Slovenija

Dovolj je molka o zlorabah, čas je, da tudi slovenske žrtve spregovorijo

Ljubljana, 19. 02. 2018 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Inštitut 8. marec je začel kampanjo Jaz tudi, namenjeno popisu zgodb spolnega nadlegovanja v Sloveniji. Akcija ne bo omejena zgolj na izjave posameznic, ki se širijo po spletu in medijih, na nasilje nad ženskami bodo pogledali skozi prizmo družbene neenakosti.

Po Združenih državah, kjer je v luči razkritja številnih zlorab v svetu filma izbruhnilo gibanje Me too (Jaz tudi), je tudi v Sloveniji Inštitut 8. marec začel kampanjo Jaz tudi, ki bo žrtve spodbujala, naj spregovorijo o spolnem nadlegovanju.

"Čeprav se zavedamo, da je enakopravnost žensk v obstoječem sistemu nemogoča in da je osnovna feminističnega boja naslavljanje vseh oblik neenakosti, verjamemo v moč osebnih izpovedi. Nudijo nam uvid v različne oblike podrejenosti, ki se kažejo na ravni neformalnih praks in ki jih ne smemo spregledati," je načrt za delovanje projekta predstavila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Kampanja Jaz tudi bo žrtve spodbujala, naj spregovorijo o nasilju in neenakopravnosti.
Kampanja Jaz tudi bo žrtve spodbujala, naj spregovorijo o nasilju in neenakopravnosti. FOTO:

Inštitut je na družbenem omrežju Facebook zagnal kampanjo pod geslom Jaz tudi (Me too), ki je namenjena popisu zgodb spolnega nadlegovanja v Sloveniji. Na spletni strani jaztudi.si pozivajo posameznice, naj z njimi delijo svoje izkušnje.

Akcija pa ne bo omejena zgolj na te zgodbe, nasilje nad ženskami je treba postaviti v širši kontekst, nanj pogledati skozi prizmo družbene neenakosti in ga umestiti v ustrezen družbenoekonomski okvir, je dodala Kovačeva.

V okviru projekta bodo na politične stranke naslavljali konkretna vprašanja, povezana z aktualnim družbenim stanjem, in zahtevali odgovore.

"V inštitutu verjamemo, da feminizem ni samo neko preštevanje števila ženskih kvot, ampak pomeni konkretno vpetost v aktualno politično in družbeno dogajanje ter analiziranje različnih oblik neenakosti in podrejenosti," je poudarila programska koordinatorica Inštituta 8. marec Maiken Kores.

Cilj kampanje je tudi ugotoviti, katere oblike spolnega nadlegovanja so definirane kot protizakonite, katere potekajo na ravni neformalnih praks, in nazadnje, v kolikšni meri družbeni razred posameznice vpliva na to, ali bo ta žrtev nadlegovanja, sta še pojasnili sogovornici.

