Slovenija

Drnovšek podpira Janševo pobudo

Ljubljana, 07. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik republike Janez Drnovšek se je pozitivno odzval na pobudo predsednika SDS Janeza Janše za razpravo o prihodnosti Slovenije. Strinja se, da je treba napraviti razmislek o tem, kako naprej. Predsednik države je po Drnovškovem mnenju primerna institucija za spodbujanje in vodenje širše razprave.

Predsednik SDS Janez Janša je predstavil zamisel o konvenciji o prihodnosti Slovenije, saj se je Slovenija pred vstopom v Evropsko unijo in zvezo Nato znašla pred novimi izzivi, prav zato bi bilo treba začrtati nove prioritete. O svoji pobudi se je v petek že pogovarjal s predsednikom republike Janezom Drnovškom, ki je izrazil načelno pripravljenost za vodenje konvencije. Ta bi po Janševem mnenju morala začeti delovati že septembra, saj bi morala konvencija svoje delo končati že v začetku prihodnjega leta.

Janez Janša za voditelja konvencije predlaga Janeza Drnovška
Janez Janša za voditelja konvencije predlaga Janeza Drnovška FOTO:

Kot je pojasnil predsednik SDS, bi morala Slovenija čim prej opredeliti nacionalne cilje v novem okolju. Jasno je namreč, da se svet znašel na pragu neke nove dobe, ko se bo oblikoval nov globalni svetovni red. Od Slovenije pa bo odvisno ali bo to dogajanje le opazovala in se mu prilagajala ali pa bo v ta proces dejavno vključila. Prav zato bi morala konvencija po Janševih besedah ugotoviti, kaj želi Slovenija doseči in katere so tiste stične točke, ki združujejo državljanke in državljane.

Tako naj bi konvencija poiskala odgovor na vprašanje, kaj želi Slovenija oziroma njeni državljani doseči v tem stoletju in kako izkoristiti nove priložnosti, ki se ponujajo z vstopom v Evropsko unijo in zvezo Nato. Konvencija pa naj bi prinesla tudi odgovore na vprašanje, kako se bo spremenil geostrateški položaj Slovenije in kako zagotoviti hitrejši razvoj posameznika. Razjasnili naj bi tudi vprašanje slovenskih manjšin v sosednjih državah, pomen za slovensko gospodarstvo in njen geostrateški položaj. Pri tem je Janša izpostavil zlasti odnose z državami, ki ne bodo članice Evropske unije in zveze Nato, kot so Rusija, Ukrajina in balkanske države. Izpostavil pa je tudi vpliv teh procesov na okolje in ekologijo.

Samo zamisel je Janša predstavil že ob 12. obletnici slovenske osamosvojitve, v tem času pa se je pogovarjal s številnimi ljudmi, ki so njegovo pobudo sprejeli z naklonjenostjo. O zamisli se je pogovarjal tudi s predsednikom republike, ki je po Janševih besedah, dejal, da je tudi sam zaznal podobno praznino in potrebo, da se doseže nov notranji dogovor. Prav predsednik države pa bi po Janševem mnenju lahko vodil takšno idejo, saj lahko prispeva k temu, da se v iskanje novih ciljev vključijo prav vsi, ki to želijo. Konvencija tako ne bi smela biti zbirokratizirana, temveč odprta za vse, ki želijo v njej sodelovati in prispevati k razvoju Slovenije.

Drnovšek se strinja s pobudo

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: POP TV

Predsednik republike Janez Drnovšek se je odzval na pobudo predsednika SDS Janeza Janše za razpravo o prihodnosti Slovenije. Strinja se, da je treba napraviti razmislek o tem, kako naprej. Predsednik države je po Drnovškovem mnenju primerna institucija za spodbujanje in vodenje širše razprave. Odmaknjen od dnevne politike lahko najbolj nepristransko, z vključevanjem širokega kroga ljudi vodi takšno razpravo, katere oblika pa še ni natančneje opredeljena.

Drnovšek ne želi podvajati aktivnosti, ki tečejo znotraj institucij, saj imata tu svoje pristojnosti vlada in državni zbor. Zdi pa se mu, da bi razmišljanja glavnih slovenskih znanstvenikov in kulturnikov o prihodnjih izzivih Slovenije pri tem lahko pomagala. Po Drnovškovem mnenju je bolje, da takšne razprave ne bi obdržali zgolj v ozkem krogu institucij.

Slovenija se je po njegovem znašla v prelomnem trenutku. Dosegli smo članstvo Slovenije v Evropski uniji oziroma nekatere cilje, ki smo si jih zastavili ob osamosvojitvi Slovenije, zdaj pa se sprašujemo, kako naprej, kakšna je naša identiteta v Evropi, kakšne so naše prednosti in kako čim bolj izkoristiti človeške potenciale. Postavlja se vprašanje, ali vzpostaviti formalno konvencijo ali nadaljevati pogovore z vidnimi znanstveniki, kulturniki in politiki in zaključke pogovorov čim bolj vključiti v širšo javno razpravo, je še navedeno na spletnih straneh predsednika republike.

Tudi vlada pozdravlja diskusije o prihodnosti

Glede konvencije o prihodnosti Slovenije, ki jo je danes predstavil predsednik SDS Janez Janša, po premierovih besedah vlada pozdravlja vse diskusije o prihodnosti in vse tiste napore, ki prispevajo k bolj učinkoviti in uspešni Sloveniji. Rop je dejal, da ne vidi nobenega razloga, da ne bi upoštevali takšne diskusije. Obenem pa je povedal, da se bo vlada ravnala v skladu z obstoječimi slovenskimi strateškimi dokumenti - od strategije gospodarskega razvoja oziroma državnega razvojnega programa do predpristopnega ekonomskega programa. Vlada, tako Rop, vse te dokumente preverja z vseh vidikov življenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3