta čudovit hobby lahko vidi, da to niso ravno na hitro skupaj zmetana "skrapucala ampak to meji že na filigransko natančnost in preciznost! Ker sem tudi sam modelar in to že kar dobrih 40 let, me je tak način oblasti in odnos krepko prizadel glede tretiranja vsega skupaj! Poznam kar nekaj ljudi na nekaterih zanimivih položajih, ki so posredno ali nepsredno povezani z varnostjo zračnih plovil, prometa in predpisov, pa me čudi, da ni nobenega strokovnega odziva na trenutni problem? Rad bi samo povedal eno stvar ki me resnično straši! Vsi vemo, vidimo, beremo slišimo in še bi lahko našteval......, koliko letal ( s pvprečno težo okoli 100ton) leta dnevno nad našimi glavami, koliko in KAKO letajo naša vojaška letala (pilatusi in helikopterji) nad naseljenimi kraji samo, da "vežbajo " letenje, pa imajo veliko prostora nad nenaseljenimi površinami in koliko je BREZPILOTNIH letalnikov NATO zveze itd. nad Slovenijo, ki nihče ne ve za njih, razen posameznikov, ter da ne omenim še starih "škatl" (satelitov), za katere nihče ne ve v primeru, da bodo padli na zemljo kam bodo padli, pa si nihče ne beli glave glede tega!!! Imeli smo že primere ko je izkušen pilot SV strmoglavil čisto zraven stanovanjske hiše, žal mi je pilota, ker je pri tem izgubil življenje, potem primera, ko se je sopilot v pilatusu "tobože" ne namerno katapultiral in je sedež nenadzorovano padel zelo blizu naselja itd. itd. veliko je pa še skritih primerov, ki niso za javnost!!!! Res je, da so lahko taki modeli nevarni, saj so nekateri modeli težki kar okoli 20 kg ali več. Se je zgodilo pred leti na Mađarskem, da je dolgoletnemu izkušenemu modelarju model težek okoli 20 kg strmoglavil me gledalce in pri tem ubil zakonca, ampak je podrobna preiskava potem dokazala, da ne zaradi njega kot pilota ampak zaradi iste frekvence neke lokalne radijske postaje, ker takrat še niso prevladovale 2,4 Ghz RV naprave!!Ne vem natančno ali je bila pri nas kakšna podobna nesreča z smrtnim izidom ali ne, ker tako dobrega spomina pa nimam. Žalostno je to, da naš sistem najprej objavi kazenske sankcije in višino kazni, ne pa pooblaščene ljudi oziroma strokovnjake na tem področju, ki naj bi 100-odstotno bili seznanjeni z delovanjem teh naprav in tudi evropskimi zakoni!!!! Ker pa vemo, da takih expertov pri nas ni laho vidimo iz napisanega, da mečejo vse v isti koš, ker sploh ne vedo kakšna je posamezna zvrst modelarstva !!! Za primer poglejte samo kaj se dogaja na cestah, kjer lahko osnovnošolci vozijo "skuterje" ki se ne peljejo samo 49 km/h, ampak so predelani in se lahko peljejo dvakrat toliko ali več kot dovoljuje zakon, pa se nihče ne obremenjuje z zakonom????? Že tako so se izniči
joze drugi
23. 12. 2015 19.26
+21
plus si zasluži tisti, ki bo tole vse bral. :)
Jacko
23. 12. 2015 20.21
+9
seveda, nekateri pač raje berejo o tem, kako se je neka rihana spotaknila na rdeči preprogi....
itiswhatitis
23. 12. 2015 20.41
+5
@joze drugi 2 minuti branja, sej bo šlo..
NotMe
23. 12. 2015 21.28
+1
Modelarstvo ni problem. Modelarji imajo dovolj SPOŠTOVANJA in ZNANJA, da nikogar ne ogrožajo. In ker so vložili 1500 ur dela v svojega lepega Rdečega Barona, ga bodo spuščali na travniku, kjer ni ovir niti ljudi, v katere bi lahko treščil. Problem pa so tehnični analfabeti, po možnosti 10 , 15 let stari otroci, ki jim atiji namesto Buggy-ja 4x4 kupijo za božička kupijo na Aliexpresu kitajsko šaro za 300 evrov. Verjemi, otrokom se ne da peš več kot 100 metrov, sploh pa ne na travnik, kjer nihče ne vidi njihovih igračk. Nasledni problem so geekovski voajerji, ki z lahkoto pridejo z dronom v spalnice punc (kamor sicer niti v sanjah ne upajo, da mama ne najde flekcev na rjuhi)
jozo46
23. 12. 2015 19.20
+13
nebi blo nic nenavadnega ce bi 24ur prepovedali z zakonom
spyk
23. 12. 2015 19.16
+5
s cim bolj pametnim se ukvarjajta mediji tumpasti
terantul
23. 12. 2015 19.11
+3
Ko bi se v naši vladi s čim drugim ukvarjali toliko kot z droni, bi bilo krize kmalu konec. Se strinjam , da snemanje ljudi brez dovoljenja ni prav primerno, pa vendar, ali na morju posnameš tudi samo svoje družinske člane? Ljudje, če bo šlo tako naprej, brez zakona tudi na WC ne bomo mogli. Nesreče se dogajajo vsepovsod a še nisem slišal za kakšno hujšo z dronom. Seveda pa se strinjam, da se kaznuje tiste ki izzivajo (letališča...), so pač posamezniki, ki so naduti in mislijo, da se zemlja za njih vrti.