Slovenija

Boljša ali slabša SiOL TV?

Ljubljana, 10. 06. 2009 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
289

SiOL obljublja: v poletje s prenovljeno televizijo z več zanimivimi programi! Ogorčena bralka pa ugotavlja, da bo za več denarja gledala vsaj 30 programov manj.

Razlog za preoblikovanje sheme je v sledenju zahtevam uporabnikov po kakovostnejših in bolj priljubljenih vsebinah, pri vključevanju večjega števila podnaslovljenih programov, kar olajša gledalsko izkušnjo in tako dalje. Telekom Slovenije

V uredništvo 24ur.com je prispela spletna pošta, v kateri bralka, ki ni želela biti imenovana, opisuje ''najnovejšo šlamparijo, ki si jo je privoščil Telekom Slovenije. Naročnikom SiOL TV je poslal pošto, v kateri jim sporoča, da bodo odslej za isto ceno paketa Trio gledali približno 50 programov manj,'' je ogorčena.

"Zato bo precej uporabnikov odšlo h konkurenci. Če ne takoj, pa zagotovo ob prenehanju pogodbe, ki smo jo naročniki podpisali za 24 mesecev v dobri veri, da bomo za 38 evrov mesečno (kasneje so ceno znižali na 36 evrov) gledali 117 televizijskih programov. Sedaj naj bi za isto ceno gledali le še 77 programov, vse boljše programe, ki smo jih do sedaj lahko nemoteno spremljali, pa so uvrstili v najdražji paket 'Mega' in 'Mega Dodatki', za katere bo po novem treba plačati dodatnih 13 evrov (paket Mega = 42 evrov + Mega Dodatki še 7 evrov, torej skupaj 49 evrov).''

SiOL TV ima 95.000 naročnikov.
SiOL TV ima 95.000 naročnikov. FOTO: iStockphoto

Bralka je poslala tudi pogodbo, ki jo je sklenila s podjetjem SiOL. Zanima jo, ali mora čakati do preteka pogodbe ali jo lahko prekine prej, ''glede na to, da je v naši pogodbi naveden popust 18,33 evra mesečno na polno ceno 50,01 evra in da s tem ponudnik SIOL storitev krši pogodbena določila, saj tega popusta s 1. julijem ni več. Od takrat naj bi za spremljanje vseh programov, ki smo jih do sedaj spremljali (od začetka podpisa pogodbe), plačali 49 evrov, torej se nam popust ne priznava več oziroma le še v znesku en evro.''

'Ne skrčena, temveč razširjena ponudba'

Ne gre za spremembo programske sheme, ampak ukinitev dostopa do gledanja več kot 30 programov. Bralka

''Telekom Slovenije s 1. julijem prenavlja programsko shemo in uporabnikom ponuja mnogo več vsebin kot do sedaj. Namesto osnovnega paketa, ki mu je bilo mogoče dodati dodatne pakete z zaokroženo tematiko: dokumentarno-informativni, zabavni, športni, za odrasle in programski paket HBO oziroma možnosti za polno programsko shemo z vsemi temi vključenimi paketi, smo zdaj oblikovali tri programske pakete – Osnovni, Standard in Mega. Uporabniki zadnjega imajo še možnost dodatno naročiti paket HBO, ki je s štirimi filmskimi kanali in brezplačno digitalno videoteko HBO Digital najbogatejši HBO program v Sloveniji, in paket Eksplozivni, ki vsebuje nekaj športnih programov in programe za odrasle,'' pa trdijo v Telekomu Slovenije. Ukinili so sicer nekaj televizijskih programov, ''za katere smo glede na gledanost, priljubljenost in kakovost ocenili, da v programski shemi niso smiselni. Namesto njih smo poiskali in vključili kakovostnejše programe – denimo dolgo pričakovane Sportklub, Disney Channel, Discovery Investigation, MGM, Da Vinci Learning …''

S prenovljeno televizijsko shemo nov komunikator ni potreben, če uporabljate komunikator Sagem. Nova programska shema zahteva le, da se uporabniki brezplačno registrirajo v vmesnik SiOL TV Plus. Ker ima nekaj uporabnikov tudi komunikator Amino, ki prehoda na SiOL TV Plus ne omogoča, so jim ponudili nov komunikator po subvencionirani ceni.