Na inštitutu so pripravili vprašalnike o socialni neenakosti, reproduktivnih pravicah žensk, begunstvu, vključenosti v EU in izenačitvi pravic istospolnih in raznospolnih partnerjev ter jih poslali vsem političnim strankam. Odgovore bodo objavili na spletni strani in jih predstavili na mesečnih okroglih mizah.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaoslovenac
07. 05. 2018 11.02
+1
Kaj pa to, kaj pa to, ko mene vsak sleherni dan žena pumpa, da po dveh letih spet rabimo novo kuhinjo, a je to mogoče psihološko posilstvo nad moško osebo, visoko šolani sociologi, nevrologi, a mi lahko kdo odgovori, Brane, pomagaj mi, pa se mi ne javi...
kaoslovenac
07. 05. 2018 10.55
-2
Pravilno, da se rešiš osebe ki ti dela silo,, bravo, bravo slovenke, pa srečne bodite, da živite med slo-kekci, v muslimanskem svetu pa sploh ni zlorab, ker je že *zloraba* nad žensko normalen sociološki pojav...mislim, da ste kar svobodne, pa še svet se danes vrti okoli denarja in žensk...
tomi.passion@gmail.com
07. 05. 2018 08.07
+1
Aha, feminacizem poskuša širiti propagando tudi v Sloveniji. Težava tega gibanja je, da je izrazito militantno nastrojen proti moškim, obtožuje vse povprek in želi izsiliti, da se pravne norme spremenijo tako, da fraza "Ker sem jaz tako rekla postane neizpodbiten dokaz, obtoženi pa se mora braniti pred navideznimi frazami in govoricami". Da ne bo pomote, če žrtev spregovori, ji je potrebno prisluhniti in raziskati, absolutno pa mora veljati domneva nedolžnosti, dokler krivda ni nedvoumno dokazana. Sicer lahko dejanska žrtev postane storilec.
jankomat
19. 02. 2018 21.18
+0
sedaj se vse prebujajo in zganjajo neko devištvo!! se v eposilstvo j eposilstvo in se prijavi na policijo. Prostovoljno razdajanje za dosego ciljev pa za nazaj ne more bit posilstvo. take larifari ženske bi moral obtožit klevetanja,ne pa da jim je sedaj to moda--. tale inštitut je sigurno dobil kaka denarna sredstva za tole.resnično posiljenih žensk je bilo včasih več,pa se inštituti niso s tem ukvatrjali.Zanimivo bi bilo pogledat dejavnost teh qvazi posiljenih žensk na socialnih profilih.
johanca123
19. 02. 2018 18.33
-5
Ti inštituti in NGOji so samo ena gnojna jama. Iz proračuna jim namenjajo milijone, da širijo svoje komunajzarske neresnice
srebrnibreg
19. 02. 2018 17.56
+17
Za marsikatero je posilstvo izpadlo zato, ker ni dosegla cilja katerega je hotela s tem dejanjem. Marsikatera ženska katera je pa res bila posiljena pa raje molči, ker bi z objavo bila žal še bolj omadeževana.
ni_mi_vse_eno
19. 02. 2018 17.46
+5
Najbolj zanimive so tiste, ki so bile s partnerjem nekaj časa skupaj, potem se ni obneslo in nato za nazaj obtožujejo posilstva. Če si dala in je vzel, potem ti je pa postalo žal, da si dala, še ne pomeni, da je šlo za posilstvo. Mogoče je bil samo začetnik in ni opravil zadeve tako, da bi bila zadovoljna. ☺ --- Beri: Ženska, ki ga je obtožila posilstva, zdaj noče pričati (Nelly), Mati dveh otrok, ki je policista lažno obtožila posilstva pristala v zaporu, VIDEO: Milija obtožila posilstva in spet skočila z njim med rjuhe, --- Doma je bil iz Gančanov v Prekmurju, vseskozi je zatrjeval, da je nedolzen, obtozen in obsojen posilstva ni uspel z nobeno pritozbo. Na visjem sodiscu v Mariboru je bil obsojen kljub temu, da zrtev, 13 letnica, ni imela poskodovane deviske kozice. Pregled ni dokazal defloracije --- in tako naprej.
ho?emVšolo
19. 02. 2018 17.26
-4
Principat
19. 02. 2018 18.34
+3
bohinj je zakon
19. 02. 2018 17.19
+2
ženske vladajo in to jim ni zadosti............hočejo še uničiti moški rod
Timy15
19. 02. 2018 17.18
+8
Mislim,da se z tem že dela malo preveč pompa.Vsako živo bitje nad katerim se je izvajalo kakršno koli nasilje naj to tudi prijavi.O tem so starši in šola dolžni poučiti tudi otroke.Menim,da vsak normalen že danes prijavi nasilje ob prvi priložnosti.
