Slovenija

Drago Šketa: Gre za različno interpretacijo tožilstva in sodišča. Tožilka Žgajnarjeva je naredila vse, kot je treba

Ljubljana, 07. 07. 2017 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Če bo obveljala interpretacija sodnice, bodo dokazi zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki jih je pridobila policija s prisluhi, izločeni, prav tako bodo izbrisani zvočni posnetki. Generalni državni tožilec Drago Šketa pravi, da gre zgolj za različno interpretacijo sodišča in tožilko Blanko Žgajnar zagovarja. Tožilstvo se bo na izločitev prisluhov iz dokaznega gradiva pritožilo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nenavadna praksa
    02:12
    Iz SVETA: Nenavadna praksa
  • Iz 24UR ZVEČER: Je tožilka Žgajnarjeva res vse naredila strokovno?
    04:39
    Iz 24UR ZVEČER: Je tožilka Žgajnarjeva res vse naredila strokovno?

Ljubljanskega župana Zorana Jankovića tožilstvo bremeni prejemanja podkupnine v povezavi s posli komunalnega podjetja in pogojevanja službe farmacevtke v zameno za spolne usluge. A tožilka Blanka Žgajnar je zamudila rok za vložitev zahteve za sodno preiskavo, zato je preiskovalna sodnica odločila, da se vsi dokazi, ki jih je policija pridobila s prisluhi, izločijo. Prav tako se morajo izbrisati zvočni posnetki.

Drago Šketa, generalni državni tožilec, je za 24UR ZVEČER povedal, da gre v dotičnem primeru za sistemsko vprašanje oziroma za različno interpretacijo primera. "Kazenski pregon se začne pred uvedbo kazenskega postopka in tožilka Žgajnarjeva je izvajala vse procesne aktivnosti ter delo opravila po pravilih."

Šketa pravi, da gre zgolj za različno interpretacijo sodišča in tožilstva. "Žgajnarjeva je naredila vse tako, kot je treba. Začela je s pregonom pred samo uvedbo kazenskega postopka in takrat roki še ne tečejo. Če tožilka ne bi začela pregona v dveh letih, se šele poda izjava o uničenju."

Razhajanja zgolj v interpretaciji

Če bo tako obveljala interpretacija sodnice, bi to onemogočilo pregon v več kot polovici težjih primerov, saj ne bi prihajalo do možnosti obtoževanja, razloži Šketa na praktičnem primeru: "Če se zgodi umor, mora policija pridobiti bančne podatke, prisluhe, odhodne in dohodne klice. Čez dve leti, ko iščemo neznanega storilca dejanja, bi se morali potemtakem ti podatki uničiti? Tako ne bi mogli raziskovati bančnih lukenj, pranja denarja v NLB ..."

Terminološko mora praksa delovati v smeri, da se storilce lahko preganja. Sodišče je odločalo le v vlogah predlagateljev, ki se nanašajo na hrambo podatkov po končanih postopkih. In pri tem državna tožilka ni naredila nobene napake. "Izkoristila bo vsa pravna sredstva in vložila pritožbo zoper sodniško odločitev," še zagotavlja Drago Šketa. 

Ljubljanski župan Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran Janković FOTO: POP TV

Tožilstvo se bo pritožilo na izločitev prisluhov Jankoviću iz dokaznega gradiva

Specializirano državno tožilstvo je tako napovedalo pritožbo na odločitev preiskovalne sodnice, ki je v enem od primerov ugodila predlogu zagovornika Zorana Jankovića ter odredila izločitev in uničenje dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem.

Zaradi sumov, da naj bi ljubljanski župan Janković od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana, so kriminalisti 17. decembra 2015 na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana izvedli hišni preiskavi. Policija je kazensko ovadbo tožilstvu podala septembra lani, državna tožilka pa je zahtevo za preiskavo podala aprila letos.

Policija je zaradi suma kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje 15. septembra lani specializiranemu tožilstvu podala kazensko ovadbo, državna tožilka pa je zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine podala 21. marca letos. Vmes je torej prišlo do prekvalifikacije kaznivega dejanja, so pojasnili na specializiranem državnem tožilstvu.

