Slovenija

Drnovšek odhaja v Kučanovo pisarno

Ljubjana, 23. 12. 2007 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.L./L.H./STA
Komentarji
41

Janez Drnovšek je prišel na primopredajo predsedniške funkcije in s tem slovesno končal svojo dolgoletno politično kariero.

S predajo predsedniških poslov se je zaključila skoraj 19-letna politična kariera Janeza Drnovška, ki je prav gotovo eden najpomembnejših slovenskih politikov.

Drnovškovo slovo od predsedniške funkcije
Drnovškovo slovo od predsedniške funkcije FOTO: Dare Čekeliš

Leta 1989 je postal predsednik jugoslovanskega predsedstva, leta 1992 predsednik liberalno demokratske stranke in istega leta predsednik slovenske vlade, kar je - z izjemo polletne Bajukove vlade - ostal do leta 2002, ko je zmagal na predsedniških volitvah.

Drnovšek je po mnenju mnogih doživel popoln duhovni preobrat
Drnovšek je po mnenju mnogih doživel popoln duhovni preobrat FOTO: Reuters

Tako kot že nekaj mesecev, ko ga v javnem življenju praktično ni bilo, tudi danes za izjave novinarjem ni bil dosegljiv. Glede na pripovedovanje tistih, ki so Drnovšku blizu, naj bi njegovemu umiku izpred oči javnosti botrovala tudi bolezen.

Drnovšek je takoj po predaji poslov in pregledu častne čete zapustil predsedniško palačo. Glede na mraz zelo številni obiskovalci so ga pozdravili z glasnimi aplavzi in vzkliki. Drnovšek jim je pomahal v pozdrav, se rokoval z obrambnim ministrom Erjavcem in predstavniki oboroženih sil, še enkrat pozdravil in se odpeljal z avtomobilom.

Čustveno slovo

Kot nekdanji predsednik bo imel odslej Drnovšek na voljo pisarno z dvema zaposlenima na ljubljanskem Viču. Njegov svetovalec Ivo Vajgl pričakuje, da bo bivši predsednik še naprej zelo aktiven, da bo pisal ter srečeval ljudi, ki "imajo kaj za povedati". “Nekdo, ki je bil v politiki tako dolgo kot Drnovšek, ima politično prepričanje in politično težo tudi po preteku uradne funkcije,“ meni Vajgl.

Drnovšek je pozdravil opazovalce primopredaje predsedniške funkcije
Drnovšek je pozdravil opazovalce primopredaje predsedniške funkcije FOTO: POP TV

Da je bilo današnje Drnovškovo slovo od predsedniške funkcije čustveno, potrjuje tudi ganjenost šefice njegovega kabineta Valentine Flander. Ko je Drnovšek še zadnjič odkorakal iz predsedniškega urada ni mogla skriti solza. Flandrova sicer ostaja Drnovškova svetovalka, saj se bo - poleg še ene sodelavke - skupaj z Drnovškom preselila v pisarno bivšega predsednika, ki jo je do sedaj zasedal Milan Kučan.

Od Darfurja do Ambrusa

Predsedniško obdobje Janeza Drnovška ne moremo oceniti enoznačno. Politični analitiki soglašajo, da ga je pomembno zaznamoval njegov boj z boleznijo kot tudi njegove pobude, ki so v javnosti naletele na deljena mnenja. Mnogi so si enotni, da je Drnovšek pri svojem vodenju deloval počasi in premišljeno, da pa je znal poseči tudi po radikalnih potezah. Te so se mu včasih obrestovale, včasih pa tudi ne.

Ob lanskih božičnih praznikih se je Drnovšek zavzel za družino Strojan
Ob lanskih božičnih praznikih se je Drnovšek zavzel za družino Strojan FOTO: POP TV

V času predsedniškega mandata je med drugim ustanovil Gibanje za pravičnost in razvoj, je borec za pravice živali, okoljevarstvenik, človekoljub. Vse bolj se je odmikal institucionalne politike, leta 2006 izstopi iz LDS.

Ko se je bilo treba odločati o nečem pomembnem, je Janez Drnovšek vedno najprej počakal z odločitvijo, da so mu razmere same pokazale, v katero smer je treba iti in se je šele nato odločil. Tako je bilo videti, da je poteza, ki jo je sprejel, nekaj najbolj običajnega in najbolj naravnega. Milan Balažic o stilu vladanja Janeza Drnovška

Trudil se je razrešiti razmere v Darfurju, ob lanskih božičnih praznikih pa je skušal z dvema zabojnikoma pomagati družini Strojan, vendar ga ustavijo prebivalci Ambrusa. Kot Janez D. se oglaša preko interneta, v času mandata napiše tudi tri knjige.

