Slovenija

Pacienti dr. Klehru zaupajo

Salzburg/Ljubljana, 28. 08. 2008 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po mnenju slovenskih zdravnikov nemški zdravnik dr. Klehr nima dokazov, da njegove metode zdravljenja delujejo. Sam pa zatrjuje, da so uspešnost njegove metode dokazali na berlinski medicinski fakulteti.

Slovensko strokovno javnost je razburilo zdravljenje raka nemškega zdravnika iz Münchna dr. Nikolausa W. Klehra. Pravijo, da njegovih metod ne morejo preveriti, ker jih javnosti niti ne opiše podrobno in so zato skeptični. Imenujejo ga za zdravilca in opozarjajo, da obstaja sum, da bolnike zavaja. Dr. Klehr pa pravi, da so uspešnost njegove metode znanstveno dokazali, svojim pacientom pa sicer ne svetuje opustitve uradno sprejetih metod zdravljenja.

Na onkološkem inštitutu so skeptični do terapij zdravnika iz Münchna, dr. Klehra.
Na onkološkem inštitutu so skeptični do terapij zdravnika iz Münchna, dr. Klehra. FOTO: POP TV

Dr. Ihan: Pri nas včasih preveč odrezavo prenehajo zdraviti pacienta

Alojz Ihan je specialist klinične mikrobiologije in imunologije.
Alojz Ihan je specialist klinične mikrobiologije in imunologije. FOTO: Dare Čekeliš

Dr. Alojz Ihan je povedal, da je Klehrov način zdravljenja neka zgodba, ki poskuša fascinirati. "Ali je neka zgodba uspešna ali ne, pa je povsem jasno, na podlagi raziskav," dodaja. Pojasnil je, da je bila imunoterapija, ki jo uporablja dr. Klehr precej aktualna zadeva pred 20 leti, ko se je on začel ukvarjati s tem, "na žalost pa zgodba ni dala oprijemljivih rezultatov".Tudi danes še, na veliko bolj sofisticiran način izvajajo eksperimente na tem področju, vendar še ni oprijemljivih rezultatov o uspešnem zdravljenju.

Dr. Ihan meni, da Slovenski zdravniki premalo vedo o komplementarnih metodah, zato so pogosto do njih skeptični. Meni, da je dobro, če ti da upanje homeopat ali kak drug alternativni zdravilec. Pri nas pa se, kot je povedal, včasih res preveč odrezavo preneha obravnavati pacienta. Pravi, da je premalo podpornih in alternativnih terapij, nekatere klinike v tujini jih imajo več. In tako potem paciente prepuščajo samim sebi, zaključuje. Metoda dr. Klehra pa se mu zdi zavajajoča v tem smislu, da je preveč invazivna. "Da ti nekdo da upanje je že dobro, ampak da ti zato v telo vbrizgava nekaj samo zaradi upanja, pa se mi zdi pretirano in tudi za toliko denarja," pravi Ihan.

Glavni problem pri Dr. Klehru se mu zdi to, da ne prikaže podatkov o uspešnosti svojega zdravljenja in da tudi nima nobenih znanstvenih objav. V največji svetovni bazi znanstvenih prispevkov ima le eno soavtorstvo pred 20 leti pravi. Kot je dejal je dr. Klehr v tujini tudi precej nepoznan. Poklical ga je namreč novinar avstrijske televizijske hiše, ki ga je spraševal o tem zdravniku in mu povedal, da je bil v njegovi ordinaciji, kjer naj bi se zdravili predvsem Slovenci in Poljaki.

Sicer pa je tudi predsednik nemškega združenja za raka dr. Klehra označil za "šarlatana". Dr. Klehr naj bi pripadal skupini zdravilcev, ki so začeli kot zdravniki in zato dobro poznajo znanstveno terminologijo, s katero očarajo svoje paciente.

Marjana: Dr. Klehr ravna z nami kot z ljudmi

Onkološki oddelek
Onkološki oddelek FOTO: POP TV

Dr. Klehra v salzburški kliniki nismo dobili, saj je na dopustu, od koder se vrne 1. septembra. Delal pa naj bi tudi v Münchnu. Pogovarjali pa smo se z njegovo pacientko Marjano (ime smo na njeno željo spremenili), ki je pred kratkim pri njem pričela z zdravljenjem. Povedala nam je, da sama ne more presoditi, kako dober zdravnik je dr. Klehr, vendar da se po 14 dneh terapije pri njem počuti dobro in da je "zdravnik prijazen in prijeten".

"Dr. Klehr ravna z nami kot z ljudmi, bi bila pa krivična, če bi to trdila za vse zdravnike pri nas," je še povedala. Poleg tega pa da tudi vnaprej pove, koliko bo terapija stala. Opozorila pa je tudi na to, da ljudje za rakom, na žalost, umirajo povsod in ne samo pri dr. Klehru.