Jankovićev zagovornik je 25. maja letos vložil predlog za izločitev dokazov, v katerem je zapisal, da se je rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon, iztekel 17. oktobra 2016. Zahteva za preiskavo, ki je bila vložena aprila letos, je tako po navedbah zagovornika vložena več mesecev po poteku zakonskega roka.

Preiskovalna sodnica je predlogu ugodila in odredila izločitev in uničenje dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem. Sklep še ni pravnomočen, tožilstvo pa je, kot rečeno, napovedalo pritožbo.

Vsi ti dokazi so pomembni med drugim tudi v primeru suma jemanja podkupnin iz KPL. Kot izhaja iz sklepa sodišča, so bile razlog za prisluškovanje namreč izjave priprtega nekdanjega direktorja Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL) Ranka Mimovića glede domnevnega jemanja podkupnin, izplačil gotovine županovemu sinu Juretu Jankoviću ter prenakazil denarja na bančni račun družbe Patera.

Mesečno so se nato izdajale nove odredbe, ukrepi pa so se podaljševali in širili na druge osebe. Na podlagi prisluškovanja je tožilstvo začelo preiskovati še sume nezakonitosti pri posredovanju Jankovića pri enem od razpisov VO-KA.

Na tožilstvu vztrajajo, da so v obravnavani zadevi vsi dokazi, ki jih je tožilstvo predložilo sodišču ob vložitvi zahteve za preiskavo, pridobljeni v skladu z določili zakona o kazenskem postopku, so zakoniti in zakonito uporabljeni.

Vsi ti dokazi pa so pomembni med drugim tudi v primeru suma jemanja podkupnin iz KPL. V obravnavani zadevi so vsi dokazi, ki jih je tožilstvo predložilo sodišču ob vložitvi zahteve za preiskavo, pridobljeni v skladu z določili zakona o kazenskem postopku, so zakoniti in zakonito uporabljeni, vztrajajo na tožilstvu.

Na tožilstvu so prepričani, da niso zamudili roka za vložitev zahteve za preiskavo, "ker takšnega roka zakon eksplicitno niti ne določa", navaja Dnevnik. Dodali so, da je odločitev preiskovalne sodnice v nasprotju z namenom zakonodajalca, ki "dveletnega roka ni predvidel za primer, ko gre za pridobitev dokazov, na podlagi katerih ima tožilstvo namen nadaljevati kazenski pregon, pač pa le za takrat, ko gre za dokaze, ki zaradi svoje vsebine ne omogočajo začetka ali nadaljevanja kazenskega pregona".

Ob tem so na tožilstvu poudarili, da nikoli niso napovedali zaustavitve postopka in da so s privolitvijo sodišča opravili druga preiskovalna dejanja. Decembra 2015 je tožilstvo denimo dobilo zeleno luč za hišne preiskave na ljubljanski občini. Na tožilstvu menijo, da so s tem kazenski pregon začeli, ker "kazenski pregon pomeni vsakršno aktivnost državnega tožilstva, usmerjeno v pregon storilca kaznivega dejanja".

Vendar se preiskovalna sodnica ni strinjala s to razlago. Po njenem mnenju začetek kazenskega pregona ne predstavlja recimo odredba za hišno preiskavo, kazenski pregon se začne "z izjavo državnega tožilca, da zahteva uvedbo preiskave ali pa z vložitvijo obtožnice", piše Dnevnik.

Pravosodno ministrstvo v povezavi z zadevo Janković zahteva pojasnila tožilstva

Pravosodno ministrstvo v povezavi z odločitvijo preiskovalne sodnice, ki je v enem od primerov ugodila predlogu odvetnika Zorana Jankovića ter odredila izločitev in uničenje dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem, zahteva natančna pojasnila vodje Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana. Poročilo pričakujejo do torka.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu, so bili na podlagi objav v medijih v četrtek seznanjeni, da naj bi tožilstvo zamudilo rok za sprožitev kazenskega pregona v eni od zadev zoper ljubljanskega župana. V povezavi s tem so prejeli tudi več novinarskih vprašanj.