Uporabnike so obvestili 30 dni pred spremembo. ''Naročnik lahko do uveljavitve sprememb prekine razmerje, in sicer brez sankcij, če ni vezan na 24 mesecev. Če pa ima naročniško razmerje vezano na 24 mesecev, saj je želel izrabiti subvencioniran nakup terminalne opreme in želi razmerje prekiniti pred iztekom 24 mesecev, pa mu v skladu s pogodbo za sklenitev naročniškega razmerja Telekom Slovenije na zadnjem mesečnem računu za opravljene storitve ali na posebnem računu zaračuna enkratne stroške predčasne prekinitve naročniškega razmerja v višini 8,35 evra brez DDV in sorazmeren delež zneska subvencije (115,75 evra brez DDV) nakupa osnovne terminalne opreme, ki se zaračuna za polno število mesecev do izteka obdobja, za katerega je bilo naročniško razmerje sklenjeno (24 mesecev).'' Obvestilo o spremembi paketov je podrobneje predstavljeno na njihovi spletni strani.

Kaj naj stori naročnik?

Pogodbe seveda zavezujejo tako uporabnike kot tudi ponudnike. Naročnik, ki meni, da se mu godi krivica, se lahko najprej obrne na ponudnika. Če naleti na gluha ušesa, naj se obrne na Zvezo potrošnikov Slovenije, če je član, ali na Urad za varstvo potrošnikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (289)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sedrgac
28. 11. 2009 13.57
Ja spet so nategnil ves folk povrsti.Isto kot je to storil telekom z tistimi isdn-ji pred leti,ko so rekli,da brez njih (isdn-jev) ni možno imeti interneta.To je vse ena in ista mafija.
usorci
22. 08. 2009 20.33
to kaj siol dela ni normalno negdo bo se obogatel z našim dnarom naročnik sem njihov 6 meseci in ih mam prek glave zaj pa še 6eur dražja naročnina kot je v pogodbi sklenjeno
tomazbodner
21. 08. 2009 10.24
+1
Nekomu, ki se je vezal za 24 mesecev na doloceno stevilo programov, bi moral Siol za teh 24 mesecev ponuditi tocno to, kar je bilo v originalni ponudbi. Novim uporabnikom, ali tem, ki se jim je pogodba ze iztekla, pa lahko ponudijo nove pakete po novih cenah in omogocijo, da prekinejo pogodbo ali podaljsajo v nov paket. Ne more pa telekom ponuditi denimo paketa za 10 evrov za 1000 minut klicev za 12 mesecev s subvencijo telefona, potem pa po enem mesecu zahtevati, da uporabnik placa telefon in prekine razmerje ali pa se strinja s 1000 evri za 10 minut pogovorov. Normalno je, da se programi spreminjajo in da na to Siol nima vedno vpliva, a ce sprememba ponudbe ne temelji na nedostopnosti programov, temvec na Siolovi lastni ideji spremembe, ponudbe narocnikom s pogodbo ne bi smeli spreminjati.
fata.m.organa
16. 06. 2009 18.21
Potem pa se le podvizaj v prvi razred, iLek. Citiram začetek in konec Siolovega letaka, ki je dostavljen v moj nabiralnik: "Nekaj naših naročnikov, med njimi ste tudi vi, še vedno uporablja staro opremo TV komunikator Amino (slika desno). "Nove programe, vsebino in storitve SiOL TV, kot so videoteka, SiOL TV Aambient, videomanija, HBO Digital, je možno spremljati le preko TV komunikatorja Sagem. TV komunikator Sagem namreč podpira naprednejši vmesnik, ki omogoče dostop do navedenih storitev in dodatnih vsebin." In še konec. "Priporočamo da opravite menjavo opreme do izteka promocijskega obdobja, to je do 1. 10. 2009, saj bomo po tem datumu postopoma v celoti prešli na novo ponudbo in bo menjava opreme pogoj za nadaljnje spremljanje SIOL TV."