Kot je povedala, ji je Klehr rekel, da bi želel številko telefaksa njene zdravnice, da bi jo obvestil, kaj z njo počne in da bi jo lahko komplementarno zdravili. Vendar je zdravnica, pri kateri je bila takrat, to prošnjo preslišala. Kot je še povedala, ima dr. Klehr na steni obešene certifikate, kjer piše, da je imunolog ter celični biolog in doktor medicine. Dejala je tudi, da ji je rekel, da nikakor ne sme opustiti zdravljenja v Ljubljani, saj je to primarno zdravljenje, pri njem pa da je dodatno.

Dr. Klehr: Naša delovna skupina ima čez 30 znantvenih objav

Klehr zatrujejo, da njihovega laboratorija niso nikdar zaprli, kot piše v nekaterih medijih.
Klehr zatrujejo, da njihovega laboratorija niso nikdar zaprli, kot piše v nekaterih medijih. FOTO: Reuters

Marjana nam je posredovala pismo, ki so ga iz ordinacije dr. Klehra poslali njegovim slovenskim pacientom, kjer pojasnjuje obtožbe v reviji Jana in drugih slovenskih medijih. Pravi, da njihov laboratorij nikoli ni bil zaprt in da nimajo slabih higienskih razmer. Kot je dejal, je njegova delovna skupina tudi znanstveno objavljala, saj ima več kot 30 objav v strokovnih revijah in tudi v učbeniku za zdravnike.

Uspešnost njihove terapije pa so, kot je še zapisal, znanstveno dokazali tudi na največji evropski medicinski fakulteti v Berlinu – Charite. Tako naj bi na tej fakulteti raziskali uspešnost terapije na pacientih, pri katerih so vse ostale terapije (kemoterapija in podobno) odpovedale. V času petih mesecev je pri 45 odstotkih pacientov prišlo do ustavitve, zmanjšanja ali izginotja tumora. “Nam ni poznana nobena teorija, katere uspešnost bi bila na univerzi dokazano tako velika,” komentira izsledke študije dr. Klehr.

Je Klehr zdravilec ali le zdravnik z drugačnimi metodami zdravljenja?