To mora med drugim vsebovati konkretno opredeljene podatke o časovnih okoliščinah obveščanja vodje tožilstva o stanju zadeve, o vsebini načrtovanih oziroma izvedenih ukrepov v zadevi ter o morebitnih ukrepih vodje tožilstva zaradi zagotavljanja učinkovitosti in enotnosti pregona.

Ministrstvo je zato v skladu s pristojnostmi, ki mu jih daje zakon o državnem tožilstvu, od vodje Specializiranega državnega tožilstva Furlana nemudoma zahtevalo poročilo o omenjeni zadevi.

"Dejstvo namreč je, da obstoječa zakonodaja vsebuje številne mehanizme, ki so uzakonjeni ravno z namenom obvladovanja tovrstnih tveganj, vendar pa morajo biti v praksi tudi uporabljeni," so zapisali na ministrstvu.

Specializirano državno tožilstvo mora poročilo pripraviti in posredovati do torka, ministrstvo pa bo odločitev o morebitnih nadaljnjih ukrepih sprejelo po proučitvi dokumentacije.

Na ministrstvu so ob tem opozorili, da prav takšni primeri krojijo podobo in vtis v javnosti o delovanju ali nedelovanju pravne države, zato v tej zadevi pričakujejo sodelovanje in odzivnost tako Furlana kot pristojne tožilke Blanke Žgajnar in generalnega državnega tožilca Draga Škete.