Slovensko javnost je v začetku leta 2006 Drnovšek vznemiril zlasti z odločitvijo o pomilostitvi nekdanjega direktorja družbe Hit Danila Kovačiča, ki je bil obsojen zaradi zlorabe položaja. Na enake odzive je naletela pomilostitev obsojenega preprodajalca mamil Ivana Tomanovića.

Spori z Janševo vlado

Začetek predsedniškega mandata zaznamujejo pogovori o prihodnosti države, ki jih organizira Drnovšek, ko na premierskem mestu Antona Ropa zamenja Janez Janša, predsednik in predsednik vlade zgledno sodelujeta.

Aktualni premier in zdaj že nekdanji predsednik sta imela kar nekaj konfliktov
Aktualni premier in zdaj že nekdanji predsednik sta imela kar nekaj konfliktov FOTO: Dare Čekeliš

Prve napetosti izbruhnejo zaradi zunanje politike. Status Kosova, pomoč Darfurju, obisk srbskega prestolonaslednika Karađorđeviča. “Vlada si ne bo podredila institucije predsednika, skuša si podrejati nekatere druge institucije, gospodarstvo, medije; ampak institucije predsednika si ne bo podredila, dokler sem predsednik,“ je bil neomajen Drnovšek.
Letos je prišlo do sporov z vlado na področju organiziranja državnih proslav. Zaradi zapletov glede izbire govornikov se je odhajajoči predsednik države odločil, da se 25. junija ne bo udeležil proslave ob dnevu državnosti. Ob tem je napovedal, da se proslav nasploh ne bo več udeleževal.

V prvem delu mandata je bil Drnovšek precej previden in umirjen, morda celo nekoliko pasiven. V drugi del mandata je poskušal vnesti močnejše etične elemente, kar je sicer pohvalno, vendar pa je njegov politični slog hkrati postajal precej konflikten in zaletav, tako na notranje kot na mednarodnopolitičnem področju. Matej Makarovič

Hkrati je presenetil tudi z odpovedjo tradicionalnega sprejema otrok, žena in staršev pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve, civilnih žrtev in nosilcev medalje za ranjence ministrstva za obrambo in poškodovanih policistov med agresijo na Slovenijo.

Drnovšek je sprožal polemike tudi med poslanci, predvsem koalicijskimi, z zavračanjem posvetovanj z vodji poslanskih skupin pri imenovanju visokih državnih uradnikov, zlasti ustavnih sodnikov in guvernerja Banke Slovenije.

Boj z boleznijo

Simpatijo in sočutje javnosti pa je Drnovšek pridobil s svojim bojem z rakom. Potem, ko je nekaj časa prisegal na alternativno zdravljenje, je konec oktobra letos v nagovoru na slovesnosti ob odprtju nove stavbe Onkološkega inštituta poudaril, da je onkološko zdravljenje raka edino učinkovito zdravljenje.

Ob odprtju novega Onkološkega inštituta je Drnovšek izrekel priznanje uradni medicini
Ob odprtju novega Onkološkega inštituta je Drnovšek izrekel priznanje uradni medicini FOTO: POP TV