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da nimajo mehanizma, s katerim bi pacientom prepovedali ali jih opozorili na sleparje zdravilce, saj gre za zdravilca, ki ne dela v Sloveniji. Dodajajo, da so stroka, onkologi s sporočilom javnosti opozorili, da gre za sleparja. Sicer pa na področju alternativnega zdravljenja pri nas velja zakon o zdravilstvu, v kratkem pa bo ustanovljena tudi zbornica zdravilcev. Tako bodo zdravilci v Sloveniji, tako kot je tud zapisano v zakonu, prevzeli vso odgovornost za svoje delo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikka20
29. 08. 2008 15.00
Pozdravljeni Ko prebiram te objave mi gre na bruhanje. Obtožbe glede dr. Klehra pa so mi primitivne in popolnoma neutemeljene. Ljudje zelo radi v % in v številkah poudarjajo koliko bolnikov je umrlo pri Dr. Klehru, nihče pa noče ali pa NE UPA izdati števila umrlih bolnikov na onkološkem inštitutu v Ljubljani. Pa še nekaj....Moja mami je leta 2006 zbolela za rakom na možganih. V Ljubljani ji terapije niso pomagale nič, oziroma stanje se ji je še poslabšalo. Hvala bogu smo pravočasno odkrili Dr Klehra, ki ji je rešil življenje. In naj Dr. Klehra že nehajo enkrat imenovati zdravilec, ker ni zdravilec, ampak je priznani zdravnik. Njegovi pacienti so tudi iz Amerike, Avstralije. Naši zdravniki bi se lahko vsaj malo zgledovali po njem, če ne drugega, vsaj glede odnosa do bolnikov. Sploh pa ne morem verjeti, komentarjem, ki jih poslušam in vidim od ljudi, ki so jim bližnji umrli pri Dr. Klehru!!!!!! Že na začetku zdravljenja on sam pove, da nič ne more zagotoviti, in tako tudi je........Pri zdravju ni nikoli nič 100%........In ko poslušam to da je morilec in ne vem kaj vse........lepo vas prosim ( moji mami na onkološkem niso mogli pomagati pa nisem nobenega zdravnika obtoževala, da je on kriv da da je do tega prišlo, saj se zavedam dejstva, da vsakemu pač ne morejo pomagati in očitno je bila med njimi tudi ona) V zadnjem letu sem veliko srečevala zdravnike in zdravnika, ki bi se tako zavzemal za bolnika kot on še nisem srečala!!!! Glede cene pa je tako.......Res je zdravljenje drago, ampak glede na postopek po katerem se zdravilo naredi pa je cena dokaj razumljiva. To kar pa je zdaj prišlo v javnost (blatenje Dr. Klehra na vse možne primitivne načine) pa je samo obrambni mehanizem naših predragih slovenskih zdravnikov. Nimajo enega utemeljenega razloga ali dokaza za takšno obnašanje. Raje bi sprejeli povabilo Dr. klehra, da se skupaj pogovorijo in začnejo sodelovati in se dejansko začnejo zanimati Za ZDRAVJE SVOJIH DRŽAVLJANOV in NE ZA BLAGINJO SLOVENIJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... tega , da je prevarant in ne vem kaj vse pa bom rekla naslednje: po zdravi človeški logiki lahko sklepamo, da, če se človek pojavlja na internetu, časopisih, ima svojo spletno stran, je dosegljiv in pripravljen javno nastopati, predstavljati svoje metode zdravljenja potem nima nič za prikrivati in skrivati........................Ali ne? Potem pa se lahko vprašamo zakaj pa se naši zdravniki tako izogibajo Klehru in ostalim tovrstnim zdravnikom...... Koliko jaz vem, bi se moralo celotno zdravstvo zavzemati za EN CILJ , to je POMAGATI BOLNIKU, ampak očitno ima naše zdravstvo za poglaviten cilj delovanja ZASLUŽEK!!! Žalostno, ampak resnično LP, Nika
renatam
29. 08. 2008 10.47
Berem in berem, pa ne morem mimo tega, da se ne bi še sama oglasila. Bolezen doleti vsakega – revnega in bogatega, sočutje (s strani večine zdravnikov), pa največkrat dobijo le tisti pacienti, ki so pripravljeni odpreti denarnico. Spomnite se leta nazaj (še v času YU), kako so šumeli šuški na področju ginekologije in če je človek plačal, je tudi dobil najboljšo terapijo in najlepše besede. Ko novinarji pišete o dr. Klehru predvsem nepreverjene informacije, naj vam iz lastne izkušnje povem, da človek NE OBLJUBLJA, pa tudi zneski 6.000 EUR in več so neumnost – ja, za daljše obdobje zdravljenja! Ko pa v oddaji »Svet« objavljajo, da je pogovor z dr. Klehrom od 80 do 140 evrov; ste se morda vprašali, koliko pri nas v samoplačniških ambulantah kasirajo za pogovor oz. posvet??? In še nekaj: Dr. Klehr je na TV Slo javno ponudil roko sodelovanja ZZZS-ju in Onkološkemu inštitutu, da bi pacienti k njemu lahko prišli z napotnico, pa se gospodje samo zmrdujejo in kritizirajo. Strokovnjaki – preverite certifikate, ki jih ima dr. Klehr, pozanimajte se o njegovi diplomi, novinarji pa – vprašajte nemške kriminaliste, ali so res imeli opravka z dr. Klehrom in mu celo menda l. 2003 zaprli kliniko v Munchnu. Laž, laž in še 1x laž. Sama sem onkološka bolnica, poznam odnos slovenskih onkologov in kako znajo na krut način povedati – ZA VAS NI VEČ REŠITVE! Potem se pa ljudje znajdemo po svoje! Meni obljubljenih 14 dni do 1 mesec življenja (ker tako pač kaže statistika), se je spremenilo v zaenkrat 5-letno podaljšanje. In vsako jutro sem vesela, da sem dr. Klehru lahko plačala za to, da mi je spremenil življenje. Vsak dan lahko z veseljem objamem moja dva vnučka in se veselim uspehov najdražjih. Poznavalci, strokovnjaki in novinarji – manj krutosti do bolnikov, več optimizma in strokovnejšega dela vam želim vsem skupaj!