JApajaDAja
19. 02. 2018 16.57
+0
eni žrtvi zlorabe že sodijo!
alenka.NN
19. 02. 2018 16.57
-3
zbrišite to, ker je več kot očitno, da pisec K.P. s to ''anketo'' ni nikogar prepričal, le sam sebe potlačil v greznico....tako da, kakšen bolj prepričljiv prispevek prosim :)
razocarani
19. 02. 2018 16.54
+6
da da pa ne upajte da se bo v slovenistanu kaj spremenilo ,,dokler sodisca branijo take ne bo nic ,,tiste ki bodo prijavile storilce lahko samo nadrsajo ,,izgubijo sluzbo in so se zasramovane ,,a nam prime r jankovic,, ko je policija zbrala vse dokaze da je pokvarjenec izrabil polozaj pri tisti lekarnarki in je sodisce te dakaze zavrglo z pomocjo izprijene tozilke ,,dokazuje da imamo izredno pokvarjeno pravosodje ,,da ne recem kaj o varuhinjah clovekovih pravic ,,in te naj bi bile zenske ,,ja pri nas so zenske najvecje zascitnice spolnih nasilnezev ,,
alenka.NN
19. 02. 2018 17.02
-8
malo preberi komentarje in še 1x preberi....težko nas prepričas, da smo vsi privrženci spolnega nadlegovanja....daj kaj bolj pametnega se zmisli in še nekaj, če ti ne maraš našega župana, a je potem nujno on pokvarjenec....no ja , mogoče pa je zavladala nevoščljivost, da samo ene ......
razocarani
19. 02. 2018 19.33
+3
ljuba alencica raje ti preberi kaj sem napisal ,,zenske ste sebi najvecji sovraznik samo da je druga nadlegovana in junakinje ji vs e privoscite
Mejduš
19. 02. 2018 16.43
+6
Če se ženska sex obleče in se okoli moškega smuka je ženska tudi nasilna in mu hoče korenjaka spraviti pokonci da stoji tako kot ženska si želi sprašujem je to posilstvo, prosim za odgovor.
TistoPravo
19. 02. 2018 17.03
+5
To je že rop ;)...manjkajoči del za zarodek preprosto legalno odtuji, in te hkrati za rop na tvojem ozemlju še toži za preživnino
?rnogled
19. 02. 2018 16.41
+7
Govorite samo o ženskah,kaj pa tisti fantje,ki so jih toplvodarji natrajbali?
Uporabnik113189
19. 02. 2018 16.46
+4
In teh ni tako malo, feministke pač nimajo časa za to, moški del pa je itak vsega kriv, čeprav so "toplvodarji" po definiciji precej daleč od normalnega moškega, bližje LBGT sceni in feminizmu..
tamiflu
19. 02. 2018 16.26
+17
sočustvujem z ženskami, ki so bile res spolno nadlegovane , ampak tole gre pa že čez vso mero, kar naenkrat je moderno tožiti in obtožiti vse po vrsti, četudi ti je kdo dal kompliment, potrepljal po rami, ti občudujoče požvižgal.še malo pa bomo moški hodili po eni strani ulice, ženske pa po drugi in ne potem jokat, da vas nihče ne šljivi...
razocarani
19. 02. 2018 16.57
+4
no to je pa druga skrajnost ,,a najbolj scitijo tiste ki se res spolno izzivljajo rano zenske ,,,razne varuhinje clovekovih prvic in v primeru jankovic ko je policija zbralavse dokaze sta sodnic a in tozilka vse te dokaze unicili ,,torej kdo je tu baraba ,,,??
Shekelstein
19. 02. 2018 16.24
+5
A se Stefan cakić tud lahko pridruži tej kampaniji ? :)
Transformerji
19. 02. 2018 15.55
+15
Ne strinjam se z vsem tem: ženske naličene, izzivalno oblečene, samo da vzbujajo apetite. Ženske, bodite take, kot ste, brez ličil, v oblačilih, v katerih se počutite sproščeno, pa poskrbite raje za svojo notranjost: samozavest, zaupanje v samega sebe, realno vrednotenje svojih potencialov, sposobnosti - potem boste enakovredne.
Transformerji
19. 02. 2018 15.58
+4
Če se resnično, realno seznanite s sabo, s svojimi kvalitetami, s tem, da se lepota ne upošteva - potem boste v mnogih primerih več vredne od moškega spola, če že ne v večini!
kapljač1
19. 02. 2018 15.52
+9
Ferdo Crni Ali drugače : žaba videla kako kujejo konja, pa je še sama dvignila nogo-----------------------Bravo!
paracelsiuss
19. 02. 2018 15.42
+3
....ja, pa majo tud one kopijo prisluhov, d bomo zdej lohk vsi poslušal....??....