Ker dogajanje v zvezi s tem primerom po navedbah ministrstva deloma problematizira trenutno zakonsko ureditev, so izpostavili še to, da so bili pogovori v teh dneh o tem, ali gredo načrtovane spremembe kazenske zakonodaje, ki jih je za učinkovitejše delo organov odkrivanja, pregona in sojenja pripravilo ministrstvo, v pravo smer, precej obremenjeni z različnimi zatrjevanji o ustreznosti in zadostnosti obstoječe ureditve. Ta zatrjevanja pa se v odmevnih primerih, kot je ta, naenkrat diametralno spremenijo, so dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (446)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krpan Martin
08. 07. 2017 10.56
+3
V naslednjem mandatu obljubim; 1. Zaprl bom JJ 2.PREPOVEDAL BOM SDS- ter vse ostale podobne misleče 3.PREPOVEDAL BOM KAKRŠNOKOLI PREISKAVO PROTI VLADAJOČIM ELITAM, NJIHOVIM PODPORNIKOM IN SORODNIKOM, če pa že prode do omenjenih nesporazumov, jih bomo z pomočjo pravosodja uredili-pozabili-založili, ali napačno izpisali, da damo možnost strankam v potopku za odškodnine!!! 4.POVIŠALI BOMO PRISPEVKE ZA JAVNE STORITVE-SAJ SO PLAČE NA JU MINIMALNE 5.NLB BOMO ZAPEČATILI ZA JAVNOST-DOBILA BO OZNAKO 'STROGO ZAUPNO' 6.POSKRBELI BOMO ZA LJUDSTVO- VEČ RESNIČNOSTNIH ŠOVOV, ORGANIZIRALI PREDSTAVE RECITALE,KONCERTE POD PATRONATOM +RDEČE ZVEZDE' 7.MIRO CERAR BO DNEVNO PREDAVAL O ETIKI, ZORAN JANKOVIČ SE VAM BO VSAK DAN SMEJAL V OBRAZE. MILAN KUČAN VAM BO Z 'MODROSTMI' OBOGATIL VSAKDANJIK, OSTALA POLITIČNA ELITA BO VIDETE SREČNA,ZADOVOLJNA- DA BO LJUDSTVO IMELO OBČUTEK, DA ŽIVIMO V BLAGOSTANJU!! 8. VSAK NESPODOBEN KOMENTAR, ALI JAVNI DOGODEK BOMO Z ODREDBO SODIŠČA PREPOVEDALI Dragi volilci, volilke , vse te stvari že imate ta trenutek, vendar obljubim da jih bomo bolj dosledno izvajali po naslednjih volitvah .
oježeš
08. 07. 2017 10.35
+2
Zakon je pisan za vse enako. In tako naj se izvaja. Ljudje z raznimi funkcijami, bi se morali zavedati še bolj kaj lahko in kaj je kaznivo, ne da se potem preko advokatov mažejo iz godlje. Vsi dokazi kjerkoli, bi morali biti sprejemljivi, kajti kako boš drugače dokazal krivdo. Če lahko kriminalci delajo kazniva dejanja, dokazi to nikakor niso, pa pridobljeni na kakršenkoli način. Izločitev dokazov, je samo potrditev nezakonitih dejanj in tako bi se morali obravnavati na sodiščih. Ne glede kdo je kdo in kaj je. Še slabše za razne funkcionarje in vodilne ljudi, ki se morajo zavedati, da so za zgled ostalim ljudem. In kako lahko brezkompromisno sodijo sodniki nekemu malemu lopovčiču, velikim ribam protizakonitih dejanj pa ne? Ali zakoni veljajo za vse, ali pa ukinimo sodišča. Po facah in položaju se ne sme soditi nikomur, ker mnogi kljub dokazom za izvedena kriminalna dejanja, ne bodo in niso obsojeni.
Absolutist 1
07. 07. 2017 19.25
+2
Tovariš Klemenčič je pred mesecem izjavil,da bodo letele glave če bo PRIMER Janković (Bavčar) padel.Parodija na izrazoslovje tako vrhunsko izobraženega človeka" padanje glalav "pomeni,da je bil tedaj pod vplivom kajenja umetne cigarete,ki oddajajo vonj po alkoholu.Ali ta izjava ne spominja na resnično sekanje glav nekje daleč od nas.
linkok
07. 07. 2017 19.11
+10
kdo je ta sodnica,ime in priimek?
brezstrahu
07. 07. 2017 18.57
+8
Vse to so prave podobe rdeče mafije, ki nam vlada.
Absolutist 1
07. 07. 2017 18.40
+7
Mirko nas je zopet zadolžil za 2 miljardi evrov,da se lahko še sprehaja po svetu in trosi laži.Seveda pa mora vzdrževati pravosodje,da se njegovim podpornikom ne bi skrivil las na glavi.Mafija je že močnejša od njega,enako se mnogi privatniki že borijo z nenormalnimi terjatvami.TOLIKO TELESNIH ČUVAJEV OKOLI SEBE ŠE PUTIN NIMA.
ferencz 1
07. 07. 2017 18.36
+7
Ljubljanski kavbojski šerif bi rad pojahal vse mlade krave, ki so vjavnih službah! ITAAAAAAAAAAAAAAAK!
Ka pa mislis
07. 07. 2017 18.35
+18
Da je drzava normalna vsaj na izgled bi tozilka danes bila brez sluzbe, licence in v zaporu. Jankovic pa bi prestajal vsaj 30 let.
deratizacija
07. 07. 2017 18.21
+7
Rešitev?! Deratizacija!
jakec1575
07. 07. 2017 18.07
+9