rewritable@email.si
28. 08. 2008 20.51
Kakorkoli obračate, da nekdo zahteva €6000 za neko zdravljenje, ki najverjetneje ne bo pomagalo, ob tem pa poslušati lepe besede polne sočutja in optimizma, da je treba narediti vse(tudi recimo plačati €12000), bi moralo vsakemu človeku sprožiti neke vrste alarm. Ja, res je da čustva lahko prevladajo razum v takih trenutkih in ravno zato je potrebno, da strokovna javnost pove, kaj vse to pomeni. Sočutje ni to, da ti nekdo daje lažne upe, ampak da ti pomaga se soočiti z zadevo in izkoristiti zadnje trenutke z nesrečnimi najbližjimi. €6000 pa res pri zdravi pameti ne znam vključiti v ta proces. In to celo pri ljudeh, ki si najverjetneje ne morejo privoščiti večjega računa za elektriko. Morda so zdravniki res premalo sočutni, ker ob vseh bolnikih pač tega ne zmorejo, lažnih upov ti pa vsekakor ne dajejo. In če že zapravijo velike denarje za kemoterapije, to ne gre na breme bolnika. Če h Klerhu zahajajo predvsem Slovenci in Poljaki, kar ne morem mimo tega, da je Avstrijce očitno že srečala pamet.
Buena Vita
28. 08. 2008 20.01
rewritable imaš prav dve besedi,ker imaš srečo da nisi bil v situaciji,ko bi trebal za roko držat svojega najbližjega 16.na svetega Roka dan je umrla moj brat,pred letom je bil na rentgenu,diagnoza,manj kadit,pit,in zdravo jest pred petimi tedni pa ::rak-ni pomoči::. kaj so spregledali zdravniki,pravijo da nič,njega več ni,tako se je dogajalo najmlajšemu sinu,ob rojstvu-napaka--rešen je bil ravno zaradi letanja okrog,od zdravnika-k-zdravniku ko imaš svojca bolanega,ne dela razum,delajo čustva,ali se pomaga,ali odmaga neve nihče,vsak najde tolažbo v sebi,da je storil kaj je bilo v njegovi moči,da je storil največ, tukaj so za obsodbo novinarji,zakaj?spravjo ven senzacijo,predno zadihajo zakaj se gre,blebetajo kot kure--mar bi raje tiho,prijavili če je kaj spornega,pa naj organi pogledajo kaj je na stvari,potem pa v javnost-z preverjenimi podatki
Jozsef
28. 08. 2008 18.54
======== rewritable ======== Njbrz se je lahko tebi zajebavati, ker si pac enostavno ZDRAV. Se kaj oglasi na tem mesto, ko te doleti kaj hudega, saj ne pravim, da ravno tebi. Mogoce tvojim bliznjim, ki ti nekaj pomenijo. Za zdaj je to samo diskusija, ki ena z drugo nima nicesar skupnega. Ponavljam: Lacnemu, sit ne verjame. Je ze tako. Kar se pa tice nasih zdravnikov, moram povedati, da res veliko njih, NIMA nobenega odnosa do pacientov, prav tako je organiziranost zdravstva katastrofalna. To nima veze, s tem kdo je na vladi, ker oni so itak KASTA za sebe v vseh letnih casih (politicnih ureditvah in v vseh barvah, ki so na celu vlade). Oni ne jebejo 5 posto nikogar. Oni so bog i batina. Tako se vedno obnasajo.
Edvard-slo
28. 08. 2008 15.56
Se opravičujem ker sem še enkrat prilepil isti članek
Edvard-slo
28. 08. 2008 15.55
Bom pa še vseeno napisal svoje mnenje o tem članku in o člankih, ki se v zadnjem času poajvljalo v SLO mediji. Sam sem pred manjk kot enim letom izgubil očeta, starega 55 let. Po prvih izvidih, ki smo jih dobili natanko eno leto nazaj, to se pravi avgusta 2007 smo izvedeli za diagnozo raka. Takoj po prejemu izvida, sem z vso dokumentacijo odšel do naše "sosede" zdravnice, ki dela na onkologiji. Moram reči vso pohvalo njej, ker toliko truda in iskrenosti ni pokazal noben zdravnik razen nje. Pokazal sem ji izvid in diagnozo raka, ter jo prosil, da mi odkrito pove koliko je šans za ozdravitev. Ko je prebrala tekst mi je dejala, sicer težko, žal moram povedati da za to diagnozo raka ni ozdravitve. Povedala mi je, da taki bolniki živijo še približno pol leta, maksimalno eno leto, izredni primeri pa dve leti s hudimi bolečinami in trpljenji. No kljub temu smo se odločili, da bomo začeli z zdravljenjem na onkologiji v LJ, kjer so nam na prvem konziliju dejali, da ozdravitve ni, lahko pa se s to diagnozo še živi. Od treh kemoterapij in še dveh dodatnih obiskov pri zdravnikih na onkologiji, smo v vseh petih obiskih zamenjali 4 zdravnike. Vsakič ko smo prišli na kemoterapijo je očeta obravnaval