Decembra letos mu je priznanje zaradi njegovih prizadevanj za večjo vključitev Slovencev v akcije mednarodne razvojne pomoči ali svetovne solidarnosti izrekel tudi Janša v slavnostnem govoru na državni proslavi ob svetovnem dnevu človekovih pravic.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
27. 12. 2007 23.48
tule se mečlje denar proč za bivše predsednike. V revni deželi, kjer ljudje životarijo ob mezdah se pač tak luksuz ne spodobi. V parih letih bivši predsednik zapravi miljone za 'brezveze', folku pa tumbajo, da so njihove mezde previsoke in da bojo za celoživljensko garanje (in ne sprehajanje po banketih) dobili ušivih 300 eur penzije.. Kretenizem brez primere. Ne samo da ne rabimo bivšega predsednika, sploh ne rabimo kozmetične predsedniške funkcije. Prišparal bi na plačah predsednika, osebja, kabineta, stroških potovanj, požrtij, gostij, izletov, stroških volitev, stroških bivših predsednikov in njihovih uradov. Ja kaj hitro bi našparali kako pediatrično kliniko ali omogočili zdravnikom, da ne izbirajo, koga bojo pustili živeti in koga ne....
kosir_maks
25. 12. 2007 15.56
Hinko ; Do nedavnega je bil ignorancki tudi do osebja v svojem kabinetu ! Ti pa mu lahko poližeš palce na nogah ali zlezeš v ritko , hlapec !!!
kriss714@amis.net
25. 12. 2007 13.50
Hinko, jaz pa mislim, da je ravno obratno.
hinko.murovec@siol.net
25. 12. 2007 13.43
Košir_Maks, 24.12.07 / 10:28, ja dragi Košir ti si v primerjavi z Drnovškom res samo smet v vsakem smislu in pomenu. LP
alkimist@email.si
25. 12. 2007 10.59
Dragi politk 70 Kar nekaj tvojih komentarjev sem že prebral,in vsel sem da si tudi ti mojega.če boš še enkrat prebral moj prejšnji komentar boš videl da v njem nobenega nisem obsodil.Tudi Dr Drnita ne.Njegov način vladanja mi pač preprosto ni bil všeč.Možakar se je predvsem zanimal samo za omejene marginalne skupine v sloveniji.Nikoli ga nisem videl v Prekmurju pri kakšni revni slovenski mamci ki se komaj prebija z pokojnino.Pa ne bi o tem saj pravim on se je pač tako odločil in tako bodi.Kam pašem malo tu malo tam?? Ha ha ha:Ah ne ljuba duša nikakor.Jaz zelo dobro vem kam pašem in nikakor nisem danes tu jutri tam. Imam svojo življensko usmeritev,ki ni odvisna od dnevne politike.Zelo dobro se zavedam,da po tej vladi pride druga in tako naprej...Danes JJ,ki pač vlada tako kot najbolje zna,jutri pa verjetno Pahor,ki bo spet vladal tako kot bo najbolje znal. JJ pan ni treba zmerjati a ne.Prav tako ni nobene potrebe,da se zmerja Pahorja z Barbiko.Glede LDS ki je vladal svojih če se ne motim 12 let pa takole.Na volitvah leta 2004 so pač popušili.Očitno so jih ljudje imeli poln kufer. Leta 2008 pa bomo videli a ne..Saj ni nobene tragike.Garniture se pač menjajo in vsaki ,ki je na oblasti se pač nekoč izteče čas. Čisto mimogrede..ne vem zakaj se ti zdi,da mi je JJ prirasel k srcu??Politik pač ki je naredil nekaj dobrega za ene in očitno po komenterjih nekaj slabega za druge...A tako pač vedno bo se ti ne zdi? Glede RKC pa tole.NISEM rekel da ne maram RKC.Rekel sem samo da me ne tlačit v institucionalne okvirje.Okvirji so me vedno ovirali v moji svobodi.Kristusovo sporočilo pa me globoko gane in seveda sem kristjan in ponosen sem na to. Nikakor pa ni treba biti slep.. Halo saj znam mislit z svojo glavo,zato jo pa imam.Seveda se ne strinjam z vsem kar počne RKCprav tako se ne strinjam z vsem kar počne JJ in tudi se nisem strinjal z vsem kar so nam poskušali prodajat LDS.Vsaka vlada v tej deželici je naredila tudi veliko dobrega,sicer ne bi bili tukaj kjer smo.Se ti ne zdi? Mnenja pa bodo vedno različna,saj imamo hvala bogu svobobno voljo da povemo kar mislimo a ne. Pa vesele Božične praznike tebi in vsem ostalim ki to berete...
politik70
24. 12. 2007 13.16