Dejstvo, da ti posnetki obstajajo je dovolj velik argument, da bi moral zupan ze najmanj leto nazaj odstopiti. Mi pa se tu pogovarjamo ali so za sodisce ali jih bodo ali ne bodo izbrisali. Cisti znaki skorumpirane države, najmanj sodne oblasti. To so zaki mafijske države. ki je v EU. Resnicno zalostno dejstvo. Vse kar so zaposleni in kooperanti naredili iz Ljubljane, zasenci to dejstvo. kot tudi to, da so vsi tiho in skrbijo za svojo dobro placano rit. Za nas denar. da ne gremo sploh v preplacane projekte v Ljubljani. Tito je krao, al je i nama dao.
wolfterier
08. 07. 2017 09.57
+2
Dokaze izbrišejo in se delajo,kot da jih ni! Vedo,da je lopov,pa se delajo,da ni! Delajo se,da so sodniki,pa niso,de !!!
mackon08
07. 07. 2017 17.16
+17
Pokvarjen lopov, pokvarjeni Ljubljančani ki ga volijo.
jakec1575
07. 07. 2017 18.03
+7
Ne, pol volilnega telesa se vedno verjame, Tito je krao ali je i nama dao. V tej biti je problem. se 20 let bomo morali pocakati, da narava opravi svoje. posten clovek za placo naredi, kar se od njega pricakuje na delovnem mestu. brez lumparij, nagrad, Samo to v Sloveniji mnogi sploh ne razumejo. Pol njih razmislja o regresu, plus urah, dopustu itd. Govorim za MOL. Kdo bi se ukvarjal z dostojnostjo, legalnostjo, stroskovno ucinkovitostjo.
vomo
07. 07. 2017 15.54
-5
-je mogoče Kriv ali pa ne?, na tak način nekdo poskuša prepričati javnost, da je župan res kriv in da je samo na tak način možno zmagati in s to potezo prepričati javnost, da je dejansko kriv... - mogoče je tožilka preveč nevarna, poštena, zagnana in se jo je moralo na tak način likvidirati -ali je samo novinarski trač in postopek gre normalno pot.. .lep vikend
mallonge
07. 07. 2017 16.35
+8
trumpet2018
07. 07. 2017 22.41
+2
Kollerik
07. 07. 2017 15.45
-9
simptomatično, kako malo tile naši desnjakarji betijo čez tačrno lopovščino, ki je tudi zastarala, in kako mnogo čez jankovičeve rabote.... tu se spet vidi ta njihova "poštenost", ki je hudo enostranska, da ne rečem zlagana.... :))
brezstrahu
07. 07. 2017 18.52
+4
Katero lopovščino pa imaš v mislih ? Tisto z neznanim kaznivim dejanjem ? Hlapec kot ti ni vreden da živi.
Kollerik
08. 07. 2017 08.07
-1
...ne skrbi smrad, boš odrešen ko bo čas
Uporabnik113089
07. 07. 2017 15.39
+21
Kakšna različna interpretacija, neki!? Sodniki so diplomirali na pravni fakulteti umiverze Edvarda Kardelja v Ljubljani, tožilci pa na višji počitniški, pardon, politični šoli v Kumrovcu...
trumpet2018
07. 07. 2017 15.19
+8
preveč komentarjev v za teflon zokija, tega si ne zasluži.
wolfterier
07. 07. 2017 15.46
+6
trumpet2018
07. 07. 2017 15.50
+4
mallonge
07. 07. 2017 14.56
+11
Naš sistem je edinstven na svetu. Pri nas vsi naredijo vse in so zato tudi najbolj uspešni. Vse naredijo barabe in roparji. Vse naredijo tožilci. Vse naredijo tudi sodniki. Vsi so abnormalno plačani in striktno ne posegajo v interese ostalih dveh subkultur.
opazovalec_
07. 07. 2017 14.46
+16
Dejte še kak članek rokovanja Trumpa... Zokija pa čimprej pometite pod preprogo...
mallonge
07. 07. 2017 15.09
+9
Vsi se zgražajmo nad Poljakinjo. Zna pa vklopiti pralni stroj za razliko od našega posiljevalca
trumpet2018
07. 07. 2017 15.21
+2
hahahah, mogoče je mislila da je Melanija predsednica ZDA, no ja, saj bo Ivanka ćez 4 leta, pa se bodo levaki spet metali po tleh in smetili po forumih, drugega tako ne znajo :)
opazovalec_
07. 07. 2017 14.45
+4
jakec1575
07. 07. 2017 14.42
+20
Sodisce je v primezu dobaviteljev kokaina. Ce ne sodijo v prid njihovim interesom jim grozijo z objavo imen uzivalcev kokaina med slovensko elito. sodniki, policisti, tozilci, in drugimi pomebnimi javnimi usluzbenci. Zupana bomo morali ocitno fizicno odnesti iz magistrata. In to se bo zgodilo. V to ni več dvoma. nekajcasa se lahko delas norca iz mojega denarja. Ko mi poci film pa nic vec. Samo vprasanje casa. ne razumem kako lahko dostojni ljudje sodelujejko z zupanom, ki ima tako veliko masla na glavi. Dostojen clovek bi ze zdavnaj dal odpoved. razen ce jih ni. Dostojnih ljudi zaposlenih na MOL.
Karantanija
07. 07. 2017 14.10
+8
Tole ni nič drugega, kot en velik šmoren in solata!