drugi zdravnik, in kaj se je dogajalo. Očeta so s kemoterapijo futrali od začetka do konca z isto močno dozo, kljub temu da je vmes že zgubil 30 kg. No saj ni nič čudnega če se je to dagajalo, saj zdravniki niso morali vedeti kakšen je pacient, če ga je vsakič videl "novi" zdravnik. Če je to zdravljenje na nekem nivoju, potem se jaz vprašam kako lahko oni sodijo dr. Klehra če sami pri sebi ne znajo zadeve urediti, rekel bi lahko še celo to, da le čevlje sodi naj kopitar. No in vmes oziroma kmalu po začetku zdravljenja smo izvedeli za dr. Klehra. Noben niti pomislil ni da se nebi odločili za njegovo zdravljenje. Takoj smo ga poklicali in odšli na zadravljenje. Prvič za 10 dni, drugič za en 5 dni. Sam sem bil z očetom pri vseh kemoterapijah in naših zdravnikih, prav tako tudi pri dr. Klehru in edino sam lahko presodim, da je že odnos do pacienta razlika kot noč in dan. Povem lahko, da je oče po prvem zdravljenju prišel od Klehra kot da bi se na novo rodil. Ko smo ga pripeljali domov, je doma kar skočil iz avta, toliko energije in moči je dobil nazaj, žal pa ga je že naslednji dan uničila kemoterapija in to je bilo za njega tudi usodno. Glede na to da je shujšal, mu je zdravnik na onkologiji, ki ga je zopet videl prvič predpisal isto kemoterapijo, ki pa jo oče ni mogel več prenesti in po tej kemoterapiji smo čakali še 3 tedne in stanje se ni prav nič izboljšalo, bilo je vedno slabše. Odločili smo se da se zopet vrnemo k Klehru, vendar oče je bil že tako izčrpan, da ni bilo več pomoči. Klehr je naročil da naj hitro naredimo CT da bo videl ali je bolezen napredovala ali se izboljšuje. Prosili smo za CT po vseh bolnicah, uslišali so nas le v Izoli. Na onkologiji so dejali da CT ne bodo delali ker je predrag, itak se pa ne splača ker bo oče tako ali tako umrl. Hotel sem vedeti kaj se dogaja in očeta sem odpeljal v Izolo. Še danes mi ni žal. Takoj smo se usedli v avto in v Salzburg k Klehru peljali CT izvid, ki ga je primerjal s tistim ki je bil narejen pred pol leta. Tumor se je zmanjšal za 80 %. Veseli smo bili, vendar je očeta izčrpanost premagala. Po enem mesecu je umrl. Bom pa povedal še kakšno mnenje, sami pa lahko presodite kaj se dogaja v našem zdravstvu. Meseca maja 2007 je bil narejen prvi CT trebuha. Rentgenolog v naši bolnici je spregledal tumor (še danes ne vem kako je lahko rentgenolog) in izdal izvid da ni nobenega tumorja, čeprav se je jasno vidil. Ker so se bolečine v terbuhu večale so ga julija operarirali in ugotovili da so v trebuhu rakasti tumorji. Zadnji CT ki pa je bil narejen novembra 2007 pa je bil tumor za 80% manjši. Težko me kdorkoli prepriča, da se zdravljenje pri Klehru ni izplačalo, problem pri očetu je bil le ta, da je pri prvem CT rentgenolog spregledal tumor in to je bilo usodno za očeta.
rewritable@email.si
28. 08. 2008 15.36
Zanimivo kako ljudje brez problema nekemu koker zdravniku dajo €6000, da se jim samo malo bolj posveti in "jih obravnava kot človeka" in so še srečni ob tem tud če umre, ker se je baje splačalo (??!!??). Za tistih €6000 bi ga mogoče raje peljali okoli sveta ali pa naredili kaj, kar ni samo metanje prazne slame. No saj je to sicer njihov lastni denar. Ampa €6000 brez problema, da bi pa za nepotrebno CT preiskavo plačali €400 pa bog pomagi.
Marko44
28. 08. 2008 14.07
Moram reči, da imam ob tem pisanju (in zadnjič v reviji Jana) nekoliko čuden občutek o kakšnem ozadju, zato predlagam samo tole - v dobro vseh rakavih bolnikov: Kaj ko bi naši onkologi in dr.Klehr sedli za mizo in se dogovorili, da bodo ljudem, ki jih je napadla ta bolezen, skupaj pomagali po najboljših močeh? S tem bi verjetno razjasnili tudi mnogo skrivnosti, ki jih očitajo dr.Klehru. Kolikor je bilo slišati dr.Klehra, je večkrat dal pobudo, da bi se srečal za našimi onkologi. Etiko zdravstva pa vendarle razumem takole, da naj zdravnik uporabi vsa sredstva, ki so kjerkoli na razpolago, da pomaga bolniku in ne samo iz svojega vrtička, kajne?
Edvard-slo
28. 08. 2008 13.45