alkimist Ti duša ki pravi da ni ne leva ne desna pa rkc da ti ni blizu... Ja kam pa potem pašeš? Malo tu malo tam? Danes naš jutri njihov? Kaj ti je Drnovšek slabega naredil? Boš omenil Darfur? Pa jaz tebi nazaj kaj je JJ v Bruslju za Afriko podpisoval? Edino kar so zbrskali na sovi je ne račun za ušivih 900€! Si mogoče seznanjen koliko je helikopterska ura za prevoz JJ do Urške in obratno? Pa Falcona bomo tudi mel pa verjetno Podmornico za na Bled ! Tiste tvoje duševne kdo komu in zakaj pred smrtjo polaga račune..... Z eno besedo imel je jajca in se je upal upreti JJ! Raje se vprašaj kakšnega predsednika vlade imamo? Kako je veterane za prvega Novembra(oprosti izrazu) Nategnu ko vole z proslavo? Cel mandat pa čeprav ga je Drnovšek predlagal za mandatarja jebal predsednika vseh slovencev dobesedno med oči? To se raje vprašaj. In volilci bomo in bojo ta dejanja nagradili in kaznovali! Pa pozdravljen in uživaj v tujih praznikih saj si rekel da ne maraš RKC! Pozdrav Politik70
Darth Sidious
24. 12. 2007 11.23
Vi se tu prepirate o politiki, a politika vam ga zmagoslavno zabija do jajčnikov...
F10
24. 12. 2007 11.07
kosir_maks --> Tebe pa res vsak hitro nategne, ne?
alkimist@email.si
24. 12. 2007 11.02
Jao jao narod pa kaj vam je Levi ? Desni?A ni dost da ste-smo vsi Slovenci.Nikoli nisem bil fan Dr. Drnita pa ga tud sedaj ne bom hvalil.Dejstvo je da se je ON odločil da bo predsednik.Biti predsednik pa pomeni odgovornost,ki je pa on pač zadnji dve leti očitni ni zmogel nositi. Obsojal ga pa ne bom.Se je pač tako odločil, In še opomin vsem politikom,ki se tako lahkotno igrajo z ljudstvom.Vse, prav vse bo treba enkrat plačati.Vsekakor ne mislim z tem nič slabega vendar pa zna bit včasih težko izenačiti vse kar si storil a ne? Kajti naj se nekateri še tako slepijo,v tem vesolju veljajo zakoni za vse enako in drugi zakon termodinamike še kako velja.....in ne samo na materialnem nivoju.celo gospoda komunisti si niso mogli omisliti večnega telesa,prav tako pa si ga ne bodo mogli omisliti niti sedanji desničarji ali levičarji he he. In še tole če ga bodo gospoda politiki srali preveč lahko končajo na psihiatriji....Tam bodo nemara ugotovili da smrt vsekakor ni najhujše kar lahko doleti človeško dušo.... In tisti ki milite da ljudje nimamo duše... Vam poklonim le mahjen smehljaj...pride čas ko boste krepko presenečeni.In ta čas pride ne glede na to ali vanj verjamete ali ne.. Pa da me ne bo kdo od pametnjakovičev na tem forumu poskušal spraviti v kake instucionalne okvire..kot so RKC ali podobno.. lep pozdrav il vesele praznike vesem
kosir_maks
24. 12. 2007 10.57
Prašek : vem da 1000 evrov ni omembe vredno !! Omembe vredno je reakcija Drnovška ,ki je namesto da bi bil tiho zaradi teh nekaj fičnikov , opljuval pol naroda v treh delih z vlado na čelu !! Za par fičnikov je poslal v PM pol naroda !! kaj bi šele izvajal v svojem besu, če bi bilo v igri kaj več kot nekaj jurčkov !! LP
kosir_maks
24. 12. 2007 10.28
Prašek : Torej bi morala komisija za tistih 200 jurčkov Drnitu pogledat čez prste in biti tiho , ker bi komisiji moral biti Drni nedotakljiv !! " Nič jim ni sveto !! je izjavil Drnovšek !! Torej se ima za nekaj več - očitno za preroka ! Vsi ostali pa smo smeti !!
killi-123@hotmail.com
24. 12. 2007 09.34
Lep pozdrav vsem. Košir,napaka,ne DESUS,ampak Kahli, ki je podoben Ruplu in seveda tudi Pučku. Na naslednjih volitvah bo Kahli član SD ali zares. Stava? Glede Drnovška pa, vsaj malo spoštovanja do človeka, če ti že nič drugega ne predstavlja.
kosir_maks
24. 12. 2007 08.56
Dej politik lepo te prosim !! JJ ima tut DESUS v vladi pa kaj ??? In čas je, da se opraviči za tiste neumne monologe o bruhalcih blata ! Skoraj pol naroda, ki podpira to vlado je označil za zlobneže, negativce , obrekovalce , ..itd, vladno komisijo označil za komisijo za obrekovanje !! vse samo zato ,ker je zgubu živce , ker so ga razkrili na SOVI !! Ti ga kar zagovarji !! do pred dveh let , si bil TI ali jaz kot navadni državljan ZA NJEGA navadna smet !!!!
