Slovenija

'Slovenci pokazali jezik EU'

Ljubljana, 06. 06. 2011 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tuji mediji so se po padcu pokojninske reforme razpisali predvsem o varčevalnih ukrepih, ki "grozijo" Sloveniji. Reformo označujejo kot pomembno za bonitetno oceno države. Hrvaški Jutarnji list ocenjuje, da je Pahorjeva vlada "resnično v težavah".

Tuji mediji pokojninsko reformo označujejo kot pomembno za bonitetno oceno države.
Tuji mediji pokojninsko reformo označujejo kot pomembno za bonitetno oceno države. FOTO: Miro Majcen

Tuji časniki se v poročilih o nedeljskih referendumih v Sloveniji, ki jih objavljajo v svojih spletnih izdajah, omejujejo na glasovanje o pokojninski reformi, ki jo označujejo kot pomembno za bonitetno oceno države.

Po padcu vseh treh zakonov na referendumu je čas za razmislek o nadaljnjem delu vlade.

Britanski Financial Times tako piše, da je zavrnitev pokojninske reforme na nedeljskem referendumu zadala udarec načrtom vlade v zvezi z javnimi financami ter ogrozila bonitetno oceno države.

FT piše, da se je razmeroma bogata Slovenija že leta 2007 kot prva nekdanja jugoslovanska republika pridružila območju evra, njeno "majhno in odprto" gospodarstvo pa je finančna kriza močno prizadela in država je dosegla enega najvišjih padcev rasti v območju evra.

Čeprav je slovenski javni dolg glede na evropske standarde razmeroma nizek, pa bi se utegnil po ocenah analitikov hitro zvišati, saj se slovenska družba hitro stara, še piše FT.

Avstrijski Der Standard prav tako piše, da so Slovenci na referendumu zavrnili pokojninsko reformo, ki je bila pomembna za bonitetno oceno države. Dodaja, da premier Borut Pahor zdaj načrtuje strog varčevalni paket in namerava v parlament po zaupnico.

Kot piše avstrijski časnik, naj bi varčevalni paket letno obsegal 300 milijonov evrov in naj bi predvideval petodstotno zmanjšanje plač javnih uslužbencev.

Referendum spremljali partnerji v območju evra

Der Standard tudi poudarja, da so slovenski referendum pozorno spremljali partnerji v območju evra. Tako je državo v petek obiskal predsednik Evropskega sveta Herman Van Romupuy, predsednik evroobmočja Jean-Claude Juncker je reformo v pismu opisal kot neizogibno, medtem ko je nemška vlada govorila o premišljenem koraku k trajnostnem financiranju socialnega zavarovanja.

Avstrijski Die Presse prav tako poudarja, da Sloveniji "grozijo drakonski varčevalni ukrepi po grškem vzoru". Časnik opozarja, da je to v zadnjega pol leta že peti referendumski poraz za Pahorjevo vlado, ter navaja besede opozicijskega vodje Janeza Janše, da je bil nedeljski trikratni "ne" izraz nezaupnice vladi.

Celovški Kleine Zeitung pa v spletni izdaji piše, da je premier Pahor že dopoldne ob oddaji glasu dejal, da lahko pokojninsko reformo reši le še čudež.

Tudi Kleine Zeitung piše o varčevalnih ukrepih, ki čakajo Slovenijo, ter poudarja, da se je slovenski javni dolg v zadnjih letih z 22,5 odstotka bruto domačega proizvoda zvišal na 43,3 odstotka, od začetka finančne krize pa se je podvojila tudi brezposelnost in več nekdanjih gospodarskih paradnih konjev se sooča s finančnimi težavami.

Sindikalisti po referendumu
Sindikalisti po referendumu FOTO: Aljoša Kravanja

'Vlada Boruta Pahorja resnično v težavah'

Na nedeljskem superreferendumu so slovenski volivci zavrnili vse tri zakone, kar bo pomenilo, da bo vlada premierja Boruta Pahorja resnično v težavah, ocenjuje danes Jutarnji list.

Večernji list pa piše, da so Slovenci pokazali jezik EU in da ne želijo v pokoj s 65 leti. Oba časnika poudarjata, da sindikati in opozicija zahtevajo predčasne volitve.

Slovensko vlado so pred meseci zapustili upokojenci iz Desusa, v soboto pa je z ministrskega položaja odstopil predsednik Zares Gregor Golobič, medtem ko je predsednica LDS Katarina Kresal napovedala resne koalicijske pogovore po nedeljskem referendumu, spomni Jutarnji list.

Ob vsem tem premier Pahor ves čas trdi, da ne bo odstopil, sicer pa bodo verjetno o zaupnici njegovi vladi razpravljali v parlamentu, posebej če bo Zares obrnil hrbet predsedniku vlade, meni zagrebški časnik. Kot še piše, sta možna dva scenarija – oblikovanje nove parlamentarne večine ali predčasne volitve.

Jutarnji list tudi povzema slovenski medije, ki so poročali o Pahorjevih pogovorih z visoko zunanjo predstavnico EU Catherine Ashton o možni službi v njenem uradu. Slovenski premier tega ni ne potrdil ne zanikal, sklene Jutarnji list.

Večernji list pa izpostavlja, da bo Pahorjeva koalicija po neuspelem referendumu po vsem sodeč razpadla. Opozicija je zaradi referendumskih izidov vnovič zahtevala predčasne volitve, sindikati pa zahtevajo odstop premierja Pahorja in ministra za delo Ivana Svetlika, dodaja zagrebški časnik.