nadaljevanje iz prejšnje obajve... Če bi se že takrat vedelo kar se je videlo na CT, bi se zdravljenje pričelo 3 mesece prej. IN kdo bo sedaj odgovarjal ta takšno življensko napako? Nihče, tudi rentgenolog ne, saj se včasih zgodi tudi takšna "manjša" napaka da se slučajno kaj spregleda. Svoje mnenje o vsem tem si lahko presodite sami, dejstvo je da sem sam dal še enkrat preverit CT čisto nevtralnemu rentgenologu in sem hotel vedeti samo to ali je res, da je tumor po Klehrovem zdravljenu za 80% manjši, kot je dejal Klehr. Nisem mu povedal kaj je rekel Klehr, dobil pa sem popolnoma isti odgovor, tumor je bil resnično 80% manjši kar je samo potrdil, da Klehr ni lagal. Niti za 1 EUR mi ni žal ki sem ga dal Klehru, ker imamo sedaj popolnoma čisto vest, da smo za očeta naredili prav vse kar smo lahko. In tudi to da svoje zadovoljstvo, čeprav očeta ni več med nami. Moje mnenje pa je, da naj se vsak odloči za zdravljenje pri Klehru takoj in ne potem ko se pri nas pove da ni več pomoči in ravno to je problem tudi pri Klehru, saj dobi večinoma "odpisane" bolnike. Sem pa v Salzburgu govoril z veliko slovenskimi bolniki ki hodijo k njemu samo še na kontolo, vsi so bili pri nas odpisani, Klehr pa jih je pozdravil. Na kratko bi našo onkologijo opisal z eno besedo takole. To je idustrija in ne zdravljenje rakastih bolnikov. Sem pa v tem članku naredil kakšno krivico tudi tistim ki na onkologiji izstopajo, žal je le to, da tistih ki izstopajo v pozitivno stran jaz nisem nikoli srečal, razen naše sosede ki sem jo poiskal sam. Sam pa bi se odločil isto kot oče in tako kot je svetoval dr. Klehr. Zdravljene z uradno medicino in njegovo pomočjo.
Edvard-slo
28. 08. 2008 13.43
Bom pa še vseeno napisal svoje mnenje o tem članku in o člankih, ki se v zadnjem času poajvljalo v SLO mediji. Sam sem pred manjk kot enim letom izgubil očeta, starega 55 let. Po prvih izvidih, ki smo jih dobili natanko eno leto nazaj, to se pravi avgusta 2007 smo izvedeli za diagnozo raka. Takoj po prejemu izvida, sem z vso dokumentacijo odšel do naše "sosede" zdravnice, ki dela na onkologiji. Moram reči vso pohvalo njej, ker toliko truda in iskrenosti ni pokazal noben zdravnik razen nje. Pokazal sem ji izvid in diagnozo raka, ter jo prosil, da mi odkrito pove koliko je šans za ozdravitev. Ko je prebrala tekst mi je dejala, sicer težko, žal moram povedati da za to diagnozo raka ni ozdravitve. Povedala mi je, da taki bolniki živijo še približno pol leta, maksimalno eno leto, izredni primeri pa dve leti s hudimi bolečinami in trpljenji. No kljub temu smo se odločili, da bomo začeli z zdravljenjem na onkologiji v LJ, kjer so nam na prvem konziliju dejali, da ozdravitve ni, lahko pa se s to diagnozo še živi. Od treh kemoterapij in še dveh dodatnih obiskov pri zdravnikih na onkologiji, smo v vseh petih obiskih zamenjali 4 zdravnike. Vsakič ko smo prišli na kemoterapijo je očeta obravnaval drugi zdravnik, in kaj se je dogajalo. Očeta so s kemoterapijo futrali od začetka do konca z isto močno dozo, kljub temu da je vmes že zgubil 30 kg. No saj ni nič čudnega če se je to dagajalo, saj zdravniki niso morali vedeti kakšen je pacient, če ga je vsakič videl "novi" zdravnik. Če je to zdravljenje na nekem nivoju, potem se jaz vprašam kako lahko oni sodijo dr. Klehra če sami pri sebi ne znajo zadeve urediti, rekel bi lahko še celo to, da le čevlje sodi naj kopitar. No in vmes oziroma kmalu po začetku zdravljenja smo izvedeli za dr. Klehra. Noben niti pomislil ni da se nebi odločili za njegovo zdravljenje. Takoj smo ga poklicali in odšli na zadravljenje. Prvič za 10 dni, drugič za en 5 dni. Sam sem bil z očetom pri vseh kemoterapijah in naših zdravnikih, prav tako tudi pri dr. Klehru in edino sam lahko presodim, da je že odnos do pacienta razlika kot noč in dan. Povem lahko, da je oče po prvem zdravljenju prišel od Klehra kot da bi se na novo rodil. Ko smo ga pripeljali domov, je doma kar skočil iz avta, toliko energije in moči je dobil nazaj, žal pa ga je že naslednji dan uničila kemoterapija in to je bilo za njega tudi usodno. Glede na to da je shujšal, mu je zdravnik na onkologiji, ki ga je zopet videl prvič predpisal isto kemoterapijo, ki pa jo oče ni mogel več prenesti in po tej kemoterapiji smo čakali še 3 tedne in stanje se ni prav nič izboljšalo, bilo je vedno slabše. Odločili smo se da se zopet vrnemo k Klehru, vendar oče je bil že tako izčrpan, da ni bilo več pomoči. Klehr je naročil da naj hitro naredimo CT da bo videl ali je bolezen napredovala ali se izboljšuje. Prosili smo za CT po vseh bolnicah, uslišali so nas le v Izoli. Na onkologiji so dejali da CT ne bodo delali ker je predrag, itak se pa ne splača ker bo oče tako ali tako umrl. Hotel sem vedeti kaj se dogaja in očeta sem odpeljal v Izolo. Še danes mi ni žal. Takoj smo se usedli v avto in v Salzburg k Klehru peljali CT izvid, ki ga je primerjal s tistim ki je bil narejen pred pol leta. Tumor se je zmanjšal za 80 %. Veseli smo bili, vendar je očeta izčrpanost premagala. Po enem mesecu je umrl. Bom pa povedal še kakšno mnenje, sami pa lahko presodite kaj se dogaja v našem zdravstvu. Meseca maja 2007 je bil narejen prvi CT trebuha. Rentgenolog v naši bolnici je spregledal tumor (še danes ne vem kako je lahko rentgenolog) in izdal izvid da ni nobenega tumorja, čeprav se je jasno vidil. Ker so se bolečine v terbuhu večale so ga julija operarirali in ugotovili da so v trebuhu rakasti tumorji. Zadnji CT ki pa je bil narejen novembra 2007 pa je bil tumor za 80% manjši. Težko me kdorkoli prepriča, da se zdravljenje pri Klehru ni izplačalo, problem pri očetu je bil le ta, da je pri prvem CT rentgenolog spregledal tumor in to je bilo usodno za očeta. Če