iLek
12. 06. 2009 10.17
fata.m.organa po prvem sedmem se bo izkluču siol tv vmesnik sam na sagemih, na aminotih bo še vedno delal, mal je treba brat se naučit :)
fata.m.organa
11. 06. 2009 11.49
GastonSLO, imaš povsem prav. To je stvar, za katero bi jih lahko lopnil tudi Urad za varstvo potrošnikov. Pravkar sem na Siol poslala naslednji mejl: >> Iz pisanja v medijih o novi programski shemi Siola sem dojela, da bom morala za gledanje SIOL TV po 1. juliju zamenjati komunikator Amino in se s tem vezati še za 24 mesecev. Ali je to res? Če je, je očitno politika Siola, da dolgoletno zvestobo svojih naročnikov kaznuje. Naročnica paketa Trio sem od leta 2002, takrat sem pač dobila komunikator Amino. Zdaj bom morala to, kot kaže, plačati s še 24-mesečno vezavo. Tako izsiljevanje se mi zdi popolnoma skregano s kakršno koli poslovnostjo in v tem primeru bom pred 1. julijem zamenjala ponudnika internetnih in TV storitev. x-x-x-x Na odgovor čakam z zadržanim dihom :)
GastonSLO
11. 06. 2009 11.11
Čudi me da se novinarji ne pozabavajo z izsiljevanjem katerega se SiOL poslužuje pri zamenjavi STB-jev Amino. SiOL namreč napoveduje da bodo v bližnji prihodnosti postali Amino STB-ji neuporabni. Rešitev ki jo ponuja je nakup novih STB-jev Sagem. Pa vendar, ko so naročniki sklepali pogobo s SiOL-om za njihovo TV niso zahtevali od njih Amina, temveč so preprosto kupili eno ali celo dve napravi za gledanje SiOL TV. Da so jim prodali Amina je bila odločitev SiOLa. Torej jim je SiOL ob sklenitvi pogodbe prodal tudi po dve napravi za gledanje njihove TV Amino, prvo so naročniki plačali z vezavo za 2 leti, druga pa jih je stala 188 EUR v gotovini. SiOL-a napoveduje ukinitev kodiranja mpeg-2 zaradi česar postanejo Amino STB-ji neuporabni. Posledice te odločitve in seveda stroške pa želi SiOL prevaliti na pleča naročnikov, kar je nesprejemljivo. Naročniki namreč imajo eno ali celo dve delujoči napravi, ki so jih bili prisiljeni kupiti od SiOLa, saj drugače njihove TV niso mogli spremljati. Če SiOL ne more ali noče zagotoviti ustreznega signala bi moral vsaj BREZPLAČNO in BREZ VEZAVE zamenjati STB-je, ki zaradi njihovih poslovnih odločitev ne bodo več uporabni. Pri T-2 ali UPC uporabniki tovrstno opremo dobijo v najem in jim jo ponudniki zamenjajo tudi v primeru okvare, kaj šele če je neuporabnost posledica lastnih tehnoloških rešitev. SiOL pa hoče te naprave znova zaračunati, in sicer za prvi STB 1 EUR ter (ponovno) 2-letno veljavo, za drugega pa celo 139 EUR v gotovini. Mislim da je takšno poslovanje skrajno nekorektno in kot tako vredno kritične obdelave.
Franc Zabukovec
11. 06. 2009 07.12
sicer pa kaj kdo ponuja sploh ni važno. odnos do strank, pa pri siolu presega vse meje dobrega okusa. še vedno se obnašajo kot da nam delajo levjo uslugo za katero oni nam plačujejo
djdj
11. 06. 2009 03.43
Bi pa vzela Total TV. Jaz plačujem 16€ in lahko gledam veliko tujih programov z Slovenskimi podnapisi.
mary003
11. 06. 2009 00.06