politik70
24. 12. 2007 08.44
kosir_maks Tudi sam spremljam slo 1 panič ne stokam ....... A nebi Drnovška pustil že prmer? Nič ti ni naredil! Bil je edini ki je lahko imele leve in desne v vladi! Probal je pa so mu non stop nagajal! Dobili ste šanso že tretjič pa je nista znali izkoristit. To ni dobro za Slovenijo! Nikoli ni dobro če samo ena stran vlada! Samo za to da bo drugo leto na volitvah zmagala rdeča oziroma leva opcija ste krivi vi! Tudi v zgodovino se bo to zapisalo! Pa pozdravljen bod Politik 70
kosir_maks
24. 12. 2007 08.36
Zanimivo , kako so komentiral Drnovška v pop klubu na TV . Sem mislu , da sem preklopu na režimski propagandni kanal levakarjev izpred 20 let !! Kar je bilo res v debati je samo , da je bil do še pred dveh let nadut do podrejenih in da si je oligarh omislil falkona ! Slabšega predsednika ne bo več v zgodovini Slovenije !!!
tomi.passion@gmail.com
24. 12. 2007 08.16
strelka....ti še vedno verjameš v pravljice? Hahahahahahahahahaha včasih smo poznali igre brez meja, danes pa neumnost brez meja....hahahahahahhaha. Samo Kučan ima več grehov na grbi kot pa Drnovšek.
strelka23
24. 12. 2007 08.11
C...555 naši novinarji o gospodu Drnovšku niso grdo pisali zaradi preproste stvari-niso imeli kaj.Za vse drugo kar si pa napisala je škoda,da bi sebi zaradi take kot si ti pokvarila lepo snežno pred praznično jutro.Pa uživaj še naprej z svojim rakom.
politik70
24. 12. 2007 07.36
clementia555 Čakaš kot Črna roka da se vsi spat spravimo pol pa v napad! Nič kolikokrat je bilo zapisano da prenehaj bluzit! Lahko pa spokaš nazaj v Avstralijo in tam še naprej pumpaš otroke Belčkov , ki te tudi ne poslušajo več! Pozdrav Politik70
clementia555@yahoo.com
24. 12. 2007 01.02
....stebo | 23.12.2007 | 20:54 Drnovšek je človek z Dušo in izjemno moralno držo! Človek na mestu in človek, ki si upa resnici pogledati v oči!.... Hahaha... Zal o tej dusi in izjemni moralni drzi ni bilo ne duha ne sluha v 90-ih, ko so Slovenijo pestile visoka 10% inflacija in armada nezaposlenih. Takrat je bil gospod Drnovsek bolj zaposlen, kdo se bo stepel za NJEGOVO dediscino. Ne skrbi, Janez. Nihce se ne bo. Tako ali tako si zapustil pogorisce. Enako so se koncali tudi vsi njegovi visokoleteci projekti, ki so potem, ko niso bili vec druzbeno aktualni (beri: zanimivi za medije) odsli v obskuriteto zgodovine. drnovsek je bil tipicen komunisticni aparatcik, ki ga je bolj skrbel njegov imidz med prebivalstvom kot pa trdo delo, da se Slovenijo porine naprej. V zunanji politiki je bil popoln amater, ampak tega na Slovenskem nismo nikoli izvedeli, ker nasi novinarji vedo, kaj smejo objavit iin kaj ne. Njegova gospodarska politika je bila katastrofa, notranja je bila zaznamovana z obmejnimi incidenti z Hrvasko, politiko popuscanja, sejanja rozic in ostalih puhlic, z katerimi smo bili enkrat na leto seznanjeni iz njegovih ust v neverjetno milen intervjuju na RTV SLO, kjer ni nikoli bilo nobenih v vprasanj o inflaciji, nezaposlenosti ali zakaj se tako dolgo gradijo bolnice in ceste. Ali zakaj se ni nic investiralo v obnovo zelezniskega omrezja. Za njega niso nikoli veljala nobena pravila, kar se je jasno videlo ob nakupu tiste vozovnice za nekega indijskega saman na drzavne stroske. Ali brunarica. Nekateri pravijo, da je to nepomembno, vendar za nas davkoplecevalce je pomembno, da vemo, kam gre nas denar. Kot tak Drnovsek v mojih oceh ne igra nobene pomembne vloge. Bil je lutkica ali kot je rekel Niko kavcic v enem izmed svojih intervjujih - Drnovsek je intelektualna lenoba. Kaj temu za dodati? Prvo Borec: S teboj, klerofasisticno pokveko v preobleki NOB borca, se ne pogovarjam vec. :-))
Rains-
24. 12. 2007 00.42
Sam res kok je komunajzerjev se tuki gor. Sami rdeci Drnovsek worshipperji.