Slovenija
Oglas

Driska v družini – kaj storiti?

Ljubljana, 19. 05. 2014 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Akutna driska je opredeljena kot zmanjšana gostota blata in/ali povečano odvajanje blata. Najpogostejši povzročitelj akutne driske so virusi, predvsem rotavirus.

Rotavirus je povzročitelj okužb v širšem družinskem ali delovnem okolju, saj je zelo kužen in se enostavno širi kapljično po zraku. Če zboli otrok, je velika nevarnost, da drisko dobijo še preostali člani družine.

WAYA - 2
WAYA - 2 FOTO:

Ob pojavu driske je nujno čim prej začeti s preprostimi ukrepi:

1. Takojšnje nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov

Nadomeščanje tekočine je prvi in najpomembnejši ukrep pri driski in bruhanju. Otrok naj veliko pije, priporočamo večkrat po manjšo količino. Najboljše so rehidracijske raztopine ali zmerno sladkan čaj. Z dodajanjem rehidracijske raztopine v telo poleg tekočine vnašamo tudi elektrolite. Rehidracijska raztopina preprečuje dehidracijo, vendar ne vpliva na zmanjšanje driske. Za nasvet vprašajte v lekarni.

2. Prehrana med trajanjem driske

Če imamo drisko, ni potrebna nobena posebna dieta. Priporočljivo je, da pričnemo čim prej piti in vsaj šest ur po začetku rehidracije tudi jesti. Če je otrok še dojen, naj se doji čim večkrat, kolikokrat pač želi. Enako velja za otroke, ki pijejo nadomestno mleko. Tudi pri večjem otroku in odraslih priporočamo hitro uvajanje običajne, uravnotežene prehrane brez dietnih omejitev. Če otrok dolgo odklanja hrano, predvsem pa, če odklanja tekočino in opazite prve znake dehidracije, je treba poiskati zdravniško pomoč.

3. Nadomeščanje »dobrih« bakterij v črevesju in urejanje prebave

Ob pojavu driske se čim prej priporoča jemanje probiotikov. Treba je izbrati dokazano učinkovite probiotike (Lactobacillus rhamnosus GG) in v zadostni količini. Za nasvet vprašajte pediatra ali farmacevta v lekarni. Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki učinkovito pomagajo ob lajšanju akutne driske. Raziskave so dokazale, da probiotiki zagotavljajo skrajšanje driske in manjše število odvajanj tekočega blata, ob jemanju antibiotikov pa delujejo tudi kot preventiva pred drisko.

Kdaj moramo otroka z drisko peljati k zdravniku?

Splošno priporočilo je, da otroka z drisko peljemo k zdravniku, če se driska ne izboljša v 2–3 dneh, oziroma če opazimo prve znake dehidracije. Upoštevajte tudi otrokovo starost: čim mlajši je otrok, tem prej se svetuje obisk pri zdravniku.

Probiotiki WAYA® LGG® vsebujejo probiotično kulturo LGG® (Lactobacillus rhamnosus GG®), ki je z več kot 250 opravljenimi kliničnimi raziskavami najbolj raziskana probiotična kultura na svetu. Probiotiki WAYA® LGG® se svetujejo za dietetsko uravnavanje prebavnih motenj:

- virusne in bakterijske driske
- vzdrževanje uravnotežene črevesne mikroflore
- driske med zdravljenjem z antibiotiki

WAYA - 1
WAYA - 1 FOTO:

Probiotiki WAYA® LGG® so primerni za »velike in majhne«: kapljice za dojenčke in majhne otroke ter kapsule za odrasle in otroke, starejše od 6 let. Ne vsebujejo alergenov. Na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Preberite več!

Ob nakupu probiotičnih kapsul WAYA® LGG® prejmete brezplačno še vzorček probiotičnih kapljic za otroke WAYA® LGG®!

Posebna ponudba velja samo za naročila prek spleta od 19. do 23. 5. 2014.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3