Hrvaška televizija je ob izidih referendumov objavila tudi opozorilo guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, da bi lahko zavrnitev pokojninske reforme državo porinila v družbo Grčije, Portugalske in Španije. Hrvaški T-portal pa je poročal, da so Slovenci zavrnili, da bi delali do 65. leta.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
07. 06. 2011 12.42
Hrvati se motijo , . . . .. Ne slovenska vlada, nego Slovenija je v velikih skripcih . . ..
tekavcminka56
06. 06. 2011 23.42
hoho123 zelo dobro se zavedam tega...illuminatiji hocjo zavladat, folk bi mogu skupi stopt prot njim a kaj k kle na tem forumu samo omenm to, po pol ure mam že 5minusov......nevem kaj temu folku ki kle tko grozn jamra o politiki pr ns ni jasno, da ne ve da so usi k jih gledamo samo figure nastavljene od družin rockefeller, rothschilds ......če loh pridete na 24ur bi vam usm toplo priporočov da se informirate na youtubu o teh družinah in mi šele, če vaš um ne bo dojel da so oni odgovorni za vse slabo na tem svetu oz za velik del, potalajte minuse...ubistvu me BK če mi jih date mAljon
moster
06. 06. 2011 19.15
svinjska farma
hotchilipoper
06. 06. 2011 19.05
NAM DAJEJO DROBTINE,ONI PA SE VALJAJO V DENARJU TREBA JE NEKAJ UKRENIT
Socialisti?ni kulak
06. 06. 2011 19.02
...to nazdravljanje sindikalistov mi gre pa prav na bruhanje, tolk delovnih mest, kot so uničili sindikalisti jih ni še nobbena kriza....naj si zdej tisti ki se nacejajo na račun delavcev zavedo, kaj pomeni njihovo pumpanje...ljudi...morali bi se zavedati, da smo ljudje ovce, ki nam populizem gre hitro pod kožo...
wizeman
06. 06. 2011 18.24
@pika_poka_jezek 06.06.2011, 14:13 17 Sprijazni se že enkrat, da ti nisi Kučan in nikoli ne boš.
mr.izi
06. 06. 2011 17.43
Kdo pravi da imao evropske cene? dajte no ne se hecat!! Naše cene so višje, ja v Nemčiji vse ceneje, pa plače imajo boljše, da ne govorim o pravicah delavcev! Ljudje streznite se!! LP
Marjeta Vakar
06. 06. 2011 17.36
Ukinit kapitalizem in uvest nekaj boljšega. Pa ja obstaja še kaj.
taurus90
06. 06. 2011 16.53
periot tud evropska mentaliteta nm ne bi škodovala :)
sensimilija
06. 06. 2011 16.51
mi delamo fejst,zato ne mormo tok dolh !
periot
06. 06. 2011 16.40
Če smo šli v evropo in če imamo vse cene evropske bi morali imeti še plače!!!!!!!!!
periot
06. 06. 2011 16.38
Vsi naj vrnejo kar so pokradli pa ne bo potrebna nobena reforma še denarja bo višek!!!!!!!!!!
Prihaja
06. 06. 2011 15.58
V kaki pravni državi bi te reforme mogoče imele smisel, tisti ki pa trdijo da so nujne za nas, se pa sprenevedajo da živimo v pravni državi
yokerxdinterfan
06. 06. 2011 15.18
aha toj to zdej se evropa bo vtaknila v to ker bodo mn keša dobil......če bi use sprejeli sploh tega omenjali nebi
mastablasta
06. 06. 2011 15.08
ne vem kaj naj bi slovenija pokazala jezik EU, ki ji je mimogrede očitno malo mar za nas. spomnimo se kdaj so že odprli meje za slovenske delavce?!? problem je samo v tem da se ljudje s tako zastavljeno reformo niso strinjali. naj jo zastavijo drugače (po možnosti v sodelovanju z interesnimi skup0inami in opozicijo, pa se bo več ljudi strinjalo. tako pa... samo denar bi pobirali. a zakaj le? zato da ga dajo NLB da si lahko oni izplačajo visok regres? da dajejo posojila tajkunom?
pika poka ježek
06. 06. 2011 14.13
Kako ima lahko Kučan dve penzije hkrati, pa se ga reforma niti ne dotakne.
pika poka ježek
06. 06. 2011 14.12
Reforma, ki ničesar ne oklesti privilegirancem in je namenjena še večji kraji, ni reforma, temveč kraja. V Evropi pa naj bodo lepo tiho, ker imamo evropske cene in balkanske plače. Kje je razlika, A?!? Pahor, Kučan & Co.
hoho123
06. 06. 2011 14.04
Narod, narod kako to, da ne vidite? Zdaj nas bo EU prisilila, da sprejmemo njihove reforme, kjer nam postopoma jemljejo človekove pravice, svobodo in če ne bomo sprejeli njihovih reform bomo končali kot Grki, enostavno nam bodo zablokirali denar. Potem je pa itak človek vse zmožen sprejeti. Upam, da bo vam kmalu postalo jasno, da smo v oblasti peščice "elite", bankirjev, ki jim dol visi za VAS! Gre se jim samo za totalno kontrolo nas vsemi živimi bitji na zemlji.In kdor se spozna na zadeve bo vedel, da nas čakajo hudi časi, Fašistični Suženjski Novi Svetovni Red je pred vrati. Zapomnite si, naredili bodo vse, da bodo imeli vsako živo bitje pod kontrolo.
Za pravi?nost
06. 06. 2011 13.53
prej smo imeli glavno mesto na B in sedaj imamo isto
Za pravi?nost
06. 06. 2011 13.53
Mi smo šli iz dežaja pod nevihto