r32i "Boljša ali slabša SiOL TV?" Slabša predvsem pa dražja. Ta Siol je obup. Škoda ker trenutno nimam druge možnosti drugače bi se že prestavil kam drugam - k drugem ponudniku. Sicer morš bit pa pri tem Siolu ful pozorn na pakete. Čez noč uvedejo neke nove pakete po drugačnih cenah in ukinejo prejšnje. Prejšnjih pa očitno ne ukinejo v ceniku, tako da potem še vedno plačuješ nekaj, kar v aktualni ponudbi sploh nimajo, je pa ponavadi dražje. Vglavnem obupni so! se strinjam nm so tisti t bol gledani programi zginl p kr ene bedne dobil kao prenovil kr neki sam č pošlejo dražjo položnco.... kaj koji ***** majo d ti kr spremenijo ne d ti sporočijo komi čakam d gremo na t2 p nj bo dobr al p slab pr siolu nm že tko slika zginja pa se ustau p ceu dan tv nedela zj p š tbolše programe dal stran ja itak bogi otrok tut risnk nemore več gledat k jih ni več nmestz teh so športni kaj z hudiča rabmo zdej 4 nove športne programe če gledamo sam 1ga
Natalia Harrallo
10. 06. 2009 22.38
pa zraven je treba napisat, da je 60 programov lokalnih slovenskih ali pa iz bivše juge. in pol je še 10 programov samo z musko, in pa pop tv, kanal A, slo 1-3 in tv3 in to je to od osnovnega paketa. tko da kdor hoče gledat gledljive programe mora vzet tanajdražji paket. poleg tega pr nas že ene 3 leta obljubljajo optiko. so jo celo po bloku že napeljal, sam po mestu je pa še niso. in pa slika se zadnje dni strašno zatika. doma gledamo vedno več kar na ta staro kabelsko. nej najprej to popravjo, pol pa višajo cene za svoje storitve.
adrijanak86
10. 06. 2009 21.57
poglejte si T-2 pa bote vidli kaki bed je šele to!!!!!!!
poletje09
10. 06. 2009 21.42
V SIOL-trojček sem šla zaradi sprejemljive cene, ki so jo povsod reklamirali, pa tudi programov, ki so jih ponujali za isto ceno.Pač recesija. Kar na enkrat pa dobiš obvestilo, ki se mi ne zdi korektno, glede na predhodne obljube. Savinja
cveba
10. 06. 2009 21.42
to je pa to, pri T-2 lahko prekineš pogodbo kadar hočeš, še vedno so najbolj ugodni jaz plačujem naročnino 32,5EUR za 10/10Mb 189 programov 6 od theh je xxx 2 številki za mobilni telefon Da o cenah klicev ne govorim, v primerjavi s telekomom!!!! T-2 jim je veliko strank pobral, so se prepozno zavedli tega.
Buggie
10. 06. 2009 19.28
Me prav zanima, če boste oktobra, k oboso T-2 in ostali podražili ponudbo, tudi naredili tako hajko? In kje ste bili, ko je bila sprememba objavljena. Zdaj pa gonite tipično slovensko 'na nož'. Logično, da taka programska shema stane, sicer bi jo imeli tudi ostali operaterji, če bi jo lahko imeli. In nikomur ni prepovedano iti drugam, kjer ne bo imel Eurosporta in ostalih programov.
est
10. 06. 2009 18.11
Smallville2011
10. 06. 2009 17.59
jaz imam trio polni paket in bom moral verjetno zdaj dati na standard,ker bo mega paket tako drag.
135kmh
10. 06. 2009 17.55
Mediaset manka!!
ajem
10. 06. 2009 17.40
siol je tko nategnu da glava peče tole ne bo šlo kr tko čez polek usega so strai tv komunkatorji k smo jih pred letom kupl od njih sa 200 eurou neuporabni in jih loh vržmo stran to je nateg polek usega pa!
pizdaxl
10. 06. 2009 17.14
ma kaj mi vse to pomaga ko pa ni niti enega programa v hdju