Ramzess
28. 08. 2008 12.48
Nekdo...="Ihan je pa vase zavarovan narcisek ki misli da je bog... Majo stranske učinke ja... Kaj pa cepiva s katerimi cepite dojenčke??? Ki potem zbolijo??? Ko jim uničite imunski sitem??? Tega pa nihče ne bo nikdar pri nas priznal ne??? Ne ker uradna medicina pa stvari obvlada... Ja pa kaj še" Tale 'vojna' med uradno, šolsko medicino in alternativno, konvencionalno medicino, se kar nadaljuje in nadaljuje. Uradna medicina, naj, namesto da drugim očita pomankljivosti in cene, rašši prizna lastne pomankljivosti, napake, in cene, na račun katerih služi, z njimi pa tudi farmacija, lepe vsote denarja. V čem je smisel da zdravniki očitajo nekemu alternativcu, koliko računa zdravljenje, oz ozdravljenje raka, če pa sami niso nič cenejši, ravno nasprotno, ravno tako so pasje dragi, rezultata pa nobenega. Medicini gre preprosto v nos, da nekateri težke bolezni, tudi raka lahko ozdravijo, medtem ko ona v nasprotju s tejm, z zdravljenjem, denimo raka, ne z ozdravitvijo (čeprav večina bolnikov z rakom, v resnici ne umre zaradi raka, pač pa zaradi drugih težav, enako velja za AIDS), tu ni zaslužka, lepo služi, kar bi pomenilo, po drugi strani padec pacientov in zaslužka. V tej sferi se ta 'vojna' ne more končati, saj se vse vrti okoli zaslužka, pa najsi gre za zdravljenje raka, ali drugih težjih, pa tudi lažjih boleznih, ki so bojda, po sedanji doktrini, neozdravljive, ali za sporno cepljenje ljudi, tudi otrok in dojenčkov, ki so po mnenju mnogih cepljeni prezgodaj in s preveč cepiv, polsedice pa poznamo, ne glede na to koliko je bila stara cepljena oseba, in to se kar ne neha, razvijajo nova banalna cepljenja (vemo kako izdelujejo cepiva in kaj vse je v njih, koktajl strupov), denimo proti prehladu, in kaj jaz vem čemu še. Če že imamo tako dobro uradno medicino, zakaj je, po zadnjih statistikah, toliko ljudi bolnih, nekajkrat več kot pred desetletji, namesto obratno, kot bi sicer pričakovali. Kot je bilo nekje že rečeno, zdravniki so dobri samo za polomljene kosti , za bolezni pa žal ne, ker pri slednjih medicina bolj služi kot zdravi, zato pa govorijo ves čas o zdravljenju teg ali onega, tako in drugačno zdravljenje, ampka halo, ljudje se ne hodijo zdravit, kar zna trajat, morda brez potrebe, tudi leta dolgo, ampak ozdravet, povsem odpravit težavo, bolezen, ki jo imajo, so jo nekje staknili. Medicina se še vedno preveč ukvarja z simptomi, na čemer zmotno temelji celotna diagnostika, namesto z vzroki, ki niso nujno samo biološki, čeprav genetski. Na drugi strani pa so pacienti, bolniki, skratka ljudje, ki se spuščajo v zdravljenje, ne da bi sploh vedeli, prvič kaj jim je, kakšno težavo imajo, premalo vedo o bolezni, drugič za kakšno zdravljenje gre, premalo ali nič ne vodo o zdravljenju, zdravilih, itd., in tretjič, kaj sploh dejansko pričakujejo. Vedno bolj je očitno, da je osnovno znaje že kar premalo, kar se še posebej pozna na področju alternativnega zdravljenja, in podobnimi vedami, ki se ukvarjajo z duhovnim, in podobno. Če greš k bioneregetiku, moraš o bioneregiji nekaj vedeti, če v hišo povaniš radiestezista, moraš o tem nekaj vedeti, drugače si z samim merjenjem in rezultati nimaš kaj začeti. In tu je predvsem problem, neznaje, ko pa je kaj narobe, ali ni željenih rezultatov, pa po stari navadi tožba če alternativca, ker reiki, ali pač kaj drugega, pač ni pomagal. Zadeva se potem nadaljuje na sodišču, ker je sodnik žal isti nevednež, kot stranka, ki toži. Sodišče bi se, za (tako) osebne, medosebne zadeve, moralo zavedati, da nevednost (v informacijski dobi) ni več izgovor, opravičilo, takoj bi padla obremenjenost sodišč. Saj je jasno, če si se spustil v nekaj, o čemer nimaš znanja, niti pojma, si avtomatsko za posledice, pri sebi, ali svojem bližnnjem (otroku), odgovoren sam, tožba posledično avtomatsko propade. Konec debate.
Edvard-slo
28. 08. 2008 12.42
Popolnoma se strinjam z MCbrane_yo
tata_mata
28. 08. 2008 11.37
