Slovenija

Drnovšek pisal Napolitanu

Ljubljana/Zagreb, 14. 02. 2007 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.D./T.S./STA
Komentarji
1

Na izjave italijanskega predsednika o fojbah, ki so razburile Mesića, se je oglasil tudi Drnovšek.

Vsebina Drnovškovega pisma ni za objavo v javnosti, so nam sporočili iz predsednikovega urada
Vsebina Drnovškovega pisma ni za objavo v javnosti, so nam sporočili iz predsednikovega urada FOTO: POP TV

Odnose med Italijo in Hrvaško so v preteklih dneh razvnele izjave predsednikov obeh držav o fojbah. O tej temi je v osebnem pismu italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu pisal tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek. Kaj konkretno je zapisal Drnovšek, za zdaj ne želi razkriti, ker - kot pravijo v njegovem uradu - ne želi prilivati olja na ogenj. Predsednikova tiskovna predstavnica Jana Lutovac Lah je za 24ur.com povedala, da gre za osebno pismo in zato njegova vsebina ni za objavo.

Napolitano je v soboto na dan spomina na žrtve fojbe posmrtno odlikoval fašističnega upravitelja Zadra Vicenca Serretnina, fojbe pa je označil za "barbarstvo stoletja", "slovansko krvoločno sovraštvo" in težnje za prilaščanje ozemlja. Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v ponedeljek te izjave ocenil kot vpletanje v aktualne hrvaško-italijanske odnose, ne samo v zgodovinska dejstva. Menil je tudi, da v besedah italijanskih voditeljev "ni mogoče spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma".

Hrvaška ministrica za zunanje odnose in evropske integracije Kolinda Grabar-Kitarović pa je prav tako v ponedeljek poudarila, da je treba "zgodovino prepustiti zgodovinarjem". Mesićev odziv pa je opisala kot "neprijetno" presenečenje zaradi "vsebine in tona" izjav italijanskega predsednika.

Mesić se je na izjave italijanskega kolega ostro odzval
Mesić se je na izjave italijanskega kolega ostro odzval FOTO: Reuters

Iz Mesićevega urada pa so se danes odzvali na izjavo Evropske komisije, ki je ocenila, da so izjave Mesića v izmenjavi mnenj z Napolitanom o fojbah "neprimerne". "Jezik hrvaškega predsednika se zdi neprimeren," je v Bruslju dejala tiskovna predstavnica komisije Pia Ahrenkilde Hansen, medtem ko ustreznosti izjav italijanskega predsednika ni komentirala. Iz Zagreba so sporočili, da so ocene EK "enostranske in nekonkretne".

Evropska komisija je namreč danes ocenila, da so izjave Mesiča v izmenjavi mnenj z Napolitanom o fojbah "neprimerne". "Jezik hrvaškega predsednika se zdi neprimeren," je v Bruslju dejala tiskovna predstavnica komisije Pia Ahrenkilde Hansen, medtem ko ustreznosti izjav italijanskega predsednika ni komentirala.

Mesić je namreč v torek med drugim predlagal oblikovanje mešane ekipe sodnomedicinskih izvedencev, ki bi ugotovili točno število italijanskih žrtev fojb po drugi svetovni vojni. S tem bi se Hrvaška in Italija rešili bremen iz preteklosti, je menil Mesić.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
14. 02. 2007 22.19
Torej zdise,da so Italijani prižgali zeleno luč za pričetek nečesa,kar bo osupnilo južne sosede pa tudi Slovenijo po neki strani.Mesič pada iz skrajnosti v skrajnost,njegove izjave so nepremišljene in nediplomatske.Upam,da ne bo spet kriva Slovenija.Menim,da se Slovenija ne sme vpletati v hrvaško italijanski "konflikt"Tudi DR.Drnovšek ne v smislu odnosov dveh držav ene članice EU in ene balkanske kandidatke.Zadeve utegnejo postati zelo problematične v neki prihodnosti,kar sem že velikokrat opozori.Preštevanje žrtev iz druge svetovne vojne,kot predlsgs Mesič je še večja neumnost, ,kot njegove izjave pred tem. Mar je morda hrvaški vrh prišel do spoznanja,da je pravi nasprotnik Italija in ne Slovenija. Morda,vendar zelo pozno.Vprašanje osimskega sporazuma se bo kmalu pojavilo na dnevnem redu dnevne politike!!!!Če me spomin ne vara je tuđman nekoč izjavil,da HR meji na Italijo.To sicer ne drži na kopnem,drži pa na morju,po uvedbi ekonomske cone na Jadranu.Slovenijo takrat ni nihče vprašal za mnenje.Zanimivo pa je,da je italijanski zunanji minister pred dvema letoma prišel v Zadar in povedal do kod je bila Italija......Zelo zanimivo....Italiji osimski sporazum nikoli ni bil pri srcu in v Italiji velja za ponižujočega.No,Slovenija je svoje obveznosti iz tega naslova izpolnila v celoti,Hrvaška pa ne.Bi lahko sklepal,da bo Italija zahtevala "pojasnila" ali pač tudi kaj več....Pustimo času čas.