Slovenija

Drnovšek rešuje pred izgonom

Ljubljana, 05. 07. 2006 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik države, ki se vključuje v reševanje svetovnih kriz, se je zavzel za gambijske nogometaše.

Slovenski predsednik Janez Drnovšek je v pismu notranjemu ministru Dragutinu Mateju izrazil pričakovanje, da bo ministrstvo v sodelovanju z drugimi pristojnimi organi pred morebitno izvršitvijo postopka odstranitve mladih gambijskih nogometašev iz Slovenije ponovno preučili razloge, ki so jih pripeljali do odločitve, da so v Sloveniji zaprosili za azil, so danes sporočili iz urada predsednika.

Gambijski nogometaši iz azilnega centra med treningom
Gambijski nogometaši iz azilnega centra med treningom FOTO: Dare Čekeliš

Razmere v Gambiji po navedbah predsednika nakazujejo, da bi bil lahko strah mladih gambijskih nogometašev za svojo življenjsko usodo ob vrnitvi v domovino utemeljen.

"Prepričan sem, da Republika Slovenija lahko zadevo reši na način, ki bo v ponos vrednotam, ki smo jih zapisali v našo ustavo, in da lahko sprejmemo takšno odločitev, ki bo zavarovala življenja mladih ljudi ter jim kot tujcem omogočila kreativno razvijanje znanj in veščin, ki so jih potrdili kot mladi perspektivni nogometaši,"
je v pismu sklenil predsednik.

Predsednik je ob tem v pismu, ki ga je v vednost poslal tudi ministru za zunanje zadeve, predsedniku vlade in ministru za šolstvo in šport, izrazil pričakovanje, da se bo Mate za ponovno preučitev teh primerov tudi osebno zavzel in da bo postopek preučitve potekal temeljito in vsestransko ter do vsakega prosilca enako odgovorno.

Na ponedeljkovi novinarski konferenci v Ljubljani sta predstavnik direktorata za upravne in notranje zadeve (DUNZ) Bojan Ternovšek in vodja Centra za tujce Jože Konec povedala, da je bil postopek za pridobitev azila za mlade nogometaše iz Gambije negativno zaključen na podlagi prve in druge alineje 35. člena zakona o azilu, ker naj bi šlo za neutemeljene prošnje. Ta informacija pa je predsednika po njegovih navedbah "presenetila".

Postopek odstranitve tujcev iz države, s katerim naj bi jih v Gambijo vrnili proti njihovi volji, sicer še traja. Mladi Gambijci se že več kot sedem mesecev nahajajo v Centru za tujce Veliki otok pri Postojni, v Gambijo pa bi jih vrnili proti njihovi volji.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiko1@email.si
06. 07. 2006 09.08
Krašvc, se strinjam. Če so res dobri jih je treba zadržat!
iqsto@yahoo.co.uk
06. 07. 2006 08.57
Če bi bli dobri, jih že nebi bilo strah domov. sej se hecam
krašvc
05. 07. 2006 17.59
Mislim,kaj se pa greste,če so fantje uredu jih lahko vključite v naše nogometnto dogajanje,ne pa da jih na tak način odstranjujete iz naše države,poglejte tudi pozitivno na reševanje njihovih težav,verjetno je res hudo ,če tako dobri nogometaši ,ki bi se lahko prodali najboljšim klubom,prosijo za azil,saj bodo kmalu kvalifikacije za evropsko prvenstvo a ne