Je to tisti Rado Janša, dr. med, ki je v zadnjem času rakavim bolnikom svetoval dr. Klehra? Halo?? G. Janša, lahko zanikate, da ste prizadetim, prestrašenim, obupanim pacientom celo dajali telefonsko številko dr. Klehra? In jim še svetovali naj tega preveč na glas ne razlagajo na Onkologiji? Kaj se je zdaj veter obrnil in se bojite da ste se preveč izpostavili????? Je billo vmes kaj $ $ $ ?
Johnny Š.
28. 08. 2008 11.02
Vse kar se dogaja po inštitutih za raziskovanje raka je ena sama trgovina z meglo. Napihnjeni fantje z mr. dr. okraski, pač vzamejo en delček zgodbe, recimo, vpliv kamilice na izboljšanje počutja bolnikov z rakom na črevih. Izberejeo skupino od 10 bolnikov, potem "delajo" 10 let in objavijo svoje raziskave v znanstvenem časopisju. Osebno sem prebral številne (originalne) znanstvene prispevke okrog rakavih bolezni, avtorjev in koavtorjev je vsaj 4 - 5, prispevek pa obsega 4-5 strani, delalo pa se je nekaj let. HALO!?!?!??!??! Tle ni interesa da bi združili moči, uradna in alternativna medicina. Interes je bolnikom predpisati kemoterapijo, ki stane na tisoče evrov. Po možnosti, kemoterapijo dokler je pacient živ. Seveda, kemoterapija je nujna pri nekaterih primerih rakavih bolezni in jih večinoma pozdravi (leukemije, limfomi). Svetovna industrija citostatikov je vredna cca 200 mlrd dolarjev LETNO. Mislim da sem s tem vse povedal.
nekdo...
28. 08. 2008 10.12
-1
Ihan je pa vase zavarovan narcisek ki misli da je bog... Majo stranske učinke ja... Kaj pa cepiva s katerimi cepite dojenčke??? Ki potem zbolijo??? Ko jim uničite imunski sitem??? Tega pa nihče ne bo nikdar pri nas priznal ne??? Ne ker uradna medicina pa stvari obvalada... Ja pa kaj še
manjakranjc@hotmail.com
28. 08. 2008 10.01
MCbrane_yo Dobro si opisal stanje in pomanjkanje zdravniške etike naših zdravnikov, ki naj bi jo goreče spoštovali in izvajali. Verjetno je le peščici jasno, da se človek ob diagnozi RAK zateče k vsem možnim alternativam in potrebuje le kanček spodbude, ki pa jo naši zdravniki že v kali zatrejo. M.K
Tapameten
28. 08. 2008 09.47
madoniš, sej ne vem kaj bi si mislil.....ko berem tele komentarje, me jue groza čeprav sem zdrav....hvala bogu...
pikam_dopust
28. 08. 2008 09.20
Se strinjam s predhodnikom. Šarlatan ali ne, problem SLO medicine je njena neskončna arogantnost, ki bolnike odbija. In njeni kur**** konziliji, na katerih se odgovornost za odločitev samo prelaga z enega na drugega zdravnika, posledično nihče nič ne naredi, pacienti pa umirajo... Dokler bo tako, se tako tako kokodakanje smatra kot neskončna nevoščljivost. Če SLO zdravniki želijo, da se jim bo verjelo, naj najprej spucajo svojo greznico, potem pa naj se odpravljajo na Solnograško (če bo sploh še potrebno).
MCbrane_yo@yahoo.com
28. 08. 2008 09.05
Nemorem, da nebi komnetral. Imel se strica, ki sem ga vozil k Klehru. Na žalost ga ni več z nami. Vse skupaj se je začelo ko so naši zdravniki dali roke stran in rekli imate še mesec dni življenja. Vse kar naredijo naši zdravniki je to da ti uničijo telo s tem da pacijenta obravnavajo kot živino in imajo konzorcije kjer skupno obravnavajo pacijenta kar se mi zdi totalna bedarija kajt potemtakem se nemorejo nič zment kakor tudi v parlamentu ne. No skratka problem je sledeč, ko izveš da ti ni več pomoči iščeš katero koli varijanto, da bi se pozdravil oziroma, da bi si podalšal rok življenja za katerega so ti rekli , da imaš še en mesec. Problem pri Klehru je ta, da pacijenti k njemu prihajajo, ko je vse skupaj že prepozno kakor je bilo tudi za mojega strica vsekakor je preostale dni z njegovo terapijo lepše živel in tudi bol spodobno četudi je bilo prepozno je imel upanje in veliko željo da ozdravi. Katerega so mu na našem Oi vzeli in da negovorim še kako se človek počuti ko dajo roke stran od njega in le milo čaka na smrt. Sam klehr je želel sodelovati s slo zdravniki vendar so te to zavračali, kajti se imajo za bogove smrtnost pa vsak ve kaka je pri njih. Važno je da dajo človeku upanje četudi ga ni kajti tak človek potrebuje upanje. Kot v članku navajate da so testerali ampule. Mi smo jih tudi testerali in pokazalo se je da te vsebujejo visoko visoko vsebino citokinov. Skratka sedaj se naši onkologi zgražajo nad njim, sami pa nepremorejo kanček sočutja človečnosti do pacijentov in kar znajo prepisati je kemoterapija , katera človeka uničiči. Da o operacijah ne govorim kajti toliko časa zavlačujejo da na koncu rečejo le da ni več možnosti za operacijo. Žal je znanje naših onkologov enako 0. In se morajo še veliko naučiti. Vglavnem našemu sorodniku je polepšal zadnje dni življenja in za to ni važno koliko je plačal. Novinarji če že pišete članke se odpravite v Salzburg v njegovo ordinacijo povprašajte pacijente o njihovih zgodbah pogovorite se z Klehrom in napišite normalen članek.